Ειδήσεις

Πρόταση Θ. Παιδή για τη δημιουργία Μουσείου Παραδοσιακής Τυροκομίας στην Ελασσόνα


Σημαντική πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου Παραδοσιακής Τυροκομίας στην Ελασσόνα κατέθεσε ο Θανάσης Παιδής στο πλαίσιο του χαιρετισμού που πραγματοποίησε κατά τις εργασίες του επιμορφωτικού σεμιναρίου εκπαιδευτικών με θέμα: «Μελετώντας την προμηχανική και πρωτοβιομηχανική ιστορία της Ελασσόνας, προσεγγίζω το παρόν και σχεδιάζω το μέλλον».

Με το Μουσείο Παραδοσιακής Τυροκομίας, τόνισε ο κ. Παιδής, θα συνδεθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον που μπορεί να εγγυηθεί για την περιοχή της Ελασσόνας η παραγωγή της φέτας. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η υπεραξία των τοπικών προϊόντων ΠΟΠ, καθώς μέσα από το Μουσείο θα μπορούν να αναδειχθούν η παράδοση και η κουλτούρα της παραγωγής εξαιρετικών τυροκομικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

«Η δημιουργία του Μουσείου Παραδοσιακής Τυροκομίας σε συνδυασμό με την Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, τις πολυάριθμες και σημαντικές γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής, τους χιλιάδες κτηνοτρόφους, το brandname της Ελασσόνας στα τυροκομικά προϊόντα και τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα είχε να προσφέρει μόνο θετικά στον τόπο μας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Θ. Παιδής.

Μάλιστα, σ’ αυτό το σημείο ανέφερε πως Θεματικά Μουσεία, με συνεργασία φορέων, λειτουργούν και σε άλλες περιοχές της χώρας κάνοντας ειδική μνεία στα εξής: Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, Μουσείο Μαστίχας Χίου, Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, Μουσείο ΠλινθοκεραμοποιίαςN. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο κ.α.

«Η δημιουργία του Μουσείου Παραδοσιακής Τυροκομίας θα μπορούσε να συγχρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκά κονδύλια – όπως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- ενώ με τη σύμπραξη τοπικών φορέων η λειτουργία του είναι εφικτό να γίνει πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασωθεί αυτό το σημαντικό κομμάτι της τοπικής κουλτούρας, ενώ θα αποκτηθεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των ΠΟΠ προϊόντων» κατέληξε ο Θ. Παιδής.

«Η Ελασσόνα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για τους μαθητές»

Σε ότι αφορά το σεμινάριο σκοπός του ήταν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί την πολιτιστική κληρονομιά της Ελασσόνας πριν και μετά την ανάπτυξη της Βιομηχανίας ώστε να το εντάξουν σαν θεματική στον προγραμματισμό τους κατά τη νέα σχολική χρονιά υλοποιώντας συναφές πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με τους μαθητές τους.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο κ. Παιδής παρουσίασε την αίθουσα ψηφιακής προβολής που δημιούργησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η οποία αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη υποδομή σε συνδυασμό με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά ώστε να αυξηθούν οι σχολικές εκδρομές προς την Ελασσόνα.

Ο Θ. Παιδής συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει – με συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις – ιδιαίτερη βαρύτητα στην Παιδεία, καθώς τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παιδής.

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες βελτίωσης του δρόμου Πυργετού-Παλαιόπυργου
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Σταδιακή μείωση έως και κατάργηση του clawback