Ειδήσεις

Μάξιμος: Συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για τα καστανοπερίβολα


«Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού για την εξέταση των προβλημάτων στην καστανοκαλλιέργεια αποτελεί θετική εξέλιξη. Στο πλαίσιο, όμως, των ενεργειών που επιβάλλονται για να ενισχυθεί το εισόδημα στα ορεινά χωριά που ρημάζουν και να διαφυλαχθεί ο δασικός μας πλούτος, αναμένουμε σύντομα την εξειδίκευση συγκεκριμένων μέτρων, άλλα και χρονοδιαγράμματος υλοποίησής τους». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε σχετική του ερώτηση για τα προβλήματα που ταλανίζουν την καστανοκαλλιέργεια.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε γίνει αποδέκτης της ανησυχίας των καστανοκαλλιεργητών για τα προβλήματα που δημιουργεί το υφιστάμενο καθεστώς εκμετάλλευσης των καστανοπερίβολων, μετά και από συνεργασία με τους εκπροσώπους των δραστήριων συνεταιρισμών, ενημέρωσε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον αρμόδιο υπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε επισημάνει το «ιδιοκτησιακό», για το οποίο υπάρχουν ζητήματα με παλαιά παραχωρητήρια καθώς και ενστάσεις για την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, δεδομένου ότι πολλοί καλλιεργητές που έχουν τέτοια παραχωρητήρια την έχουν απωλέσει για λόγους βιοπορισμού. Επίσης, υπογράμμιζε ότι στην καλλιέργεια αντί τιμήματος, όσοι καλλιεργούσαν επί χρόνια και κόπιασαν για να φτιάξουν ένα καστανοπερίβολο, σχεδόν αποκλείονται από την διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία. Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τη διαδοχή, καθολική και ειδική, καθώς και αντιδράσεις για το ύψος και τους τρόπους εξόφλησης του ανταλλάγματος χρήσης.

Στην απάντησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «έχοντας επίγνωση ότι αφενός η εκμετάλλευση των καστανοτεμαχίων είναι μία παραδοσιακή δραστηριότητα και πολύ σημαντική για τους κατοίκους πολλών ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρας, αφετέρου των προβλημάτων τα οποία αναφέρονται στην Ερώτηση, εξετάζεται το ζήτημα στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για τα δάση».

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθρο Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για το προσφυγικό