Ειδήσεις

Συνάντηση εργασίας του ΣΒΘΣΕ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ), πραγματοποίησε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κωστή Χατζηδάκη στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα, κατά την οποία έθεσε υπ’ όψη του Υπουργού, τις προτάσεις του επί θεμάτων που ανέδειξαν οι επιχειρήσεις-μέλη του.

Εκ μέρους του Συνδέσμου, στην αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Πρόεδρο κα Ελένη Κολιοπούλου συμμετείχε επίσης ο Αντιπρόεδρος κ. Ευριπίδης Δοντάς και ο  Εκπρόσωπος της Επιχείρησης Μέλους ‘Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ ΑΒΕΚ’ κ. Πέτρος Νομικός.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενή αναφορά σε θέματα που αφορούν στο Κόστος Ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλές επιβαρύνσεις, που διαμορφώνουν το ύψος του ενεργειακού κόστους, σε ένα ποσοστό άνω του 30% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Ενώ, όπως τονίστηκε,αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το κόστος ενέργειας, ως συντελεστής κόστους, να καθίσταται μη ανταγωνιστικός παράγοντας, να λειτουργεί ανασταλτικά, να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και να θέτει σε κίνδυνο, σε αρκετές περιπτώσεις, τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Τα μέτρα που προτάθηκαν στον υπουργό αφορούν κυρίως σε δύο άξονες άμεσου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, η υιοθέτηση της νομοθέτησης των οποίων, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην υποβοήθηση των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε θέματα που αφορούν στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Θεσσαλίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαλαμβανόμενα στο ήδη εγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) Θεσσαλίας και ειδικότερα στο Άρθρο 10 αυτού, που καθορίζει τη χωροταξική οργάνωση του παραγωγικού συστήματος στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επισημάνθηκαν αδυναμίες/παραλείψεις, οι οποίες αφορούν κυρίως στην απουσία πρόβλεψης εντός του ΠΧΠ Θεσσαλίας για τη δυνατότητα διατήρησης / επέκτασης νομίμως υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων/δραστηριοτήτων σε ζώνες στις οποίες βάσει του πλαισίου υπάρχει κατά κανόνα σύγκρουση χρήσεων και ειδικότερα στη ζώνη γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας.

Οι προτάσεις που τέθηκαν υπόψη του Υπουργού αφορούν κυρίως τροποποιήσεις του ΠΧΠ Θεσσαλίας και συνοψίζονται γενικότερα στην εκ νέου χαρτογράφηση και χαρακτηρισμό της Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας (ΑΓΥΠ) και στην χαρτογράφηση των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που εντοπίζονται εντός της ΑΓΥΠ στα επερχόμενα ΤΧΣ/ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, καθώς όπως υπογραμμίζεται πρόκειται για βιομηχανίες με νόμιμη λειτουργία, με σημαντικό αριθμό απασχολούμενων που συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία.

Κλείνοντας την συζήτηση, ο Σύνδεσμος κατέθεσε ιδιοχείρως μέσω Υπομνήματος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κωστή Χατζηδάκη,συγκεκριμένα ζητήματα όπως αυτά έχουν αναδειχθεί από τις επιχειρήσεις μέλη του, για τα οποία εντοπίζεται η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών νομοθέτησης.

Επιγραμματικά τα ζητήματα αυτά αφορούν σε 9 θέματα τα οποία έχουν ως εξής.

1ο Θέμα: Χαρακτηρισμός Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας (ΑΓΥΠ)

2ο Θέμα: Εφαρμογή του άρθρου 51 παράγραφος 11α του Ν. 4178/2013 περί χορήγησης έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας (ΑΓΥΠ) και δυνατότητα επέκτασης/τροποποίησης/εκσυγχρονισμού κτιρίων και εγκαταστάσεων.

3ο Θέμα: Εφαρμογή του άρθρου 28 παράγραφος 37 του Ν. 4280/2014 περί εγκατάστασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας

4ο Θέμα: Εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος 7 του υπ΄ αριθμ. 24/31.5.85 Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης παρεκκλίσεων υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

6ο Θέμα: Αντιστοίχιση της υψηλής, μέσης και χαμηλής όχλησης με τις κατηγορίες Α1, Α2 & Β της περιβαλλοντικής κατάταξης

7ο Θέμα: Εξαίρεση από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας των ακινήτων που χωροθετούνται σε περιοχές υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως αυτές καθορίζονται βάσει σχεδίων χρήσεων γης (ΤΧΣ/ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ)

8ο Θέμα: Επίσπευση των διαδικασιών εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000

9ο Θέμα: Απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης των μελετών Ειδικών Οικολογικών Αξιολογήσεων για δραστηριότητες που χωροθετούνται εντός περιοχών του Δικτύου Natura 2000

Τέλος, ο Σύνδεσμος ζήτησε να εξετασθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση αλλά και μέσω του Υπομνήματός του, καθώς κρίνονται αναγκαίες για την βελτιστοποίηση και ανάπτυξη της παραγωγικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστημονική Εκδήλωση: Hot Spots στην Αναισθησιολογία
Επόμενο άρθρο Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικές ημερίδες