Οικολόγοι Πράσινοι: Ρύπανση εδάφους και νερού από συσκευασίες φυτοφαρμάκων


 Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία, έχουν πρόβλημα στην προώθηση τους. Μοναδική διέξοδος από ότι φαίνεται είναι η παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας. Τέτοιες προσπάθειες γίνονται στο τομέα της βιολογικής γεωργίας, σε προϊόντα με αντικαρκινική δράση, σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης (κατσικάκι – αρνάκι Ελασσόνας) κ.α. Οι προσπάθειες αυτές όμως υποσκάπτονται  από κοντόφθαλμες ενέργειες που ρυπαίνουν το νερό και τη Θεσσαλική γη στην οποία θέλουμε να παραχθούν τα προϊόντα ποιότητας.

Πρόσφατα (2/8/11) ως Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας διαμαρτυρηθήκαμε για την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση και διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων σε ρέμα, στη περιοχή της Ελασσόνας, με επιστολή μας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα κτηνοτροφικά απόβλητα συγκεντρώνονται πίσω από ένα χωμάτινο φράγμα στο ρέμα με αποτέλεσμα να διηθούνται στον υπόγειο ορίζοντα ή να παίρνουν τον δρόμο τους προς τον Τιταρήσιο. Η μόνη υπηρεσία που μας απάντησε ήταν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος λέγοντάς μας ότι διαβίβασε την καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες και περιμένει απάντηση. Εμείς ακόμη όμως δεν έχουμε πάρει απάντηση.

Τις προηγούμενες ημέρες επισκεφθήκαμε των οικισμό του Μελισσοχωρίου όπου διαπιστώσαμε ότι στις όχθες των καναλιών καθώς και στο κανάλι που οδηγεί το νερό στη Κάρλα, υπάρχουν σωροί από άδεια μπουκάλια φυτοφαρμάκων. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να μεταφερθούν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων στο επιφανειακό και υπόγειο νερό, να εισαχθούν στη διατροφική αλυσίδα και τέλος να συγκεντρωθούν στην Κάρλα όπου θέλουμε να γίνει η επανασύσταση του βιότοπου. Τα  περισσότερα μπουκάλια έχουν το απαγορευτικό σήμα, ότι δεν πρέπει να διατεθούν στο περιβάλλον, ότι είναι επικίνδυνα για τα πουλιά και τα ψάρια και ότι είναι ύποπτα για καρκινογένεση.

Διερωτόμαστε αν υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα και καταγγέλλουμε την ανεπάρκεια των αρχών ελέγχου που με την ανοχή τους, το πρόβλημα γίνεται οξύτατο, σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.

Με βάση το παραπάνω επανερχόμαστε στις αρμόδιες υπηρεσίες για να μας απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα :

  • εάν οι αγρότες έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση των επικινδύνων υπολειμμάτων στις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων;
  • εάν γίνετε έλεγχος, για τη σωστή διαχείριση των άδειων συσκευασιών, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων;
  • εάν εφαρμόζονται οι ποινές που προβλέπονται από τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής;
  • εάν οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν τις άδειες συσκευασίες από κοινόχρηστους χώρους σε τακτά χρονικά διαστήματα;

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και χάρτης των περιοχών με τα σημεία ανεξέλεγκτης διάθεσης των συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Πιστεύουμε ότι η δράση σας για την συγκέντρωση και σωστή διαχείριση των συσκευασιών θα είναι άμεση και ότι θα έχουμε μια αντίστοιχη δράση και για το θέμα της Ελασσόνας

Για την ΠΚ Λάρισας

Ο Συντονιστής

 

Κούτσικος Κωνσταντίνος

Προηγούμενο άρθρο Βραβεύτηκε η ταινία «Τζαφάρ» της Λαρισαίας σκηνοθέτιδας Νάνσυς Σπετσιώτη στο 34ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας
Επόμενο άρθρο Ροντούλης στη Βουλή: «Ταφόπλακα για τα ελληνικά νοικοκυριά το τέλος ακινήτων»