Tags: , ,

Κέλλας: Επίδομα θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ στο Λιβάδι και την Κρανιά Ελασσόνας

Τον κώδωνα του κινδύνου να μετατραπεί μια ευεργετική διάταξη, που θεσμοθετήθηκε φέτος για πρώτη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αυτή της επιδότησης θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ για τις ορεινές περιοχές, σε τιμωρητική για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, κρούει, με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, ο βουλευτής ΝΔ ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, έπειτα από επικοινωνία που είχε με κατοίκους του Λιβαδίου και της Κρανιάς Ελασσόνας, παρεμβαίνει στο θέμα ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό, να προχωρήσει άμεσαστις απαιτούμενες διορθώσεις τόσο στο σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων, ώστε οι 2244 καταγεγραμμένοι μόνιμοι κάτοικοι του Λιβαδίου να λάβουν την επιδότηση που δικαιούνται, όσο και στην αναθεώρηση “προς τα πάνω” του πληθυσμιακού ορίου, ώστε να μην αδικηθούν οι κάτοικοι της Κρανιάς και να λάβουν και αυτοί την επιδότηση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Σοβαρό ζήτημα έχει προκύψει με την επιδότηση θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ, – που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά, (ΦΕΚ Β 5576/2020) και αφορά περιοχές κάτω των 2500 κατοίκων –  για τους πολίτεςτου Λιβαδίουκαι της Κρανιάς Ελασσόνας, δυο εκ των  ορεινότερων κοινοτήτωντου Ν. Λάρισας,καθώς από γραφειοκρατικά προβλήματα και αγκυλώσεις στερούνται του σημαντικού βοηθήματος.

Αναλυτικά, για το Λιβάδι Ελασσόνας, ενώ με την τελευταία απογραφή του 2011 καταγράφονται 2244 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι και δικαιούνται την επιδότηση, στο σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων προστίθενται και οι 430 μόνιμοι κατοίκοιτου τοπικού διαμερίσματος Δολίχης (από τον παλαιό Δήμο Λιβαδίου), με αποτέλεσμα την υπέρβαση του πληθυσμιακού ορίου. Έτσι, η περιοχή δεν θεωρείται επιλέξιμη και οι κάτοικοι δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης.

Όσον αφορά την Κρανιά Ελασσόνας, στην τελευταία απογραφή του 2011 καταγράφονται 2730 μόνιμοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα για μόλις 230 επιπλέον κατοίκους, ουσιαστικά να “τιμωρείται”, μένοντας εκτός του βοηθήματος.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, χιλιάδες κάτοικοι των δυο ορεινών κοινοτήτων, που διατηρούν ζωντανή την ύπαιθρο και συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, βιώνουν τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων του συστήματος, ευρισκόμενοι ενώπιον μιας κατάφωρης αδικίας και  σοβαρού κινδύνου απώλειας ενός σημαντικού βοηθήματος.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

 1. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στις απαιτούμενες διορθώσεις του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων, ώστε οι δικαιούχοι κάτοικοι του Λιβαδίου Ελασσόνας να λάβουν το επίδομα θέρμανσης για χρήση ξύλων ή πέλετ;
 2. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε “προς τα πάνω” το πληθυσμιακό όριο των ορεινών περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για καυσόξυλα και πέλετ, ώστε οι κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων, όπως η Κρανιά Ελασσόνας, να δουν έμπρακτη στήριξη της επιλογής τους να παραμείνουν στην ύπαιθρο;

 

 

 

Tags: ,

Ο Δήμος Τεμπών για το πλανόδιο εμπόριο

Ο Δήμος Τεμπών ανακοινώνει ότι σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2 α του άρθρου 46 του  Ν. 4497/2017 σχετικά με τις αποστάσεις άσκησης του πλανόδιου εμπορίου, το οποίο ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε απόσταση μικρότερη των (150) μέτρων από καταστήματα που διαθέτουν ομοειδή προϊόντα, ζήτησε από το Α.Τ. Τεμπών την συνεργασία του Τμήματος  στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας με διενέργεια ελέγχων.

Καλούνται οι πλανόδιοι έμποροι να τηρούν την σχετική νομοθεσία.

 

Tags: ,

Άννα Βαγενά: Ακούει κανείς εισαγγελέας;

Ενώ, δυστυχώς, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αναμένεται και τρίτο κύμα της πανδημίας και ότι πρόκειται να θρηνήσουμε ακόμα πολλά θύματα,η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς οι εμβολιασμοί στη χώρα μας πραγματοποιούνται με ρυθμούς χελώνας. Πώς στο Ισραήλ εμβολιάστηκε μέσα σε λίγες μέρες το 15% του πληθυσμού; Τόσο,λοιπόν, πιο οργανωμένο κράτος είναι το Ισραήλ; Πού είναι το περίφημο επιτελικό κράτος; Μόνο στα λόγια;

Το περίφημο επιτελικό κράτος συνοψίζεταιστα λόγια του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος απερίφραστα ομολόγησε ότι«κάποιοι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην ορθοδοξία και στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου», διαψεύδοντας και εκθέτοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είχε πει ότι δεν υπήρχε εισήγηση για lockdown στην πόλη πριν την γιορτή του πολιούχου.

Πώς είναι δυνατόν, ενώ έχουμε πλέον εκατόμβες νεκρών στη Θεσσαλονίκη και ενώ υπάρχει δημόσια ομολογία ενοχής από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης,να μην υπάρχει ένας εισαγγελέας να παρέμβει; Εάν, σε περίπτωση που είχε υπάρξει έγκαιρα κάποια συγκεκριμένη σύσταση από τους ειδικούς για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την είχε αγνοήσει και μάλιστα έβγαινε κάποιος υπουργός της και το ομολογούσε, δεν θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες και θα είχαν ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα; Τώρα, με κοτζάμ επιτροπή επιδημιολόγων να τους προειδοποιεί, με δεκαπλάσιες απώλειες και με περίτρανη ομολογία ενοχής από κυβερνητικά χείλη, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το όλο θέμα και τα ΜΜΕ σφυρίζουν κλέφτικα. Ακούει κανείς εισαγγελέας;

 

Tags: ,

Σε Αγιά και Βλαχογιάννι την Παρασκευή 8-1 τα Drive Through Rapid Tests

Το  πρόγραμμα  των Drive Through Rapid Tests στην Π.Ε. Λάρισας, την Παρασκευή 8-1-2021, έχει  ως εξής:

-Αγιά, από 10 π.μ. έως 4 μ.μ, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο

-Βλαχογιάννι Δήμου Ελασσόνας, από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Οι   δωρεάν μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid 19 (rapid tests) μέσω της δράσης «Drive through testing» διενεργούνται από τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους  Δήμους.  Οι πολίτες που προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα, οφείλουν να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους και να έχουν μαζί τους κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΜΚΑ τους.

Tags: ,

Μάξιμος: Απειλή για την ελευθερία έκφρασης η θρησκευτική μισαλλοδοξία!

Στην αναχαίτιση της πανδημίας του covid-19 και στην εξάλειψη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, με αφορμή τις προκλήσεις της χρονιάς που έφυγε, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο μήνυμά του στο Ημερολόγιο της ΔΣΟ για το 2021. Στο ιδιαίτερα καλαίσθητο Ημεροδρόμιο, που είναι αφιερωμένο στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη (11ος αιώνας), η οποία αυθαιρέτως το 2020 μετετράπη σε μουσουλμανικό τέμενος, όπως άλλωστε και η Αγία Σοφία, σύμβολο της οικουμενικής Ορθοδοξίας, φιλοξενούνται φωτογραφίες του απαράμιλλου βυζαντινού μνημείου με τα μοναδικά ψηφιδωτά.

Στο μήνυμα που αναγράφεται σε τέσσερεις γλώσσες -ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά- και υπογράφεται και από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, αφού γίνεται ειδική αναφορά στην πανδημία και στις ελπίδες για το ξεπέρασμά της, επισημαίνεται ότι «ένα ανησυχητικό φαινόμενο που μας υπενθύμισε η χρονιά που φεύγει είναι η απειλή για την ελευθερία έκφρασης και δράσης των πολιτών από την έξαρση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα πρόσφατα γεγονότα σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη είναι απολύτως καταδικαστέα. Ως ΔΣΟ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ένταση για την εξάλειψη της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και ομολογιών.

Με αφορμή την έλευση του νέου έτους η ΔΣΟ παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα Ετήσιο Ημερολόγιο, που φιλοδοξούμε να εκδίδεται κάθε χρόνο. Ο κοσμικός-πολιτικός χαρακτήρας του ανά χείρας ημερολογίου του 2021 συμπληρώνεται με τις κυριότερες χριστιανικές εορτές κάθε ημέρας της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας των πρώτων 10 αιώνων, αλλά και τις εορτές του Ορθόδοξου εορτολογίου μέχρι τις ημέρες μας. Είναι προφανές πως μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι απλή, μια και η κάθε ημέρα του έτους πλημμυρίζει από μνήμες και γιορτές μεγάλων Πατέρων, Διδασκάλων, Ομολογητών, Μαρτύρων και Οσίων, “των απ’ αιώνος σοι ευαρεστησάντων”. Η επιλογή έγινε με τρόπο ώστε, εκτός των άλλων, δια της ανάδειξης της μνήμης των, να αναδεικνύονται και οι αξίες και η θεολογία των Ορθοδόξων χριστιανών, όπως και το οικουμενικό πρόσωπο του Ορθοδόξου εορτολογίου. Καλή χρονιά με υγεία και ειρήνη!».

Το εορτολόγιο του ημερολογίου είναι βασισμένο στο συναξάριο του μοναχού Μακαρίου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, ενώ στο τέλος υπάρχει παράρτημα με τον εορτασμό των δεσποτικών και θεομητορικών εορτών σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, που ακολουθείται από μέρος των ορθόδοξων εκκλησιών.

 

Tags: ,

Αποτελέσματα rapid tests σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας

-Στο Αρμένιο: Πραγματοποιήθηκαν 67 Rapid Tests τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά

-Στο Συκούριο: Πραγματοποιήθηκαν 85 Rapid Tests τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Στη Λάρισα στο Αλκαζάρ

Σε συνολικό αριθμό 125 δειγμάτων καταγράφηκαν 3 θετικά κρούσματα Covid 19. Αφορούν σε 2 άνδρες και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 49 έτη.

-Στη Λάρισα στη Νέα Πολιτεία

Σε συνολικό αριθμό 130 δειγμάτων καταγράφηκαν 3 θετικά κρούσματα Covid-19. Αφορούν σε 2 άνδρες και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 49 έτη.

Tags: , ,

Πρόταση ψηφίσματος για τη στήριξη μικρών εμπόρων και επαγγελματιών

 Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (Τσιαπλές Αναστάσιος, Νάνος Αποστόλης, Μπακάση Βασιλική, και Γκαραλιάκος Ζήσης), σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και επαγγελματιών, βρίσκεται σε δεινή θέση, λόγω της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από μέρους της κυβέρνησης, κατέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, για συζήτηση και έγκριση, την παρακάτω πρόταση ψηφίσματος, με την οποία ζητούν η περιφέρεια Θεσσαλίας, να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων στηριξής τους.

Πρόταση ψηφίσματος

Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων και επαγγελματιών, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και πολλοί απ’ αυτούς έβαλαν ή απειλούνται να βάλουν λουκέτο, λόγω της πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Τα όποια μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό των ακραίων συνεπειών της φτώχειας και όχι να αντιμετωπισθούν πραγματικά τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί από την πολιτική της.

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για λίγο καιρό ακόμη και η κυβέρνηση δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, παράλληλα με τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε πολλοί από τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες, θα φθάσουν στην οικονομική χρεοκοπία, με δεδομένη τη νέα οικονομική κρίση που ήδη βιώνουμε.

Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μια σειρά ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους, όπως:

 • Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής των αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που πλήττονται.
 • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Να επιστρέψει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από το οικονομικό έτος 2019.
 • Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
 • Να απαλλαγούν οι επαγγελματίες -με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μέτρα, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας, ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2020, πρώτο μήνα επιβολής των περιοριστικών μέτρων.
 • Να ανασταλούν κάθε είδους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών – που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, πρώην ΔΕΚΟ, προμηθευτές κ.ά.
 • Να ανασταλούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Tags: , ,

31 νέα κρούσματα covid στη Λάρισα

Μεγάλη πτώση κρουσμάτων παρατηρήθηκε την Πέμπτη στην Ελλάδα, κάτι που σε γενικές γραμμές είναι λογικό, μιας και ήταν η αργία των Θεοφανίων. Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι παραμένουν κάτω από 400, ενώ οι θάνατοι σταθεροποιούνται σε αριθμούς κοντά στους 50 ημερησίως.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 7/1 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 510 κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.777, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5565 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42934 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 266 (68.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3041 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).

Γεωγραφική κατανομή

Αναλυτικότερα:

Αιτωλοακαρνανίας 1

Αργολίδας 26

Αρκαδίας 4

Αττικής 187

Αχαΐας 14

Βοιωτίας 12

Γρεβενών 1

Δράμας 2

Έβρου 10

Εύβοιας 5

Ζακύνθου 1

Ηλείας 2

Ημαθίας 3

Ηρακλείου 2

Θεσσαλονίκης 65

Ιωαννίνων 3

Καβάλας 1

Καλύμνου 2

Καρδίτσας 5

Κέρκυρας 1

Κιλκίς 11

Κοζάνης 8

Κορινθίας 7

Λακωνίας 1

Λάρισας 31

Λασιθίου 8

Λέσβου 10

Μαγνησίας 8

Μεσσηνίας 3

Νήσων 2

Ξάνθης 4

Πέλλας 1

Πιερίας 12

Ρεθύμνου 1

Ροδόπης 2

Ρόδου 1

Σερρών 11

Τρικάλων 5

Φθιώτιδας 9

Φλώρινας 1

Χαλκιδικής 5

Χανίων 3

Υπό διερεύνηση 1

 

 

 

Tags: , ,

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Δεκεμβρίου 2020, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

 

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, σημειώθηκαν 14 τροχαία ατυχήματα (έναντι 22 το 2019).

Ειδικότερα σημειώθηκαν:

 • 3 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 2 το 2019)
 • 4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 3 το 2019)
 • 7 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 17 το 2019)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 15 παθόντες (έναντι 31 το 2019).

Ειδικότερα καταγράφηκαν:

 • 3 νεκροί (έναντι 2 το 2019)
 • 4 βαριά τραυματίες (έναντι 4 το 2019)
 • 8 ελαφρά τραυματίες (έναντι 25 το 2019)

 

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Δεκέμβριο 2020 πραγματοποιήθηκαν 97.647 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 3.777 παραβάσεις και ειδικότερα:

 • 512 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 29 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη),
 • 214 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
 • 28 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα,
 • 61 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας,
 • 13 για μη χρήση του προστατευτικού κράνους,
 • 12 για χρήση κινητού τηλεφώνου,
 • 2 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
 • 27 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
 • 2 για αντικανονικό προσπέρασμα,
 • 5 για αντικανονικούς ελιγμούς,
 • 1 για παράνομη διαφημιστική πινακίδα,
 • 1.467 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων,
 • 71 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.,
 • 9 για φθαρμένα ελαστικά και
 • 1.324 λοιπές παραβάσεις.

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές των Τροχονόμων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

 • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
 • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
 • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
 • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
 • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
 • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
 • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
 • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
 • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
 • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
 • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
 • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
 • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας.

Tags: , ,

Ν. Καρδούλας: Δύο μήνες η διάρκεια του εμβολίου της Pfizer σύμφωνα με την FDA των ΗΠΑ που το ενέκρινε

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ εξέδωσε την πρώτη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο της Pfizer για την πρόληψη της νόσου COVID-19 που προκλήθηκε από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS-CoV-2 σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.

H FDA στο μνημόνιο της απόφασής της για την εξουσιοδότηση του εμβολίου της Pfizerαναφέρει ότι:

 • Στην παράγραφο 1 (Περίληψη): «Τα γνωστά και πιθανά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των γνωστών και πιθανών κινδύνων του εμβολίου όταν χρησιμοποιείται για ενεργό ανοσοποίηση για την πρόληψη του covid-19 και δεν υπάρχει επαρκής, εγκεκριμένη και διαθέσιμη εναλλακτική λύση για την πρόληψη του covid-19».
 • Στην παράγραφο 6.2 (Άγνωστα οφέλη / κενά δεδομένων) για τη διάρκεια του εμβολίου: «Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες και τελικές αναλύσεις έχουν περιορισμένη διάρκεια παρακολούθησης, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί η παρατεταμένη αποτελεσματικότητα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 2 μήνες».
 • Στην ίδια παράγραφο 6.2 για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της θνησιμότητας: «Θα χρειαζόταν μεγαλύτερος αριθμός ατόμων με υψηλό κίνδυνο covid-19 και υψηλότερα ποσοστά προσβολής για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της θνησιμότητας».
 • Στην παράγραφο 6.4 (Άγνωστοι κίνδυνοι / κενά δεδομένων) για την ασφάλεια του εμβολίου σε ορισμένους υποπληθυσμούς: «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου σε υποπληθυσμούς, όπως παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, έγκυες και θηλάζουσες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα».
 • Στην ίδια παράγραφο 6.4 στο εάν η νόσος ενισχύεται με το εμβόλιο, δηλαδή εάν κάνουμε το εμβόλιο και επαναμολυνθούμε, τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα από το εάν δεν το είχαμε κάνει: «Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξημένης εμβολιαστικής νόσου με την πάροδο του χρόνου, που ενδεχομένως σχετίζεται με εξασθενημένη ανοσία, παραμένει άγνωστος και πρέπει να αξιολογηθεί περαιτέρω».

Στην επίσημη ιστοσελίδα της FDAυπάρχουν οι πιο συχνές ερωτήσεις για το εμβόλιο, όπου η ίδια η FDAαπαντά από τις οποίες επιλέχθηκαν οι δώδεκα σημαντικότερες και παρουσιάζονται στη συνέχεια:

 1. Ποια δεδομένα χρησιμοποίησε η FDA για να λάβει την απόφαση να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer για επείγουσα χρήση;

Το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί για την πρόληψη της νόσου covid-19 που προκαλείται από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο SARS-CoV-2 σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω.Η FDA αξιολόγησε και ανέλυσε τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στη μελέτη και τις πληροφορίες κατασκευής που υπέβαλε η Pfizer. Η FDA έχει αποφασίσει ότι το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του covid-19 και υποστηρίζει ότι τα γνωστά και πιθανά οφέλη υπερτερούν των γνωστών και πιθανών κινδύνων από τη χρήση του εμβολίου σε εκατομμύρια άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω,συμπεριλαμβανομένων των υγιών ατόμων.

2.Πόσο καλά εμποδίζει το εμβόλιο της Pfizer τον COVID-19;

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν ανάλυση 36.523 συμμετεχόντων, η πλειονότητα των οποίων είναι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το σχήμα εμβολιασμού 2 δόσεων και δεν είχαν αποδείξεις για λοίμωξη covid-19 έως 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Μεταξύ αυτών των συμμετεχόντων 18.198 έλαβαν το εμβόλιο και 18.325 έλαβαν αλατούχο εικονικό φάρμακο. Το εμβόλιο ήταν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου covid-19 μεταξύ των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή.

3.Για πόσο καιρό θα παρέχει προστασία το εμβόλιο της Pfizer;

Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα δεδομένα για να ενημερωθούν σχετικά με τη διάρκεια προστασίας που θα παρέχει το εμβόλιο.

 

4.Είναι το εμβόλιο της Pfizer αποτελεσματικό στη μείωση της σοβαρότητας του COVID-19;

Μέχρι σήμερα, μόνο ένας μικρός αριθμός σοβαρών περιπτώσεων έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της μελέτης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση του κατά πόσον το εμβόλιο μειώνει τη σοβαρότητα του covid-19.

 1. Μπορούν τα άτομα που είχαν ήδη COVID-19 να λάβουν το εμβόλιο Pfizer;

Μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στη μελέτη, το 3% είχε ενδείξεις λοίμωξης πριν από τον εμβολιασμό και μεταξύ των συμμετεχόντων με ενδείξεις μόλυνσης πριν από τον εμβολιασμό, περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις covid-19 εμφανίστηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε σύγκριση με την ομάδα εμβολίων. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο covid-19 (δηλαδή να επαναμολυνθούν)και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό.

 1. Εάν ένα άτομο έχει λάβει το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο θα προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού από άτομα που έχουν μολυνθεί παρά τον εμβολιασμό;

Τα περισσότερα εμβόλια που προστατεύουν από ιογενείς ασθένειες, μειώνουν επίσης τη μετάδοση του ιού που προκαλεί την ασθένεια από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί. Ενώ ελπίζεται ότι αυτό θα συμβεί, η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη εάν το εμβόλιο της Pfizer θα μειώσει αυτή τη μετάδοση.

7.Μπορούν οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer;

Ενώ δεν υπήρξαν συγκεκριμένες μελέτες σε αυτές τις ομάδες, δεν υπάρχει αντένδειξη για τη λήψη του εμβολίου για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους εμβολιασμού με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

8.Μπορούν τα παιδιά να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer;

Άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών μπορούν να λάβουν το εμβόλιο. Οι έφηβοι ηλικίας 16 έως 17 ετών συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση αποτελεσματικότητας και μία επιβεβαιωμένη περίπτωση COVID-19 αναφέρθηκε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η FDA έχει αποφασίσει ότι είναι βιολογικά λογικό να ερμηνευθεί ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα σε ηλικίες 16-17 ετών θα ήταν παρόμοια με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα σε νεότερους ενήλικες.

 1. Διατίθενται πληροφορίες για σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις και πυρετός. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ξεκίνησαν συνήθως εντός δύο ημερών από τον εμβολιασμό και επιλύθηκαν 1-2 ημέρες αργότερα. Περισσότεροι άνθρωποι εμφάνισαν αυτές τις παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση από ό, τι μετά την πρώτη δόση. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που θεωρήθηκαν από την FDA ότι σχετίζονται εύλογα με το εμβόλιο ή τη διαδικασία εμβολιασμού ήταν μία περίπτωση τραυματισμού ώμου στο σημείο εμβολιασμού και μία περίπτωση πρησμένου λεμφαδένα στην μασχάλη απέναντι από τον βραχίονα εμβολιασμού. Έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά τη διάρκεια μαζικού εμβολιασμού σε άλλη χώρα εκτός του πλαισίου της κλινικής δοκιμής. Μετά από περαιτέρω εξέταση από την FDA, αυτές οι ανισορροπίες δεν εγείρουν ανησυχία για την ασφάλεια, ούτε προτείνουν αιτιώδη σχέση με τον εμβολιασμό για τη συντριπτική πλειονότητα των αναφερόμενων σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Πρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές, μπορεί να γίνουν εμφανείς με την ευρύτερη χρήση του εμβολίου.

10.Μπορεί το εμβόλιο της Pfizer να προστατεύσει τους παραλήπτες μετά από μία δόση;

Το εμβόλιο της Pfizer χορηγείται ενδομυϊκά ως μια σειρά δύο δόσεων σε απόσταση 3 εβδομάδων. Το εμβόλιο δεν μελετήθηκε για χρήση ως εφάπαξ δόση. Τα άτομα που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου της Pfizer θα πρέπει να λάβουν και τη δεύτερη δόση σύμφωνα με το πρόγραμμα για να ολοκληρώσουν τη σειρά εμβολιασμού.

11.Μπορεί το εμβόλιο της Pfizer να προκαλέσει υπογονιμότητα στις γυναίκες;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει υπογονιμότητα στις γυναίκες. Επιπλέον, η υπογονιμότητα δεν είναι γνωστό ότι συμβαίνει ως αποτέλεσμα φυσικής νόσου covid-19, αποδεικνύοντας περαιτέρω ότι οι ανοσολογικές αντιδράσεις στον ιό, είτε προκαλούνται από μόλυνση είτε από εμβόλιο, δεν αποτελούν αιτία στειρότητας.

12.Τώρα που το εμβόλιο της Pfizer είναι διαθέσιμο, θα πρέπει το κοινό να επαγρυπνεί και να εφαρμόζει μέτρα δημόσιας υγείας;

Ναι. Επειδή το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο αμέσως για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ασθένειας είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ιό και να ακολουθούμε τις παρακάτω προληπτικές ενέργειες:

 • Πλένουμε τα χέρια σας συχνά με απλό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού έχουμε βρεθεί σε δημόσιο χώρο ή αφού φυσήξαμε τη μύτη μας ή μετά από βήχα ή φτάρνισμα.
 • Εάν δεν διατίθενται σαπούνι και νερό συνιστάταιη χρήση απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ, που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
 • Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με ένα κάλυμμα προσώπου με πανί ή με μάσκα όταν είμαστε γύρω από άλλους.
 • Αποφεύγουμε τα πλήθη και κρατάμε κοινωνικές αποστάσεις (μένουμε τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά από τους άλλους).

Συνοψίζοντας:

 • Σύμφωνα με το μνημόνιο της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, αυτά τα οποία είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τουεμβολίου της Pfizerείναι ελάχιστα, σε σχέση με αυτά που δεν είναι γνωστά.
 • Προσωπικά είμαι υπέρ του εμβολιασμού διότι είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η στέρηση των προσωπικών μας ελευθεριών, αλλά επειδή μέσα στο 2021 θα εγκριθούν και άλλα εμβόλια covid-19, η άποψή μου είναι ότι επιλογή του είδους του εμβολίου θα πρέπει να είναι ελεύθερη από τους πολίτες.

 

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

 

Tags: , ,

Γιατί η περιφερειακή αρχή δεν προχώρησε στην ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου;

 Λόγω της πανδημίας του covid 19, οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, από τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιούνται μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης.  Αυτός ο τρόπος συνεδριάσεων όμως, στερεί την δυνατότητα στους πολίτες και στα ΜΜΕ που το επιθυμούν, να τις παρακολουθούν, όπως είχαν την δυνατότητα όταν αυτές γινόταν δια ζώσης, αφού η πρόσβαση σ’ αυτές γίνεται μόνο με κωδικό πρόσβασης που δίνεται στους περιφερειακούς συμβούλους.

Η Λαική Συσπείρωση, θεωρεί ότι αφού με βάση τον κανονισμό του περιφερειακού συμβουλίου, οι συνεδριάσεις του, όπως και των επιτροπών του είναι δημόσιες, θα έπρεπε η περιφερειακή αρχή και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, να εξασφαλίσουν την δυνατότητα παρακολούθησης των συνεδριάσεων, μέσω ζωντανής προβολής τους στο ίντερνετ, σε όσους πολίτες και ΜΜΕ το επιθυμούν.

Ωστόσο αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει, ενώ άλλα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια το έχουν πράξει. Η Λαική Συσπείρωση, θεωρεί ότι η περιφερειακή αρχή και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, πρέπει να φροντίσουν για να γίνει πράξη η ζωντανή προβολή των συνεδριάσεων μέσω του ίντερνετ, ώστε να τις παρακολουθεί όποιος το επιθυμεί.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητάμε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, να μας ενημερώσουν πότε σκοπεύουν να το κάνουν, με δεδομένο ότι οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου θα συνεχίσουν όπως όλα δείχνουν, να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης για αρκετό καιρό ακόμα;

Tags: ,

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Δωρεάν rapid tests σε εκπαιδευτικούς για την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία

Πρωτοβουλία για τη διενέργεια Rapid Tests σε όλους τους εκπαιδευτικούς που το επιθυμούν αλλά και στο προσωπικό (γραμματειακή υποστήριξη, καθαριότητα, φύλαξη κ.α.) των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες ασφάλειας η επαναλειτουργία  των σχολικών μονάδων από την Δευτέρα 11-01-2021. Η δράση πραγματοποιείται μετά την  εισήγηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστού και την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 4-1-2021 για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοιού. Υλοποιείται σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας  και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον συντονισμό της δράσης, που ξεκινά αύριο Παρασκευή 8-1-2021 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 10-1-2021,  αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς.

 

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πρόληψη και τον περιορισμό  του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού. Αναλαμβάνουμε μια σημαντική πρωτοβουλία διοργανώνοντας δωρεάν ελέγχους για  όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εξεταστούν αλλά και για το σύνολο του   προσωπικού  που εργάζεται στα σχολεία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Ευχαριστώ την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, τις Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργο Δοδοντσάκη και όλους τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων  για την συνεργασία. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ομαλή  επιστροφή  στις σχολικές αίθουσες, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει ενεργή, διατηρεί αφανείς εστίες παντού  και  θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες ακόμη να απειλεί τη ζωή των ανθρώπων, να εμποδίζει την κινητικότητα των ανθρώπινων κοινοτήτων και να περιορίζει κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και προσωπική αυστηρότητα στην τήρηση των  μέτρων προστασίας, ώστε να  περιορισθεί η πίεση  στα Νοσοκομεία και να αποφευχθούν άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Όσο μεγαλώνει η ατομική ευθύνη, τόσο μεγαλώνει και η συλλογική ελευθερία» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

 

 

 

Το πρόγραμμα των δωρεάν Rapid Tests  στα σχολεία

 

Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

-Δήμος Λαρισαίων (Σάββατο 09/01/2021 και Κυριακή 10/01/2021 από 10 π.μ. έως 4 μ.μ.):

6ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, 31ης Αυγούστου 34

9ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Αλευάδων 8

30ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Κουμουνδούρου 53

42ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, Μάνου Λοϊζου 21

-Δήμος Ελασσόνας (Σάββατο 09/01/2021 από  10 π.μ. έως 4 μ.μ.)

2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, 1ης Μεραρχίας

-Δήμος Τυρνάβου (Σάββατο 09/01/2021 από  10 π.μ. έως 4 μ.μ.)

3ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου, Θεοτοκοπούλου Δομίνικου 10

– Δήμος Φαρσάλων (Σάββατο 09/01/2021 από 10 π.μ. έως 4 μ.μ.)

1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων, Kελευστή Bασίλη Μαυρογιώργου 42

– Δήμος Τεμπών (Σάββατο 09/01/2021 από 10 π.μ. έως 4 μ.μ.)

Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου

Δήμος Κιλελέρ (Σάββατο 09/01/2021 από  10 π.μ. έως 4 μ.μ.)

1ο Δημοτικό Σχολείο Πλατυκάμπου

– Δήμος Αγιάς (Παρασκευή 08/01/2021 από 10 π.μ. έως 4 μ.μ.)

2ο Δημοτικό Σχολείο Αγιάς

Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

-Δήμος Βόλου (Σάββατο 09/01/2021 από  9 π.μ. έως  12 μεσημέρι):

9ο Δημοτικό Σχολείου Βόλου (Παλαιά Βόλου)

22ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου ( Άναυρος)

-Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου (Παρασκευή 8/01/2021 από  10.30 π.μ. έως 12 μεσημέρι)

-Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Νέας Ιωνίας (Παρασκευή 8/01/2021 από  12 μεσημέρι  έως  2 μ.μ.)

-Δήμος Αλμυρού (Παρασκευή 8/01/2021 από  7.30 π.μ. έως 10.30 π.μ.)

Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Αλμυρού

-Δήμος Σκιάθου (Κυριακή 10/01/2021 από  8 π.μ. έως  12 μεσημέρι)

Κέντρο Υγείας Σκιάθου

-Δήμος Σκοπέλου (Σάββατο 09/01/2021 από  10 π.μ. έως 2 μ.μ.)

Κέντρο Υγείας Σκοπέλου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2424024197

-Δήμος Αλοννήσου (Σάββατο 09/01/2021 από  10 π.μ. έως 2 μ.μ.)

Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2424065208

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

-Δήμος Τρικκαίων (Σάββατο 09/01/2021 και Κυριακή 10/01/2021 από 9  π.μ. έως  12 μεσημέρι)

Παλιά Ζωαγορά

-Δήμος Καλαμπάκας (Σάββατο 09/01/2021 από  9 π.μ. έως  12 μεσημέρι)

3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας

 

Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

-Δήμος Καρδίτσας (Σάββατο 09/01/2021 από  9 π.μ. έως 2 μ.μ.)

Στην περιοχή της εμποροπανήγυρης Καρδίτσας

-Δήμος Σοφάδων (Σάββατο 09/01/2021 από 8 π.μ. έως 11 π.μ.)

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Σοφάδων

Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Σοφάδων

-Δήμος Μουζακίου (Κυριακή 10/01/2021 από  9 π.μ. έως  11 π.μ.)

2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου

-Δήμος Παλαμά (Κυριακή 10/01/2021 από  9 π.μ. έως 11 π.μ.)

1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά

 

Σημειώνεται  ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εξεταστούν σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω Κέντρα Διενέργειας Rapid Tests, ανεξαρτήτως του χώρου διαμονής η εργασίας τους.

Για την μετάβαση στο χώρο, είναι απαραίτητο να στείλουν  μήνυμα μετακίνησης  με κωδικό 1 στο 13033, να έχουν μαζί τους  αστυνομική  ταυτότητα,   έγγραφο που να αποδεικνύει  την επαγγελματική τους ιδιότητα και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Κατά την παραμονή στον χώρο διενέργειας των test  τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, όπως αυτά έχουν οριστεί από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

 

 

 

 

Tags: , ,

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ερευνητικό έργο Alga 4 Fuel & Aqua

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ερευνητικό έργο «Alga 4 Fuel & Aqua», που αφορά στην αξιοποίηση υγρών αποβλήτων της βιομηχανίας βιοκαυσίμων, ως θρεπτικά μέσα για την ετεροτροφική καλλιέργεια μκροφυκών, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ και συμπληρωμάτων ιχθυοτροφών.


Στις δύο ερευνητικές κατευθύνσεις του ερευνητικού έργου «Alga4Fuel&Aqua», θα αξιολογηθεί η δυνατότητα ετεροτροφικής καλλιέργειας μικροφυκών – με γνωστή από τη βιβλιογραφία ικανότητα βιοσύνθεσης α) κορεσμένων λιπιδίων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ και β) ω-3 λιπαρών που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή συμπληρωμάτων ιχθυοτροφών – σε υγρά θρεπτικά μέσα που περιέχουν ως πηγή θρεπτικών ακατέργαστη γλυκερόλη (υγρό απόβλητο της βιομηχανίας παραγωγής βιοντίζελ) και εκροές από την αναερόβια επεξεργασία γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων (υγρό απόβλητο της βιομηχανίας παραγωγής βιοαερίου). Στόχος του έργου είναι η παραγωγή βιοντίζελ και συμπληρωμάτων ιχθυοτροφών στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας και η ελαχιστοποίηση της απόρριψης των παραπάνω υγρών αποβλήτων προς το περιβάλλον

Tags: ,

Προτάσεις της παράταξης Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια για την πανδημία

Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια», κ. Αθανάσιος Ακρίβος, κατάφερε να ξεχωρίσει κατά τις εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς ήταν ο μοναδικός που κατέθεσε εγγράφως τις ολοκληρωμένες και καλά μελετημένες προτάσεις της «πράσινης» παράταξης της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας το Σώμα κλήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις του σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και οι οποίες, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη, κ. Αγοραστού περιλαμβάνουν:
– Αλλαγή, με Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου του Νόμου περί προμηθειών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να έρθει εγκαίρως ο απαραίτητος  ιατροτεχνολογικός  εξοπλισμός για τον covid-19 στα  Νοσοκομεία
– Ενεργοποίηση και υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  με  περισσότερα rapid tests  στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ για την αποδέσμευση  των Νοσοκομείων από τις ευθύνες της δειγματοληψίας και των διαγνωστικών ελέγχων, προκειμένου να  αφοσιωθούν απερίσπαστα στην νοσηλεία των βαριών περιστατικών covid-19. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 140.000 διαγνωστικά τεστ.
– Περισσότερα rapid tests παντού  στον γενικό πληθυσμό, με την υποστήριξη και την ενεργό  εμπλοκή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και  των Ιατρικών Συλλόγων
– Με το άνοιγμα των Σχολείων,  tests στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού
– Περισσότερα δωρεάν εμβόλια και με ταχύτερες διαδικασίες, γιατί έτσι δημιουργείται συνθήκη ασφάλειας στην κοινωνία
– Εταιρική κοινωνική ευθύνη από τα Ιδιωτικά Κέντρα για δωρεάν ελέγχους σε ανασφάλιστους συμπολίτες με στόχο την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού.
Κατά την παρέμβασή του ο αρχηγός της παράταξης «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια», κ. Αθανάσιος Ακρίβος επισήμανε προς τους συναδέλφους του και τους φορείς που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη: «Οι συνθήκες που συνεχίζουμε να ζούμε είναι πρωτόγνωρες αλλά ελπίζουμε τους επόμενους μήνες να επανέλθουμε σε αυτό που μας αρέσει να αποκαλούμε κανονικότητα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η σημερινή μας συζήτηση για τον κορωνοϊό.
Καταρχάς, θα ήθελα δίνοντας ένα γενικότερο πλαίσιο των θέσεων της Θεσσαλίας Πράσινης Περιφέρειας  να σημειώσω ότι το κρίσιμο είναι να υπάρξει μια συνολική στροφή στην οικονομική πολιτική, στην κατεύθυνση της στήριξης των δημοσίων δομών σε βασικά αγαθά (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση), της ενίσχυσης των μισθών και της προστασίας των σχέσεων εργασίας, της διευθέτησης του χρέους των επαγγελματιών, της στήριξης και ανανέωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Από εκεί και πέρα όσον αφορά συγκεκριμένα την Περιφέρεια μας θα ήθελα να δοθεί προτεραιότητα στο συντονισμό των εμβολιασμών.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα προέρχονται από την έλλειψη συντονισμού.
Είναι ευκαιρία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της, να βοηθήσει ώστε να συντονιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να πραγματοποιηθεί με άρτιο τρόπο η επιχείρηση του εμβολιασμού του πληθυσμού.»

Οι προτάσεις της παράταξης «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια»
Στο οικονομικό και κοινωνικό κομμάτι της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας οι θέσεις της «πράσινης» παράταξης της Θεσσαλίας είναι οι εξής:
– Αναπροσαρμογή σε σχεδιαζόμενες δράσεις του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα για την επιχειρηματικότητα, με δράσεις υπέρ των πληττόμενων οικονομικών κλάδων και δράσεις ενίσχυσης της υγειονομικής ασφάλειας σε χώρους παραγωγής και εμπορίου.
– Επίσης, παράταση για ένα έτος τουλάχιστον της υλοποίησης όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που αφορούν στην εξωστρέφεια, όπως το «Επιχειρούμε Έξω», «Ψηφιακό Βήμα», «Ψηφιακό Άλμα» κ.ά.
– Άμεση κάλυψη των αναγκών σε μέσα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού
– Δωρεάν ανιχνευτικά τεστ για όλο τον πληθυσμό
– Απαγόρευση των απολύσεων – καμία μείωση αποδοχών
– Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, άνεργους και άστεγους για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
– Παροχή κινήτρων για συνενώσεις (clusters), δίκτυα μικρομεσαίων επιχειρήσεων (networking) και δράσεων διασύνδεσης του τουριστικού κλάδου με την εγχώρια παραγωγή (τοπικά σύμφωνα προμήθειας προϊόντων με κλάδους τροφίμων, εξοπλισμού και κατασκευών). Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (ΑΚΕ-OpenMalls).
– Ενδυνάμωση των δράσεων ανάπτυξης της έρευνας και προώθησης της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και αξιοποίηση του αποθέματος του ανθρώπινου κεφαλαίου
– Παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της ελληνικής οικονομίας (π.χ. κουπόνια κατανάλωσης σε ευάλωτες ομάδες) κατά την διάρκεια της κρίσης.
– Στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης (αμνοερίφια και λοιπή ζωική παραγωγή)
– Μείωση των εισφορών ΕΛΓΑ
– Ενίσχυση ρευστότητας μέσω Χρηματοδοτικών Εργαλείων
– Καταβολή του 70% των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στους αγρότες πριν το καλοκαίρι στη βάση του μέσου όρου των δηλώσεων των περασμένων τριών ετών.
– Στήριξη των πληττόμενων αλιέων με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης


Για τα σχολεία:
• Δωρεάν υγειονομικός έλεγχος και εμβολιασμός όλων των μελών της σχολικής κοινότητας  με δαπάνη είτε της Πολιτείας.
• Καθορισμός ανώτατου ορίου μαθητών σε σχολικά λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών και την τήρηση σχολαστικών μέτρων υγιεινής σε αυτά.
• Καθορισμό ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη (βάσει της μέσης χωρητικότητας των τάξεων και ανάγκης τήρησης αποστάσεων ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 άτομα). Πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες εξαιτίας της αύξησης των τμημάτων.

Tags: , , , ,

Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, πραγματοποιούνται καθημερινά από τις αστυνομικές Υπηρεσίες εντατικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, από τις Υπηρεσίες των τεσσάρων (4) Διευθύνσεων Αστυνομίας δικαιοδοσίας μας (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας):

 • πραγματοποιήθηκαν -6.005- έλεγχοι,
 • συνελήφθησαν -17- άτομα και
 • βεβαιώθηκαν -101- παραβάσεις (μη χρήση μάσκας, άσκοπη μετακίνηση κ.α.).

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενες συλλήψεις ατόμων πραγματοποιήθηκαν στα Φάρσαλα και στο Βόλο, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ως ακολούθως:

 • Στα Φάρσαλα, συνελήφθησαν χθες (05-01-2021) το βράδυ, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, οκτώ (8) άτομα, για παραβίαση της νομοθεσίας περί παιγνίων, καθώς και για παραβίαση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας διενήργησαν έλεγχο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου κατέλαβαν τους ανωτέρω συλληφθέντες να διενεργούν με τραπουλόχαρτα παράνομο τυχερό παίγνιο, τη διεξαγωγή του οποίου είχε οργανώσει ένας εξ αυτών, παραβιάζοντας παράλληλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Στο κατάστημα καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το συνολικό χρηματικό ποσό των -8.705- ευρώ, τρεις τράπουλες των τριάντα έξι φύλλων, μία πράσινη τσόχα και πλήθος μαρκών.

Επιπλέον, σε βάρος των συλληφθέντων επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

 • Στο Βόλο, συνελήφθησαν χθες (05-01-2021) το βράδυ, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Βόλου, εννέα (9) άτομα, για παραβίαση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πιο αναλυτικά, οι προαναφερόμενοι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διενήργησαν έλεγχο σε χώρο που είχε διαμορφωθεί σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπου κατέλαβαν τους ανωτέρω συλληφθέντες να διενεργούν τεχνικά παίγνια, παραβιάζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Σε βάρος των συλληφθέντων επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μαγνησίας.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας τονίζεται ότι οι παραπάνω έλεγχοι που έχουν σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

 

 

Ιανουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031