Tags: , ,

Στις 9/12 ξεκινά το Εξοικονομώ-Αυτονομώ στη Θεσσαλία

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα στις 30 Νοεμβρίου.

Στη Θεσσαλία η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 9/12 με συνολικό προϋπολογισμό 84 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναρτά σήμερα στην ιστοσελίδα του (www.ypeka.gr) τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος, ενόψει της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη του Εξοικονομω-Αυτονομω που θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι να δοθεί επαρκής χρόνος όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους πολίτες, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους, να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησής τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προαναφέρθηκε να εξοικειωθούν με τις αλλαγές που επέρχονται σε σχέση με τα προηγούμενα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα αρχίσει να λειτουργεί helpdesk με γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης για  την καλύτερη προετοιμασία του κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους € 803 εκατ. (κατανεμημένους ανά περιφέρεια σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί) και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο  του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Xατζηδάκης δήλωσε σχετικά:

 «Η προδημοσίευση του οδηγού του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σήμερα δείχνει ότι μπαίνουμε στην γραμμή της αφετηρίας για την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ.Το γνωστό σε όλους «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ξεκινήσαμε με τον Κωστή Μουσουρούλη το 2009, μετατρέπεται σε «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».Απαντά στην αυξημένη έμφαση σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης που δίνεται πλέον τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ» είναι:

-Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ (υπενθυμίζω ότι όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δις. ευρώ)

-Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση  πρωτογενούς ενέργειας.

-Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα εξοικονόμησης από το επόμενο έτος και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν υπαχθούν στο τρέχον πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους επόμενους κύκλους μαζί με άλλους ενδιαφερομένους, με νέες αιτήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι πόροι που εκτιμάται ότι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας έως και το 2023 θα ανέλθουν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ !Και στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027που θα διασφαλίσουν ότι τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε ένα πραγματικό άλμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση, μια πράσινη πολιτική με σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον κατασκευαστικό κλάδο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ενεργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με τα κτίρια στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 42% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ οι κατοικίες αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρακαθώς αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κτιριακού αποθέματος (79,1%). Το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 έχουν πολύ χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (κτίρια κατηγορίας Η), με τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών να είναι οι μονοκατοικίες.

Αναφορικά με την ενεργειακή κατηγορία των κατοικιών, το μεγαλύτερο ποσοστό (66,83%) κατατάσσεται στις κατηγορίες Ε-Η, το 26,81% στις κατηγορίες Γ-Δ και μόλις το 6,36% στις κατηγορίες Α-Β. Είναι επομένως σαφές ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» (και τα προγράμματα που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια) αποτελούν κεντρικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών τον χρόνο για την επόμενη δεκαετία.

Συμβάλλοντας, λοιπόν, στην υλοποίηση του ΕΣΕΚ το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» δρομολογείται με προσαρμογή και βελτίωση του υφιστάμενου χρηματοδοτικού μοντέλου, αποσκοπώντας στην μεγιστοποίηση των ωφελειών μέσω της αύξησης των πολιτών που μπορούν να λάβουν μέρος, καθώς και της απλοποίησης της πιστοποίησης των παρεμβάσεων. Έτσι, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά με ταυτόχρονη κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

 

Tags: , ,

Η Μεταμόρφωση του Ανθρώπου και της Κοινωνίας σε Ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας

Η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας προσκαλεί στο σεμινάριο «Η Μεταμόρφωση του Ανθρώπου και της Κοινωνίας σε Ταινίες Επιστημονικής Φαντασίας» το οποίο θα διεξαχθεί κατά το Χειμερινό Εξάμηνο 2020-2021.

Οι παρουσιάσεις του σεμιναρίου θα γίνονται διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα MS Teams, κάθε Παρασκευή (17:00 – 20.00).

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 16-10-2020.  Ο κωδικός για τη σύνδεση είναι 2ay3wx9.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν είναι μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρακαλούμε στείλτε email στον Δρ. Κώστα Φυσεντζίδη για την εγγραφή σας στο σύστημα.

Στόχος του σεμιναρίου είναι, μέσα από τα μυθοπλαστικά σενάρια των ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας (Ε.Φ.), να αναδειχθούν κεντρικά ζητήματα που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με μια γρήγορα μεταλλασσόμενη από τις νέες τεχνολογίες κοινωνία και κυρίως από την αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Δρ. Κώστας Φυσεντζίδης (Ε.ΔΙ.Π.) θα αναδείξει αυτά τα ζητήματα μέσα από παρουσιάσεις και διερμήνευση ταινιών Ε.Φ. δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως:

 • Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομπότ και Υβρίδια ανθρώπων-μηχανών: Φίλος ή/και Εχθρός
 • Η τεχνολογία ως μοχλός μεταμόρφωσης της κοινωνίας
 • Ταυτότητα και Φύλο: Διαλεκτική ανθρώπου με τον “άλλον’’
 • Εξουσία, συγκρουσιακές σχέσεις και επανακαθορισμός των μορφών βίας
 • Νέες τεχνολογίες και δημιουργία δυστοπικών/ουτοπικών και εικονικών κόσμων
 • Ηθικά και φιλοσοφικά διλήμματα: Επαναπροσδιορισμός αξιακών συστημάτων
 • Ο Διανθρωπισμός (Transhumanism) ως μια νέα θρησκεία

Το σεμινάριο θα επαναλαμβάνεται και σε μια άλλη μέρα/ώρα, κατόπιν συμφωνίας με τα ενδιαφερόμενα άτομα, τα οποία αδυνατούν να το παρακολουθήσουν τις Παρασκευές (17:00 – 20.00).

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι ελεύθερη και ανοικτή στο κοινό.

Εγγραφές θα πραγματοποιούνται και τις ημέρες των παρουσιάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όσα άτομα συμμετείχαν σε περισσότερες από τις μισές παρουσιάσεις θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Tags: , ,

Εγκαινιάστηκε το έργο υδροδότησης του Μοσχοχωρίου και των Κυπαρισσίων του Δήμου Κιλελέρ

Το έργο με τον τίτλο  «Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Μοσχοχωρίου και Κυπαρισσίων Δήμου Κιλελέρ» στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020», συνολικού προϋπολογισμού 1.053.495,94€ εγκαινίασαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος. Για το έργο έγινε προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την ΔΕΥΑ Κιλελέρ για την υποβολή πρότασης και υλοποίησης της πράξης.

Το έργο περιελάμβανε αρχικά την αξιοποίηση μιας υδρευτικής γεώτρησης (πρώην αρδευτικής) στο Νέο Περιβόλι και την παράλληλη κατάργηση της υδρευτικής γεώτρησης στον οικισμό Κυπαρίσσια της ΤΚ Μοσχοχωρίου που τροφοδοτούσε τον υφιστάμενο υδατόπυργο του οικισμού με  νερό που δεν επαρκούσε για τις ανάγκες των κατοίκων των Κυπαρισσίων και του Μοσχοχωρίου.

Τα ολοκληρωμένο έργο που εγκαινιάστηκε  περιλαμβάνει:

 • Κυκλική διθάλαμηδεξαμενή χωρητικότητας 500μ3 σε κατάλληλη υψομετρική θέση στην ΤΚ Νέου Περιβολίου ώστε το νερό να φτάνει στον υδατόπυργο του οικισμού Κυπαρίσσια δια βαρύτητας.
 • Καταθλιπτικό αγωγό ύδρευσης που συνδέει την υφιστάμενη γεώτρηση που βρίσκεται στην ΤΚ Περιβολίου στην θέση «Περιστεριώνες» με τη νέα δεξαμενή. Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 2.659 μ.
 • Μεταφορικό αγωγό ύδρευσης που συνδέει την νέα δεξαμενή με τον υφιστάμενο υδατόπυργο του οικισμού Κυπαρίσσια συνολικού μήκους 8.300 μ.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι με το έργο που εγκαινιάστηκε εξασφαλίζεται η παροχή επαρκούς, καθαρού, πόσιμου και υγιεινού νερού στους κατοίκους των οικισμών Μοσχοχωρίου και Κυπαρισσίων, συνθήκη αναγκαία για την ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής. Μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρά  προβλήματα με την επάρκεια του κατάλληλου νερού στο δίκτυό της. Με το δήμαρχο Θανάση Νασιακόπουλο, τόνισε ο Περιφερειάρχης, έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο υδροδότησης όλων των κοινοτήτων του Δήμου Κιλελέρ με ποιοτικό και επαρκές νερό. Εντάξαμε στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020» μια σειρά έργων και σήμερα εγκαινιάσαμεένα από αυτά. Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα υπόλοιπα σχεδιασμένα έργα σε όλο τον Δήμο, με την ολοκλήρωση των οποίων ολόκληρος ο Δήμος Κιλελέρ θα έχει επιλύσει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της ύδρευσης που τόσο ταλάνισε τους κατοίκους του».

Ο δήμαρχος Κιλελέρ ανέφερε ότι με αρωγό την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό προχωράμε στην πραγματοποίησητης βασικής υπόσχεσης της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες της. Την οριστική επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης σε όλο τον Δήμο. Σήμερα εγκαινιάσαμε, δήλωσε ο Θανάσης Νασιακόπουλος, ένα έργο που δίνει λύση στο πρόβλημα που υφίστατο σχετικά με την υδροδότηση των οικισμών Κυπαρισσίων και Μοσχοχωρίου. Σύντομα θα ολοκληρωθούν και τα άλλα έργα που έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται στη φάση τη υλοποίησης.  Το νερό είναι πηγή ζωής κι εμείς οφείλουμε να το παρέχουμε, επαρκές και καθαρό, στους συντοπίτες μας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης κατέγραψε ότι «…για την ΔΕΥΑ Κιλελέρ πρωταρχικός στόχος είναι η εξασφάλιση τόσο της ποιότητας όσο και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού στους καταναλωτές της.Είμαστε την ευχάριστη θέση να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους των οικισμών Μοσχοχωρίου και Κυπαρισσίων ότι το νερό της βρύσης τους είναι ασφαλέστατο και αυτό προκύπτει από συνεχείς μετρήσεις ελέγχου της ποιότητας του. Καλούμε τους συνδημότες μας να το καταναλώνουν χωρίς κανένα ενδοιασμό».

Στα εγκαίνια του έργου παραβρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σ. Δημότσιος,Τ. Δόκου και Απ. Μπίλλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ Σ. Καλέτσιος, οι αντιδήμαρχοι Ι. Μπακαλόπουλος, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Αχ. Χατζούλης, Β. Χλιάπη – Γκουνιαρούδη και Αλ. Χονδρονάσιος, η δημοτική σύμβουλος Ελ. Ζωιοπούλου, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Ι. Παπακανάκης, οι πρόεδροι των ΤΚ Μοσχοχωρίου και Ν. Περιβολίου Δ. Κοτσιόπουλος και Κ. Διάλλας και οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου Κιλελέρ Κ. Ακριβούλη και Σ. Καραφέριας.

 

Tags: ,

Διαχείριση αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2021

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) Π.Ε. Λάρισας σας ενημερώνει ότι σε εφαρμογή των διατάξεων της με αρ. 866/866629/18-3-2020 (ΦΕΚ 1422Β/15-4-2020, ΑΔΑ: 6ΛΠΦ4653ΠΓ-2ΝΨ) Υ.Α. και της με αρ. 2454/235853/20-09-2019 Υ.Α (ΦΕΚ 3645Β, ΑΔΑ: Ω17Θ4653ΠΓ-0Ο3) Υ.Α., οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr → ψηφιακές υπηρεσίες → Αίτηση Αδειών Φύτευσης Αμπέλου), αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου έως 31η Οκτωβρίου 2020. Πανελλαδικά, θα χορηγηθούν άδειες νέας φύτευσης, που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων που διαθέτει η χώρα, ως εκ τούτου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στην οποία περιλαμβάνεται η Π.Ε. Λάρισας, θα κατανεμηθούν τόσα στρέμματα όσα αντιστοιχούν στο 1% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιφέρεια Θεσσαλίας με οινοποιήσιμα αμπέλια, όπως ορίζεται στο άρθρο 3§3 της με αρ. της με αρ. 866/866629/18-3-2020 (ΦΕΚ 1422Β/15-4-2020, ΑΔΑ: 6ΛΠΦ4653ΠΓ-2ΝΨ) Υ.Α.

Το κριτήριο επιλεξιμότητας είναι η διάθεση αγροτεμαχίου (ιδιόκτητου ή ενοικιαζόμενου) έκτασης τουλάχιστον ίσης με την έκταση της αίτησης, με ελάχιστη αιτούμενη έκταση ανά αγροτεμάχιο το 1,0στρ. Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.

Εφόσον οι επιλέξιμες αιτήσεις αδειοδότησης που θα υποβληθούν, υπερβαίνουν την έκταση που πρόκειται να χορηγηθεί, η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια προτεραιότητας που έχουν επιλεγεί για κάθε Περιφέρεια.

Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγούνται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

Η με αρ. 866/866629/18-3-2020 (ΦΕΚ 1422Β/15-4-2020, ΑΔΑ: 6ΛΠΦ4653ΠΓ-2ΝΨ) Υ.Α.  καθώς και ενημερωτικό υλικό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (www.thessaly.gov.gr), ακολουθώντας τις επιλογές: «Ενημέρωση», «Γεωργικά θέματα», «Π.Ε. Λάρισας» και τέλος «Ενημέρωση», με ελεύθερη πρόσβαση.

 

Tags: , ,

ΕΚΛ: Στεκόμαστε στο πλάι του Συλλόγου Φοιτητών Εστιών Λάρισας

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών απαιτώντας από την κυβέρνηση, τις πρυτανικές αρχές, την Δημοτική και την Περιφερειακή αρχή να δώσει άμεσα λύση, τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εστιακοί φοιτητές όσο και συνολικότερα στο οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης.

Για ακόμη μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που είχε όλο αυτό το διάστημα για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον Covid-19 στις εστίες. Είναι η κυβέρνηση που κουνάει το δάχτυλο στην νεολαία, θεωρώντας την υπεύθυνη για την διασπορά του ιού.

Δεν σταματάει φυσικά σε αυτό αλλά με το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 360€ για μονόκλινο και 135€ για δίκλινο δωμάτιο, σε διαφορετική περίπτωση η Διοίκηση του Ιδρύματος ξεκαθαρίζει στους φοιτητές ότι δεν θα έχουν δωμάτιο! Δηλαδή σε κατάσταση πανδημίας, φοιτητές με άνεργους γονείς, με γονείς που απολύθηκαν εν μέσω καραντίνας είτε εργάζονται εκ περιτροπής, με μηδενικό εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο.

Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο και είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες των φοιτητών, όπως και η επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων που στην πράξη σημαίνει ενοίκια στις εστίες και ανύπαρκτες δομές.

Απαιτούμε:

 • Να καταργηθεί το χαράτσι των 135 και 360 ευρώ που πληρώνει κάθε εστιακός για να πάρει δωμάτιο στην εστία της Λάρισας.
 • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος και αντιδραστικός κανονισμός των διδακτικών μονάδων, που αποκλείει δεκάδες φοιτητές από την εστία. Να δοθεί άμεση λύση για όσους πετάχτηκαν έξω από τα δωμάτιά τους.
 • Να υπενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση και δεν αρκούν οι κλίνες στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και για την καλύτερη πρόληψη από τον Covid-19.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα, για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εστιών.
 • Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
 • Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις και να δίνονται δωρεάν σε όλους τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά). Δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές.

Tags: , ,

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δύο ατόμων για απάτη μέσω υπολογιστή

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ατόμων, για το αδίκημα της απάτης μέσω υπολογιστή. Ειδικότερα, την 19-09-2020 η παθούσα ανήρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αγγελία πώλησης κινητού τηλεφώνου.

Έπειτα από επικοινωνία που είχε μαζί της ένας εκ των δραστών, ως «υποψήφιος» αγοραστής, την έπεισε ότι την 21-09-2020 κατέθεσε το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό των -420- ευρώ σε τραπεζικό της λογαριασμό, αποστέλλοντάς της μέσω του προαναφερόμενου μέσου κοινωνικής δικτύωσης σχετικό αποδεικτικό μεταφοράς χρημάτων. Στη συνέχεια, η παθούσα καθ’ υπόδειξή του απέστειλε το κινητό τηλέφωνο μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών σε υποκατάστημα με παραλήπτρια τη δεύτερη δράστιδα, χωρίς ωστόσο να έχει πιστωθεί στο λογαριασμό της μέχρι σήμερα το εν λόγω χρηματικό ποσό.

Tags: , ,

Μάξιμος: Η συμπεριφορά της Τουρκίας ευθεία πρόκληση έναντι της ΕΕ!

«Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα ότι ήταν καθοριστική η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά, η απόφαση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη του Νίκου Δένδια να σταλούν στην δικαιοσύνη και οι 32 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν στελέχη της ΧΑ, προκειμένου να τεκμηριωθεί ο χαρακτηρισμός της εγκληματικής οργάνωσης, υπό την εποπτεία της οποίας δρούσαν όλα τα μέλη της που εμπλέκονταν σε τέτοιες υποθέσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής,βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRA-TVκαι στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μαρέδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ερωτηθείς για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΥΓΗτης περασμένης Κυριακής«Δεν είναι αθώοι», για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον π. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι «τοπρωτοσέλιδο της Αυγής πραγματικά είναι εμετικό και θα περίμενε κανείς να υπάρξει καθολική αποδοκιμασία και σίγουρα αποδοκιμασία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ΑΥΓΗ δεν κρύβει ότι είναι κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ».Και πρόσθεσε ότιστα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ«υπήρξε μια ιδιότυπη ανοχή αν όχι λυκοφιλία. Δηλαδή, είχαμε ψηφοφορίες στις οποίες συμβάδιζε η τότε κυβερνητική πλειοψηφία με την ΧΑ. Ενώ αντιθέτως, νωρίτερα, ο τότε υποψήφιος προταθείς από την κυβέρνηση της ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, αρνήθηκε το ενδεχόμενο εκλογής του με τις ψήφους της ΧΑ. Είχαμε ταξίδια σε ακριτικές περιοχές, φωτογραφίσεις υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της ΧΑ.Τα γεγονότα δείχνουν ότι υπήρχε μια ιδιότυπη ανοχή. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν προφανώς ότι εκλογικά τους συμφέρει.Προφανώς θεωρούσαν ότιπλαγιοκοπούναπό τα δεξιά τη ΝΔ, αλλά αυτές είναι πολύ επικίνδυνες θεωρίες. Δεν μπορούμε από την μια να μιλούμε για το “αυγό του φιδιού“, και από την άλλη να υπάρχει περιθώριο για τέτοιες απόψεις».

Για την νέα όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ. ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσεότι «η απόφαση που ελήφθη, έστω μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν και τις πιέσεις, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να μη μιλά για κυρώσεις αλλά παραπέμπει ευθέως στα άρθρα εκείνα που περιγράφουν τις κυρώσεις. Το ζητούμενο είναι το εξής τώρα: η συμπεριφορά της Τουρκίας σήμερα που ξαναβγάζει τοORUCREISνοτίως τουΚαστελορίζουείναι μια ευθεία πρόκληση έναντι της ΕΕ! Δεν είναι πιά πρόκληση έναντι της Ελλάδας…».

 

Αντιμετώπιση μεταναστευτικού

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «ηΤουρκία κρατά το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης. Αλλά και έναντι αυτού να ξέρετε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν το 2015. Η Ελλάδα πιά φυλάει τα σύνορά της και το απέδειξε τον Φεβρουάριο Μάρτιο στον Έβρο».Επιπλέον πρόσθεσε ότι «έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι ροέςτο 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι επιστροφές σε σχέση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Και ταχύτερααποδίδεται το άσυλο σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται. Έχει γίνει ξεκαθάρισμα των ΜΚΟ απ’ αυτές οι οποίες λειτουργούσαν ουσιαστικά ως “κράχτες” προς παράνομους και παράτυπους μετανάστες να εισέλθουν στην χώρα μας, βλέποντας την χώρα μας ως πύλη εισόδου στην ΕΕ. Έχουν γίνει σοβαρά βήματα».

Tags: ,

Αγρυπνία στον Άγ.Αχίλλιο τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, στις 8.00 το βράδυ, θα τελεστεί  Ιερά Αγρυπνία στον Άγιο Αχίλλιο, για τη μνήμη του Οσίου Γερασίμου και του Αγίου Αρτεμίου. Θα περιλαμβάνει το Μικρό Απόδειπνο με την ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως, τον Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία οι πιστοί θα μπορούν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων.Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου το πρωί ΔΕ θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

 

Tags: , ,

Η ΔΕΥΑΛ ενημερώνει για νέες διακοπές νερού

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 12:00 θα γίνει διακοπή νερού λόγω προγραμματισμένων εργασιών ύδρευσης στις οδούς Αδριανού και Λ. Κατσώνη (από 23ης Οκτωβρίου μέχρι Νικηταρά) και την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 12:00 στην οδό Νικηταρά (από Κύπρου μέχρι  Περικλέους). 

Tags: ,

Άννα Βαγενά: Το Oruc Reis ξανά στα χωρικά μας ύδατα

Πριν από δέκα μέρες, ο πρωθυπουργός δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παρόλο που δεν υπήρξε ουδεμία αναφορά σε ενδεχόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία για την αυξανόμενη προκλητικότητά της. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε τότε επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο. Μέσα στις δέκα μέρες που ακολούθησαν, είδαμε τον Ερντογάν σε μία έξαρση θράσους να ανοίγει τα Βαρώσια και να στέλνει και πάλι το ερευνητικό σκάφος OrucReisεντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελόριζο.

Είναι νομίζω σαφές ότι η διαχείριση από την κυβέρνηση της κλιμακούμενης αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, αμηχανία και αδυναμία υπεράσπισης των κόκκινων γραμμών μας, οι οποίες συνεχώς μετακινούνται. Αυτή η διαχείριση έχει προφανώς αποτύχει στο να μετριάσει την τουρκική επιθετικότητα. Τι πρέπει να κάνει δηλαδή η Τουρκία για να αντιδράσουμε; Δεν έχουμε στα χέρια μας άλλες επιλογές πέρα από την αδράνεια και την παθητικότητα;

Ως χώρα έχουμε δικαίωμα άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο. Η Γερμανική ηγεσία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν δεν πιεστούν. Και πλέον διακυβεύεται και η δική τους αξιοπιστία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν την επέκταση των χωρικών υδάτων, αρχικά νότια και ανατολικά της Κρήτης, με την προοπτική επέκτασης και νότια των νησιών της Ανατολικής Μεσογείου, ανάλογα με τις περαιτέρω εξελίξεις.Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να απαιτήσει μηχανισμό κλιμακούμενων κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης.Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε παρακολουθούμε με σταυρωμένα τα χέρια τις παράνομες και προκλητικότατες ενέργειες της Τουρκίας.

Στη διεθνή διπλωματία δεν είναι αρκετές οι κινήσεις εντυπωσιασμού και υποτακτικότητας, όπως φιλοξενίες υψηλών καλεσμένων σε ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, π.χ.του ΜάικΠομπέοστην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά. Χρειάζονται αποφασιστικές κινήσεις, χωρίς να θεωρούμαστε βολικοί και «προβλέψιμοι σύμμαχοι».

 

Tags: , ,

Εξιχνιάσθηκαν περιπτώσεις κλοπής που διαπράχθηκαν με τη μέθοδο του εναγκαλισμού σε βάρος γυναικών στη Λάρισα

Εξιχνιάσθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας περιπτώσεις κλοπής σε βάρος γυναικών, οι οποίες διαπράχθηκαν με τη μέθοδο του εναγκαλισμού, σε διαφορετικές περιπτώσεις, στην πόλη της Λάρισας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα από 27-06-2020 έως 03-10-2020, ημεδαπή μαζί με άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς της, προσέγγισαν τέσσερις γυναίκες και με τη μέθοδο του εναγκαλισμού, αφαίρεσαν από την κατοχή τους ισάριθμες χρυσές αλυσίδες.

Επιπλέον, την 9-10-2020, η προαναφερόμενη, μαζί με μία ακόμη ημεδαπή, προσέγγισαν ηλικιωμένη, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι από την κατοχή της, ενώ ημεδαπός τις ανέμενε εντός Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου. Μία από τις δύο γυναίκες ακινητοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ενώ ο οδηγός εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης να επιβαίνει στο προαναφερόμενο όχημα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημα βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένες και κατασχέθηκαν δύο χρυσές αλυσίδες, τις οποίες είχαν αφαιρέσει οι δράστες σε χρόνο προγενέστερο.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ενώ την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας.

Tags: ,

Απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές στην Καρδίτσα

Οι πρόσφατες καταστροφές που επέφερε η καταιγίδα Ιανός στο Νομό Καρδίτσας έχουν πλήξει βαρύτατα όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων και φοιτητών/τριών της πόλης και των τριγύρω περιοχών. Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυτό το πλήγμα μας θλίβει βαθύτατα αλλά και μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στους επιστήμονες σε τέτοιες δύσκολες για τις τοπικές κοινωνίες συγκυρίες. Καλούμε λοιπόν όλες τις ομάδες του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος που θέλουν να συμβάλλουν με τη γνώση και τις δεξιότητές τους στην ανάκαμψη της Καρδίτσας από την κρίση να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. Οι Πρυτανικές Αρχές και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα υποστηρίξουν και θα ενθαρρύνουν ενεργά κάθε τέτοια κίνηση και πρωτοβουλία αναλαμβάνοντας το συντονισμό σχετικών δράσεων προσφοράς.

Tags: , ,

Aποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τις πληγέντες περιοχές Ν. Καρδίτσης

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Λάρισας << Το Ροδάφ΄νον>> αφότου κινητοποιήθηκε άμεσα για την συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης έπειτα από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Π.Ε Καρδίτσας, μετέβη στον Σύλλογο Αργιθεατών Λάρισας όπου και παρέδωσε τα συλλεγμένα προϊόντα. Η Αργιθέα αποτελεί έναν από του ορεινούς Δήμους της Καρδίτσας ο οποίος αποκόπηκε ολοσχερώς απο τα οδικά δίκτυα καθώς όλοι οι οδοί που οδηγούν στον Δήμο καταστράφηκαν.

Ο Σύλλογος μας μέσα στα χρόνια απέδειξε πως ο εθελοντισμός υπάρχει και δραστηριοποιείται έντονα στις φοιτητικές οργανώσεις. Στην παράδοση των τροφίμων παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων – ΠΟΑΣ κα. Αθηνά-Μαρία Μαυραντζά η οποία συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου για την κίνηση τους καθώς οι ορεινές περιοχές της Καρδίτσας συνεχίζουν και είναι σε δυσμενέστερη κατάσταση από τις κεντρικές αστικές. Μέρος των τροφίμων αυτών θα σταλθούν και σε άλλες περιοχές μέσω του Συλλόγου Αργιθεατών Λάρισας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Συλλόγου και τον κόσμο της Λάρισας, οι οποίοι απάντησαν στο κάλεσμα για βοήθεια και συνέβαλαν στην συλλογή των τροφίμων. Η ανθρωπιστική βοήθεια και ο εθελοντισμός θα αποτελούν πάντοτε τα πιο σημαντικά ηθικά αγαθά ενός ανθρώπου καθώς και του συνόλου.

 

 

Tags: , ,

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πετάει εκτός εστίας φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το χαράτσι!

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά και εκατοντάδες φοιτητές, δικαιούχοι φοιτητικής εστίας, θα αναγκαστούμε να βάλουμε βαθειά το χέρι στην τσέπη!Με το «καλημέρα» κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 360€ για μονόκλινο και 135€ για δίκλινο δωμάτιο.

Σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση του ιδρύματος όχι μόνο αρνείται να μας παραδώσει το κλειδί του δωματίου μας αλλά μας ξεκαθαρίζει ότι θα το χάσουμε! Σε κατάσταση πανδημίας, φοιτητές με άνεργους γονείς, με γονείς που απολύθηκαν εν μέσω καραντίνας είτε εργάζονται εκ περιτροπής, με μηδενικό εισόδημα (!) κινδυνεύουμε να μείνουμε στο δρόμο!

Την ίδια στιγμή που εμείς βάζουμε βαθειά το χέρι στην τσέπη, η φοιτητική μέριμνα είχε πετάξει εκτός εστίας και με το έτσι θέλω όλους τους εστιακούς φοιτητές όταν έγινε το κλείσιμο των σχολών τον Μάρτιο, δίνοντας περιθώριο τριών ημερών για την εκκένωση των δωματίων! Αναγκάζοντας εργαζόμενους φοιτητές να χάσουν τις δουλειές τους και φοιτητές που ανήκουν είτε ή ίδιοι είτε άτομα της οικογένειάς τους στις ευπαθείς ομάδες να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο!!!

Φοιτητές που κόβονται σε μαθήματα γιατί εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, αποκλείονται από τις εστίες εξαιτίας του απαράδεκτου κανονισμού που αναφέρει πως αν δεν έχεις συμπληρώσει 15 διδακτικές μονάδες μόνο από το χειμερινό εξάμηνο δεν μπορείς να είσαι δικαιούχος στέγασης σε αυτό το διαγωνισμό φτώχειας!

Η στάση της διοίκησης είναι προκλητική αφού δεν μας επέτρεψε να μπούμε στα δωμάτιά μας από την αρχή του Σεπτεμβρίου λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος εφόσον η εξεταστική δεν θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Δηλαδή δεκάδες δωμάτια ήταν όλο το Σεπτέμβρη άδεια και οι φοιτητές χωρίς στέγη και σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν εξεταστούν!!!

Για ακόμη μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα η αδιαφορία της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της διοίκησης του Πανεπιστημίου για τους εστιακούς φοιτητές αφού όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε καμία κίνηση ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τονCovid-19. Για παράδειγμα υπάρχουν μόνο δύο καθαρίστριες και για τα οκτώ κτίρια, αφήνοντας για ακόμη μια φορά την κατάσταση στα χέρια των φοιτητών, κουνώντας μας το δάχτυλο περί ατομικής ευθύνης προσπαθώντας να κρύψουν την δικιά τους ευθύνη μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση. Ούτε σκέψη δεν έγινε για την αναγκαία απολύμανση όλων των κτιρίων και την υπενοικίαση κλινών σε ξενοδοχεία ώστε να στεγαστούν όλοι οι αιτούντες αλλά και να αποφευχθεί ο συνωστισμός και κατά συνέπεια η έξαρση του Covid-19!

Για τους εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε τμήματα της πόλης μας τα διαθέσιμα δωμάτια στην εστία δεν αρκούν ούτε για ζήτω!!! Κάθε χρόνο πάνω από 200 φοιτητές δεν γίνονται δεκτοί λόγω έλλειψης δωματίων ενώ φέτος οι πρωτοετής θα παραλάβουν δωμάτιο τη μέρα που αρχίζουν και τα μαθήματα στη σχολή.

Ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο! Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που δεν δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες μας και από πάνω μας χαρατσώνουν για να ζούμε σε μια εστία παρέα με τις κατσαρίδες και τη μούχλα, χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ και με ανύπαρκτη την πυροπροστασία! Με τη θέρμανση και το ζεστό νερό να παρέχονται με το σταγονόμετρο μέσα στο καταχείμωνο! Είναι η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που μεταφράζεται σε νοίκια στις εστίες και ανύπαρκτες υποδομές!

Απαιτούμε:

 • Να καταργηθεί το χαράτσι των 135 και 360 ευρώ που πληρώνει κάθε εστιακός για να πάρει δωμάτιο στην εστία της Λάρισας.
 • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος και αντιδραστικός κανονισμός των διδακτικών μονάδων, που αποκλείει δεκάδες φοιτητές από την εστία. Να δοθεί άμεση λύση για όσους πετάχτηκαν έξω από τα δωμάτιά τους.
 • Να υπενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση και δεν αρκούν οι κλίνες στις εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και για την καλύτερη πρόληψη από τον Covid-19.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην καθαριότητα και νέες προσλήψεις εργαζομένων, με πλήρη δικαιώματα, για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εστιών.
 • Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
 • Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις και να δίνονται δωρεάν σε όλους τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά). Δωρεάν τεστ σε όλους τους φοιτητές.

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς της Λάρισας, τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Να μην ανεχτούν αυτή την κατάσταση!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, τις πρυτανικές αρχές, τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα των εστιών και συνολικά στο οξυμένο πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης!

Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συμφοιτητής μας να μείνει στο δρόμο!

 

Του Συλλόγου Φοιτητών των Εστιών Λάρισας

Tags: ,

Στο Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας

Το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας  Νικόλαο Ντίτορα επισκέφθηκε χθες Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας συνοδευόμενος από τον Δημοτικό σύμβουλο Δημήτριο Τόλια και την πρόεδρο του συλλόγου Ελικωνίων Χρύσα Καντά.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 26,4 MWτης εταιρείας «CNI Ενεργειακή Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ – Αιολικό Πάρκο Μεγάλη Λούτσα & ΣΙΑ ΟΕ»

Στη συνάντηση,παρευρέθησαν  επίσης ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Χωροταξικής &Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κώστας Παππάς και ο αναπληρωτής Προϊστάμενος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΘεσσαλίαςΚώστας Παπαδημητρίου.

Στη συνέχεια ο Συντονιστής είχε κατ’ ίδιαν συνομιλία με τον Δήμαρχο για θέματα που αφορούν τον Δήμο Λεβαδέων και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.