Tags: , ,

Εορτάσθηκε η μνήμη του προστάτη του Στρατού Ξηράς

Σας γνωρίζουμε ότι, στις 03 Μαΐου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:30, εορτάσθηκε η μνήμη του προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ (Στρατόπεδο «Στρατηγου Νικολαου Πλαστηρα»).

Ο εορτασμός περιελάμβανε Δοξολογία στον χώρο  του Ηρώου του Στρατοπέδου, ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του κ. Αρχηγού ΓΕΣ, κατάθεση στεφάνου από τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο και στατική επίδειξη οπλικών συστημάτων.

Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν οι Θρησκευτικές, Πολιτικές, Στρατιωτικές Αρχές της πόλης και πλήθος πολιτών.

Εκπρόσωπος Τύπου 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ : Ανχης (ΠΒ) Κωνσταντίνος Κωτάκος.

 

 

 

 

 

Tags: , ,

Στα Πυροβολικά και τη συνοικία Αβέρωφ η Ρένα Καραλαριώτου

Σε δύο ακόμη συνοικίες της Λάρισας, «Πυροβολικά» και «Αβέρωφ», που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υποδομών και κυκλοφορίας των οχημάτων βρέθηκε η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου.

Στις εν λόγω συνοικίες, η έλλειψη καθαριότητας, η έλλειψη φροντισμένων χώρων πρασίνου, η έλλειψη φωτισμού, η έλλειψη πεζοδρομίων, αλλά και οι σημαντικές ελλείψεις στις εισόδους-εξόδους προς τις κεντρικές οδούς είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά.

Η κ.Καραλαριώτου, συνοδευόμενη από κλιμάκιο υποψηφίων της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά», επισκέφθηκε διαδοχικά τη λαϊκή αγορά στην οδό Θεοφράστου, τις γειτονιές σε Πυροβολικά και Αβέρωφ, το ΚΑΠΗ στα Πυροβολικά, ενώ συναντήθηκε με κατοίκους και επαγγελματίες των δύο περιοχών.

«Με οργανωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, μπορούμε να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη συνοικιών και κέντρου. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η καταγραφή των κύριων προβλημάτων υποδομών, ώστε η Λάρισα να είναι μία πόλη καθαρή, περιποιημένη και φιλόξενη από τη μία άκρη ως την άλλη», σημείωσε η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων.

Tags: , ,

Μέτρα προστασίας της πεπονιάς θερμοκηπίου

Η πεπονιά θερμοκηπίου χρειάζεται προστασία αυτό το διάστημα και πιο αναλυτικά οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα ακόλουθα:

 ΩΪΔΙΟ

Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες: Sphaerotheca fuliginea, Erysiphe cichoracearu και Leveillula Taurica

Διαπιστώσεις: Έναρξη του ωίδίου στις πρώιμες καλλιέργειες με πεπονιές στα θερμοκήπια του Νομού Τρικάλων.

Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα  μικρές, κιτρινωπές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λευκή εξάνθηση Αργότερα η εξάνθηση εμφανίζεται και στις δύο επιφάνειες του φύλου.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο, διαχειμάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούμενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές μολύνσεις. Τα κονίδια μεταφέρονται με

τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .

Καταπολέμηση: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα(ελάχιστες κηλίδες) και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8-10 ημέρες.

 

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

      Διαπιστώσεις: Την Είσοδο του έκανε ο τετράνυχος σε καλλιέργειες με πεπονιές θερμοκηπίου στο νομό Τρικάλων .Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσβολή  εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι και για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς

   Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα και εγκεκριμένα  για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

ΘΡΙΠΑΣ

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου.

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

  Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως: abamectin, deltamethrin,Cypermethrin  κ.α.

ΠΡΟΣΟΧΗ   Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της πεπονιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: pkpfpfevolou@minagric.gr

 

Tags: , ,

Θρησκευτικές εκδηλώσεις στο Δήμο Κιλελέρ

Θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ραφαήλ, της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου και της Ζωοδόχου Πηγής πραγματοποιήθηκαν στις εκκλησίες του Ομορφοχωρίου, Μελίας, Μόδεστου, Γλαύκης, Χάλκης, Αγναντερής, Μαυροβουνίου, Μικρού Βουνού, Νέας Λεύκης, Μύρων, Αναγέννησης, Κραννώνα, Μέλισσας, Μελισσοχώρίου, και Νέων Καρυών. Στον εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στο Ομορφοχώρι και στην Πανηγυρική Λειτουργία ανήμερα της εορτής της Ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου στη Χάλκη χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια ο Δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και τοπικοί σύμβουλοι κοινοτήτων του Δήμου Κιλελέρ άλλοι προσκεκλημένοι και πολλοί πιστοί.

Tags: , ,

Αναβίωσε το πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης

Πραγματοποιήθηκε και φέτος τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο Τσαριτσάνης, με χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Χρόνο με τον χρόνο φαίνεται ότι η πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου να αναβιώσει το συγκεκριμένο έθιμο, βρίσκει δικαίωση καθώς κάθε χρονιά και η συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας είναι όλο και μεγαλύτερη.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στην ιστορική Μονή του Αγίου Αθανασίου που είναι κτισμένη το 1611 μ.Χ, χοροστατούντος του π. Γεωργίου Κοντοτάσιου, ακολούθησε η συγκέντρωση του κόσμου στον προαύλιο χώρο της μονής, όπου έλαβαν χώρα τα δρώμενα που σχετίζονται με το πανηγύρι και έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο.
Εκεί μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες πιάστηκαν σε έναν μεγάλο κύκλο και όλοι μαζί τραγούδησαν τραγούδια της λαμπρής. Η προσπάθεια του Συλλόγου δεν περιορίζεται μόνο στην αναβίωση του εθίμου αλλά και στη διάσωση του και το κυριότερο στη μετάδοσή του στις νέες γενιές της Τσαριτσάνης. Για το λόγο αυτό τα τραγούδια αυτά έχουν καταγραφεί από το Σύλλογο, ο οποίος έχει στη διάθεσή του και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Μετά τον πασχαλιάτικο χορό ακολούθησε παράσταση των παιδικών χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, τα όποια φέτος  παρουσίασαν χορούς από τη Θεσσαλία, κάτω από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου που παρακολουθούσε την εκδήλωση, ενώ στο τέλος δεν ήταν λίγοι  εκείνοι που μπήκαν στον χορό, υπό τους ήχους της παραδοσιακής ορχήστρας.

Tags: , ,

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2019

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» για το 2019, διοργανώνει πολιτιστικό και περιβαλλοντικό περίπατο στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, ο Δήμος Τεμπών, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης, ο Σύλλογος Γυναικών Ραψάνης και το Σωματείο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό ΔΡΥΑΣ.

Η περιήγηση θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της Ραψάνης, με προορισμό το ιερό δάσος και το ναό των Αγίων Θεοδώρων Τήρωνος και Στρατηλάτη, μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον του Κάτω Ολύμπου. Στο ναό θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κκ. Ιερωνύμου. Θα ακολουθήσει αρχαιολογική ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Λάρισας.

Η μετακίνηση από τη Λάρισα προς τη Ραψάνη θα γίνει με λεωφορείο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, κατόπιν δήλωσης των ενδιαφερομένων. Αφετηρία μπροστά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (31ης Αυγούστου και Ολύμπου), ώρα αναχώρησης 8.00πμ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2413 508242 (Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ώρες 8.30-16.00).

Tags: , ,

Την Κυριακή ο 10ος Ιπποκράτειος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου

Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας) διοργανώνουν την Κυριακή 5 Μαΐου 2019  τον Ιπποκράτειο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου. Πρόκειται για έναν δημοφιλή και επιτυχημένο αθλητικό θεσμό που φέτος διοργανώνεται για 10η συνεχομένη χρονιά και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικ. Λιούπας  δήλωσε: «Ο Ιπποκράτειος αγώνας δρόμου  περνά μέσα από την πόλη της Λάρισας και συνδέει όλα τα  ιστορικά μνημεία της. Είναι σημαντικό ότι μπορεί να τρέξει όλη η οικογένεια, παιδιά και γονείς. Η μέρα προβλέπεται  ηλιόλουστη και  καλώ όλο τον κόσμο να δώσει το παρών και να αγωνιστεί. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται πάντα αρωγός σε όλα τα αθλητικά γεγονότα. Ευχαριστώ τους  εθελοντές για τη συμβολή και τη βοήθεια τους στην  διοργάνωση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας Απόστολος Γούλας,  τόνισε: «Εκκίνηση και τερματισμός του Ιπποκράτειου Αγώνα Δρόμου θα είναι το Α Αρχαίο Θέατρο Λάρισας. Συνεχίζουμε έτσι, να συνδέουμε τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και  αναδεικνύουμε τα ιστορικά μνημεία της πόλης,  τους πνεύμονες πρασίνου και την κοίτη του Πηνειού ποταμού.

-Ο αγώνας των 1.000 μέτρων για παιδιά και εφήβους  θα ξεκινήσει στις  9 π.μ.

-Ο Ιπποκράτειος Αγώνας των 10.000 μέτρων   θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. και

-Ο αγώνας των 3.000 μέτρων  (fun run) θα ξεκινήσει στις 11.15 π.μ.

Ο κ. Γούλας ευχαρίστησε  όλους τους εθελοντές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για τη στήριξη,  το Δήμο Λαρισαίων και τους χορηγούς.

Τέλος ο πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Αθανάσιος Μπατζιόλας τόνισε: «Συμμετέχουμε στη διοργάνωση, προάγοντας την ιδέα του εθελοντισμού, μια πράξη ανιδιοτελή και ενσυνείδητη με σκοπό την προσφορά  και τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο». Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Β. Πινακάς,  οι κ.κ. Στ Δημότσιος, Στ. Χατζηλάκος, από τη διοίκηση του  Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Λάρισας ο ταμίας Κων. Γκέτσιος και η γραμματέας Μελ. Παπά και από τους εθελοντές της ΕΟΔΥΑ οι κ.κ. Βασ. Αρχοντής, Σπ. Ξηρομερίσιος και Δημ. Τσιάκας.

 

Tags: , ,

Εκδήλωση με θέμα Μάνα: με λέξεις, χρώματα, νότες

Η Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων «Ζ. & Κ. Παπαδημητρίου» και η Μικτή Χορωδία Γόννων τιμώντας την ημέρα της Μητέρας οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Μάνα : με λέξεις, χρώματα, νότες»,  την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00 στην μεγάλη αίθουσα της Πινακοθήκης. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής :

11:00 Έναρξη εκδήλωσης.

11:15 Ομιλία : «Η μάνα στην καλλιτεχνική έκφραση» από το μέλος της Δ.Ε. της Πινακοθήκης Γόννων, Δημήτρη Γουγουλιά.

11:30 Απαγγελίες κειμένων και ποιημάτων από τα μέλη της Μικτής Χορωδίας Γόννων : Φλώρα Γαϊτάνου-Γουγουλιά, Αθανασία Δούκα, Ευγενία Ιωαννίδου-Χριστοδούλου, Ελένη Καλαμάρα-Μπέλτσιου, Φανή Μποντίνου-Σερίφη, Κώστα Παπαδούλη, Θεοδώρα Τσιρονίκου-Καλογρή, Μαίρη Παπακανάκη-Πανδρεμμένου και Ελένη Χατζή.

11:45 Προβολή βίντεο με έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών και θέμα τη Μάνα, του Δημήτρη  Γουγουλιά.

12:00 Μικτή Χορωδία Γόννων.

12:30 Τέλος εκδήλωσης

Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει το μέλος της χορωδίας, Ευαγγελία Φωτίου-Τσιούρβα.

  • Στην αρχή και στο τέλος της εκδήλωσης θα ακουστούν τραγούδια για τη Μάνα των Χατζηδάκη, Σπανού, Μαρκόπουλου, Κραουνάκη, Λουδοβίκου των Ανωγείων, Νικολάου, κ.ά.

 

 

Tags: , ,

Σύλληψη ατόμου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών

Συνελήφθη στις 02-05-2019 το μεσημέρι στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ένας 47χρονος, διότι κατά τον έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν (10) ναρκωτικά δισκία, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.

Tags: , ,

Μάξιμος: Ο στρατός ασπίδα προστασίας σε κάθε επιβουλή!

Στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, παραβρέθηκε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το πέρας των εκδηλώσεων και την ενημέρωση από τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και παράγοντας ειρήνης στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ωστόσο, η αστάθεια και οι πολεμικές συρράξεις στην Εγγύς Ανατολή που προκάλεσαν το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα και κυρίως η εξ ανατολών διαρκής απειλή επιβάλουν εθνική εγρήγορση και στρατιωτική ετοιμότητα.

Απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις, από ανιστόρητους και επιθετικούς γείτονες, χρειαζόμαστε εκτός από εθνική ομοψυχία και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Μετά και την ενημέρωση από τον διοικητή της Στρατιάς είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο στρατός μας, με υψηλό πατριωτικό φρόνημα, αίσθημα ευθύνης και άψογο επαγγελματισμό είναι ασπίδα προστασίας σε κάθε επιβουλή! Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας είναι εγγύηση για την εδαφική κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας, την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους!»

 

Tags: , ,

ΣΒΘΚΕ: Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ

O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, μέλος του Enterprise Europe Network – Hellas, και το Δίκτυο Πραξη, συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas και Εθνικό Σημείο Επαφής για το HORIZON 2020, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα:

«Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», Δομή και περιεχόμενο, κανόνες συμμετοχής, οδηγίες για μία επιτυχημένη πρόταση»

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου, στις 18.30, στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του συγκροτήματος Τσαλαπάτα, στο Βόλο.

Σε ποιους απευθύνεται:

  • Σε υφιστάμενες επιχειρήσεις
  • Σε επιστημονικά ιδρύματα και ερευνητικούς οργανισμούς

 

Στόχοι της εκδήλωσης:

  • Ενημέρωση σχετικά με τη δομή και το περιεχόμενο των προτάσεων
  • Ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες συμμέτοχης
  • Οδηγίες για τη συγγραφή  μιας επιτυχημένης πρότασης
  • Εύρεση συνεργατών

 

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του συγκροτήματος Τσαλαπάτα

 

18.30 -18.45                        Εγγραφή-Καφές

 

18:45 -18:50                        Χαιρετισμός

Ζ. Μαμούρης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

18:50 -18:55                        Καλωσόρισμα-Εισαγωγή

Σ. Βαϊνά, Υπεύθυνη EEN, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος

 

18:55 – 19:10                       Συμμέτοχη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στον 1ο κύκλο της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»: Ιστορίες επιτυχίας

Θ. Θωμαΐδης: Υπεύθυνος γραφείου υποστήριξης της έρευνας και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων στο Παν. Θεσσαλίας

 

19:10 – 19:40                       Δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» Δομή και περιεχόμενο, κανόνες συμμετοχής, οδηγίες για μία επιτυχημένη πρόταση

Μ. Κοντιζάς, Σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

 

19.40 – 20.15                       Ερωτήσεις – Απαντήσεις –

Συζήτηση με έμπειρα στελέχη του Πανεπιστημίου

 

Tags: , ,

Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου

Την εμφάνιση του έκανε ο περονόσπορος σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 5-7σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 3-5σταυρούς) καλλιέργειες, στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας και αναμένεται στις όψιμες.

Συμπτώματα:

  1. Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό-γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
  2. Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.
  3. Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα φύλλα, στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην περιφέρεια του ελάσματος, οι οποίες γρήγορα αποκτούν βαθύ καστανό ή μαύρο χρώμα.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα  και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

 

Φυλλορύκτες

Oι φυλλορύκτες είναι μικρές κιτρινόμαυρες ή γκριζόμαυρες μύγες μήκους 2mm .

Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση τους έκαναν οι φυλλορύκτες σε καλλιέργειες με Τομάτες  θερμοκηπίου στο Νομό Μαγνησίας. Αναμένονται και στους άλλους νομούς.

Συμπτώματα: Οι προνύμφες κάνουν τρύπες και τούνελ στα φύλλα των φυτών με αποτέλεσμα την πρώιμη φυλλόπτωση και μείωση της απόδοσης των φυτών

Τα διατροφικά τσιμπήματα που προκαλούνται από τα ακμαία θηλυκά μειώνουν επίσης την παραγωγή της καλλιέργειας.

Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί των καλλιεργειών μόνο μετά την διαπίστωση συμπτωμάτων με προσβολές από τους φυλλορύκτες. με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα:

 

Tuta  absolutα

Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται 100 άκμαία/3ημέρες/παγίδα.

Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Bacillus thuringiensis var. Kustaki (pb-54), Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), emamectin, indoxacarb και spinosad.κα.

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

 

 

 

 

Μιχάλης Παπαματθαίου - Σάββατο βγαίνω
Γιώργος Μαζωνάκης - Ένα θαύμα
Αντώνης Ρέμος - Δε θέλω να μ΄ αγαπάς
Πάνος Κιάμος - Δύσκολα βράδια
Βασίλης Καρράς - Όπως παλιά
Πέγκυ Ζήνα - Με την πλάτη στον τοίχο
Νότης Σφακιανάκης - Ένα με τη νύχτα
Γιάννης Πλούταρχος - Σε τέσσερις τοίχους
Άρης Καμπάνος - Μη ρωτάς
Νίνο - Ακόμα σε ζητώ

 


Μάιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031EC