Tags: , ,

Μάξιμος: Η ασυνεννοησία στο ηγετικό δίδυμο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή αντικρουόμενες δηλώσεις του ηγετικού διδύμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ασυνεννοησία στο ηγετικό δίδυμο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών».

Πλήρης Δήλωση

 «Τη στιγμή που ανυποψίαστοι πολίτες δέχονται δολοφονικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας και διδάσκοντες και φοιτητές βάζουν λουκέτο σε Πανεπιστήμια λόγω της γενικευμένης ανομίας και της διακίνησης ναρκωτικών, η κ. Γεροβασίλη και η κ. Παπακώστα, το ηγετικό δίδυμο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν συνεννοούνται ούτε για τα στοιχειώδη.

Μετά την διαφωνία τους για τον διαβόητο νόμο Παρασκευόπουλου, που κατά την κ. Γεροβασίλη λειτουργεί ευεργετικά για το σωφρονιστικό σύστημα αλλά για την υφισταμένη της είναι αναγκαία η κατάργησή του, ακολούθησε η δημόσια αντιπαράθεσή τους για τον τρόπο αντιμετώπισης του Ρουβίκωνα.

Ενώ η υπουργός υποβαθμίζει τη δράση της αγαπημένης τους “συλλογικότητας”, η υφυπουργός της υποτίθεται πως ζητάει να ληφθούν μέτρα και να πληρώσουν τα μέλη του Ρουβίκωνα τα σπασμένα. 

Με νεότερες δηλώσεις της η κ. Παπακώστα στρέφεται και κατά του νόμου Γαβρόγλου για το άσυλο. Ωστόσο:

  • Η κυβέρνηση, της οποίας είναι μέλος, συνεχίζει, γαντζωμένη στις ιδεοληψίες της, να στηρίζει τον νόμο για το άσυλο της ανομίας, ενώ ο ίδιος ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Παιδείας καλεί το “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα” να τα βάλει με εμπόρους ναρκωτικών και τραμπούκους.
  • Η κυβέρνηση, της οποίας είναι μέλος, δείχνει εξοργιστική ανοχή σε περιθωριακές ομάδες τύπου Ρουβίκωνα, που βανδαλίζουν ανενόχλητες τα πανεπιστήμια.
  • Η κυβέρνηση, της οποίας είναι μέλος, συνεχίζει να διαιωνίζει τον νόμο Παρασκευόπουλου που αφήνει ορθάνοιχτες τις φυλακές για κάθε εγκληματικό στοιχείο.

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι φύλακες που έχουν γνώση”; Δυστυχώς, η ασυνεννοησία στο υπουργικό δίδυμο του Προστασίας του Πολίτη επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών».

Tags: , ,

Η Περιφερειακή Δ/ντρια Εκ/σης Θεσσαλίας Ελ. Αναστασοπούλου για την επέτειο

Οι επετειακές εκδηλώσεις  νοηματοδοτούν την ύπαρξή τους στο σήμερα όταν αποτελούν αφορμή για προβληματισμό και περίσκεψη. Τα ιστορικά γεγονότα αποτελούν ορόσημα στην πορεία των λαών και η συνεχής ανάγνωσή τους μπορεί να αποτρέψει την επανάληψη τους ως φάρσα ή ως τραγωδία

Το ΟΧΙ του 1940 δεν ήταν μόνο ένα γεγονός εναντίωσης  σε κάποιους παράφρονες ηγέτες που θεωρούσαν εαυτούς σωτήρες και κατακτητές του κόσμου, όπως θέλουν συχνά να τους παρουσιάζουν, μια άποψη η οποία, σ’ ένα βαθμό, αθωώνει τις  θηριωδίες  που ακολούθησαν. Ήταν πρωτίστως αγώνας ενάντια στα πιο απάνθρωπα και απεχθή πολιτειακά συστήματα που έχει αναδείξει η ιστορία, τον φασισμό, τον ναζισμό και το παράγωγό τους κοινωνικό φαινόμενο, τον ρατσισμό.

Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των λαών και  η παγκόσμια αντίσταση η οποία στην Ελλάδα είχε  τη μορφή της Εθνικής  Αντίστασης, ανέτρεψε τα επεκτατικά και καταστροφικά τους σχέδια.  Ωστόσο, απόμειναν κάποια κατάλοιπα αλλά και η εμπειρία της δημιουργίας των συνθηκών που υποθάλπουν και γιγαντώνουν τέτοιες καταστάσεις σαν φάρος επαγρύπνησης για το μέλλον.

Ο Χίτλερ αναδείχτηκε κατά την ιστορική περίοδο του μεσοπολέμου προβάροντας μια επιδεικτική προβιά σε μια  οικονομικά εξαθλιωμένη και πολιτικά εγκλωβισμένη Γερμανία, υποσχόμενος την σωτηρία  του Γερμανικού λαού.  Χρησιμοποίησε όλα τα επικοινωνιακά μέσα για να κερδίσει τις μάζες. Λαϊκά συνθήματα, θεάματα, μαζικές συγκεντρώσεις, παρελάσεις και συλλαλητήρια. Ακόμη και στην τέχνη πρόβαλε το κλασικό ιδεώδες, αποκομμένο  από το ιστορικό του πλαίσιο, χωρίς καμία αίσθηση του ανθρώπινου μέτρου, υπερτονίζοντας  αντίθετα το μέγεθος, προκειμένου να αποδοθεί η δύναμη και η δήθεν ανωτερότητα της άριας φυλής.

Όλα αυτά έπεσαν σαν σπόρος σε μια κοινωνία με οικονομική κρίση και απογοήτευση, με τον λαό σε ανέχεια και με το αίσθημα της αδικίας μετά τις εδαφικές αλλαγές που προέκυψαν με το τέλος του Α Παγκόσμιου  Πολέμου. Καλλιεργήθηκε το μίσος απέναντι στους άλλους λαούς, ακόμη απέναντι και σε συμπολίτες τους στο όνομα της δήθεν ανωτερότητας της άριας φυλής.  Η έννοια του «ζωτικού χώρου» όπου όχι μόνο δεν χωρούσε κανείς παρείσακτος ανάμεσά τους  αλλά και η αντίληψη ότι δεν τους έφταναν τα σύνορα της χώρας τους, δικαιολόγησε τον επεκτατισμό και τις μαζικές δολοφονίες  ανθρώπων Εβραϊκής καταγωγής, Ρομά,  ομοφυλόφιλων και όσων δεν ταίριαζαν με τα ναζιστικά ιδεώδη. Επινοήθηκε μια παγκόσμια συνωμοσία η οποία δήθεν ζηλεύει και απειλεί τον «περιούσιο» Γερμανικό λαό.

«Αν δεις λύκου χνάρια, έχε το νου σου στα πρόβατα» λέει ο λαός και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συναντούμε στην καθημερινότητα μας, χνάρια των παραπάνω καταστάσεων που φτάνουν μέχρι μέσα στα σπίτια μας και στα σχολεία μας. Ρατσιστικές συμπεριφορές και αποκλεισμοί, επεκτατισμοί, παγκόσμιοι προστάτες, μισαλλοδοξίες, επίδειξη ανωτερότητας… καταστάσεις που δηλητηριάζουν  μεθοδικά συνειδήσεις, ανθρωπιστικά ιδανικά και αξίες.

Ο καλύτερος γιορτασμός του ΟΧΙ είναι η επαγρύπνηση και η καταδίκη τέτοιων φαινομένων όπου κι αν τα συναντούμε.

Οι έννοιες της ελευθερίας, του δίκιου, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης των λαών, είναι τα ιδανικά της – άκαμπτης μπροστά στις ναζιστικές ορδές – λαϊκής ψυχής των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Αυτά τα ιδανικά εξύψωσαν τον ελληνικό λαό, πλην των θλιβερών εξαιρέσεων κάποιων δοσίλογων φασιστών, και τον κατέγραψαν στο πάνθεον των ηρώων.

Tags: , ,

Δύο ομιλίες και ένας διάλογος για «Το Βλέμμα»

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.30 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Το Βλέμμα».

Η ψυχαναλύτρια, Κλειώ Μπουρνόβα κι ένας άνθρωπος  της τέχνης, ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης ανταλλάσουν τις σκέψεις τους, με την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκομένων, για «Το Βλέμμα». Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Αλέξης Θωμάς, Ψυχίατρος-Διδάκτωρ  Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε θέση πρωταγωνιστή στη σκηνή του ανθρώπινου προσώπου, το βλέμμα  συμβολίζει την στάση, τη παρουσία και τη δράση της ψυχής. Αγγίζει, διεισδύει, απορροφάει, απουσιάζει, κατακυριαρχεί, επικοινωνεί ή διώχνει, αγκαλιάζει ή σκοτώνει, κρίνει  ή θαυμάζει, σαγηνεύει ή εξορίζει, το βλέμμα «μιλάει» όταν «μιλάει για κάποιον» από τις πρώτες ώρες της ζωής μας.

Εγκαθιστώντας την απουσία της οπτικής επαφής στο ψυχαναλυτικό θεραπευτικό πλαίσιο, ο Freud ωθεί τη στροφή του βλέμματος προς τον εσωτερικό κόσμο, προς αυτό το τοπίο που ξετυλίγεται οδεύοντας, ανοίγοντας έτσι νέα μονοπάτια εξερεύνησης προς το οικείο και το άγνωστο, αισθήσεων, αισθημάτων, εικόνων από αναμνήσεις, φαντασίες και όνειρα.

Μέσα από την τέχνη του ο ζωγράφος στρέφει το βλέμμα μας προς τον κόσμο που αναδημιουργεί παλεύοντας με τα χρώματα, με το φως και το σκοτάδι, κρύβοντας και αναδεικνύοντας, καλώντας μας σ ‘έναν διάλογο βλεμμάτων, δημόσιο και συνάμα μοναδικό.

 

Η Κλειώ Μπουρνόβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα. Μετά από σπουδές Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών, εκπαιδεύτηκε στην Ψυχανάλυση ενηλίκων, παιδιών και εφήβων. Ιδιωτεύει σαν ψυχαναλύτρια, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων (SPP) και της Ψυχαναλυτικής Ομάδας Λυών (GLPRA) από το 1996.

Εργάστηκε σε Κέντρο έρευνας για την παραβατικότητα και τα θύματα εγκληματικότητας και επί μία εικοσαετία σε Κέντρο Ψυχοθεραπευτικό και εκπαιδευτικό για παιδιά και οικογένειες. Διδάσκει στη Σχολή Ψυχολογίας της Λυών σαν επιστημονική συνεργάτης. Είναι διδακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ψυχανάλυση Παιδιών και Εφήβων.

Έχει συμμετάσχει με διαλέξεις της με θέματα όπως Μίσος και Πάθος στην μεταβίβαση των οριακών προσωπικοτήτων, Ο ίσκιος του σχολείου, Εφηβεία και πρώιμες εξαρτήσεις, Τα παιδιά του πένθους, η Σαγήνη,  σε πολλά συνέδρια στην Γαλλία όπως και στην Ελλάδα, στο Βιετνάμ και στον Λίβανο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του γαλλικού περιοδικού ψυχανάλυσης (Revue Française de Psychanalyse).

Ανέπτυξε παράλληλα πολιτιστική δράση σαν ιδρυτικό μέλος και επί χρόνια πρόεδρος του ελληνογαλλικού πολιτιστικού συλλόγου Λυών «Δευκαλίων» και του συλλόγου για την ελληνική γλώσσα «Η Μιλιά».

Ζεί και εργάζεται στη Γαλλία με βάση της τη Λυών και τακτική παρουσία στην Ελλάδα.

 

Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά.

Συνδύασε σπουδές οικονομικών και ζωγραφικής.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 32 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία, ανάμεσα  στις οποίες οι διεθνείς Art fairs: “Αrt Athina” (Αθήνα), “Art Jonction” (Νίκαια, Γαλλία), “Lineart” (Γάνδη, Βέλγιο) και “Art Paris” (Παρίσι, Γαλλία).

Έχει επίσης συμμετάσχει σε  τρεις διεθνείς εικαστικές συναντήσεις: στο Τσερεποβέτς (Ρωσία), στο Μπίλεφελντ (Γερμανία) και στο Κουσάντασι  (Τουρκία).

Από το 1989 έως το 1999 δίδαξε ζωγραφική στις σχολές (τμήματα ενηλίκων) του Δήμου Κερατσινίου. Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής και σύμβουλος του Δήμου σε θέματα Τέχνης.

Κείμενα του έχoυν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες και εικαστικούς καταλόγους.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στο οποίο εκλέχτηκε δύο φορές μέλος της Επιτροπής Κρίσεων και Κατατάξεων.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Tags: , ,

Κέλλας: Όλες και όλοι μαζί για τη Λάρισα, τη Θεσσαλία και την Πατρίδα

«H παράταξη του Κώστα Τζανακούλη, με επικεφαλής σήμερα τον Θανάση Μαμάκο, με την οποία υπηρέτησα τη Λάρισα ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως Αντιδήμαρχος, ενώνει τις δυνάμεις της με εκείνη της Ρένας Καραλαριώτου, προκειμένου να επανέλθει στη διοίκηση της πόλης μας ένας συνδυασμός στηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους επικεφαλής, τους δημοτικούς συμβούλους και τα στελέχη των δύο παρατάξεων, που κατόρθωσαν να διαγνώσουν έγκαιρα το διακύβευμα των εκλογών και συναίνεσαν στην κοινή κάθοδο, με μόνο γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους, σε αυτούς που ομιλούν και βγαίνουν μπροστά και σε όσους σιωπούν, αλλά υποστηρίζουν το νέο εγχείρημα.

Επίσης, οφείλουμε να συγχαρούμε, ιδιαίτερα, τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ, Χρήστο Καπετάνο, για τον ενωτικό ρόλοπου διαδραμάτισε και τησυμβολή του στο τελικό αποτέλεσμα».

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείαςτης ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του,στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας για τις αυτοδιοκητικές εκλογές, με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ, Λ. Αυγενάκη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός έδωσε το σύνθημα για τη νίκη, απευθύνοντας ενωτικό κάλεσμα σε όλα τα στελέχη της ΝΔ, επισημαίνοντας:

«Θα είμαι στο πλευρό σας και θα πορευθούμε όλες και όλοι μαζί, για να επαναφέρουμε μία ικανή διοίκηση στον Δήμο μας, με επικεφαλής, όπως εσείς αποφασίσατε, τη Ρένα Καραλαριώτου, με τόσες εμπειρίες και τόση προσφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απευθύνομαι και σε αυτούς, που διαφοροποιούνται και έχουν αντίθετη άποψη, αν και ανήκουν στην παράταξη. Υπάρχει χώρος για όλους και είναι καθήκον μας να πορευθούμε ενωμένοι, όπως άλλοτε.

Η συνένωσή σας αποτελεί υπόδειγμα ευθύνης, το οποίο μπορεί να παρακινήσει ανάλογες πρωτοβουλίες και στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού μας. Με βάση τις επικρατούσες συνθήκες σε εθνικό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να θριαμβεύσει στον Νομό Λάρισας, κερδίζοντας και τους 7 Δήμους.

Όλοι μαζί ενωμένοι και στις εκλογές της Περιφέρειας, με το ψηφοδέλτιο νίκης του Κώστα Αγοραστού, του Περιφερειάρχη των έργων, που έκανε τη Θεσσαλία πραγματικό κέντρο της Ελλάδας και κέντρο της Ευρώπης.

Σήμερα, η Λάρισα δίνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και συστράτευσης. Όλες και όλοι μαζί προχωράμε μπροστά για τη νίκη της παράταξης και την ολική επαναφορά της σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, θα κερδίσουμε τη μάχη της Πατρίδας!

Κώστα, Ρένα, καλή επιτυχία».

 

 

Tags: , ,

Συνεχίζονται τα μαθήματα του Φροντιστηρίου Κατηχητών

Συνεχίζονται τη Δευτέρα 29 Οκτωβριου 2018, στις 7:00 το απόγευμα, τα μαθήματα του Φροντιστηρίου Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, το οποίο λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία για δωδέκατη συνεχή χρονιά, στην υπόγεια αίθουσα «Κατακόμβη» του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λαρίσης, με ομιλητή τον Θεολόγο και Φιλόλογο κ. Κωνσταντίνο Νούση, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα:
« Χριστιανική Εσχατολογία »

Tags: , ,

Ρένα: Ενωμένοι, όλοι μαζί, προχωράμε μπροστά

«Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο: Ξεκινάμε, όλοι μαζί, την πλατιά συμμαχία που ενώνει, που εμπνέει, που δημιουργεί λύσεις για τη Λάρισα και τους Λαρισαίους».  Με τα λόγια αυτά, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων κα Ρένα Καραλαριώτου, αποδέχθηκε την στήριξη της ΝΔ, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, παρουσία του Γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

«Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε με τον κύριο Θανάση Μαμάκο και τους συναδέλφους των δυο  δημοτικών παρατάξεων «ΛΑΡΙΣΑ- ΝΕΑ ΑΡΧΗ» και «ΛΑΡΙΣΑ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ» ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε οι δυο παρατάξεις να κατέβουμε μαζί στις προσεχείς εκλογές, προσφέροντας στους δημότες ένα ξεκάθαρο, ρεαλιστικό και σύγχρονο πρόγραμμα ανάπτυξης της πόλης», σημείωσε η κα Καραλαριώτου, αναφερόμενοι στην συμφωνία αρχών με την δημοτική παράταξη «Λάρισα-Πόλη του Αύριο», συμπληρώνοντας πως «οι καλύτεροι για να επιλύσουμε τα προβλήματα των Λαρισαίων και να δώσουμε στη Λάρισα νέα πνοή, νέα ώθηση, νέο όραμα και πάνω απ’ όλα νέα διοίκηση ικανή και έτοιμη να δουλέψει νυχθημερόν για το μέλλον, είναι η ενωμένη δημοτική μας παράταξη, είμαστε εμείς, και θα το αποδείξουμε».

Ασκώντας κριτική στην δημοτική αρχή του κ. Καλογιάννη, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων επεσήμανε πως «είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η παρούσα δημοτική αρχή , έχει χάσει την ευκαιρία να χαράξει μια καινούργια πορεία για την πόλη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και οι πολίτες, όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά αρκετά χειροτέρεψαν. Η πόλη βιώνει τη στασιμότητα  και πορεύεται χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, με οδηγό την αναποτελεσματικότητα, τη μετριότητα και τις ξεπερασμένες νοοτροπίες», σημείωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

«Μπορεί η Λάρισα να προχωρήσει στο 2020 με αντιλήψεις της δεκαετίας του ’80; Μπορεί να προχωρήσει μπροστά με απαρχαιωμένες ιδέες και πρόσωπα, με ιδεοληψίες, με ξεπερασμένες πρακτικές ; Μπορεί;

Εμείς απαντάμε . Δεν μπορεί!  Η ανατροπή αυτού που ζούμε, έχει γίνει πια όρος επιβίωσης  για την πόλη μας. Αφορά την καθημερινότητα μας, αφορά την ίδια τη ζωή μας.

Η Λάρισα χρειάζεται αλλαγή ! Χρειάζεται  ένα νέο ξεκίνημα.

Η Λάρισα σε κάθε γειτονιά της, σε κάθε περιφερειακό της διαμέρισμα, σε κάθε κοινότητα χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις. Χρειάζεται δράσεις με σχέδιο και πρόγραμμα. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, οι προτεραιότητες δεδομένες και είναι καθήκον μας να τα λύσουμε, χωρίς χρονοτριβή.

Με τις προτάσεις μας, με το πρόγραμμά μας και πάνω απ’ όλα με πολιτικό ήθος, απευθυνόμαστε στις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους για να κάνουμε όλοι μαζί τη νέα αρχή που χρειάζεται η πόλη μας. Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Δεν πρόκειται να αντιπαρατεθούμε με πρόσωπα, αλλά με πολιτικές. Θα μείνουμε μακριά από ψέματα, ύβρεις, φτηνούς λαϊκισμούς, κενές υποσχέσεις και οτιδήποτε νοσηρό φέρνει μαζί του το χθες»

Κλείνοντας την ομιλία της η κα Καραλαριώτου τόνισε πως «στην προσπάθειά μας αυτή δεν περισσεύει κανείς. Εμείς δεν βάζουμε διαχωριστικές γραμμές. Ανοίγουμε τις πόρτες μας διάπλατα και καλούμε σε συνεργασία και συμπόρευση όλους τους φορείς της πόλης, όλες τις υγιείς δυνάμεις, όλες τις προσωπικότητες, όλους τους πολίτες, Όλους αυτούς που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και τους ίδιους στόχους για την πόλη μας.

Όλοι Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που πετυχαίνει και διακρίνεται. Μαζί μπορούμε να πάμε την Λάρισα μπροστά. Απόψε  στέλνουμε μήνυμα.  Στέλνουμε μήνυμα ενότητας, μήνυμα αλλαγής, μήνυμα προοπτικής, μήνυμα ελπίδας, μήνυμα νίκης ! Ενωμένοι, όλοι μαζί, προχωράμε μπροστά. Η Λάρισα είναι πάνω από όλα».

 

Tags: , ,

Παίκτης του Ερμή ο Γιώργος Λάππας

Την οριστική συμφωνία με τον Γιώργο Λάππα ανακοινώνει ο Ερμής Αγιάς-Λάρισας. Ο καλαθοσφαιριστής έχει ήδη τεθεί στη διάθεση του Γιώργου Σκαραφίγκα και θα ενισχύσει την προσπάθεια της λαρισινής ομάδας για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Ο 32χρονος γκαρντ, την περσινή σεζόν αγωνίστηκε στον Χολαργό, κερδίζοντας την άνοδο με την ομάδα στην Basket League, ενώ έχει αγωνιστεί σε Μεταμόρφωση Βόλου, Νίκη Βόλου, ΕΑ Λάρισα και  Αίολο Τρικάλων, με τον Ερμή να είναι ο πέμπτος του σταθμός επί θεσσαλικού εδάφους.

Έχει επίσης αγωνιστεί για μια τριετία σε ΑΕΚ Άργους, για δυο σεζόν σε Προμηθέα Πάτρας, σε Χαλκίδα, Χολαργό όταν αγωνίζονταν στην Β’ Εθνική και Ακράτα.

Tags: , ,

Συγκέντρωση του ΕΚΛ για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το ΕΚΝΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τους φοιτητές-σπουδαστές, μαθητές και γυναίκες των λαικών οικογενειών, να πάρουν μέρος στην αγωνιστική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, που συνδιοργανώνει με την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, για την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973, το ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2018, στις 6 μ.μ, στην Πλατεία Ταχυδρομείου.

 Να τιμήσουμε αγωνιστικά και όχι ως μουσειακό είδος την ηρωική στάση των εργαζομένων και της νεολαίας στα στρατοδικεία, στις φυλακές, την αλύγιστη στάση στα βασανιστήρια, που ήταν το λίπασμα που γιγάντωσε την αντίσταση του λαού και της νεολαίας και οδήγησε στην ανατροπή της αμερικανοστήριχτης στρατιωτικοφασιστικής χούντας, με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ’73, στρέφονταν όχι μόνο κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, αλλά και κατά των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που στήριξαν την χούντα, την Τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα του 40% του εδάφους της Κύπρου και ευθύνονται διαχρονικά για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ματοκύλισμα λαών, την επαναχάραξη συνόρων και όλων των δεινών που φέρνει η δράση τους, προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτά τα ζητήματα είναι άκρως επίκαιρα και σήμερα, που η εργατική τάξη και η πλειοψηφία του λαού μας υποφέρει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τις βάρβαρες πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου, που η κυβέρνηση μας εμπλέκει όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, με την συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σ’ αυτούς, με την μετατροπή της Λάρισας, του Βόλου και όλης της χώρας σε μια απέραντη Αμερικανονοατοική βάση, με την πληρωμή 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ για να κάνει πόλεμο, μεγαλώνοντας του κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς και όχι την ασφάλεια και την ειρήνη, όπως ψευδώς ισχυρίζεται.

Απ’ αυτή την άποψη είναι υποκρισία, αλλά και προσβολή του πραγματικού περιεχόμενου της ηρωικής εξέγερσης του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, η διοργάνωση μουσειακών εκδηλώσεων, όπως αυτές της Δημοτικής Αρχής Λαρισαίων και άλλων, από την στιγμή που δεν εναντιώνεται στην συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, για εγκατάσταση των αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών ντρόουνς στην 110 Π.Μ, στην μετατροπή της Λάρισας και όλης της χώρας, σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους δολοφονικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ και Ε.Ε), στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην αντιλαική πολιτική που τσακίζει την πλειοψηφία του λαού, για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, σήμερα βρίσκει το νόημα και τη συνέχειά της, στο δρόμο της εργατικής, λαϊκής πάλης και συμμαχίας, για την υπεράσπιση των εργατικών των λαϊκών οικογενειών από την ανεργία, την φτώχεια, την φοροληστεία, την εξαθλίωση, την κρατική καταστολή, ενάντια στις αμερικανονατοικές βάσεις που είναι στη χώρα μας, ενάντια στο ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και τη συμμετοχή της χώρα μας σ’ αυτούς. Βρίσκει το νόημα και την συνέχεια στην εναντίωση και όχι στην στήριξη της εξουσίας του κεφαλαίου, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, στην σημερινή και σε κάθε άλλη αστική κυβέρνηση, στο πιο πιστό στήριγμα του συστήματος, την φασιστική Χρυσή Αυγή, στην πάλη για μια άλλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, χωρίς εκμεταλλευτές, ανεργία, φτώχεια και πολέμους.

Μ’ αυτό το πλαίσιο πάλης, καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικροαγρότες, μικρούς ΕΒΕ, τους φοιτητές-σπουδαστές, τους μαθητές και τις γυναίκες των λαικών οικογενειών, να τιμήσουμε και φέτος την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, με την συμμετοχή στην συγκέντρωση ΕΚΝΛ-ΕΕΔΥΕ, το Σάββατο 17 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ, στην Πλατεία Ταχυδρομείου.

 

Tags: , ,

Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή κάνναβης

Συνελήφθησαν χθες (25-10-2018) το βράδυ στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ένας 35χρονος και ένας 36χρονος, διότι κατελήφθησαν να κατέχουν μία χάρτινη συσκευασία με κάνναβη, βάρους (14,9) γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.

Tags: , ,

Μάξιμος: Να στηριχθεί ο ελληνισμός στη Ρωσία!

Την ανάγκη «να στηριχθεί ο πολύπαθος ελληνισμός στη Ρωσία, που αριθμεί 100.000 ενεργούς πολίτες, κυρίως μέσω της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών με την Ελλάδα», επισήμανε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τις συναντήσεις με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον που είχε στο περιθώριο του 4ου Διεθνούς Χριστιανικού Φόρουμ που διεξήχθη στη Μόσχα με θέμα «Θρησκεία και ψηφιακός κόσμος».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με την πρόεδρο της «Ελληνικής Νεολαίας Ρωσίας» κ. Ευγενία Ποπόβα. Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξαν ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ομογένεια στη Ρωσική Ομοσπονδία, με πρώτιστο αυτό της παρουσίας εκπαιδευτικών και την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους Έλληνες -και όχι μόνον- καθώς ο ελληνικός πολιτισμός χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως μεταξύ των Ρώσων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κριμαίας και βουλευτής του τοπικού Κοινοβουλίου, κ. Ιωάννης Σόνους ενημέρωσε τον κ. Χαρακόπουλο για την κατάσταση του ελληνισμού στην Ταυρική χερσόνησο, όπου έχει συνεχή παρουσία χιλιάδων ετών. Ο εκπρόσωπος των ομογενών ζήτησε την παρέμβαση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το 2014, με τη δυσκολία επίσκεψης των Ελλήνων της Κριμαίας στην Ελλάδα, λόγω της μη αναγνώρισης της προσάρτησής της στην Ρωσία. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «δεν πρέπει οι ομογενείς να τιμωρούνται για γεωπολιτικές αλλαγές για τις οποίες δεν ευθύνονται», ενώ δεσμεύτηκε να αναλάβει γι’ αυτό συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Θεσσαλός πολιτικός συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτή της Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, με τον οποίο «μοιραζόμαστε κοινή αγωνία για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι Χριστιανοί στη Μ. Ανατολή λόγω των διώξεων και του φονταμενταλισμού».

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος είχε συνεργασία με τον ελληνικής καταγωγής πρόεδρο της Οργάνωσης «Χριστιανικός Κόσμος» κ. Αλεξέι Τσερκέζωφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις και το έργο τους.

Tags: , ,

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, τις αποφάσεις που παίρνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ της Ε.Ε και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που στηρίζουν τους βιομήχανους, τους μεγαλέμπορους και τους τραπεζίτες, την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο γάλα και το κρέας όπως της CETA, καταστρέφοντας χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που δεν αντέχουν με τις χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας, τις αθρόες εισαγωγές, την βαριά φορολογία, τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, στον ΕΛΓΑ χωρίς αντίκρισμα στην αποζημίωση, τα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ και το υψηλό κόστος παραγωγής (ζωοτροφές, ΔΕΗ, κτηνιατρικές υπηρεσίες, τις ηλεκτρονικές σημάνσεις και τα εμβόλια) που βαραίνουν αποκλειστικά την τσέπη του κτηνοτρόφου.

Με την στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, μια μικρή ομάδα γαλακτοβιομηχάνων, στην Θεσσαλία και πανελλαδικά, μειώνουν συνεχώς τις τιμές του γάλακτος των παραγωγών, μειώνοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων, κάτω από τον ωμό εκβιασμό ότι δεν τους παίρνουν το γάλα.

Αυτή είναι η περίφημη οικονομία της αγοράς, ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης, που υποστηρίζουν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ν.Δ, το Κίνημα Αλλαγής (πρώην ΠΑΣΟΚ), η Χρυσή Αυγή, αλλά και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Αυτή η αγορά, είναι η ασυδοσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να αγοράζουν πάμφθηνά από τον κτηνοτρόφο και να πουλάνε πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση το γάλα και το κρέας.

Η μη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων στην αθρόα εισαγωγή γάλακτος, κυρίως από χώρες της Ε.Ε, συνδέεται με την συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία επιτρέπει την ελεύθερη εισαγωγή εμπορευμάτων και προϊόντων από τις χώρες της Ε.Ε, και σε καμιά περίπτωση δεν τηρείται το ισοζύγιο εισαγωγής του γάλακτος.

Και στο κρέας γίνονται αθρόες εισαγωγές κυρίως από χώρες της Ε.Ε και «ελληνοποιήσεις» χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.

 

Η δημιουργία διεπαγγελματικής στο γάλα και στην φέτα που διαφημίζεται ως επιτυχία από την κυβέρνηση και από συνδικαλιστικούς φορείς των κτηνοτρόφων, δεν θα λύσει τα ζητήματα ελέγχου και ποιοτικών χαρακτηριστικών στον γάλα, της τιμής αλλά και της έγκαιρης πληρωμής χωρίς «φέσια» στους κτηνοτρόφους. Βάζουν στην διεπαγγελματική κυριολεκτικά τον λύκο (μεγάλες βιομηχανίες) να φυλάει το πρόβατο (κτηνοτρόφοι που θα ξεκληριστούν αλλά και μικροί τυροκόμοι που θα καταστραφούν από τον ανταγωνισμό).  Καμιά διεπαγγελματική οργάνωση σε κανένα προϊόν από όσα λειτουργούν δεν έλυσε αυτά τα ζητήματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, στηρίζει τα αιτήματα που δίνουν μια ανάσα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και στρέφονται κατά της πολιτικής κυβέρνησης, Ε.Ε και των βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, όπως:

  • Καμιά μείωση της τιμής παραγωγού του γάλακτος και του κρέατος. Άμεσα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής στο ρεύμα και τις ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους να γίνονται οι έλεγχοι, τα εμβόλια, η σήμανση.
  • Ο ΕΛΟΓΑΚ να κάνει επιτέλους ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο γάλα.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ζώα και την παραγωγή για τον καταρροϊκό πυρετό.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% τις απώλειες από τις ζωονόσους και τα άλλα φαινόμενα και την παραγωγή και το κεφάλαιο. Όσοι λένε για κτηνοτροφικό ΕΛΓΑ κοροϊδεύουν τους κτηνοτρόφους. Και κτηνοτροφικό τμήμα του ΕΛΓΑ να υπάρξει αν δεν αλλάξει ο κανονισμός πάλι δεν θα αποζημιώνονται οι απώλειες και κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα θα αυξάνουν.

 

Tags: , ,

Για δεύτερη χρονιά έκθεση 400 ωδικών πτηνών στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα θα φιλοξενηθεί για δεύτερη χρονιά ο πέμπτος διαγωνισμός – έκθεση του ΣΚΑΘ (Σύλλογος Καναρινιών Αγριοπουλιών Θεσσαλίας).

Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με τον ΣΚΑΘ, προσφέροντας ως χώρο την Πινακοθήκη Μάρκελλου, στο Λαογραφικό Μουσείο, που έχει ανακαινισθεί και μπορεί να φιλοξενεί επιλεγμένες εκθέσεις.

Οι τρικαλινοί/ες όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύουν χρωματισμούς, σχήματα και μελωδίες που θα τους προσφέρουν οι φτερωτοί μας φίλοι. Ταυτοχρόνως, η έκθεση θα φιλοξενεί και μέλη του αντίστοιχου Συλλόγου της Λάρισας, ενώ οι Θεσσαλοί μπορούν να θαυμάσουν πάνω από 300 πουλιά που θα βρίσκονται στους χώρους της Πινακοθήκης.
Επίσης, έμπειροι εκτροφείς και πιστοποιημένοι κριτές θα απαντούν σε ερωτήσεις, επιλύοντας απορίες σε σχέση με τη φροντίδα των ωδικών πτηνών ως κατοικίδιων.
Σκοποί της έκθεσης είναι:
– Να βοηθήσει την επικοινωνία των ενδιαφερομένων για τα θέματα του συγκεκριμένου χόμπι
– Να διαδοθεί στην τοπική κοινωνία η γνώση για τα πουλιά, με βάση την ενημέρωση και τη συμμόρφωση όλων στις διατάξεις για τα απειλούμενα είδη

– Να βελτιωθεί η ποιότητα των πουλιών από πιστοποιημένους κριτές
Όπως σημειώνουν τα μέλη του ΣΚΑΘ, «έχει διαπιστωθεί ότι αν ένα παιδί φροντίσει ένα καναρίνι, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του γίνεται πιο υπεύθυνο»., κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε ενασχόληση με τα πουλιά ως χόμπι.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 4 έως τις 11 Νοεμβρίου 2018 στην Πινακοθήκη Θεόδωρου Μάρκελλου (Γαριβάλδη 6, Λαογραφικό Μουσείο)

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό:
Παρασκευή 9/11: 13.00 – 20.30
Σάββατο 10/11: 10.00 – 20.30
Κυριακή 11/11: 10.00 – 20.30

 

 

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί