Tags: , ,

Μάξιμος: Συμβούλια Επιλογής “δικών σας παιδιών” στην εκπαίδευση;

Για αναξιοκρατία και κομματισμό στη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου εγκαλεί την κυβέρνηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά και την επίσημη καταγγελία του αιρετού του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) κ. Βασίλη Παληγιάννη.
Σε ερώτησή του στον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι «στην πρόσφατη συζήτηση του νόμου 4547/18 “Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” είχαμε επισημάνει ότι δεν προάγει την αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, που είναι εκ των ως ουκ άνευ για την αναβάθμιση της παιδείας».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι είχε τονίσει πως «η όλη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης υπηρετεί την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διορισμένοι Περιφερειακοί Διευθυντές -για τους οποίους γίναμε ρεζίλι στην ευρωβουλή- προΐστανται των Συμβουλίων Επιλογής μαζί με τους ήδη Διευθυντές Εκπαίδευσης που επελέγησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με κριτήρια που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.
Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι αιτιάσεις μας επιβεβαιώνονται πανηγυρικά, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του αιρετού του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) κ. Βασίλη Παληγιάννη, επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχος των Συμβουλίων Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου για την επιλογή “των δικών τους παιδιών”. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι:
• Στα Συμβούλια προεδρεύουν οι νυν Περιφερειακοί Διευθυντές, στην επιλογή των οποίων θριάμβευσε η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και ο κομματισμός.
• Παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις τις θέσεις των δύο καθηγητών ΑΕΙ να μην καταλαμβάνουν μέλη ΔΕΠ, είτε από Παιδαγωγικά Τμήματα, είτε από Καθηγητικές Σχολές των ΑΕΙ.
• Αλλού, γίνεται στελέχωση με μέλη ΔΕΠ από ΑΕΙ άλλων Περιφερειών της χώρας, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Αττική όπου ορίσανε μέλος από την Αλεξανδρούπολη.
• Ο ορισμός στις θέσεις του συμβουλίου που προορίζονται για Δ/ντή Εκπαίδευσης, που βασίστηκε σε εκλεκτορικό σώμα και κρίθηκε ως αντισυνταγματικά επιλεγμένο, και Δ/ντή Σχολείου, έγινε με καθαρά κομματικά κριτήρια».
Κατόπιν τούτων, ο Θεσσαλός πολιτικός, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:
1. Για ποιο λόγο στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου συνεχίζουν να συμμετέχουν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, ενώ το εκλεκτορικό σώμα που τους εξέλεξε κηρύχθηκε αντισυνταγματικό;
2. Για ποιο λόγο δεν τοποθετούνται στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και στις θέσεις που προορίζονται για καθηγητές ΑΕΙ, αποκλειστικά μέλη ΔΕΠ από Παιδαγωγικά Τμήματα και Καθηγητικές Σχολές των ΑΕΙ;
3. Για ποιο λόγο σε Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου τοποθετούνται μέλη ΔΕΠ από άλλες, μακρινές Περιφέρειες και όχι απ’ αυτήν του Συμβουλίου Επιλογής;
4. Για ποιο λόγο στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου προεδρεύουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές, παρά το γεγονός ότι η επιλογή τους έγινε με κομματικά κριτήρια;
5. Για ποιο λόγο οι σχετικές διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης δεν είναι ιεραρχικά σειροθετημένες, από πάνω προς τα κάτω, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;
6. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι με όλα τα παραπάνω προάγεται, έστω και κατ’ ελάχιστον, η αξιοκρατία στον χώρο της εκπαίδευσης;

Tags: , ,

Ερώτηση Χρ. Κέλλα για τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ

Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, ζητά ο αν. Τομεάρχης Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, απευθύνοντας Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Η ερώτηση κατατίθεται από κοινού με την Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, βουλευτή Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως και τους αν. Τομεάρχες, βουλευτές Ν. Αργολίδας και Ν. Καστοριάς κκ. Ιωάννη Ανδριανό και Μαρία Αντωνίου.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Τομέα Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με τη χρηματοδότηση των εν λόγω δομών, επισημαίνουν και ερωτούν τον κ. Γαβρόγλου:
‘’Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 4521/2018, με απόφαση του Υπουργού́ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από́ πρόταση της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος, γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.) και γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.), μπορεί να ιδρύονται στα Α.Ε.Ι. Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.), που παρέχουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου, εκφράσαμε έντονα τον προβληματισμό μας σχετικά με την χρηματοδότηση των εν λόγω δομών, καθώς θεωρούμε ότι αυτός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος. Ρωτήσαμε πολύ συγκεκριμένα αν υπάρχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.), ώστε να αποδεσμευθούν πόροι από άλλες δράσεις του Ε.Π. και να διατεθούν στη λειτουργία των προγραμμάτων διετούς φοίτησης στα Α.Ε.Ι.. Δυστυχώς, δεν λάβαμε απάντηση.
Δεδομένου ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 βρίσκεται προ των πυλών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε ποιο σταδιο βρίσκεται η υλοποίηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα Α.Ε.Ι.;
2. Έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους;
3. Σε ποια Ιδρύματα θα υλοποιηθούν τα εν λόγω προγράμματα;
Προς πληρέστερη ενημέρωση, παρακαλείσθε, όπως καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων αναλυτικό κατάλογο με τα διετή προγράμματα που θα υλοποιηθούν στα Ιδρύματα της χώρας το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2018-2019’’.

Tags: , ,

Εγκαίνια Αρχαιολογικής Συλλογής Μελιβοίας

Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη της ανασκαφής στο Κάστρο της Βελίκας, που έδωσε πολλά στοιχεία για τη ζωή στον 6ο αιώνα μ.Χ., η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και ο Δήμος Αγιάςδιοργανώνουν έκθεση με τίτλο ΚΑΣΤΡΟ ΒΕΛΙΚΑΣ, ΕΝΑΣ ΟΧΥΡΩΜΕΝΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ, στην Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας, στο παλιό σχολείο κάτω από την πλατεία. Περιλαμβάνονται τα ευρήματα της ανασκαφής του κάστρου, τα οποία είχαν συντηρηθεί και εκτεθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας το 2016. Η Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας ιδρύθηκε το 2009, με παραχώρηση αίθουσας από το Δήμο Μελιβοίας.
Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Ιουλίου, ώρα 8.30

Tags: , ,

Ένα αίτημα των κατοίκων της Δ.Ε Γόννων έγινε πραγματικότητα

Ο Δήμος Τεμπών στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με την τράπεζα EUROBANG και αφουγκραζόμενος τις ανάγκες των κατοίκων της Δ.Ε Γόννων καθώς και των γύρω Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής προχώρησε στην τοποθέτηση μηχανήματος ΑΤΜ (στο χώρο του κτηρίου του πρώην Δημαρχείου Γόννων).
Να θυμίσουμε οτι το συγκεκριμένο αίτημα ηταν μια δέσμευση της δημοτικής αρχής μετά και την πρώτη εγκατάσταση ΑΤΜ στην έδρα του δήμου στο Μακρυχώρι .
Θα πρέπει εδώ να διευκρινιστεί ότι από το ΑΤΜ διενεργούνται τραπεζικές συναλλαγές όλων των υπόλοιπων τραπεζών με το πρόγραμμα ΔΙΑΣ.
Ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος σε δήλωση του αναφέρθηκε :
Ενα αίτημα των κατοίκων της Δ.Ε Γόννων έγινε πραγματικότητα .
Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας Δήμου και τράπεζας EUROBANK και γνωρίζοντας την ευαισθησία της τράπεζας σε θέματα ανάπτυξης και εξυπηρέτησης τον πολιτών αιτηθήκαμε ως δημοτική αρχή στην διοίκηση της τράπεζας την εγκατάσταση μηχανήματος αυτόματων συναλλαγών στους Γόννους, για λόγους εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου και της διευκόλυνσης των κατοίκων.
Θα ήθελα απο την πλευρά μου να ευχαριστήσω τον κ.Ιάκωβο Γιαννακλή Γενικό Διευθυντή Retail Banking της Τράπεζας Eurobank Ergasias ΑΕ ,τον περιφερειακό δ/ντή καταστημάτων Α΄ Λάρισας κ. Βασίλη Μαντά οπως επίσης και τον διευθυντή του καταστήματος της τράπεζας EUROBANK κ.Δημήτρη Λέντζα, για την συναίνεση και εκπλήρωση του αιτήματος μας .
Στην παράδοση του ΑΤΜ απο την διοίκηση της τράπεζας παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος κα Γεωργία Τσιόπα,ο δημοτικούς σύμβουλος κ.Χρήστος Τσούγιας,ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Γόννων κ.Γεώργιος Μπανιώρας και το μέλος Τοπικής Κοινότητας Γόννων κ.Μιχάλης Παρλίτσης.

Tags: , ,

Δωρεά σε πλημμυρόπληκτη οικογένεια

Κατά την πρόσφατη πλημμύρα – μεταξύ άλλων – και στην Βαμβακού Φαρσάλων, επλήγη και η οικία της χήρας Χρυσοβαλάντως Βαρελά – Δαλακούρα, μητέρας δύο τέκνων, που κατεστράφη σχεδόν ολοσχερώς. Κάτοικοι του χωριού με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Ξυνογαλά απευθύνθηκαν και στον Αντιπεριφερειάρχη της Π. Ε. Λάρισας Δημήτρη Παπαδημόπουλο, από τον οποίο ζήτησαν να βοηθήσει χορηγώντας στην πληγείσα οικογένεια στρώματα κρεβατιών.
Ο κ. Παπαδημόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά τους. Ο Πρόεδρος κ. Ξυνογαλάς καθώς και η κ. Χρυσοβαλάντω Βαρελά ευχαρίστησαν τον Αντιπεριφερειάρχη για την ουσιώδη και άμεση παρέμβασή του.
Ο κ. Παπαδημόπουλος δήλωσε ότι: << Όταν μου γνωστοποιήθηκε το αίτημα και μετά από επιτόπια επίσκεψη και αφού διαπιστώθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικογένεια, απευθύνθηκα σε φίλο μου, ο οποίος και προσέφερε καινούργια στρώματα, ζητώντας μου να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να τον ευχαριστήσω και να επαινέσω την πράξη του, η οποία αποτελεί έμπρακτη έκφραση και γλυκύ καρπό της πραγματικής αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Θέλω να επισημάνω ότι η προσφορά του δεν έγινε εκ του περισσεύματός του αλλά εκ του υστερήματός του, προφανώς επειδή πιστεύει στο ΄΄Μακάριον εστίν μάλλον διδόναι ή λαμβάνειν΄΄. Θα ήθελα τέλος να τονίσω ότι η πράξη αυτή ενισχύει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα καθημερινότητας μέσα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και μας θυμίζει ότι ο συνάνθρωπός μας δεν είναι μόνος, ανυπεράσπιστος και ξεχασμένος. ΄Οσο για εμάς τους διοικούντες, ευχής έργο θα ήταν να μην περιμένουμε τους έχοντες ανάγκη αδυνάμους να φτάνουν στο σημείο, ώστε να μας ψάχνουν για να τους βοηθήσουμε. Πρέπει και μόνοι μας να αναζητούμε ποιόν μπορούμε να βοηθήσουμε. Η ευγενική αυτή προσφορά του φίλου μου έγινε την ημέρα μνήμης και εορτής του Αγίου Παϊσίου (12/07), του Αγίου του πονεμένου λαού>>.

Tags: , ,

Απολογισμός του έτους για τη Μουσική Σχολή Νίκαιας

Στη Μουσική Σχολή Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ πραγματοποιήθηκαν οι απολυτήριες εξετάσεις του σχολικού έτους 2017-2018 στις σχολές Πιάνου & Ανώτερων Θεωρητικών. Παράλληλα με την επιτυχημένη κεντρική εκδήλωση των συνόλων της Σχολής έκλεισε κατά τον καλύτερο τρόπο (δημιουργικά και παραγωγικά) η σχολική χρονιά.
Ύστερα από την ολοκλήρωση των σπουδών τους και αφού εκκρίθηκαν ικανοί, έλαβαν τίτλους οι παρακάτω σπουδαστές:
1.ΔέσποιναΖαπίτη του Αθανασίου, Πτυχίο Πιάνου με βαθμό Άριστα παμψηφεί, στην τάξη της καθηγήτριας Ασπασίας Αγοραστού.
2.Βασιλική Παυλοπούλου του Λεωνίδα, Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Λίαν Καλώς
3.Αλέξανδρος Τούσιας του Γεωργίου, Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα
4.Καλλιόπη Τσιρούλη του Χριστοφόρου, Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Λίαν Καλώς στην τάξη της καθηγήτριας Ζωής Τόλιου.
5.Ειρήνη Τσιλούλη του Χρήστου, Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα
6.Αγγελική Σταμάτη του Μιχαήλ, Πτυχίο Αντίστιξης με βαθμό Λίαν Καλώς στις τάξεις αντίστοιχα του καθηγητή Μανώλη Καμπούρη.
Τις εξεταστικές επιτροπές αποτελούσαν:
Στο πιάνο, ο διευθυντής κ. Γιώργος Κουλιόπουλος, η ειδική καθηγήτρια κα Ασπασία Αγοραστού και οι έγκριτοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της ειδικότητας κ.κ. Αριάδνη Δημητρίου, καθηγήτρια πιάνου & ανώτερων θεωρητικών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Καρκάλας Αλέξανδρος, καθηγητής πιάνου στο Ωδείο «Ρυθμός» Βόλου και συνθέτης, Αναστάσιος Χαρμάνης καθηγητής πιάνου στο Ωδείο «Ρυθμός» Βόλου επίσης.
Στα Ανώτερα Θεωρητικά, εκτός του διευθυντή κ. Γιώργου Κουλιόπουλου, οι ειδικοί καθηγητές κ.κ. Μανώλης Καμπούρης & Ζωή Τόλιου και οι εγνωσμένης αξίας κ.κ. Ιωάννης Γράμψαςδιευντής και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών στο Σύγχρονο Ωδείο «Μυρτίνη» Λάρισας, Αρσένης Κοντός, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, Δημήτρης Ντάλης, δ/ντής και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας – συνθέτης.Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού δε ήταν ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Λάρισας κ. Κων/νος Ζαρκαδούλας.
Η διοίκηση και η διεύθυνση της σχολής συνεχάρη και τους μαθητές τους που φοιτούν σ’ όλα τα τμήματα της Μουσικής Σχολής Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ (ατομικά όργανα, θεωρητικά, μαθητικές ορχήστρες & χορωδίες) του κεντρικού της Νίκαιας αλλά και του παραρτήματος Πλατυκάμπου, που πέτυχαν στις δύσκολες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Α’ Γυμνασίου των δύο Μουσικών Σχολείων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Λάρισας και Βόλου.

Tags: , ,

Μάξιμος: Ιστορικά τεκμηριωμένες οι σταλινικές διώξεις των Ποντίων

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κ.Ο.Β. Αραδοσιβίων-Αετοράχης του ΚΚΕ για τις αναφορές του στις σταλινικές διώξεις που υπέστησαν οι Πόντιοι, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πρόσφατη μικρή παρέμβασή μου στην Αετοράχη, στην οποία έκανα μια αναφορά και στους διωγμούς που υπέστησαν οι Έλληνες Πόντιοι στην σταλινική Σοβιετική Ένωση, ερέθισε, φαίνεται, αντανακλαστικά άλλων εποχών. Έτσι, μετά τον κ. Κ. Γ. Σαχινίδη, και η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ Αραδοσιβίων-Αετοράχης θεώρησε αναγκαίο να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, με κατηγορεί ως “γνήσιο υπερασπιστή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος” γιατί τόλμησα να θίξω τα ιερά και τα όσια, το “τοτέμ Στάλιν”, της κομμουνιστικής Αριστεράς.
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι στην Ελλάδα, ακόμη, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, εννοείται ευπρεπώς, όποια κι είναι αυτή. Ως εκ τούτου, η καταφυγή σε ισοπεδωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς λόγω διαφωνιών είναι, μάλλον, ένδειξη αδυναμίας επιχειρημάτων.
Κατά δεύτερον, το ιστορικό παρελθόν, οφείλουμε να το προσεγγίζουμε όχι με ιδεοληπτικές παρωπίδες αλλά με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια, που μας προσφέρει η επιστημονική έρευνα.
Στην ανακοίνωσή της, λοιπόν, η ΚΟΒ Αραδοσιβίων-Αετοράχης του ΚΚΕ μιλά για το καταφύγιο που βρήκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι και Έλληνες του Πόντου στο έδαφος της σοβιετικής Ρωσίας. Καμία αντίρρηση επ’ αυτού. Ήταν μια πολιτική που ακολούθησε, άλλωστε, και η τσαρική Ρωσία τις προηγούμενες δεκαετίες. Ωστόσο, εγώ μίλησα για τις διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο 1937-1949. Όπως ανέφερα και στην απαντητική μου επιστολή προς τον κ. Σαχινίδη, η πλούσια πλέον βιβλιογραφία και τα άλλα γνωστά σε εμάς τεκμήρια, αποδεικνύουν το μέγεθος των διώξεων, που είχαν ως λόγο την ελληνική καταγωγή των διωκομένων, στην περιοχή της Μαριούπολης, στην Κριμαία, και στην νότιο Ρωσία. Επ’ αυτού, για την αποκαλούμενη “Ελληνική Επιχείρηση”, δεν υπάρχει ούτε νύξη στην ανακοίνωση.

Σοβιετικοί με Κεμάλ σε άγαλμα στο Ταξίμ…
Αλλά, ακόμη και όσον αφορά στην περίοδο 1921-1922, είναι επίσης παγκοίνως γνωστό, ότι η Σοβιετική Ρωσία, για τους δικούς της λόγους, βοήθησε με χρήματα, οπλισμό και στρατιωτικούς συμβούλους τον στρατό του Κεμάλ, που εξόντωνε τον χριστιανικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας, και ιδιαίτερα στον Πόντο, για να αποτραπεί ένα Ποντιακό κράτος. Δεν είναι, άλλωστε, συμπτωματικό ότι στο μεγάλο μνημειακό σύμπλεγμα στην πλατεία Ταξίμ στην Πόλη, εκτός από τους Κεμάλ, Ινονού και Τσακμάκ υπάρχουν και οι σοβιετικοί Κλίμεντ Βοροσίλοφ και Μιχαήλ Φρούνζε, που πρόσφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους στον κεμαλικό στρατό. Μάλιστα, ο τελευταίος έχει περιγράψει τα γεγονότα από αυτήν την αποστολή στο βιβλίο του “Αναμνήσεις από την Τουρκία”.
Και εν πάση περιπτώσει, μιλώντας για τις αμαρτίες των σοβιετικών, δεν συνεπάγεται, όπως με κατηγορεί η ΚΟΒ Αραδοσιβίων-Αετοράχης του ΚΚΕ, ότι δίνουμε άφεση αμαρτιών στις συμπεριφορές των δυτικών απέναντι του σφαγιαζόμενου χριστιανικού στοιχείου της Μικράς Ασίας. Κατ’ επανάληψη στις παρεμβάσεις μου για το ζήτημα αυτό, και ως ιστορικός ερευνητής και φιλίστωρ, έχω αναδείξει και στηλιτεύσει την κατάπτυστη στάση τους.
Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι για το θέμα αυτό απαιτείται μεγαλύτερη ψυχραιμία και όχι μια αντιπαράθεση που μας παραπέμπει σε πολλές δεκαετίες πίσω

Tags: , ,

Ενημέρωση για τα έργα εγκατάστασης οπτικών ινών στην Λάρισα

Η Λάρισα είναι η πρώτη περιφερειακή πόλη που θα αποκτήσει τις δυνατότητες του προγράμματος «Fiber to the Home». Πρόκειται για το πρόγραμμα που εξασφαλίζει τη δυνατότητα σύνδεσης σπιτιού με οπτική ίνα, με ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο. To δίκτυο οπτικών ινών στην Λάρισα, εγκαθιστούν γνωστές εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Ο Δήμος Λαρισαίων και ειδικότερα ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γιώργος Σούλτης και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες για τον προγραμματισμό και την εξέλιξη των παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό οι εταιρείες , πραγματοποιούν τα έργα της στους δρόμους που πρόκειται να αναπλάσει ο Δήμος Λαρισαίων. Στόχος είναι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αλλά και άλλες εταιρείες (ΟΤΕ, ΔΕΗ) ακόμα και το Φυσικό Αέριο, να προηγούνται των έργων του Δήμου, σε ότι αφορά έργα που υλοποιούνται στη πόλη στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ.
Επίσης, οι εταιρείες πραγματοποιούν εργασίες σε δρόμους, που ο Δήμος Λαρισαίων έχει εντάξει στον προγραμματισμό του για ασφαλτοστρώσεις
Σε όλους τους υπόλοιπους δρόμους, απ΄ όπου θα περάσει οπτική ίνα, οι εταιρείες οφείλουν να αποκαταστήσουν τις τομές, σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων
Σημειώνεται ότι η συνεργασία Δήμου Λαρισαίων και των εταιρειών είναι συνεχής, εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν. Κοινός στόχος των δυο πλευρών είναι τα προβλήματα που προκαλούνται να επιλύονται γρήγορα.

Tags: , ,

Σύλληψη ατόμου για διακίνηση ηρωίνης και παραχάραξη

Συνελήφθη, χθες (18-07-2018) το πρωί στον Τύρναβο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ένας 39χρονος, διότι σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ηρωίνης, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των (50) ευρώ, το χρηματικό ποσό των (1.200) ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.

Tags: , ,

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το Πανεπιστήμιο

Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η συνένωση των τριών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήματα Λαμίας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας) στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κατεύθυνση την υλοποίηση του σχεδίου για την ενιαία Τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιθυμώντας δια των οργάνων του να συνδράμει θετικά με προτάσεις που θα ελαχιστοποιούν τις αντιθέσεις και θα ενισχύουν τις συναινέσεις στο πλαίσιο που έχει θέσει η Πολιτεία δια του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο το σχέδιο με τίτλο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο μεγαλύτερο μέρος του για τους παρακάτω κυρίως λόγους:
Α. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
1. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Τμήματος στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων που υπάρχουν στη Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Πρόκειται για Τμήματα που λειτουργούν σε διαφορετικές σχολές, με τελείως διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και στοχεύσεις, που εν τέλει θα συμπεριληφθούν σε ένα Τμήμα το οποίο θα λειτουργεί χωρίς Συνέλευση και με Πρόεδρο που θα οριστεί μεταξύ των μελών του από τη Σύγκλητο του Παν. Θεσσαλίας. Θα είναι ένα Τμήμα που δεν θα παίρνει εισακτέους και δεν θα δίνει πτυχία. Τα Γενικά Τμήματα, τα οποία σημειωτέον έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα ΑΕΙ, θα είναι στην πραγματικότητα ακαδημαϊκοί «χώροι» συγκέντρωσης καθηγητών ΤΕΙ, από τα οποία θα επιλέγονται αυτοί οι πρώτοι που θα κάνουν το επόμενο βήμα προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ξεκάθαρα, δημιουργούνται έτσι συνθήκες ομηρίας των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν καταλάβει τις αντίστοιχες ακαδημαϊκές βαθμίδες μετά από διαδικασίες κρίσεων, με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο παρόμοιο με αυτό των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων.
2. Επισημαίνεται δε ότι η διαδικασία μετάβασης από το Γενικό Τμήμα προς τα άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ασαφής και δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετακίνησης. Στην πρόταση του ΥΠΕΘ αναφέρεται ότι η μετακίνηση προς τα Τμήματα του Παν. Θεσσαλίας θα διέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο περί μετακινήσεων μελών ΔΕΠ μεταξύ τμημάτων. Το πλαίσιο όμως αυτό μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή προς το χειρότερο, θέτοντας σοβαρά εμπόδια στη μετακίνηση των συναδέλφων. Ακόμα και με το υφιστάμενο πλαίσιο (Ν. 4547, άρθρο 92) ενδέχεται να υπάρξουν δυσλειτουργίες διότι για τη μετακίνηση μέλους ΔΕΠ ζητείται, μεταξύ άλλων, απόφαση του Τμήματος προέλευσης, δηλ. του Γενικού. Το Γενικό Τμήματα όμως θα αποκτήσει Συνέλευση αόριστα και μετά από τον πρώτο
χρόνο λειτουργίας, ενώ είναι τουλάχιστον αδόκιμο μέλη ΔΕΠ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων να τοποθετούνται με την ψήφο τους για μετακίνηση ή μη συναδέλφου τους.
3. Θίγονται οι μέχρι σήμερα απόφοιτοι των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ιδιαίτερα αυτοί που τα Τμήματα από τα οποία αποφοίτησαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και συνέχειας στα Πανεπιστήμια προορισμού.
4. Για το Διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος δηλώνεται μεν από το παραπάνω σχέδιο η πρόθεση για τη μη μετακίνησή τους χωρίς να το επιθυμούν, όμως τίθεται ένα μείζον ζήτημα, αυτό της διάθεσης του πλεονάζοντος προσωπικού λόγω της κατάργησης λειτουργικών θέσεων. Επιπλέον καταργούμενων των Γραμματειών και των Δ/νσεων, χάνονται θέσεις Προϊσταμένων, αφού αυτές φαίνεται να προορίζονται μόνο για τους υπαλλήλους του παλαιού Π.Θ., δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.
5. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τύχη των μελών ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ.
Συμπερασματικά, θεωρείται ότι οι προβλέψεις για τη μετάβαση των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού που ακολουθήθηκαν στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητο να τηρηθούν και στην περίπτωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για λόγους ισονομίας αλλά και βιωσιμότητας των επιχειρούμενων απορροφήσεων.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στην περίπτωση που η πρόταση του ΥΠΕΘ για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεσμοθετηθεί, προτείνεται τη δημιουργία περιφερειακών πανεπιστημιακών (ακαδημαϊκών) κόμβων, για την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη οργανωτική και λειτουργική διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεπώς την επίτευξη καλύτερου συνολικού έργου
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Τα όργανα διοίκησης του νέου Πανεπιστημίου θα είναι τα εξής:
1. Η Σύγκλητος
2. Ο Πρύτανης
3. Οι αντιπρυτάνεις
4. Οι Σχολές, οι οποίες διοικούνται από τις Κοσμητείες και τους Κοσμήτορες και τα Τμήματα από τις Συνελεύσεις και τους Προέδρους Τμημάτων.
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
Μέχρι την διενέργεια εκλογών σύμφωνα με το νόμο, η πρώτη Σύγκλητος του ενιαίου Πανεπιστημίου αποτελείται από τον Πρύτανη, του Αντιπρυτάνεις, τους Κοσμήτορες όλων
των Σχολών και τους Προέδρους των Τμημάτων κατά τα κατωτέρω, και τους προβλεπόμενους εκπροσώπους των λοιπών κατηγοριών προσωπικού και φοιτητών.
ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Πρώτος προσωρινός πρύτανης του ενιαίου Πανεπιστημίου ορίζεται ο σημερινός Πρύτανης του ΠΘ.
ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Η διοίκηση του νέου Ιδρύματος περιλαμβάνει (α) δύο χωρικούς Αντιπρυτάνεις και (β) τρεις ή τέσσερις θεματικούς Αντιπρυτάνεις.
Οι χωρικοί Αντιπρυτάνεις έχουν έδρα τη Λάρισα και τη Λαμία αντίστοιχα. Πρώτοι προσωρινοί χωρικοί Αντιπρυτάνεις μέχρι τη διενέργεια εκλογών, ορίζονται οι σημερινοί Πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λαμίας. Οι χωρικοί Αντιπρυτάνεις προΐστανται όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος που εδρεύουν στην αντίστοιχη πόλη.
Οι θεματικοί Αντιπρυτάνεις επωμίζονται με καθήκοντα όπως αυτά προκύπτουν από τον ν. 4485/2017. Οι προσωρινοί θεματικοί αντιπρυτάνεις ορίζονται από τη Σύγκλητο, με εκλογή μεταξύ όλων των σημερινών αντιπρυτάνεων των συγχωνευόμενων ιδρυμάτων.
ΣΧΟΛΕΣ
Οι υφιστάμενες Σχολές που δεν αλλάζουν σύνθεση Τμημάτων συνεχίζουν να διοικούνται από τους Κοσμήτορες που έχουν.
Σε όσες Σχολές δημιουργούνται νέα Τμήματα, γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέων Κοσμητόρων εντός έτους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθήκοντα προσωρινού Κοσμήτορα ασκεί ο υπάρχων Κοσμήτορας της αντίστοιχης Σχολής του ΠΘ.
Στις νέες δημιουργούμενες Σχολές, γίνονται εκλογές για την ανάδειξη Κοσμητόρων εντός έτους.
ΤΜΗΜΑΤΑ
Τα καταργούμενα Τμήματα, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των εγγεγραμμένων φοιτητών (για ν+2 έτη) συνεχίζουν να διοικούνται από τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης που έχουν.
Στα νέα δημιουργούμενα Τμήματα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί διορισμού Προέδρων και προσωρινών Συνελεύσεων μέχρι την απόκτηση αυτοδυναμίας.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στην έδρα κάθε χωρικής Αντιπρυτανείας λειτουργούν σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης, οι ακόλουθες υπηρεσίες:
(α) Υποδιεύθυνση Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
(β) Υποδιεύθυνση Διοικητικού
(γ) Υποδιεύθυνση Οικονομικού
(δ) Υποδιεύθυνση ΕΛΚΕ.
Κάθε Υποδιεύθυνση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ήδη λειτουργούν τα Τμήματα των υπό συγχώνευση Ιδρυμάτων. Όλες οι Γραμματείες Σχολών και ακαδημαϊκών Τμημάτων του ενιαίου Πανεπιστημίου λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος. Οι θέσεις καλύπτονται κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Προσωρινά καθήκοντα στα ήδη λειτουργούνται Τμήματα ασκούν οι ήδη τοποθετημένοι προϊστάμενοι Γραμματειών.
Έτσι, με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η δίκαια εκπροσώπηση των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού στα όργανα Διοίκησης του Ιδρύματος στο οποίο θα ενταχθούν.
ΕΛΚΕ
Ειδικά για τους ΕΛΚΕ θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ομαλή μετάβαση στο νέο ενιαίο ίδρυμα καθόσον αφορά τρεις διακριτές οικονομικές οντότητες με διαφορετικά ΑΦΜ, διαφορετικά PIC Number για τα ευρωπαϊκά έργα, και διαφορετικούς κωδικούς ΟΠΣ για τα έργα ΕΣΠΑ. Επιπροσθέτως, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση ζητημάτων νόμιμης εκπροσώπησης κατά την κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων και ανάληψης δεσμεύσεων. Για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, αλλά και πολλών άλλων που θα προκύψουν θα ήταν πιο ορθό να υπάρξει πρόβλεψη λειτουργίας των ΕΛΚΕ ως έχουν για τουλάχιστον ένα έτος (μεταβατικό στάδιο).
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η Προϋπολογισμός του Ιδρύματος αποτελείται από τρεις αυτοτελείς επιμέρους προϋπολογισμούς:
(α) Τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου
(β) Τον περιφερειακό προϋπολογισμό της Αντιπρυτανείας Λάρισας, και
(γ) Τον περιφερειακό προϋπολογισμό της Αντιπρυτανείας Λαμίας.
Αντίστοιχη διάρθρωση έχει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα υφιστάμενα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Λαμίας μετατρέπονται αυτοδίκαια στα αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων Λάρισας και Λαμίας.
Την ευθύνη σύνταξης, υλοποίησης και παρακολούθησης κάθε περιφερειακού προϋπολογισμού έχει ο αντίστοιχος χωρικός Αντιπρύτανης.
Οι περιφερειακοί προϋπολογισμοί καταρτίζονται υποχρεωτικά με βάση τον αριθμό των φοιτητών κάθε πανεπιστημιακής (ακαδημαϊκής) περιφέρειας-κόμβου.
Ο ενιαίος προϋπολογισμός καταρτίζεται μετά από προτάσεις των αρμοδίων Αντιπρυτάνεων και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο. Κάθε προϋπολογισμός εκτελείται ξεχωριστά με ευθύνη των αντίστοιχων χωρικών Αντιπρυτάνεων και του Πρύτανη για την Κεντρική Υπηρεσία.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Για λόγους ισονομίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του Ν 4521/2018 και οι προτεινόμενες διατάξεις για τα ενιαία Πανεπιστήμια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό εντάσσεται σε οργανικές θέσεις ΔΕΠ της αντίστοιχης βαθμίδας. Στο νόμο θα καθορίζεται σε ποιο νέο Τμήμα εντάσσεται αυτοδίκαια το ακαδημαϊκό προσωπικό κάθε υφιστάμενου Τμήματος.
Για τα Τμήματα που προβλέπεται να κλείσουν, καθορίζεται στο νόμο σε ποιο νέο Τμήμα εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ μετά το κλείσιμο του Τμήματος μετά την παρέλευση των ν+2 ετών.
Επίσης στο νόμο καθορίζονται οι διαδικασίες με τις οποίες ένα μέλος ΔΕΠ μπορεί να ζητήσει την τοποθέτησή του σε άλλο Τμήμα από το Τμήμα αυτοδίκαιης ένταξης.
Τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ θα εντάσσονται σε συγκεκριμένο ακαδημαϊκό Τμήμα.
Τα μέλη και οι συμβασιούχοι του ΕΛΚΕ συνεχίζουν να απασχολούνται σε αυτούς έως και την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας ενιαίου ΕΛΚΕ και την εκλογή νέων οργάνων διοίκησης.
Να υπάρξει δέσμευση για τον αναγκαίο αριθμό μελών ΔΕΠ ανά Τμήμα που θα επανδρώσουν τα ήδη λειτουργούντα αλλά και νέα Τμήματα.
Β. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Π.Θ.
Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου (Πρακτικό 3/29-1-2018) κατέθεσε σχέδιο ακαδημαϊκής ανάπτυξης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με στόχο τη συνένωσή του με το Π.Θ.
Με βάση την παραπάνω απόφαση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόταση του Υπουργού δεν έλαβε υπόψη σχεδόν τίποτα από όσα αναφέρονται στο Πρακτικό 3/29-1-2018, καθώς και τις εισηγήσεις των μελών της Συγκλήτου, προτείνεται να περιληφθούν απαραίτητα στο σχέδιο συνένωσης:
– Δύο Πολυτεχνικά Τμήματα με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένα στην Πολυτεχνική Σχολή του Βόλου. Εναλλακτικά τη λειτουργία ενός 5ετούς Πολυτεχνικού τμήματος ή δύο 4ετών Τμημάτων Μηχανικών στη Λάρισα, κατ’ αναλογία με το ΠΔΑ.
– Τη διατήρηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ως Πανεπιστημιακού Τμήματος με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένου στη Σχολή Υγείας.
– Τη δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένου στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας.
– Τη λειτουργία ενός Τμήματος Επιστημών & Σχεδιασμού Προϊόντων Ξύλου και Βιοϋλικών.
– Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος να μετονομαστεί σε Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ή Τμήμα Δασολογίας και Βιοοικονομίας ως 5ετές.
– Τη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα.
– Τη λειτουργία του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με διάρκεια σπουδών τα 5 έτη.
Η Σύγκλητος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας:
Αποφασίζει
Α. κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των κ.κ. Μ. Βραχνάκη, Η. Σαντουρίδη, Ε. Βογιατζή – Καμβούκου, Δ. Καλφούντζου, Θ. Γιαλαμά και Σ. Λουτρίδη και με λευκή ψήφο των κ.κ. Ν. Καρανίκα και Ι. Κεχαγιά) τάσσεται υπέρ, ως προς το θεσμικό πλαίσιο
Β. ομόφωνα τάσσεται υπέρ, ως προς την ακαδημαϊκή γεωγραφία του νέου Π.Θ .»

Tags: , ,

Υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον ΣΘΕΒ

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης κατέθεσε υπόμνημα προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, στα πλαίσια επίσκεψης του στην Λάρισα την Δευτέρα 16 Ιουλίου, αναφορικά με θέσεις – παρεμβάσεις που άπτονται του Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Στο υπόμνημα που δόθηκε στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρονται αιτήματα που διατυπώνουν οι Θεσσαλικές Επιχειρήσεις όπως οι καθυστερήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020, η φορολογική και αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης, η ρευστότητα καθώς και θέματα επιχειρηματικότητας.
Στην συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ έθεσε επίσης το θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών με παράλληλη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ισόποση αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της δηλούμενης απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και την αποφυγή των απωλειών του, λόγω του νέου αφορολογήτου ορίου, την αύξηση των δικαιούχων πλήρους σύνταξης και τέλος την αύξηση της κατανάλωσης με συνέπεια την ανάπτυξη της οικονομίας, που αναμένεται με τη σειρά της να επιφέρει νέες θέσεις εργασίας και νέα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Η Διοίκηση του ΣΘΕΒ θεωρεί μονόδρομο την ανάπτυξη, με έμφαση στο επιχειρείν και κύριο σκοπό τη βιομηχανική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία και θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις αλλά και στον μετασχηματισμό του ευρύτερου κοινωνικού και οικονομικού πλαισίου.
Η οικοδόμηση ενός τέτοιου υποδείγματος προϋποθέτει μια ανταγωνιστική παραγωγή, η οποία θα προκύψει μέσα από σοβαρές επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη διαφοροποίηση καθώς και ένα ευνοϊκό φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα ενθαρρύνει την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Tags: , ,

Εχθροί και ασθένειες σε υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες

Συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριο στις υπαίθριες καλλιέργειες με τομάτες. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.
Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.
Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα στα κατώτερα φύλλα κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, σε προχωρημένο στάδιο οι κηλίδες γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).

ΩΙΔΙΟ (Leveillula taurica)
Διαπιστώσεις: Έναρξη του ωϊδίου στις καλλιέργειες της υπαίθριας Επιτραπέζιας τομάτας..
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.
Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξανθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.
Συστάσεις: Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες, όπως bupirimate, laminarin, triadimenol, pyraclostrobin, boscalid, azoxystrobin, trifloxystrobin, myclobutanil. κ.α.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες.

ΑΚΑΡΕΑ (Αculops lycopercici)
Διαπιστώσεις: : Συνεχίζεται η εμφάνισή του άκουλους με μεγάλους πληθυσμούς στις πρώιμες, μεσοπρώιμες, καλλιέργειες τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Λάρισας ,Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας. .
Συμπτώματα: Τα προσβεβλημένα φύλλα και στελέχη κιτρινίζουν και αργότερα καφετιάζουν. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η επιδερμίδα των καρπών γίνεται σκληρή – καστανοκόκκινη και τα φυτά ξεραίνονται.
Συστάσεις: Οι ψεκασμοί να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: abamectin κ.α

(Tetranychus urticae)
Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του τετρανύχου στις πρώιμες μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες υπαίθριας τομάτας στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας , Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας .
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.
Συστάσεις: Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως , Abamectin ,avermectin, spiromesifen, sulphur

TUTA ABSOLUTA
Διαπιστώσεις: H πτήση του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες είναι ανησυχητικά υψηλοί παρατηρούνται προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών
Συστάσεις: Θα πρέπει να γίνουν επεμβάσεις με εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά,
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: baccilus thuringensis, abamectin κ.α. εγκεκριμένα σκευάσματα.
Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από δεκαπέντε ημέρες.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
1) Ο καύσωνας πρέπει να βρει τα φυτά ποτισμένα. Συνήθως ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά καίγονται οι ανθοταξίες.
2) Οι λιπάνσεις κατά την διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται, διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35C0. Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία κλπ.) κατά την περίοδο του καύσωνα καίγεται το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούνται πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.
3) Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.
ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της τομάτας να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

Tags: , ,

Οι 19 προτάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δεκαεννέα προτάσεις κάνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφορικά με τη νέα αρχιτεκτονική του ιδρύματος και την αποστέλλει στο υπουργείο Παιδείας.
Σε αυτή περιλαμβάνονται πέρα από τις ενστάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης και σημαντικές προτάσεις και παρατηρήσεις. Η πρόταση για την έδρα της Οικονομικής Σχολής στον Βόλο, είναι ξεκάθαρη, ενώ το γενικότερο πλάνο πλαισιώνεται και από πρωτότυπες προτάσεις, όπως η δημιουργία στην πόλη πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή ολοκληρώνεται και επίσημα η διαβούλευση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την απόφαση της Συγκλήτου, ψήφισε αρνητικά ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, καθηγητής κ. Νικόλαος Δαναλάτος.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρει:
1. Η πρόταση του υπουργείου θα πρέπει να συνοδευτεί άμεσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης και στελέχωσης με νέα μέλη ΔΕΠ. Για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου και την ομαλή λειτουργία των νέων Τμημάτων θα απαιτηθούν τουλάχιστον 110 νέες θέσεις ΔΕΠ, κατανεμημένες εμπροσθοβαρώς στην περίοδο 2018-20. Θα απαιτηθεί αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πέραν αυτής που θα προκύψει από τη συνένωση των Προϋπολογισμών των τριών Ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος ενσωμάτωσης των υποδομών των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο.
2. Θεωρεί ότι η διάταξη για τη μετακίνηση των μελών ΔΕΠ από το Γενικό Τμήμα στα Τμήματα του Πανεπιστημίου θα πρέπει να γίνει πιο σαφής, καθώς ο πρόσφατος νόμος περί μετακινήσεων απαιτεί παραμονή 5 ετών στο ίδιο Τμήμα και απόφαση υπουργού για την ολοκλήρωση της μετακίνησης.
3. Επισημαίνει την έλλειψη μιας γενικής ρύθμισης από την πλευρά του υπουργείου στα θεσμικά ζητήματα και κυρίως αυτά που αφορούν στην ένταξη των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο. Η ρύθμιση αυτή, η οποία θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή που προτείνεται για το ΠΘ, θα έπρεπε να ισχύει για όλα τα Ιδρύματα.
4. Η Σύγκλητος θεωρεί ότι ο αριθμός των εισακτέων τόσο στα νέα, όσο και στα υφιστάμενα τμήματα του ΠΘ θα πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα ώστε να στηρίξει το εγχείρημα της ακαδημαϊκής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες και υψηλό επίπεδο σπουδών. Υπάρχουν διεθνώς αποδεκτοί λόγοι φοιτητών/καθηγητών ανά γνωστικό πεδίο και το υπουργείο θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τους τηρήσει, τόσο για τα νέα, όσο και για τα υφιστάμενα Τμήματα. Η επιλογή αυτή διευκολύνεται από τη δημιουργία διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο ΠΘ, τα οποία δύνανται να απορροφήσουν σημαντικό μέρος των αποφοίτων Λυκείου.
5. Υιοθετεί την απόφαση του Τμήματος Ιατρικής να μετασχηματιστεί σε μονοτμηματική Ιατρική Σχολή.
6. Προτείνει η έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών να βρίσκεται στον Βόλο, έδρα του παλαιότερου Τμήματος της Σχολής, το οποίο θα αναλάβει σε μεγάλο βαθμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
7. Υιοθετεί την άποψη ότι το Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία οφείλει να διατηρήσει την ονομασία του (να μη μετατραπεί σε Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), καθώς αυτή συνδέεται με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
8. Θεωρεί ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης της νέας αρχιτεκτονικής του ΠΘ η πολιτεία χρειάζεται να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες που να ρυθμίζουν το καθεστώς εργασίας, καθώς και τις θέσεις του μη-καθηγητικού διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου κλάδου, με εσωτερικές διαβαθμίσεις με βάση τα ακαδημαϊκά προσόντα και την εμπειρία των συναδέλφων και με καταληκτική βαθμίδα εκείνη του Λέκτορα.
9. Θεωρεί ότι η δυνατότητα συνέχισης σπουδών απόφοιτων των σημερινών ΤΕΙ σε τμήματα του ΠΘ πρέπει να ακολουθεί την ισχύουσα διαδικασία των κατατακτηρίων εξετάσεων.
10. Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής του ιδρύματος η Σύγκλητος ζητά την ένταξη στο νομοσχέδιο και τη στήριξη της Πολιτείας για τη δημιουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Βόλο ώστε να ενισχυθούν ακαδημαϊκά τα υπάρχοντα Παιδαγωγικά Τμήματα και να ενισχυθεί επίσης η διάχυση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται στο Πανεπιστήμιο στην κοινωνία.
11. Θεωρεί ότι οι τίτλοι των προτεινόμενων Ερευνητικών Ινστιτούτων θα πρέπει να οριστικοποιηθούν στο επόμενο διάστημα με νεότερη απόφαση της Συγκλήτου επί του θέματος, καθώς οι προτάσεις δεν συνοδεύονται από ένα τεκμηριωμένο σχέδιο σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και καθώς κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν. Αν παραμείνει η πρόταση του υπουργείου, η Σύγκλητος υιοθετεί τις επιπλέον προτάσεις που κατατέθηκαν για τη δημιουργία νέων θεματικών Ινστιτούτων έρευνας και συγκεκριμένα: 1. Ινστιτούτο Διδακτικής και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών που προτείνεται από τους προέδρους των τριών Παιδαγωγικών Τμημάτων και τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και 2. Ινστιτούτο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας.
12. Επισημαίνει ότι η διαδικασία της σύντομης διαβούλευσης μέσα στο καλοκαίρι επί της ουσίας στερεί την ευκαιρία σε επιμέρους Τμήματα του Πανεπιστημίου να τοποθετηθούν επί της πρότασης του ΥΠΕΠΘ. Επιπλέον, μέλη της Συγκλήτου έκριναν ότι η πρόταση του υπουργείου θα έπρεπε να περιέχει καλύτερη τεκμηρίωση ως προς την επιλογή των νέων Τμημάτων, καθώς και μια πιο αναλυτική παρουσίαση των επιδιωκόμενων στόχων του εγχειρήματος.
13. Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος διαφώνησε με την απόφαση της Συγκλήτου και τη δημιουργία δύο νέων Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση βασίζεται ως επί το πλείστο σε προσωπικές απόψεις των μελών της Συγκλήτου χωρίς διαβούλευση και εξουσιοδότηση -ως θα άρμοζε λόγω της οξύτητας του θέματος- από τα συλλογικά όργανα που αντιπροσωπεύουν, εντός του ασφυκτικού χρονικού διαστήματος των 48 ωρών από την πρόσκληση στην παρούσα συνέλευση. Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνονται και στο Ψήφισμα του Τμήματός του, το οποίο εστάλη.
14. Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού πρότεινε τη δημιουργία Προπτυχιακού Τμήματος στην Άθληση, Υγεία και Αναψυχή στην Αγγλική Γλώσσα, ενδεχομένως σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Επίσης, πρότεινε το Τμήμα Φυσικοθεραπείας να αποτελεί Τμήμα της Σχολής Φυσικής Αγωγής, Διαιτολογίας και Φυσικοθεραπείας.
15. Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος επεσήμανε την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σπουδών του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Αγροτεχνολογίας η καινοτομία της Αλιευτικής Τεχνολογίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση στο σχέδιο του υπουργείου της συνεργασίας του Τμήματός του με το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι.
16. Ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και ο πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής υποστηρίζουν την ίδρυση νέου Τμήματος Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας με έδρα στην Καρδίτσα. Ο κοσμήτορας διευκρίνισε ότι το τμήμα αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ισχυρού ακαδημαϊκού πόλου στην Καρδίτσα και θα προσδώσει δυναμική στα υφιστάμενα τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας.
17. Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής πρότεινε την ίδρυση ενός Τμήματος Ψυχολογίας. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία εστάλη.
18. Μέλη της Συγκλήτου πρότειναν τη δημιουργία τμήματος Τουρισμού στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στον Βόλο, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία τμήματος Τουρισμού στον Βόλο αφενός συνάδει με την ιδιαίτερη παραγωγική και ιστορική φυσιογνωμία της Μαγνησίας, ενώ σαφώς θα στηρίξει τη δυναμική ανάπτυξη των τουριστικών δομών σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Κεντρική Ελλάδα.
19. Μέλη της Συγκλήτου πρότειναν την κατάργηση της Σχολής Τεχνολογίας στη Λάρισα, καθώς δημιουργεί σύγχυση ως προς το αντικείμενο των σπουδών. Στο ίδιο θέμα και για τον ίδιο λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών πρότεινε τη μετονομασία της Σχολής Τεχνολογίας σε «Σχολή Εφαρμογών Τεχνολογίας» και κατέθεσε Ομόφωνο Ψήφισμα του Τμήματός του. Για το θέμα αυτό, όμως, υπήρξαν και άλλες απόψεις».

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί