Tags: , ,

Χρ. Κέλλας: Καμία υποβάθμιση στο έργο του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, που λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν παρέστη στη συζήτηση – σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Από την αρχή της συζήτησης για τη συγχώνευση των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, τόσο προσωπικά, όσο και ως παράταξη, είχαμε υποστηρίξει πως δεν είμαστε αρνητικοί στην προοπτική των συγχωνεύσεων, εφόσον υπάρχει σχέδιο που θα πληροί βασικά κριτήρια, όπως:
Να έχει στο επίκεντρό του το έμψυχο δυναμικό, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν το επιστημονικό και επαγγελματικό μέλλον των φοιτητών, τις θέσεις και τις προτάσεις των ακαδημαϊκών εκπροσώπων που συμμετέχουν στις επιτροπές συγχωνεύσεων και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού.
Να είναι κοστολογημένο και λειτουργικό, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία Σχολών, Τμημάτων και Υποδομών την επόμενη ημέρα των συγχωνεύσεων.
Να ανταποκρίνεται στα πληθυσμιακά και παραγωγικά χαρακτηριστικά του κάθε νομού και της κάθε πόλης, να εγκοιτώνει την αναπτυξιακή τους προοπτική και να υπάρχει εδραιωμένη σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας με την αγορά εργασίας και την κοινωνία.
Να προάγει την ακαδημαϊκή έρευνα, την τεχνολογική εξέλιξη και καινοτομία και να προκρίνει τη διασύνδεση των ιδρυμάτων, τόσο με το ευρωπαϊκό, όσο και το διεθνές περιβάλλον, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα τους και να αναβαθμισθούν στη διεθνή κατάταξη.
Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, προ ολίγων ημερών, είναι πρόχειρο, μη κοστολογημένο και καθόλου λειτουργικό.
Η διαβούλευση είναι μάλλον προσχηματική, ενώ αγνοούνται οι προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών.
Η Λάρισα αποτελεί την καρδιά της ελληνικής επικράτειας και την ατμομηχανή της αγροτικής οικονομίας, ενώ διαθέτει ένα από τα καλύτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, που παράγει αξιόλογο έργο και έχει πετύχει τη διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί.
Φρονώ, λοιπόν, ότι με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και να λάβουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση, με γνώμονα το μέλλον των παιδιών μας και το συμφέρον της κοινωνίας μας».

Tags: , ,

Βράβευση της ΖeniΘ στα Event Awards 2018

H ZeniΘ, ο 1οςπάροχος ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα, έλαβε μια ακόμη σημαντική διάκριση – το bronze award στην κατηγορία Best Brand / Product Events – Brand Activation & Sales Promotion – B2C στα Event Awards 2018.
Η εταιρεία βραβεύτηκε για τη δράση «Δώσε ενέργεια στην Εθνική Ελλάδος» μια διαδραστική και βιωματική ενέργεια που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της χορηγίας της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ανδρών από τη ZeniΘ, με αφορμή την παρουσία της Εθνικής Ομάδας στους προκριματικούς αγώνες για το Μουντιάλ του 2018.Toσχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης είχε αναλάβει για λογαριασμό της ZeniΘ η Ogilvy Αction.
Κατά τη δράση, οι φίλαθλοι που βρίσκονταν πριν τους αγώνες στο γήπεδο Καραϊσκάκη καλούνταν να δώσουν την ευχή τουςγια την προσπάθεια της Εθνικής για πρόκριση, μέσω ειδικής εφαρμογής για tablet που δημιουργήθηκε ειδικά για την περίσταση. Παράλληλα μέσω ειδικού activation οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν τον εαυτό τους τοποθετημένο δίπλα στους αγαπημένους τους παίκτες και να λάβουν στο mail τους προσωποποιημένο video που στη συνέχεια μπορούσαν να κάνουν share. Η ενέργεια συνοδευόταν και από διαγωνισμό, κατά τον οποίο οι νικητήριες ευχές προβάλλονταν στο γήπεδο ενώ οι νικητές κέρδιζαν και εισιτήριο για τους αγώνες της Εθνικής.
Ηδράση «ταξίδεψε» μέχρι και τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της παρουσίας της εταιρείας στη ΔΕΘ ενώ είχε εξαιρετική ανταπόκριση από το κοινό αφού συλλέχτηκαν πάνω από 1.000 ευχές και δημιουργήθηκαν πάνω από 500 προσωποποιημένα videos, πολλά εκ των οποίων ανέβηκαν και στα social media.
Oθεσμός των Event Awards, που διοργανώνεται από την Boussias Communications, επιβραβεύει τις καλύτερες πρακτικές στο σχεδιασμό, στην επικοινωνία, στην παραγωγή και υλοποίηση των θεματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

Σχετικά με την ΖeniΘ
Η ΖeniΘ, η εξέλιξη της εταιρείας ΑΕΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών, είναι ο Νο1 πάροχος φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε αριθμό συνδέσεων και η 1η εταιρεία στην Ελλάδα που προσφέρει την υπηρεσία ολοκληρωμένης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από το 2000 δραστηριοποιείται με επιτυχία στην αγορά του φυσικού αέριου και το 2017 πραγματοποίησε την είσοδό της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στo site της εταιρείας www.zenith.gr, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τα προγράμματα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τις υπηρεσίες, τα προϊόντα και τις προσφορές της εταιρείας. Η ZeniΘ διαθέτει 7 καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών, τηλεφωνική εξυπηρέτηση (18321) και είναι η πρώτη εταιρεία του κλάδου με ολοκληρωμένη παρουσία σε όλες τις πλατφόρμες socia lmedia (Facebook, Linkedin, Instagram και Twitter), διασφαλίζοντας την άμεση και έγκυρη επικοινωνία με τους καταναλωτές.

Tags: , ,

Μάξιμος: Απαιτούνται ακαδημαϊκά κριτήρια στη συγχώνευση του ΤΕΙ

«Η όποια απόπειρα συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν μπορεί να παρακάμπτει την αξιολόγηση του πλέον αρμοδίου οργάνου, της ΑΔΙΠ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπηρετεί τοπικά συμφέροντα με βάση συγκυριακές επιρροές. Αυτονόητη, λοιπόν, είναι η ανάγκη να επικρατήσουν καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια στην συγχώνευση των τμημάτων και τη δημιουργία των νέων κατευθύνσεων». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, με αφορμή τη πρόσκλησή του στη σύσκεψη-συζήτηση επί της προτάσεως του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν κατέστη δυνατό να συμμετέχει στη σύσκεψη λόγω της συζήτησης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γνωστού ως «Κλεισθένης», επισημαίνει ότι «η αναμόρφωση του Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναλλαγών και πιέσεων, αλλά να υπόκειται σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και να υπηρετεί το στόχο της ισόρροπης ανάπτυξης.Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το υπό συγχώνευση ΤΕΙ Θεσσαλίας αποτελεί ένα από τα καλύτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας και τα αποτελέσματα των προσπαθειών του τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση τόσο των υποδομών του όσο και της ποιότητας των σπουδών του είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η προσπάθεια αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει καταφέρει να αποτελέσει πόλο έρευνας και καινοτομίας αποδεικνύει ότι διαθέτει το προφίλ ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας».
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ότι «δυστυχώς, το δύσκολο εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας να συγκεράσει τις προτάσεις των υπό συγχώνευση Ιδρυμάτων και να δημιουργήσει ένα ενιαίο Ίδρυμα δεν φαίνεται να στέφεται από επιτυχία, ακριβώς γιατί δεν υπηρετεί ξεκάθαρα ακαδημαϊκές αρχές. Είναι νομίζω χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο νέο Πανεπιστήμιο, η Γεωπονική Σχολή με έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα δεν θα έχει έδρα τη Λάρισα, όταν στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου υπάρχει ένα κάμπους, η Αβερώφειος Σχολή, αξιόλογες εγκαταστάσεις και αρκετά στρέμματα που με άνεση μπορούν να γίνουν πρότυπες καλλιέργειες».
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα «η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας να μην εκλαμβάνεται από τους εμπνευστές της ως οι “πλάκες του Μωυσέως” και ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, θα επικρατήσουν ακαδημαϊκά κριτήρια και η αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης. Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι η σύσκεψη να καταλήξει σε μια εποικοδομητική και συνεκτική πρόταση προς όφελος της εκπαίδευσης και του τόπου».

Tags: , ,

Beach Soccer στην παραλία του Δ.Τεμπών

Ο Δήμος Τεμπών διοργανώνει και τη φετινή χρονιά Τουρνουά Beach Soccer 5Χ5 στην άμμο, όπου δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι μικροί – μεγάλοι, οι επισκέπτες της περιοχής μας καθώς και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να δημιουργήσει τη δική του ομάδα και να λάβει μέρος στις αθλητικές εκδηλώσεις.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνει ο Δ.Τεμπών -ΔΟΠΑΠΕΠ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι αγώνες του Βeach Soccer θα γίνουν στην άμμο, στην παραλία Αιγάνης στην περιοχή Μεσσάγγαλα.
Η διάρκεια του τουρνουά είναι από 25 Ιουλίου έως και 29 Ιουλίου,με τους τελικούς αγώνες όλων των κατηγοριών την τελευταία ημέρα των διοργανώσεων.
Πληροφορίες όσον αφορά τις δηλώσεις συμμετοχής καθώς και τα προγράμματα αγώνων στο τηλέφωνο 697 3051774 κα Στέλα Κωσταρέλου (μέλος ΔΟΠΑΠΕΠ ) και ‭στο τηλέφωνο 697 8460804‬ κ.Μιχάλη Ρούπα (μέλος ΔΟΠΑΠΕΠ).

Tags: , ,

«Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» στον θερινό κινηματογράφο

To υπαρξιακό θρίλερ της Λιν Ράμσεϊ «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» προβάλει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, από τη Δευτέρα 9 έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 στις 22:00, στον θερινό κινηματογράφο «Μπαρμπής Βοζαλής» στο Μύλο του Παππά.
Βετεράνος πεζοναύτης, αντικοινωνικός και με ψυχολογικά προβλήματα, αναλαμβάνει έναντι αμοιβής να σώζει κορίτσια που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικού εμπορίου και να τα επιστρέφει στις οικογένειές τους.
Η φαινομενικά απλή υπόθεση εντοπισμού της ανήλικης κόρης ενός Νεοϋορκέζου Γερουσιαστή, τον οδηγεί σε ένα θανάσιμο δίκτυο διαφθοράς που αγγίζει υψηλά πολιτικά κλιμάκια.
Δεκαοχτώ χρόνια μετά το θαυμάσιο ντεμπούτο της («Ratcatcher»), η Ράμσεϊ επιβεβαιώνει πως δικαίως συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες γυναικείες φωνές του μοντέρνου σινεμά, ακολουθώντας για πρώτη φορά στη φιλμογραφία της έναν αρσενικό ήρωα στην αιματηρή σταυροφορία του για μια κάποια υποψία λύτρωσης.
Διπλή βράβευση στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών (Βραβεία Σεναρίου και Καλύτερου Ηθοποιού), με τον Χόακιν Φίνιξ να κλέβει τις εντυπώσεις στην μινιμαλιστική, σωματική ερμηνεία του ως εξολοθρευτής άγγελος που βουτά στην άβυσσο μιας πεσιμιστικής, εφιαλτικής πραγματικότητας.

Θρίλερ 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 90′
Αγγλογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Λιν Ράμσεϊ με τους: Γιόακιν Φίνιξ, Εκατερίνα Σαμσόνοφ, Αλεσάντο Νιβόλα, Τζούντιθ Ρόμπερτς
Γενική είσοδος 4 ευρώ.

Tags: , ,

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών απαντάει στην αντιπολίτευση

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τεμπών στις 3.7.2018, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κατέθεσε προς ψήφιση κείμενο για την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδος και FYROM. Η απάντηση ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Καταρχήν συμφωνούμε σε κάποια από τα σημεία του ψηφίσματος. Για λόγους, ωστόσο, καθαρά δεοντολογικούς, αφού απουσίαζαν ο εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση καθώς και αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, προτάθηκε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και από κοινού όλες οι παρατάξεις να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα που θα αποτυπώνει σε μέγιστο βαθμό τη θέση όλων μας.
Η αγάπη και ο σεβασμός για την ιστορία, την πατρίδα, την παράδοση και τον πολιτισμό αποδεικνύεται με πράξεις και όχι με λόγια. Επίσης, δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός.
Κατά τη συνήθη πρακτική ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης με τη δημοσιοποίηση της επιστολής λέει τη μισή αλήθεια και μόνο σε εντυπώσεις αποσκοπεί. Έλεος με τον λαϊκισμό και την πατριδοκαπηλία!

Ο πρόεδρος του Δ.Σ
Μιχάλης Καρετέγος

Tags: , ,

Συνεχίζεται η Έκθεση βιβλίου στην πλατεία Ταχυδρομείου

Με επιτυχία συνεχίζεται η Έκθεση βιβλίου που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Ένωση Βιβλιοπωλών Λάρισας.
Οι Λαρισαίοι αγκάλιασαν και φέτος το θεσμό που άλλαξε στέκι και μεταφέρθηκε από την Κεντρική στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Σταματούν στα περίπτερα, συνομιλούν με τους βιβλιοπώλες για νέες και παλιές εκδόσεις, διαβάζουν τα οπισθόφυλλα, σχολιάζουν τα εξώφυλλα, τα φυλλομετρούν, ψάχνοντας το ιδανικό βιβλίο που θα τους συντροφεύσει φέτος το καλοκαίρι στις διακοπές τους, ενθουσιάζονται από τις καλές τιμές και τις προσφορές.
Ο Μπόρχες πάντα φανταζόταν τον Παράδεισο «σαν ένα είδος βιβλιοθήκης».
Ο Μαλαρμέ υποστήριζε ότι «ο κόσμος φτιάχτηκε για να χωρέσει σε ένα βιβλίο».
Ο Προυστ ισχυριζόταν ότι «στην πραγματικότητα, κάθε αναγνώστης είναι, καθώς διαβάζει, αναγνώστης του ίδιου του του εαυτού».
Ο Καρτέσιος ότι «το να διαβάζεις τα καλά βιβλία είναι σαν να συνδιαλέγεσαι με τους άριστους των περασμένων αιώνων».
Ο Βαλερί πως «τα βιβλία έχουν τους ίδιους εχθρούς με τον άνθρωπο: τη φωτιά, την υγρασία, την ανοησία, το χρόνο και το ίδιο τους το περιεχόμενο».
Ο Έμερσον «όταν διαβάζω ένα καλό βιβλίο, εύχομαι η ζωή μου να διαρκούσε 3000 χρόνια».

Είτε είστε απ’ αυτούς που ανοίγουν βιβλίο μόνο κάθε καλοκαίρι στις διακοπές, είτε απ’ αυτούς που διαβάζουν πάντοτε και παντού, το σίγουρο είναι πως στην Έκθεση βιβλίου Λάρισας θα βρείτε αυτό που θέλετε: λογοτεχνία, ποίηση, φιλοσοφία, ιστορία, επιστήμη και επιστημονική φαντασία, κόμικς, βιβλία για τη μαγειρική, την κηπουρική, τη ζωγραφική, ξενόγλωσσα, κοινωνικά, και φυσικά παιδικά.

Η Έκθεση πραγματοποιείται για 19η χρονιά με τον ίδιο στόχο, να έρθει ο πολίτης πιο κοντά στο βιβλίο.
Θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 13 Ιουλίου και λειτουργεί καθημερινά και το Σάββατο από τις 10:30-14:00 και 18:00-23:00 και την Κυριακή από τις 18:00-23:00.
Στο πλαίσιο της έκθεσης γίνονται παράλληλες δράσεις: την Παρασκευή 6 Ιουλίου και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 19:00, οι εικαστικοί των Λεσχών Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων καλούν τους μικρούς φίλους να ζωγραφίσουν με θέμα το βιβλίο.

Tags: , ,

Πρόταση του Πρυτανικού και των Κοσμητόρων για τη συνένωση του ΤΕΙ/Θ με το ΠΘ

ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Τα όργανα διοίκησης του νέου Πανεπιστημίου θα είναι τα εξής:
1. Η Σύγκλητος
2. Ο Πρύτανης
3. Οι αντιπρυτάνεις
4. Οι Σχολές διοικούνται από τις Κοσμητείες και τους Κοσμήτορες και τα Τμήματα από τις Συνελεύσεις και τους Προέδρους Τμημάτων.
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
Μέχρι την διενέργεια εκλογών σύμφωνα με το νόμο, η πρώτη Σύγκλητος του ενιαίου Πανεπιστημίου αποτελείται από τον Πρύτανη, του Αντιπρυτάνεις, τους Κοσμήτορες όλων των Σχολών και τους Προέδρους των Τμημάτων κατά τα κατωτέρω, και τους προβλεπόμενους εκπροσώπους των λοιπών κατηγοριών προσωπικού και φοιτητών.
ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Πρώτος προσωρινός πρύτανης του ενιαίου Πανεπιστημίου ορίζεται ο σημερινός Πρύτανης του ΠΘ.
ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ
Η διοίκηση του νέου Ιδρύματος περιλαμβάνει (α) Δύο χωρικούς Αντιπρυτάνεις και (β) τρεις ή τέσσεριςθεματικούς Αντιπρυτάνεις.
Οι δύο χωρικοί Αντιπρυτάνεις έχουν έδρα τη Λάρισα και τη Λαμία αντίστοιχα. Πρώτοι προσωρινοί χωρικοί Αντιπρυτάνεις μέχρι τη διενέργεια εκλογών, ορίζονται οι σημερινοί Πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λαμίας. Οι χωρικοί Αντιπρυτάνεις προΐστανται όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος που εδρεύουν στην αντίστοιχη πόλη.
Οι θεματικοί Αντιπρυτάνεις είναι τρεις ή τέσσερις με καθήκοντα όπως προκύπτουν από τον ν. 4485/2017. Οι προσωρινοί θεματικοί αντιπρυτάνεις ορίζονται από τη Σύγκλητο, με εκλογή μεταξύ όλων των σημερινών αντιπρυτάνεων των συγχωνευόμενων ιδρυμάτων.
ΣΧΟΛΕΣ
Οι υφιστάμενες Σχολές που δεν αλλάζουν σύνθεση Τμημάτων συνεχίζουν να διοικούνται από τους Κοσμήτορες που έχουν.
Σε όσες Σχολές δημιουργούνται νέα Τμήματα, γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέων Κοσμητόρων εντός έτους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθήκοντα προσωρινού Κοσμήτορα ασκεί Ο υπάρχων Κοσμήτορας της αντίστοιχης Σχολής του ΠΘ.
Στις νέες δημιουργούμενες Σχολές, γίνονται εκλογές για την ανάδειξη Κοσμητόρων εντός έτους.
ΤΜΗΜΑΤΑ
Τα καταργούμενα Τμήματα, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των εγγεγραμμένων φοιτητών (για ν+2 έτη) συνεχίζουν να διοικούνται από τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης που έχουν.
Στα νέα δημιουργούμενα Τμήματα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί διορισμού Προέδρων και προσωρινών Συνελεύσεων μέχρι την απόκτηση αυτοδυναμίας.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στην έδρα κάθε χωρικής Αντιπρυτανείας λειτουργούν σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης, οι ακόλουθες υπηρεσίες:
(α) Υποδιεύθυνση Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
(β) Υποδιεύθυνση Διοικητικού
(γ) Υποδιεύθυνση Οικονομικού
(δ) Υποδιεύθυνση ΕΛΚΕ.
Κάθε Υποδιεύθυνση περιλαμβάνει Τμήματα…
Όλες οι Γραμματείες Σχολών και ακαδημαϊκών Τμημάτων του ενιαίου Πανεπιστημίου λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος. Οι θέσεις καλύπτονται κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Προσωρινά καθήκοντα στα ήδη λειτουργούνται Τμήματα ασκούν οι ήδη τοποθετημένοι προϊστάμενοι Γραμματειών.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η Προϋπολογισμός του Ιδρύματος αποτελείται από τρεις αυτοτελείς επιμέρους προϋπολογισμούς:
(α) Τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου
(β) Τον περιφερειακό προϋπολογισμό της Αντιπρυτανείας Λάρισας και
(γ) Τον περιφερειακό προϋπολογισμό της Αντιπρυτανείας Λαμίας.
Αντίστοιχη διάρθρωση έχει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα υφιστάμενα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Λαμίας μετατρέπονται αυτοδίκαια στα αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων Λάρισας και Λαμίας.
Την ευθύνη σύνταξης, υλοποίησης και παρακολούθησης κάθε περιφερειακού προϋπολογισμού έχει ο αντίστοιχος χωρικός Αντιπρύτανης.
Οι περιφερειακοί προϋπολογισμοί καταρτίζονται υποχρεωτικά με βάση τον αριθμό των φοιτητών κάθε πανεπιστημιακής περιφέρειας.
Ο ενιαίος προϋπολογισμός καταρτίζεται μετά από προτάσεις των αρμοδίων Αντιπρυτάνεων και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο. Κάθε προϋπολογισμός εκτελείται ξεχωριστά με ευθύνη των αντίστοιχων χωρικών Αντιπρυτάνεων και του Πρύτανη για την Κεντρική Υπηρεσία.
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Για λόγους ισονομίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του Ν 4521/2018 και οι προτεινόμενες διατάξεις για τα ενιαία Πανεπιστήμια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό εντάσσεται σε οργανικές θέσεις ΔΕΠ της αντίστοιχης βαθμίδας. Στο νόμο θα καθορίζεται σε ποιο νέο Τμήμα εντάσσεται αυτοδίκαια το ακαδημαϊκό προσωπικό κάθε υφιστάμενου Τμήματος.
Για τα Τμήματα που προβλέπεται να κλείσουν, καθορίζεται στο νόμο σε ποιο νέο Τμήμα εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ μετά το κλείσιμο του Τμήματος μετά ν+2 έτη.
Επίσης στο νόμο καθορίζονται οι διαδικασίες με τις οποίες ένα μέλος ΔΕΠ μπορεί να ζητήσει την τοποθέτησή του σε άλλο Τμήμα από το Τμήμα αυτοδίκαιης ένταξης.
Για τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ θα εντάσσονται σε συγκεκριμένο ακαδημαϊκό Τμήμα.

Οι θέσεις επί της προτάσεως του Υπουργείου
Μετά την αποστολή της Πρότασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων στον Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας την Δευτέρα 12.00 τα μεσάνυχτα, σχετικά με την Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΤΕΙ Θεσσαλίας με συμμετοχή των Κοσμητόρων των Σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
Τα μέλη συντάσσονται με την πρόταση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας που είχε αποσταλεί στον Υπουργό η οποία εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι δε λήφθηκε υπόψη.

Αναφορικά με το θεσμικό μέρος της πρότασης:

Το θεσμικό μέρος της πρότασης, είναι αντισυνταγματικό και προσβλητικό για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικό Προσωπικό διότι:
Υιοθετεί άνιση μεταχείριση έναντι των αντίστοιχων κατηγοριών άλλων ΤΕΙ (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4521/2018 και σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Με τρόπο άνισο και προσβλητικό όλα τα μέλη ΔΕΠ των δύο ΤΕΙ εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις στον «κουβά» ενός Γενικού Τμήματος, και όχι στα προβλεπόμενα Τμήματα, καταλύοντας τις αρχές της νομιμότητας, ισότητας και χρηστής διοίκησης εξαλείφοντας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, σε αντίθεση με ότι έγινε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Η πρόταση του Υπουργείου καταργεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μειώνει τα λειτουργούντα Τμήματα στη Λάρισα από έντεκα (11) σε επτά (7), και συνεπώς τον αντίστοιχο αριθμό του φοιτητικού πληθυσμού κατά 40% ενώ αντίθετα στο Βόλο αυξάνει Τμήματα και φοιτητές.
Επιβάλλει ως Πρυτανική αρχή, καταλύοντας κάθε δημοκρατική νόμιμη εκλογή των Πρυτανικών Αρχών, του νέου Ενιαίου Πανεπιστημίου την Πρυτανική αρχή του σημερινού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταργώντας και αφανίζοντας τις εκλεγμένες Πρυτανικές αρχές των δύο ΤΕΙ.
Δημιουργεί ένα όργανο διοίκησης στο οποίο επιβάλλει σχεδόν ονομαστικά ορισμένα μέλη χωρίς καμία διαδικασία εκλογής ή άλλης νομιμοποίησης από το Ίδρυμα.
Ευτελίζει τους θεσμούς και επιτρέπει το διασυρμό των θεσμικών οργάνων Κοσμητόρων και Προέδρων Τμημάτων.
Όλες οι διοικήσεις των Τμημάτων διορίζονται από τον νυν Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ υπάρχουν ήδη εκλεγμένες!
Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το καθεστώς ένταξης των μελών ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ.
Καταργούνται όλες οι θέσεις ευθύνης (Διευθυντών και Προϊσταμένων Τμημάτων) του Διοικητικού Προσωπικού και παραμένουν μόνο στο Βόλο. Δηλαδή Διευθυντές και Προϊστάμενοι Διοικητικού Προσωπικού θα υπάρχουν μόνο στο Βόλο, καταλύοντας έτσι κάθε νομιμότητα στην ιεραρχία και καταπατώντας όλες τις θεμελιώδεις αρχές της Δημόσιας Διοίκησης.
Καταργούνται όλα τα Τμήματα των Γραμματειών στη Λάρισα ενώ διατηρούνται στο Βόλο.

Αναφορικά με το τεχνικό μέρος της πρότασης:

Ενδεικτικά:
Από τη Σχολή Επιστημών Υγείαςκαταργεί αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολογία το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ένα επιτυχημένο Τμήμα με υψηλές βάσεις, πολλούς αποφοίτους με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και ύπαρξη στον πανεπιστημιακό χάρτη καθώς ανάλογα τμήματα υφίστανται σε άλλα δύο Ιδρύματα.
Καταργεί όλη τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην οποία λειτουργούν έξι (6) Τμήματαμε κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών Τ.Ε.και στη θέση της δημιουργεί Σχολή Τεχνολογίαςπου έχει μόνο τετραετή τμήματα σπουδών, εκ των οποίων μόνο δύο (2) στη Λάρισα και δύο (2) στην Καρδίτσα με εντελώς ετερογενή αντικείμενα. Μηδενίζει κάθε προοπτική ανάπτυξης πολυτεχνικών Τμημάτων στη Λάρισα και αφανίζει τα Τμήματα Μηχανικών ΤΕ που λειτουργούν ήδηστη Λάρισα.
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής πρέπει να ανήκει στην Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και το Τμήμα Διαιτολογίας πρέπει να ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
 Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων πρέπει να ιδρυθεί στη Λάρισα όπου ήδη λειτουργεί ως εισαγωγική κατεύθυνση και κατά το παρελθόν λειτουργούσε με επιτυχία ως Τμήμα. Ακόμη και το διετές πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης Τουριστικών Επαγγελμάτων ιδρύεται στο Βόλο και όχι στη Λάρισα που ήδη λειτουργεί το αντίστοιχο τετραετές πρόγραμμα σπουδών.
Το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το ΑβερώφειοΑγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο να αποτελέσουν ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο με έδρα τη Λάρισα με τη μορφή ερευνητικού κέντρου και ταυτόχρονα τεχνολογικού πάρκου.
Η έδρα της Σχολής Γεωπονίας οφείλει να είναι στη Λάρισα όπου υπάρχουν ήδη εξαιρετικές επιστημονικές και ερευνητικές υποδομές και όπου θα βρίσκεται και η έδρα του ερευνητικού κέντρου.

Tags: , ,

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Η δημοσιοποιηθείσα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέρει την υπογραφή του Υπουργού κ. Γαβρόγλου και τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Υπουργός κινήθηκε πίσω από τις κουρτίνες και έχει ακέραια την ευθύνη τόσο για τους χειρισμούς που έκανε όσο και την πρόταση που παρουσίασε», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
«Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πιστεύουμε στη συλλογική ηγεσίαώστε να κληθούν να αποφασίσουν αυτοί που θα υλοποιήσουν. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία και συγκαλούμε ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων της Θεσσαλίας (Δήμοι, ακαδημαϊκή κοινότητα, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς) στην οποία προσκαλούμε και θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά του Υπουργού ώστε να γίνει γνήσιος δημοκρατικός και ουσιαστικός διάλογος», αναφέρει στη δήλωσή του ο Περιφερειάρχης και τονίζει:
«Ως αιρετή Περιφέρεια θέλαμε κι επιδιώξαμε να μετέχουμε στο διάλογο για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλία όσο και γενικότερα να συνεργαστούμε, ωστόσο το Υπουργείο το απέφυγε με αξιοσημείωτη και ανεξήγητη επιμονή.
Είναι προφανές ότι η δημοσιοποιηθείσα πρόταση
-Δεν προέκυψε από διάλογο ούτε με την κοινωνίαούτε την Αυτοδιοίκηση.
-Δεν περιέχει το αναγκαίο σχέδιο υλοποίησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ύψος και πηγές χρηματοδότησης, προσλήψεις προσωπικού, συνολικό κόστος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και σοβαρές αμφιβολίες, αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια.
-Επιχειρεί να υποδαυλίσει συμπεριφορές κοινωνικού αυτοματισμού στη Θεσσαλία ναρκοθετώντας την περιφερειακή ενότητα και συνείδηση που με τιτάνιες προσπάθειες και εξαντλητικό διάλογο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε ως αιρετή Περιφέρεια.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας έστω αυτήν την ύστατη ώρα να μην δημιουργήσει τετελεσμένα και να μην μετακυλήσει στην τοπική κοινωνία το κόστος της προχειρότητας και της προφανούς εξυπηρέτησης μικροκομματικών και προσωπικών συμφερόντων.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι
-η μεγαλύτερη επένδυση μίας χώρας είναι αυτή η οποία στηρίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο,
-η παιδεία του μέλλοντος απαιτεί καθαρά επιχειρήματα,
-κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να προκύπτει μέσα από σοβαρό, ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο με την τοπική κοινωνία και βεβαίωςμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία και να αποβαίνει προς όφελος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας».
Επισημαίνεται ότι η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σε συνεργασία με το γραφείο του Υπουργού Παιδείας ώστε να είναι εφικτή η παρουσία του κ. Γαβρόγλου.

Tags: , ,

Μάξιμος: Ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας η απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

«Ηθικό χρέος, αλλά και ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας για τη χώρα» χαρακτήρισε την απελευθέρωση των φυλακισμένων στρατιωτικών στην Ανδριανούπολη ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Η παράνομη κράτηση των Ελλήνων Στρατιωτικών στις φυλακες της Αδριανούπολης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή ο Γενικός της Γραμματέας, βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας, Βουλευτής Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, με τους εκπροσώπους των Ενώσεων Αποστράτων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και των Ομοσπονδιών των Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Υπήρξε πλήρης ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα και ο Αρχηγός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο στρατιωτικών μας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας.
Ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πώς θα ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη, αλλά και το πώς μπορούν από την μεριά τους οι Απόστρατοι με παρεμβάσεις τους στους ομολόγους τους (βετεράνους) σε διεθνή fora, αλλά και μέσω Οργανισμών του ΝΑΤΟ κι άλλων Ευρωπαϊκών Οργανισμών να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, ώστε η γειτονική χώρα, συνεχώς εγκαλούμενη, να αναγκαστεί να απελευθερώσει τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού τα οποία κρατά παράνομα.
Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής:
«Η απελευθέρωση των παρανόμως φυλακισμένων Ελλήνων Στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης είναι ηθικό χρέος, αλλά και ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας για τη χώρα! Δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών για το πως φτάσαμε έως εδώ, καθώς δεν υπήρξε εγκαίρως αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων της άλλης πλευράς, που επι μήνες συμπεριφερόταν με ιδιαίτερο εκνευρισμό. Εκείνο που τώρα προέχει είναι η κινητοποίηση όλων, προκειμένου να αναδειχθεί με κάθε αφορμή στη διεθνή κοινότητα το μείζον ζήτημα της παρανομης κράτησής τους και η ενεργοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την απελευθέρωση των στρατιωτικών μας, στους οποιους μέχρι σήμερα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Tags: , ,

Με επιτυχία το τουρνουά 5×5 στα Αμπελάκια

Με μεγάλη επιτυχία και με προσέλευση πολλών αθλητών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελακίων διοργάνωσε τουρνουά 5×5 στα Αμπελάκια. Ενα διήμερο διασκέδασης και αθλητισμού.
Κυπελλούχος ομάδα για φέτος αναδείχθηκε ο Αλκοολικός Αστέρας (Γόννοι) και στην παιδική ομάδα ampelakia fc (Αμπελάκια). Οι ομάδες που συμμετέιχαν στο τουρνουά ειναι :
Παιδικό τμήμα Ampelakia United, Ampelakia F.C,Παναγία Αμπελακιώτισσα,Όλυμπος Γόννων,Ατρόμητος Γόννων.
Στο ανδρικό τμήμα :
MARSEILLE,Chicken Winners (Ελάτεια),Στεάουα Κοκορετσίου,Ακυβέρνητοι,Παναγία Αμπελακιώτισσα,Αλκοολικός Αστέρας.
Διαιτητής του αγώνα ηταν ο Βασίλης Κοντογιάννης .
Τις βραβεύσεις στους αθλητές στην παιδική ομάδα πραγματοποίησε ο Αντώνης Χασιώτης ιδιοκτητης του καφενείου και ένας εκ των χορηγών της εκδήλωσης (Μύλος 1931) , στην ανδρική ομάδα ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ.Λάμπρος Ζάρρας που στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρει τον Σύλλογο Αμπελακίων που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε μια τέτοια όμορφη εκδήλωση όπου συγκεντρώθηκαν ποδοσφαιριστές και μικρά παιδιά στα ιστορικά Αμπελάκια και απο τα υπόλοιπα χωριά του δήμου μας για να συμμετέχουν στο τουρνουά .
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων κα Αναστασία Σερέτη ευχαρίστησε τις ομάδες που για ακόμη μια χρονιά συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Αμπελακίων,όπως επίσης ευχαρίστησε τον ερυθρό σταυρό που το διήμερο πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες,τους χορηγούς της έκδηλωσης που για μια ακόμη μια χρονιά στήριξαν τον σύλλογο στο να πραγματοποιηθεί το τουρνουά καθως και τον ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών για την συμμετοχή του στην εκδήλωση ως συνδιοργανωτής .

Tags: , ,

ΔΑΚΕ Καθηγητών: Ο χρήσιμος …αιρετός

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στις 22/6/2018 το αιρετό μέλος των Παρεμβάσεων στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ν. Λάρισας κατέθεσε αίτηση με την οποία ζητούσε να συγκληθεί το Διευρυμένο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και να συζητήσει το θέμα- όπως ανέφερε -της “αντικατάστασης” των 6 Διευθυντών. Και αυτό «γιατί εδώ και 25 ημέρες μας έχει επιδοθεί πρόσκληση από την Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας για την υποβολή νέας πρότασης με βάση την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας που είχε καταληκτική ημερομηνία την 30η /6/2018». Έπρεπε μάλιστα, κατά την γνώμη του, να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον 4 ημέρες!!! πριν την καταληκτική ημερομηνία (30/6/18). Προς τί η πρεμούρα και η βιασύνη για τη συζήτηση του θέματος πριν τις 30/6/18, όταν μάλιστα εκκρεμούσε νέα αίτηση αναστολής από τους 6 θιγόμενους Διευθυντές; Τί και ποιόν θα εξυπηρετούσε μια απόφαση του Διευρυμένου Π.Υ.Σ.Δ.Ε., πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη; Αν τυχόν, φοβήθηκε για ενδεχόμενη προσωπική ευθύνη και άρνηση εκτέλεσης υπηρεσιακής εντολής, του συνιστούμε να είναι πιο ψύχραιμος. Αναρωτήθηκε όμως ποτέ τι θα γινόταν, αν το Διευρυμένο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. αποφάσιζε διαφορετικά από το Εφετείο ακολουθώντας τις υποδείξεις της Διοίκησης; Θα μπορούσε να αντικρίσει κατάματα τους θιγόμενους συναδέλφους; Γιατί έπρεπε τουλάχιστον 4 ημέρες νωρίτερα το Διευρυμένο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. να βγάλει απόφαση;
Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα. Κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους, κι άλλοι βάζουν πλάτη στη Διοίκηση δείχνοντας καλή διαγωγή και βρίσκουν τον χρήσιμο … αιρετό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΛΑΡΙΣΑ 6-7-2018

Tags: , ,

Συνάντηση με τον Υπουργό ζητούν οι αγρότες

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου στον Παλαμά Καρδίτσας διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με την συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων μελών Δ.Σ Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.
Την συνεδρίαση απασχόλησαν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την κυβερνητική πολιτική και έγινε απολογισμός του αγωνιστικού πανελλαδικού 10ημέρου δράσης που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας στα τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη αναδείχνοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους συνάδελφους αγρότες και κτηνοτρόφους που το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Χρειάζεται ακόμη καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Α.Σ και των Ομοσπονδιών ώστε να ενημερώνουν και να κινητοποιούν τους αγρότες, να μαζικοποιούνται ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση, η αποτροπή των χειρότερων μέτρων που έχουν στα σκαριά και η ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να απαντήσουν στην αισχρή προπαγάνδα που στρέφεται ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες και την ΠΕΜ περί ξεπουλήματος και αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Πιο καθαρά να εξηγήσουμε στους αγρότες για τις νίκες που είχαμε χάρη στους αγώνες μας, τα πολυήμερα μπλόκα και τις άλλες κινητοποιήσεις. Το αφορολόγητο, την σταδιακή εφαρμογή του ΕΦΚΑ, την δέσμευση για ακατάσχετο όριο 15000€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το πάγωμα νέων και παλιών χαρατσιών όπως την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και το πράσινο τέλος στο νερό κ.α. Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μαζί με τους φυσικούς συμμάχους μας, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική που μας φτωχαίνει και μας καταστρέφει και στην πορεία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να την ανατρέψουμε και να υπάρχει ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας.
Γενικεύονται σε όλα τα προϊόντα οι πολύ χαμηλές τιμές στον παραγωγό αλλά και οι «ανοιχτές» τιμές από τις βιομηχανίες και τους εμπόρους κρατώντας σε ομηρία τους παραγωγούς αφού επί της ουσίας παραδίδουν την σοδειά τους χωρίς να ξέρουν πόσο, πότε και αν θα πληρωθούν. Με τις πλάτες της κυβέρνησης τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι και οι έμποροι αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλάνε 3-5 φορές ακριβότερα στην λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και καταναλωτών. Η κυβέρνηση με την δικαιολογία της «οικονομίας της αγοράς» στέκεται εχθρικά απέναντι στο αίτημα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος για να καλύψουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες και τα οικογενειακά έξοδα. Τα επιχειρήματα που προβάλει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά ανταποκρίνονται στην διασφάλιση της αισχροκέρδειας και της κερδοφορίας βιομηχάνων και εμπόρων. Η κυβέρνηση λέει «η αγορά καθορίζει τις τιμές», «υπάρχει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης», δηλαδή οι τιμές καθορίζονται από μια χούφτα βιομηχανιών που δρώντας σαν καρτέλ αποφασίζει χαμηλές τιμές στον παραγωγό και υψηλές στην κατανάλωση. Πως γίνεται το πρωτογενές προϊόν να πουλιέται σε χαμηλότερες τιμές και τα μεταποιημένα προϊόντα του να παραμένουν στις ίδιες τιμές ή να αυξάνονται; Εκεί δεν ισχύει η προσφορά και ζήτηση; Επιλεκτική είναι; Η απλή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι τα δικά μας. Για αυτό το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει, οι εφοπλιστές παίρνουν πετρέλαιο στα 0,44 λεπτά και οι αγρότες στο 1.45 ευρώ, τα φυτοφάρμακα πουλιούνται 3-4 ακριβότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, το ίδιο τα λιπάσματα, το κόστος του ρεύματος είναι απαγορευτικό και συνεχώς αυξάνει ή κόβεται από αδυναμία πληρωμής καθώς δεν έχουμε εισόδημα.
Σε όλη την χώρα υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μειώνεται δραστικά το εισόδημα των παραγωγών. Ο ΕΛΓΑ ο οποίος στηρίζεται για την λειτουργία του και τις αποζημιώσεις αποκλειστικά και μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, λειτουργεί εχθρικά προς εμάς που τον χρηματοδοτούμε και δεν αναγνωρίζει τις έντονες βροχοπτώσεις ως κύριο ζημιογόνο αίτιο σε μια σειρά προϊόντα πχ Ροδάκινα, βαμβάκι, ρεβίθια, πεπόνια κ.α Παλεύουμε για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και το κεφάλαιο. Να ενταχθούν στις αποζημιώσεις τα προϊόντα που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις αλλιώς να υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ματωμένα πλεονάσματα που συγκεντρώνει από την άγρια φορολόγηση μας και τα χαράτσια να καλύψει τις απώλειες μας από αυτά τα πλεονάσματα.
Η άγρια φοροληστεία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια σημαίνουν ότι το 50% του καθαρού εισοδήματος μας πάνε στον κρατικό κορβανά. Ποσοστό που θα μεγαλώσει περισσότερο με τις αυξήσεις των εισφορών στον ΕΦΚΑ και την μείωση του αφορολόγητου κατά 3000€ που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και θα επιβαρύνει με επιπλέον 660€ τον χρόνο κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο. Οι αγρότες σήμερα αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, πολύ περισσότερο να αποπληρώσουν παλιότερα δάνεια ή τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» στην πρώην ΑΤΕ. Η ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται και ούτε λύνει το πρόβλημα απεναντίας στηρίζει και υλοποιεί τις προτάσεις των εκκαθαριστών της πρώην ΑΤΕ και των τραπεζών. Θα οδηγήσει σε πολλές και γρήγορες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, χωραφιών, μαντριών.
Η σύσκεψη αποφάσισε να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και να του θέσει το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό 10ήμερο αγωνιστικής δράσης. Επίσης τα αιτήματα σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που παλεύουμε αυτή την περίοδο και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις και κάλυψη χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία, να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά να αυξηθεί στα 12000€ συν 3000€ για κάθε παιδί. Ταυτόχρονα να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που μας είχε δώσει στην περίοδο των φετινών μπλόκων, πχ ακατάσχετο όριο 15000€, κατάργηση στον φόρο στο κρασί κ.α.

Tags: , ,

Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το σχέδιο του Υπουργείου

Με αφορμή τη δημοσίευση του σχεδίου συγχώνευσης των Ανώτατων Ιδρυμάτων που υπάρχουν στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τμήματος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, συνεδρίασε η Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και ομόφωνα αποφάσισε στο παρακάτω ψήφισμα – διαμαρτυρία.
Λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιευμένο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, προτείνεται το κλείσιμο του τετραετούς διάρκειας Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με έδρα τη Λάρισα. Η συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι στερείται πλήρως της απαιτούμενης επιστημονικής τεκμηρίωσης της (άλλωστε στο εν λόγω σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας δεν γίνεται καμία μνεία για ποιους λόγους προτείνεται το κλείσιμό του) διότι:
1. Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει τα τελευταία έτη την υψηλότερη βάση εισαγωγής μεταξύ των τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, και υψηλότερη από πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, π.χ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (!)
2. Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι το ένα από τα τρία αντίστοιχα τμήματα που υπάρχουν στη χώρα, τα οποία (α) παρέχουν σπουδές που ανταποκρίνονται στα διεθνή standards για τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα (που απαιτούν τουλάχιστον 4ετείς σπουδές) και (β) παράγουν αποφοίτους με συγκεκριμένη θέση στην αγορά εργασίας, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, και νομοθετικά κατοχυρωμένο αριθμό οργανικών θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας.
3. Η επιστημονική τεκμηρίωση της αναγκαιότητας ύπαρξης του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων στον τριτοβάθμιο χώρο εκπαίδευσης δόθηκε αναλυτικά με άρθρο του Καθηγητή κ. Χρήστου Ζηλίδη, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΕΣΟΣ (https://www.esos.gr/tags/hristos-zilidis). Κάθε καλόπιστος, διαβάζοντας το άρθρο αλλά και άλλων εξαίρετων επιστημόνων στον χώρο, μπορεί να αντιληφθεί αβίαστα ότι η ενέργεια κλεισίματος του τμήματος είναι μία επιστημονικά ατεκμηρίωτη ενέργεια που υποβαθμίζει αντί να αναβαθμίζει τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και φυσικά μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει αφήνοντας κενό τον εν λόγω χώρο.
4. Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχει αξιολογηθεί από εξωτερικούς αξιολογητές της ΑΔΙΠ, οι οποίοι το κατατάσσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διότι πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΑΔΙΠ. Έχει άραγε καμία αξία για το Υπουργείο Παιδείας η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος; Αν όχι, τότε γιατί «ανάγκασε» το Τμήμα να υποστεί τη βάσανο της εξωτερικής αξιολόγησης;
5. Οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος είναι περιζήτητοι όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Είναι από τα λίγα τμήματα σήμερα που παράγουν επιστήμονες που μπορούν να βρουν δουλειά (!) Άλλωστε η αναγκαιότητα ύπαρξής τους είναι αντιληπτή σε κάθε καλόπιστο συνομιλητή. Μπορεί κάποιος να απαντήσει τι θα γίνει με τη στελέχωση του εργαστηριακού τομέα των δημόσιων νοσοκομείων, των 4.000 περίπου ιδιωτικών διαγνωστικών ιατρείων που είναι συμβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ, των 500 περίπου βιοαναλυτικών εργαστηρίων που ασχολούνται με την ποιότητα ύδατος, λυμάτων και τροφίμων;
6. Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι το μοναδικό τμήμα στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης που σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί Διεργαστηριακά Σχήματα Ελέγχου Ικανότητας για Διαγνωστικά και Βιοαναλυτικά Εργαστήρια, από το 2012. Μάλιστα, πρόσφατα έχει διαπιστεύει από τον Ε.Σ.Υ.Δ. Αλήθεια, αναρωτήθηκε το Υπουργείο Παιδείας γιατί κανένα άλλο τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης δεν έχει μπορέσει να διαθέσει στα εργαστήρια της χώρας μας διεργαστηριακά προγράμματα που είναι απαραίτητα για τη διαπίστευσή τους από τον Ε.Σ.Υ.Δ. ή για τη λήψη ISO 9001; Και όμως το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων το έχει κάνει, μετά από πολλές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να μην αναγκάζονται τα εργαστήρια να καταφεύγουν στο εξωτερικό στερώντας πολύτιμο συνάλλαγμα από τη χώρα μας. Μάλιστα, έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Υγείας να εντάξει όλα τα δημόσια διαγνωστικά του εργαστήρια στα εν λόγω προγράμματα, διότι ποιος άλλος παρέχει τα καλύτερα εχέγγυα από ένα δημόσιο τριτοβάθμιο τμήμα, όπως είναι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Λάρισας;
7. Οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί του τμήματος διαθέτουν σημαντικό επιστημονικό έργο. Για παράδειγμα έχουν γράψει επιστημονικά βιβλία που διανέμονται στους φοιτητές του τμήματος αλλά και άλλων τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διαθέτουν σημαντικό ερευνητικό έργο και πλήθος ετεροαναφορών, αποδεικνύοντας στην πράξη το υψηλό τους επίπεδο που αντανακλά στο παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης των φοιτητών αλλά και στην συμβολή τους στη διαμόρφωση της επιστήμης στον χώρο της υγείας.
8. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το νέο κτήριο της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, μόλις τον περασμένο μήνα, ολοκλήρωσε την εγκατάστασή του σε αυτό. Εκπληρώθηκε έτσι ένα πάγιο αίτημα του για την απόκτηση σύγχρονων δομών εκπαίδευσης. Είμαστε ευγνώμονες στην Πολιτεία και υπερήφανοι που επιτέλους διαθέτουμε σύγχρονα καινούργια εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας και δύο εκπληκτικά αμφιθέατρα. Αλήθεια, τι θα γίνουν όλα αυτά; Χιλιάδες ευρώ και τεράστιος κόπος για το τίποτα; Δεν θα υπάρξει το ανταποδοτικό όφελος στην τοπική και ελληνική κοινωνία;

Τονίζεται,ότι για το προτεινόμενο κλείσιμο του εν λόγω τμήματος δεν προβλήθηκε κανένα απολύτως επιχείρημα (!) από το Υπουργείο Παιδείας ούτε δόθηκε καμία απάντηση στην λεπτομερή αιτιολόγηση της σκοπιμότητας του τμήματος που προβλήθηκε από το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το μόνο που προτείνεται, είναι η αξίωση να κλείσει (!!!)
Ποια ακαδημαϊκή λογική μπορεί να στηρίξει την πρόταση κλεισίματος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του τμήματος με την υψηλότερη βάση εισαγωγής (άρα και τη μεγαλύτερη ζήτηση) στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, και με συγκεκριμένη θέση στην αγορά εργασίας, σε μια χώρα με ανεργία 25%;
Πιστεύουμε πως το Υπουργείο Παιδείας λαθεμένα πρότεινε το κλείσιμο του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενδεχομένως λόγω κακής πληροφόρησης. Εάν ισχύουν οι αρχές που το ίδιο προβάλλει στον διάλογό του με τα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας, τότε, ΑΜΕΣΑ, το καλούμε να αναθεωρήσει το προτεινόμενο σχέδιό του και να συμπεριλάβει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων εκεί όπου ήδη ανήκει, στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαφορετικά, τολμούμε να αναφέρουμε ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες, οι οποίες όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν την Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά τουναντίον την υποβαθμίζουν, στερώντας από την ελληνική κοινωνία επιστήμονες που είναι άκρως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της.

Tags: , ,

Οδηγός φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργα-σία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

1. Στόχοι
1.1. Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία στον πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2. Η έγκαιρη ενημέρωση που αφορά την περίοδο κατά την έναρξη της ανθοφορίας και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
1.3. Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

2. Διαπιστώσεις
Αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας. Οι χα-μηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι συχνές και με μεγάλο ύψος βροχοπτώσεις που επικράτησαν το δεύτερο μισό του Ιουνίου, επηρέασαν την μέχρι πρότινος φυσιολογική ανάπτυξη των βαμβακοφύτων, με αποτέλεσμα την μερική οψίμιση της παραγωγής.
Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία μας, μέχρι στιγμής δια-πιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Σχετικά υψηλές συλλήψεις παρου-σιάζονται στα Δ.Δ. Γλαύκης, Αχιλλείου (Δήμου Κιλελέρ), Κραννώνος και Φαλάνης.
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκου-ληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Σχετικά υψηλές συλλήψεις παρουσιάζονται στα Δ.Δ. Κραννώνος και Σωτηρίου.

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Οι παραγωγοί από το στάδιο της ανθοφορίας και στη συνέχεια, απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 3 – 4 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Η Υπηρεσία μας τονίζει ότι στο παρόν στάδιο της καλλιέργειας, το κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά.
ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβεβλημένων λουλουδιών (ροζέτες) σε τυχαίο δείγμα 100 λουλουδιών από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας. Στις περιπτώσεις που απ’ τον επιτόπιο έλεγχο προκύπτουν προσβολές σε ποσοστό άνω του 20%, τότε και μόνο θα πρέπει οι παραγωγοί να προβούν σε χημικό ψεκασμό. Σ’ όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνιστάται στους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε βιαστικούς ψεκασμούς.
Η Υπηρεσία μας επισημαίνει ότι η δράση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, στο παρόν βλαστικό στάδιο του βαμβακιού δύναται να αναχαιτιστεί από τη δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων, που έχουν εγκατασταθεί και που είναι χρήσιμα στις επόμενες και πιο καταστρεπτικές γενεές. Επίσης, οι προσβολές που προκαλεί το πράσινο σκουλήκι στο παρόν στάδιο του βαμβακιού δεν είναι σημαντικές λόγω της ικανότητας του φυτού να αναπληρώνει τα κατεστραμμένα καρποφόρα όργανα. Γι’ αυτό παρακαλούνται οι παραγωγοί να μην προβαίνουν σε χημική επέμβαση «προληπτικά», αφού οι αυξημένοι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων που παρατηρούνται από τους επιτόπιους ελέγχους συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Στο παρόν στάδιο και εφόσον απαιτηθεί χημική καταπολέμηση τότε αυτή πρέπει να διενεργείται με εντομοκτόνα εκλεκτικής δράσης (π.χ. Bacillus thuringiensis, Diflubenzuron, Spinosad, Emamectin benzoate, Chlorantraniliprole) που είναι φιλικότερα προς τα ωφέλιμα έντομα.
Η χημική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό) διότι οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα εντομοκτόνα. O ψεκασμός θα πρέπει να διενεργείται κατά τις απογευματινές ώρες και μετά τη δύση του ηλίου διότι αφενός μεν τότε αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και κατ’ επέκταση η αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, αφετέρου δε για την προστασία των μελισσών. Επισημαίνεται ότι εφόσον απαιτηθεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα και επαναληπτικοί ψεκασμοί, τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας κάθε φορά, και να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές την καλλιεργητική περίοδο για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.
Η Υπηρεσία μας υπενθυμίζει στους παραγωγούς που έχουν τοποθετήσει φερομονικές παγίδες στα χωράφια τους για την παρακολούθηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, ότι οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή χημικής επέμβασης. Οι φερομονικές παγίδες βοηθούν στον προσδιορισμό της ακριβής περιόδου αλλαγής των γενεών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, και σε συνδυασμό με τον επιτόπιο έλεγχο συμβάλλουν στον προσδιορισμό της καταλληλότερης χρονικής στιγμής για επέμβαση. Σε καμία περίπτωση οι φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν μέσο εκτίμησης του ύψους της προσβολής, αλλά είναι σημαντικό εργαλείο εκτίμησης του κινδύνου. Η σοβαρότητα της προσβολής είναι συνάρτηση: 1) του αριθμού και της ηλικίας των ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) που διαπιστώνονται από τις επιτόπιες επισκέψεις στους αγρούς και 2) του σταδίου ανάπτυξης της καλλιέργειας. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματολη-ψιών στα όργανα των φυτών (χτένια, άνθη, καρύδια).
Η Υπηρεσία μας παρακαλεί τους συναδέλφους Γεωπόνους (Καταστήματα Γεωργικών Εφο-δίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή (τηλ.: 2413 511119, 2413 511157).

4. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Η Υπηρεσία μας ενημερώνει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υ-πεύθυνοι, για την τελική απόφαση εφαρμογής χημικών σκευασμάτων, του είδους των σκευασμάτων που θα επιλέξουν, καθώς και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας. Σε κάθε περίπτω-ση πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των παρασκευαστών οίκων για την αναλογία χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, την συνδυαστικότητά τους, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, καθώς και για τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης. Τα αγροχημικά πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με την ετικέτα. Σύμφωνα με τα άρθρα 9§3 και 10§3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ8Α) όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπρο-στατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται την ώρα που δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες, δηλαδή κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως και μετά τη δύση του ηλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό, οι μελισσοκόμοι θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί