Tags: , ,

Ύμνοι από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος απέδωσαν την Κυριακή Δ’ των Νηστειών, 18 Μαρτίου 2018, οι φοιτητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου «Ο Άγιος Αχίλλιος» – παράρτημα Τυρνάβου. Η θαυμάσια αυτή συναυλία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου, ευθύς αμέσως μετά το πέρας του κατανυκτικού εσπερινού.
Τον χορό των μαθητών της σχολής διήυθυνε ο διδάσκαλος τους, Μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης κ. Χριστοφόρος Καρυώτης, ο οποίος ευχαρίστησε δια θερμών λόγων όλους τους φιλόμουσους πιστούς του Τυρνάβου, που με τόση προθυμία παρέστησαν στην συναυλία αυτή των μαθητών της σχολής. Τους επίκαιρους ύμνους προλόγιζε ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός.

Tags: , ,

Γιορτή μνήμης του Μαρίνου Αντύπα στον Πυργετό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Πυργετό η καθιερωμένη πανδημοτική κατ΄ έτος γιορτή μνήμης του Μαρίνου Αντύπα.

Ο Μαρίνος Αντύπας ήταν υπέρμαχος των λαϊκών ελευθεριών και των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, κυρίως των ανθρώπων του μόχθου. Αγωνίστηκε σ’ όλη του τη ζωή για την αφύπνιση του λαού, και μάλιστα των αγροτικών και εργατικών τάξεων, με αποτέλεσμα να πέσει θύμα δολοφονίας στον Πυργετό, στις 8 προς 9 Μάρτη του 1907.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο δολοφονίας του Μαρίνου Αντύπα, οπου και στέκει ο ανδριάντας του απο τον ιερέα του χωριού πατέρα Αλέξανδρο Ρούσσο ,ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων και κατάθεση στεφάνων .

Δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος :

Τιμάμε τη μνήμη του ανθρώπου που έδωσε τη ζωή του για τους κολίγους και ήταν η αφορμή του γενικού ξεσηκωμού των αγροτών.

Ο Μαρίνος Αντύπας τιμάται στον Πυργετό επειδή εδώ δολοφονήθηκε για αρχές και αξίες κοινά αποδεκτές και για τους αγώνες του για την αγροτική τάξη.

Αγωνίστηκε για τις λαϊκές ελευθερίες και τα φυσικά δικαιώματα των ανθρώπων.

Βρέθηκε στο πλευρό των Κρητών κατά την Κρητική Επανάσταση.

Έκανε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Πραγματοποίησε συλλαλητήρια.

Διώχθηκε.

Δικάστηκε, φυλακίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε.

Η ζωή, ο αγώνας και ο χαμός του Αντύπα είναι ζωντανή μνήμη και διαρκής θύμηση.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

Ακολούθησε χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Απόστολο Μπέμπη  ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού,της βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννα Βαγενά,του βουλευτή της  Ν.Δ κ.Μάξιμο Χαρακόπουλο,η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία για τον Μαρίνο Αντύπα απο την καθηγήτρια μουσικής του Γυμνασίου Πυργετού κα Ελευθερία Καλύβα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη ,οι αντιδήμαρχοι κ.Βασίλης Ζάχος, Αστέριος. Σαϊτης,οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Γεώργιος Μανώλης,Ευθύμιος Μπουζέκης, Αχιλλέας Διψάνας,Αθανάσιος Καραναστάσης , Γιώργος Νικολάου, Χρήστος Τσάτσαρης, η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κα Ξανθή Ζησάκη,ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου  κ. Λάμπρος Ζάρρας,οι πρόεδροι τοπικών  Κοινοτήτων Πυργετού κ. Αθ. Λαϊνας,  Αιγάνης κ.Κώστας Ζαφείρης ,Ραψάνης κ.Νικόλαος Γαγάρας , εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Πραγματοποιήθηκε  κατάθεση στεφάνων απο τον Δήμαρχο Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτο , την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Άννα Βαγενά,του βουλευτή της ΝΔ κ.Μάξιμο Χαρακόπουλο του εκπροσώπου  του Περιφερειάρχη κ.Απόστολου Μπέμπη,του προέδρου τοπικής κοινότητας Πυργετού κ.Αθανάσιο Λαίνα,του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού ,της ομάδας παραγωγών Αιγάνης  .

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η υπάλληλος του Δ.Τεμπών κα Πέρσα Ευαγγέλου.

Tags: , ,

Κέλλας: Θα αλλάξουμε το φορολογικό-ασφαλιστικό των μηχανικών

Επίσκεψη στην νέα διοίκηση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών – Κεντρικής Και Δυτικής Θεσσαλίας, πραγματοποίησε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός συνεχάρη το νέο προεδρείο για την εκλογή του, άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις των μηχανικών και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις για όλα τα θέματα που τους απασχολούν και τέθηκαν στη συζήτηση.

Εκτενής αναφορά έγινε στο πρόγραμμα  “Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ” και “την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων”, το ασφαλιστικό και το φορολογικό των Μηχανικών, το σύστημα παραγωγής Δημοσίων Έργων και το πρόβλημα των μεγάλων εκπτώσεων σε αυτά, καθώς και την μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους μηχανικούς.

Τις δυο πλευρές απασχόλησε ακόμη και το ζήτημα των αναγκαίων παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου μετά το νέο, τραγικό, θανατηφόρο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε μια νεαρή συμπολίτισσα.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Κέλλας δήλωσε, “ιδιαίτερα χαρούμενος”, που επισκέφθηκε τη νέα διοίκηση της ΔΚΜ, “ικανοποιημένος για τη λεπτομερή και σφαιρική ενημέρωση” που δέχτηκε, ενώ διαβεβαίωσε τους μηχανικούς πως “θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, παρακολουθώντας στενά τα θέματα που τους αφορούν”, τονίζοντας πως “ανάπτυξη με τέτοιους φόρους και εισφορές και χωρίς σωστές υποδομές, δεν μπορεί να υπάρξει”.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΚΜ, Χρήστος Παληός, η Α’ Αντιπρόεδρος Παναγιώτα Μπίσκα, ο Γεν. Γραμματέας Αστέριος Νάρης, η Ταμίας Ευταξία Γκερλιώτου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Νικόλαος Παπαγεωργίου και ο Γραμματέας Βασίλειος Γερογιάννης.

 

Tags: , ,

Ο Α.Ο Μαυροβουνίου στο Θ. Νασιακόπουλο

Το δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο επισκέφθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Α.Ο. Μαυροβουνίου αποτελούμενη από τους Γ. Μπαντζέλα (ταμίας), Σ. Νούλα (γενικός αρχηγός) και  Κ. Τσιαγκλάνη (γενικός γραμματέας). Οι παράγοντες της ομάδας,αφού πρόσφεραν στο δήμαρχο αναμνηστικά τον ευχαρίστησαν για συμπαράσταση του προς το σύλλογο καθώς και για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο τους (τοποθέτηση προβολέων κ.λπ) ύστερα από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Ο κ. Νασιακόπουλος δήλωσε ότι η δημοτική αρχή και η Αντιδημαρχία Αθλητισμού βρίσκονται στο πλευρό όλων των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο δήμο Κιλελέρ βελτιώνοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις αρχικά και παρέχοντας σε αυτούς κάθε είδους βοήθεια. Ειδικότερα για το Μαυροβούνι ο δήμαρχος, εξ αφορμής της επίσκεψης, ενημέρωσε του παράγοντες της ομάδας για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου ύδρευσης που ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα έργο  ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Ένα έργο πνοής για το Δήμο Κιλελέρ και την Τ.Κ Μαυροβουνίου δήλωσε ο δήμαρχος και συνέχισε: «Με την συνεργασία της Περιφέρειας αξιοποιούμε μια υφιστάμενη γεώτρηση στον Κραννώνα και δίνουμε νερό στο Μαυροβούνι με νέο αγωγό. Το χωριό αυτή τη στιγμή πίνει νερό από 4 βρύσες. Με το έργο αυτό και με το ενδιαφέρον και τη συνεργασία του ΠεριφερειάρχηΘεσσαλίας Κώστα Αγοραστούλύνουμε το πρόβλημα της ύδρευσης και προσφέρουμε άφθονο και ποιοτικό νερό στους κατοίκους του χωριού». Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι αθλητισμού και τεχνικών έργων Κ. Φιλιππούλης και Κ. Χατζηκωνσταντίνου.

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Ευρεία σύσκεψη για λύση στην οδό Βόλου

«Η διαμαρτυρία της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και η κινητοποίηση των κατοίκων της συνοικίας στην οδό Βόλου, μετά το τραγικό θάνατο της άτυχης ποδηλάτισσας από φορτηγό, ευελπιστώ ότι θα φέρει αποτελέσματα. Η πρότασή μου μετά την επιστολή μου στον δήμαρχο Λαρισαίων για ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων και αρχών στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ήδη, βρίσκει ανταπόκριση. Προς τούτο είχα συνάντηση με τον κ. Καλογιάννη, αλλά και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον πρόεδρο του ΤΤΕ Θεσσαλίας Νίκο Παπαγεωργίου. Οι προτάσεις που καταθέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος για να πάψει να βάφεται με αίμα η οδός Βόλου μεταφέρουν τη θέληση των κατοίκων για οριστική λύση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση επίλυσης του προβλήματος».

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Άγιος Γεώργιος» και εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι κύριο μέλημα της δραστηριοποίησης τους είναι να εξασφαλίσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της περιοχής τους και να διασφαλίσουν ότι θα μπει ένα τέλος στα θανατηφόρα ατυχήματα. Πρότειναν δε, λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, άλλα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μια οριστική επίλυση του προβλήματος. Συμπερασματικά ανέφεραν, ότι, ο ενδεδειγμένος τρόπος που εξυπηρετεί την ασφαλή καθημερινή μετακίνηση κατοίκων, παιδιών και ηλικιωμένων στη συνοικία τους είναι ο αποχαρακτηρισμός της οδού Βόλου από Εθνική Οδό σε αστικό δρόμο, ώστε να σταματήσει η κίνηση των βαρέων οχημάτων. Για να γίνει, όμως, αυτό, -που αποτελεί και μια μόνιμη λύση- θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική διαδρομή για τα βαρέα οχήματα. Πρότειναν, λοιπόν, να επεκταθεί η Περιφερειακή οδός από τον κόμβο της Βιοκαρπέτ προς την οδό Βόλου και μέχρι τον κόμβο της Καράγιωργα, προκειμένου να απορροφηθεί η κίνηση των φορτηγών και να μπορέσει η οδός Βόλου να γίνει αστικός δρόμος.

 

Σύμπνοια και συνεργασία…

Ο κ. Χαρακόπουλος μετά το πέρας της συζήτησης ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου για την ενημέρωση και την ευαισθησία τους για το πρόβλημα. Σημείωσε ότι «το σύνηθες, δυστυχώς, είναι να ξεχνιέται το θλιβερό συμβάν και μαζί και οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Καθόσον με αφορά, θέλω να γνωρίζετε ότι συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία σας. Δεν θέλω να ασκήσω κοινοβουλευτικό έλεγχο πριν έχω την απάντηση του δημάρχου για την ευρεία σύσκεψη που πρότεινα. Άλλωστε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού απαιτείται σύμπνοια και συνεργασία όλων».

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γεώργιος» ήταν ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Χατζής, καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της συνοικίας, του «Α.Ο. Πελασγιώτις» και της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, κυρίες Χριστίνα Δαλακούρα, Μαρία Σαλιαμπούκου, Βασιλική Χατζούλη, Μαρία Πλιάκα, Ελένη Σιαματά-Μπούτλα, Μαρία Ρίζου, Χαρούλα Ιωάννου, Ειρήνη Χατζούλη και ο κ. Αργύρης Γκρίμπας.

 

Tags: , ,

Πασχαλινή διάθεση προϊόντων από τους Ενεργούς Πολίτες

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας  οργανώνουν νέα διάθεση προϊόντων ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1Απριλίου 2018 στη Σκεπαστή Αγορά Νεάπολης Λάρισας και ώρες 10:00 – 14:00
Όλα τα είδη έχουν δειγματιστεί στην ομάδα προϊόντων των «ΕνΠοΛ», έχουν παραδοθεί αναλύσεις, όπου ήταν δυνατόν, και έχουν υπογραφεί δηλώσεις παραγωγών ότι τα προϊόντα που θα διατεθούν είναι ποιοτικά και ίδια με αυτά που έχουν δειγματιστεί.
Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων  ανήκει αποκλειστικά στους πωλητές τους.

Tags: , ,

Άθως – Τα Χρώματα της Πίστης: Εκπαιδευτικές δράσεις

Στα πλαίσια της έκθεσης του Στράτου Καλαφάτη “Άθως – Τα Χρώματα της Πίστης” στους μεγάλους εκθεσιακούς – αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα, προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από ξεναγήσεις και εργαστήρια φωτογραφίας από τον ίδιο τον φωτογράφο.

Το πρόγραμμα  των δράσεων έχει ως εξής:

30/03/2018: Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 στις 19.00 ο Στράτος Καλαφάτης θα παρουσιάσει την Αθωνική πολιτεία μέσα από την εμπειρία της  μακράς παραμονής του εκεί. Συγκεκριμένα θα μιλήσει για τη μεγάλη φωτογραφική παράδοση του Αγίου Όρους και θα εξηγήσει τον τρόπο που προσέγγισε, φωτογράφησε και παρουσίασε τον μοναδικό αυτόν τόπο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και είναι δωρεάν για το κοινό.

31/03/2018: Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 στις 18.00 ο Στράτος Καλαφάτης θα παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο. Θα αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο εξέλιξε τη φωτογραφική του γλώσσα, και τη διαδικασία μέσα από την οποία  αναπτύσσει τις φωτογραφικές του εργασίες, βασιζόμενος στην αφήγηση και στην δημιουργία ενός προσωπικού ντοκιμαντέρ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο και είναι δωρεάν για το κοινό.

27/04/2018: Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 στις 19.00 ο Στράτος Καλαφάτης θα παρουσιάσει την Αθωνική πολιτεία μέσα από τη μακρά παραμονή του εκεί και το φωτογραφικό του έργο. Συγκεκριμένα θα μιλήσει για τη μακρά φωτογραφική παράδοση του Αγίου Όρους και θα εξηγήσει τον τρόπο που προσέγγισε, φωτογράφησε και παρουσίασε τον μοναδικό αυτόν τόπο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη και είναι δωρεάν για το κοινό.

28-29/04/2018: Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 15.00-21.00 και την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 12.00-18.00 θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο φωτογραφικό σεμινάριο, που απευθύνεται σε φωτογράφους που έχουν αναπτύξει μια φωτογραφική εργασία. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξέλιξη και η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δουλειάς του κάθε φωτογράφου, με τις οδηγίες και την επιμέλεια του Στράτου Καλαφάτη. Θα συζητηθούν θέματα ολοκλήρωσης και παρουσίασης ενός project, μέσα από το editing, τον τίτλο, τα κείμενα και τη διαφορετική χρήση των εικόνων στα έντυπα, τις εκθέσεις και το διαδίκτυο. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν 10 -15 φωτογραφίες, ηλεκτρονικά, μία μικρή περιγραφή της εργασίας τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην παρακάτω διεύθυνση info@katsigrasmuseum.gr. Θα επιλεγούν 12 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα ενημερωθούν από το Μουσείο. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα και είναι δωρεάν για το κοινό.

Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499

Tags: , ,

Επιτυχίες του Συλλόγου Φαέθων σε Διεθνές Τουρνουά

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο κέντρο «Νεμπεγλέρ» στη Νίκαια, έγινε η απονομή των διπλωμάτων κατάκτησης θέσεων από Ένα έως Τρία στους αθλητές του Συλλόγου που συμμετείχαν στο Διεθνές Τουρνουά TAE KWON DO που διεξήχθη στην πόλη της Δράμας.

Παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Προέδρος της ΚΔΕΚ Δήμου Κιλελέρ κ. Χατζούλης Αχιλλέας ο οποίος συνεχάρη τους αθλητές για τις επιτυχίες τους κι εξήρε το έργο του προπονητή του Συλλόγου και ιδρυτικού μέλους αυτού κ. Παπαδημητρίου Αχιλλέα. Παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο κ. Αλέξιου Δημήτρης ως εκπρόσωπος των «Εκπαιδευτηρίων Ξένων Γλωσσών ΑΛΕΞΙΟΥ» ο οποίος ακολουθώντας το δρόμο του αείμνηστου αδελφού Γιώργου Αλεξίου, ως χορηγός του συλλόγου απένειμε δυο αριστεία προόδου αθλήτριες που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία Α’ τετράμηνου στο Γυμνάσιο και Λύκειο αντίστοιχα. Αναλυτικά οι απονομές έχουν ως εξής:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ – ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

ΤασιάκοςΒασίλειοςΚατηγορίαΝέων + 80krg

ΠαπαδημητρίουΑίγληΚατηγορίαΚορασίδων  – 45 kgr

ΠαναγούληΜαριέτταΚατηγορία Παγκορασίδων – 35 kgr

ΤασιάκοςΕυθύμιοςΘεόδωροςΚατηγορία Παμπαίδων – 35 kgr

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

ΤασιάκοςΑλέξανδροςΚατηγορία Παίδων + 75 kgr (open)

ΠαπαδημητρίουΤζοβάναΚατηγορία Παγκορασίδων – 35kgr

ΒανδήραΕλένηΚατηγορίαΠαγκορασίδων -33 kgr

ΚολιοπούλουΕυαγγελίαΚατηγορία Παγκορασίδων – 40 kgr

ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

ΜούκαςΔημήτριοςΚατηγορία Παίδων -60 kgr

ΚατσέλοςΒησσαρίωνΚατηγορία Παίδων +65 kgr

 

ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

ΠαπαδημητρίουΑίγληΜαθήτριαΓυμνασίουΒαθμολογία 19,6

ΠαναγούληΓεωργίαΜαθήτριαΛυκείουΒαθμολογία 19,6

Το Δ.Σ. του Α.Σ. ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ » ΦΑΕΘΩΝ «συγχαίρει τους αθλητές και τον προπονητή του Συλλόγου για τις επιτυχίες και ευχαριστεί τον Χορηγό » ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΛΕΞΙΟΥ » και συγκεκριμένατους Δημήτρη και ΌλγαΑλεξίου που είναιπάνταδίπλα μας.

Tags: , ,

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών δισκίων

Συνελήφθη σήμερα (19-03-2018) τις πρώτες πρωινές ώρες στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, ένας 55χρονος ημεδαπός, διότι βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν (18) ναρκωτικά δισκία,  τα οποία κατείχε χωρίς ιατρική συνταγή.

Tags: , ,

ΕΚΛ: Οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ και τους μισθούς

Η κατάργηση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού και των ΣΣΕ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και η διατήρηση αυτών των νόμων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επέφεραν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα, προς όφελος των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μέχρι την ψήφιση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων 2011-2012 και της ΠΥΣ 6/2012, που ανέτρεψαν τις ΣΣΕ και μείωσαν τους μισθούς, το 20% περίπου των εργαζομένων αμείβονταν με βάση τον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ και το υπόλοιπο 80% με βάση μεγαλύτερους μισθούς που προέβλεπαν οι ΚΣΣΕ, Ομοιοεπαγγελματικές και κάποιες επιχειρησιακές.

Σήμερα το 10% των εργαζομένων αμείβεται με ΚΣΣΕ και το 90% με την ΕΓΣΣΕ των 586, μέσα από ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες υπογράφονται με τις ενώσεις προσώπων που φτιάχνουν οι εργοδότες για να μειώσουν μισθούς.

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας καλύπτουν το 1/3 των εργαζομένων της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται στους μισθούς, που έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται με μερική απασχόληση και με μισθούς που υπολογίζονται στα 350, δηλαδή κάτω από το απαράδεκτο και άθλιο ποσό του επιδόματος ανεργίας.

Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να την νομιμοποιήσουμε, αντίθετα το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, από κοινού με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη πρωτοβουλία για την οργάνωση της ενημέρωσης και της πάλης των εργαζομένων, για:

 • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ.
 • Υπογραφή ΕΓΣΣΕ και επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται μ’ αυτόν, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
 • Επαναφορά των ΚΣΣΕ και των κλαδικών μισθών στα επίπεδα πριν λήξει η ισχύς τους.
 • Καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
 • Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
 • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμών για τα σπίτια εργατικών-λαικών οικογενειών. Να ψηφιστεί νόμος για την προστασία της εργατικής-λαϊκής κατοικίας.
 • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Ετήσιο ατομικό αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ.

Μ’ αυτό το πλαίσιο, η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, οργανώνει Πανεργατική Συγκέντρωση, την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, στην οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους και ανέργους να πάρουν μέρος.

Παράλληλα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και συζήτησης για το διεκδικητικό πλαίσιο και τις μορφές πάλης για την διεκδίκησή του, στα Δ.Σ, στις Γ.Σ και σε συσκέψεις των σωματείων, με ομιλίες και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις Ομοσπονδιών, που ξεκίνησαν για την διεκδίκηση ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς, (Οικοδόμοι έγινε στις 14/3, Τρόφιμα-Ποτά στις 29/3).

Θα συνεχίζει να πιέζει να ψηφιστεί η πρόταση νόμου για τις ΣΣΕ και τους μισθούς, που καταθέσαμε στη Βουλή, μαζί με άλλες 535 συνδικαλιστικές οργανώσεις, την οποία μέχρι τώρα μόνο το ΚΚΕ την στήριξε, ενώ όλα τα άλλα κόμματα και πριν απ’ όλα η κυβέρνηση, που κάνει δήθεν την φιλεργατική, αρνήθηκαν να την στηρίξουν.

Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή ΣΣΕ σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για όλους τους εργαζόμενους, με δεδομένο ότι οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές που ελέγχουν με νοθείες και στήριξη της εργοδοσίας, την ΓΣΕΕ, πολλές Ομοσπονδίες και σωματεία, όχι μόνο δεν έχουν καμία διάθεση να οργανώσουν τέτοιους αγώνες, αλλά αντιθέτως τους υπονομεύουν και στηρίζουν τους στόχους κυβέρνησης, Ε.Ε και εργοδοσίας.

 Χωρίς τη δουλειά μας, καμία επιχείρηση δε μπορεί να λειτουργήσει. Εμείς είμαστε ο παραγωγός του πλούτου. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή βρίσκεται στους ταξικούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

 Πρωτοβουλίες του ΕΚΝΛ, για προβλήματα εργαζομένων και ανέργων

Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, αναπτύσσει συνεχώς δραστηριότητες για μια σειρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και ανέργους.

 • Πραγματοποίησε, επανειλημμένα κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και την ποινικοποίηση της δράσης αυτής, που ξεκίνησε από εδώ με αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα πρωτοδικών εναντίον του προέδρου του ΕΚΝΛ και άλλων 6 διαδηλωτών, με βάση την εντολή της κυβέρνησης
 • Πραγματοποίησε πρόσφατα παράσταση διαμαρτυρίας στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, αξιώνοντας να δωθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν (μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, άλλο προσωπικό και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού), που έχουν σαν αποτέλεσμα να σπρώχνονται όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι στον επιχειρηματικό τομέα υγείας.
 • Έχει αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, για να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη έκπτωση στα εισιτήρια εκατοντάδων εργαζομένων που μετακινούνται καθημερινά με τον προαστιακό σιδηρόδρομο προς Θεσσαλονίκη για να πάνε στην εργασία τους, αφού σήμερα πληρώνουν έως και το 50% του μισθού τους.
 • Επίσης ανέλαβε πρωτοβουλία για την διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων απληρωσιάς που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι 144 απολυμένοι της ΕΑΣ Λάρισας, ζητώντας να γίνει γι’ αυτό το σκοπό, συνάντηση με την υπουργό εργασίας και εκπροσώπους από τα συναρμόδια υπουργεία (γεωργίας και οικονομικών).
 • Επίσης οργανώνει συχνές παρεμβάσεις από κοινού με σωματεία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για απλήρωτους και άλλες εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Tags: , ,

Παρέμβαση Γιώργου Κωτσού στη σύσκεψη των ορεινών Δήμων

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός συμμετείχε στην σύσκεψη των ορεινών Δήμων Θεσσαλίας, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16/3/2018 στο Δημαρχείο του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στο Μορφοβούνι, όπου και έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις:

«Πριν αρκετά χρόνια είχα την τύχη να υπηρετήσω στον Δήμο Αργιθέας ως Δήμαρχος, γεγονός που με κάνει να γνωρίζω πολύ καλά πόσο δύσκολη, αλλά και πόσο επώδυνη είναι η διαχείριση του ορεινού περιβάλλοντος, λόγω κυρίως της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας που έχει η δομή των ορεινών Δήμων (μεγάλες αποστάσεις, έλλειψη βασικών υποδομών όπως δρόμοι, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης η αποχέτευσης κ.α.). Με βάση λοιπόν αυτή την σημαντική εμπειρία που έχω αποκομίσει, θέλω να επισημάνω πως το μέγιστο πρόβλημα όλων αυτών των Δήμων είναι η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν μπορεί να τους προσδώσει την προωθητική δύναμη που χρειάζονται για να λειτουργήσουν δυναμικά και να ανταπεξέλθουν μέσα σε ένα εξαιρετικά δύστροπο και ιδιαίτερα γραφειοκρατικό θεσμικό καθεστώς. Για μένα είναι πραγματικά αδιανόητο μετά από τόσες πολλές αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις, να μην έχει καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία στους ΟΤΑ, με μνημειώδες παράδειγμα τον Ν. 4412. Σας λέω μόνο τούτο… Οι Υπηρεσίες του Δήμου Μουζακίου μέτρησαν τις διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για να γίνει ένα έργο με εξασφαλισμένες πιστώσεις κι’ αυτές έφταναν στις 95! Στην καλύτερη των περιπτώσεων για την υλοποίησή του χρειάζονται 7 μήνες – χωρίς ενστάσεις και άλλες διαδικασίες – εφόσον φυσικά διαθέτει ο ενδιαφερόμενος Δήμος το απαραίτητο προσωπικό, διαφορετικά οποιαδήποτε κατασκευαστική παρέμβαση είναι αδιανόητη. Η κεντρική εξουσία θα έπρεπε ήδη να έχει προβεί στην ελάφρυνση αυτού του αβάσταχτου διαχειριστικού πλαισίου που ταλαιπωρεί αφάνταστα όλους τους Δήμους. Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω γιατί δεν το έχει κάνει ακόμη, ούτε να κατανοήσω την αναγκαιότητα των αλλεπάλληλων επίπονων ελέγχων στους οποίους υπόκειται η Τ.Α.

Επειδή αυτή την περίοδο εξελίσσεται ξανά μια διαδικασία ανασυγκρότησης του κράτους και αναδιάρθρωσης της αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος και να ξεκινήσει επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ των δυο πλευρών με σκοπό να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες, οι πόροι και οι διαδικασίες του κεντρικού κράτους, των περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον επιβάλλεται να τεθούν σε νέα πιο στενή διαχειριστική βάση οι όροι συνεργασίας των περιφερειών με τους Δήμους, κυρίως ως προς την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Είναι απόλυτα χρήσιμο και το ζητούν όλες οι τοπικές κοινωνίες, οι περιφερειάρχες να διατηρούν συνεχείς επαφές με τους Δημάρχους για την δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των χρηματοδοτήσεων, μετά από ιεράρχηση των αναγκών.

Είναι καίρια ζητήματα τα οποία η κεντρική εξουσία θα πρέπει να τα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στην δόμηση ενός νέου αυτοδιοικητικού συστήματος, όπου οι ΟΤΑ θα έχουν αυτόβουλη δράση και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια, με βάθος ζωής όχι μια, η δυο τετραετίες, αλλά τουλάχιστον 50 χρόνια».

Αναφερόμενος στις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία και στο σημερινό ζητούμενο των πληγέντων Δήμων που είναι η εξεύρεση κονδυλίων για την αποκατάστασή τους, ο κ. Κωτσός επισήμανε: «Τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας θα πρέπει να είναι κυρίαρχα πλέον στην μεταρρυθμιστική συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την Τ.Α. δεδομένης της κλιματικής αλλαγής και της μεταβολής των περιβαλλοντικών φαινομένων. Η Θεσσαλία πρόσφατα δοκιμάστηκε σκληρά. Έπεσαν 1800 χιλιοστά βροχής μόνο στην περιοχή της Ζαγοράς, όπου καταστράφηκε το σύνολο των δικτύων τα οποία για να αποκατασταθούν χρειάζονται τεράστια χρηματικά ποσά. Άποψή μου είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων και της πολιτικής προστασίας, θα πρέπει να το προωθήσουμε προς επίλυση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου έκλεισε την παρέμβασή του, καλωσορίζοντας των αιρετούς άρχοντες και εκπροσώπους των ορεινών Δήμων στο Νομό μας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να δοθούν άμεσα λύσεις στα σοβαρότατα ζητήματα που σχετίζονται με την στελέχωσή τους, αρχής γενομένης από την απλοποίηση των διαδικασιών στις μετατάξεις υπαλλήλων.

 

 

Tags: , ,

Την παραίτηση Σταθάκη ζητά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Κ.Δ. Θεσσαλίας

Την παραίτηση του υπουργού κ. Σταθάκη ζητά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Κ.Δ. Θεσσαλίας . Συγκεκριμένα:

 • Στις 17-10-2016 ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε πως ως το τέλος του 2016 θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα κινητοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκατ. Ευρώ.
 • Τον Φεβρουάριο του 2017 δημοσιεύματα του ενεργειακού τύπου κάνουν λόγο για έναρξη του προγράμματος στο α΄ τρίμηνο του 2017, ενώ ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τοποθετεί την προκήρυξη του νέου Εξοικονομώ εντός του Μαρτίου 2017 και παρουσιάζει το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ.
 • Αρχές Μαρτίου 2017, σε απάντηση ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλευτού της ΝΔ κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες» δηλ. έως το τέλος Απριλίου 2017.
 • Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης απαντά «Ο σχεδιασμός του νέου Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την προκήρυξη του, η οποία αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου του 2017».
 • Στις 19-5-2017, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Κορκολής, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία», σημείωσε πως εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον». Δηλ. έως το τέλος Αυγούστου 2017. Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 24-5-2017, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», είπε πως θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και θα αφορά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.
 • Τον Ιούνιο του 2017 ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος τον Σεπτέμβριο του 2017.
 • Στις 15/07/2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης εκτιμούσε πως θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017.
 • Στις 23/10/2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος τον Νοέμβριο του 2017.
 • Τον Νοέμβριο του 2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2017.
 • Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος πολύ σύντομα.
 • Την 1η Φεβρουαρίου του 2018 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος στις 28/2/2018.
 • Στις 7/3/2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «Ενεργοποιείται αύριο, 8 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα».
 • Στις 9/3/2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «Τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ. θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων.»
 • Στις 12/3/2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις 8:00 π.μ..»
 • Στις 13/3/2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί εκ νέου με την παρακάτω σειρά:
 • Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
 • Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
 • Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.»

Σήμερα, 19.03.2018 πλήθος Μηχανικών ταλαιπωρείται, καθώς για μια άλλη φορά η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα αιτήματα καταχώρησης αιτήσεων.

Ο εμπαιγμός και η απαξίωση των Μηχανικών αλλά και όλων των ενδιαφερόμενων πολιτών εξάλλου φαίνεται και από το πλήθος των ψευδών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε άμεσα την παραίτηση του κ. Σταθάκη από την θέση του Υπουργού.

 

 

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕ

ΤΕΕ – Π.Τ. Κ.Δ. Θεσσαλίας

Νικόλαος Παπαγεωργίου

 

 

Tags: , ,

Στο ΕΣΠΑ δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την ποιότητα των υδάτων

Η πράξη «Δράσεις ενημέρωσης κοινού για το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ ως προς τη Σύνταξη Μητρώου ταυτοτήτων ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας και την Προμήθεια πληροφοριακών πινακίδων για 2016-2023» προϋπολογισμού 160.000€, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον», μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό της Απόφασης Ένταξης της. Η συγχρηματοδότηση είναι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, ενώ Δικαιούχος είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Η πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα:

 • Υποέργο 1 με τίτλο: «Σύνταξη μητρώου ταυτοτήτων ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περίοδο 2017-2023», Π/Υ 38.000€ και
 • Υποέργο 2 με τίτλο «Προμήθεια πληροφοριακών πινακίδων ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περίοδο 2017-2023», Π/Υ 122.000€.

Το Μητρώο Ταυτοτήτων των ακτών κολύμβησης απορρέει από το Άρθρο 7 της ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (άρθρο 6 της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ) και αρχικά καταρτίστηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΥΠΕΝ) το 2011 ενώ με το παρόν έργο το μητρώο θα επικαιροποιηθεί και θα εμπλουτιστεί με νέες ακτές κολύμβησης. Στόχος των ταυτοτήτων είναι η περιγραφή και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των ακτών, η αναγνώριση των πηγών ρύπανσης που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των νερών και η αξιολόγηση του μεγέθους των επιπτώσεων. Κατά την κατάρτιση (στην περίπτωση ένταξης νέων ακτών), την επανεξέταση και την ενημέρωση των ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που προέρχονται από την παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης και τις αξιολογήσεις αυτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ.

Η ενημέρωση του κοινού μέσω πινακίδων, απορρέει από το Άρθρο 13 της ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (άρθρο 12 της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ) και αποτελεί υποχρέωση οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου στο κοινό με τοποθέτηση πινακίδων σε εύκολα προσβάσιμα σημεία εφόσον είναι εφικτό. Οι ενημερωτικές πινακίδες συντάσσονται με βάση τα κείμενα του μητρώου ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης και περιλαμβάνουν ευκολονόητο κείμενο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα με αναφορά στη γενική περιγραφή των κολυμβητικών υδάτων, στην πιο πρόσφατη ταξινόμηση των υδάτων και στα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων φορέων.

Το σύνολο των παρακολουθούμενων σημείων, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, οι ταυτότητες των υδάτων κολύμβησης, αναρτώνται στον ιστότοπο www.bathingwaterprofiles.gr της ΕΓΥ του ΥΠΕΝ.