Οπτικά παιχνίδια που κινούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας


Tags |

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας  συνεχίζει την υλοποίηση του  προγράμματος  «Κάθε μήνα έχουμε θέμα» που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας για το μήνα Νοέμβριο  με θέμα την Κίνηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση  στη  βιβλιοθήκη με τους μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας  που συνοδεύονταν από το δάσκαλό τους Δημήτρη Μπαντούλη.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τα οπτικά παιχνίδια που προσφέρουν χαριτωμένες κινούμενες εικόνες καθώς μέσω του χρόνου που διατηρούνται οι εικόνες στον αμφιβληστροειδή, επιτρέπουν να επιτευχθεί μια ψευδαίσθηση κίνησης. Στη συνέχεια κατασκεύασαν ανάλογα οπτικά παιχνίδια όπως τοθαυματοτρόπιο, το ζωοτρόπιο,φενακιστισκόπιοκαι γνώρισαν τη λειτουργία τους.  Επίσης, άκουσαν την περιγραφή του ‘Ινγκμαρ Μπέργκμαν, σημαντικού Σουηδού σκηνοθέτη, μιας αντίστοιχης συσκευής που είχε στο δωμάτιό του στα παιδικά του χρόνια.  Βέβαια, τα παιχνίδια αυτά  προανάγγειλαν τη γέννηση του κινηματογράφου, αλλά κράτησαν τη γοητεία τους ακόμα και όταν οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες παρουσιάστηκαν στις αίθουσες.

Πολύτιμο οδηγό και εμψυχωτή τους είχαν τα παιδιά τον φυσικό Παναγιώτη Στασινάκη τον οποίο βοήθησαν οι εθελοντές της βιβλιοθήκης.