Δήλωση του Γ. Λαμπρούλη με αφορμή τη σύσκεψη του Δ. Τεμπών


Tags |

Η λειτουργία νέου σταθμού διοδίων στο ύψος των παλιών διοδίων στα Τέμπη παράλληλα με τη λειτουργία  των  πλευρικών διοδίων στον Ευαγγελισμό, εντάσσεται στην απόφαση επέκτασης που προβλέπουν οι σύμβασης με τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η επιβολή των διοδίων για τη χρήση των Εθνικών Οδών έχει πάρει χαρακτήρα πρόκλησης για το λαό μας. Στην ουσία καλείται να πληρώσει διπλά τα έργα αυτά. Πληρώνει την κατασκευή τους, πληρώνει και τη χρήση τους, που έχει παραχωρηθεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους, διασφαλίζοντας τα κέρδη τους με εγγύηση του Δημοσίου. Η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με τη συνεχή διεύρυνση των διοδίων με νέους σταθμούς(ένας από αυτούς είναι και των Τεμπών ) και με τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί και που προβλέπονται για το μέλλον. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα αλλά τους επεκτείνει. Εξακολουθεί να έχει σε πλήρη ισχύ το χαράτσι των διοδίων, όπου οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, εισπράττοντας τεραστία κέρδη. Από το 2008 ως και σήμερα η αύξηση στην τιμή των διοδίων σε ορισμένες κατηγορίες έχει ξεπεράσει το 400%. Να θυμίσουμε στο Λάο της περιοχής ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση απέρριψαν πριν ένα χρόνο την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και προέβλεπε την πλήρη κατάργηση όλων  των διοδίων. Είναι προφανές πως η τροπολογία απορρίφθηκε γιατί έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική επιλογή να διατηρηθούν τα διόδια σε όλους τους οδικούς άξονες, ενώ είχε εξαγγείλει την επέκτασή αρκετών ακόμα. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση των διοδίων μπήκε στις καλένδες και  τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι «ιερό και όσιο». Ο λαός της περιοχής που στενάζει από τα αβάστακτα φορολογικά μέτρα, τη μείωση του εισοδήματος, τα μνημόνια που του επέβαλλαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να βγάλει συμπεράσματα, να καταδικάσει  την αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσει την κατάργηση των διοδίων. Για ενιαίο εθνικό, αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα που θα κατασκευάζει σύγχρονα, ποιοτικά και φθηνά έργα υποδομής για τις λαϊκές ανάγκες (δρόμους, κατοικίες, σχολεία, υγειονομικές μονάδες, κλπ.).

Ως κομμουνιστικό κόμμα καλούμε τους φορείς , δημάρχους, την περιφέρεια  να υιοθετήσουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση όλων των διοδίων και δεσμευόμαστε να το    επαναφέρουμε.
Θεωρούμε ότι κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια.