- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Ενίσχυση στο βαμβάκι, de minimis σε αχλάδια-ροδάκινα

Νέα συνάντηση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να προωθήσει αγροτικά ζητήματα του Νομού.

Ο κ. Κέλλας επανέφερε στον υπουργό το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για καταβολή ειδικής ενίσχυσης,λόγω της πανδημίας,καθώς οι τιμές, φέτος, στο προϊόν ήταν αισθητά μειωμένες, με τον κ. Λιβανό να απαντά ότι «το υπουργείο εξετάζει με προσοχή όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης του βαμβακιού».

Επιπλέον, ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθύμισε το αίτημα των παραγωγών αχλαδιού και ροδακίνου να ενισχυθούν μέσω de minimis για τις ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο κ. Λιβανός γνωστοποίησε στον κ. Κέλλα πως αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο η αποζημίωση των παραγωγών του αχλαδιού μέσω του προγράμματος de minimis και τον ενημέρωσε για την προβλεπόμενη διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης του σχετικού φακέλου, ενώ επιβεβαίωσε την αποζημίωση για τους ροδακινοπαραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι στονΝομό Λάρισας, από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού και την αδυναμία συγκομιδής του προϊόντος λόγω covid, επλήγησαν περίπου 1.000 στρέμματα βιομηχανικού και 450 στρέμματα επιτραπέζιου ροδακίνου, ενώ ανάλογη ήταν και η ζημιά, που σημειώθηκε στα αχλάδια της επαρχίας Τυρνάβου, από τον παγετό του Μαρτίου.

Ακόμη, ο κ. Κέλλας τόνισε στον υπουργό την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τον παγετό του Μαρτίου του 2020 και τη χαλαζόπτωση του καλοκαιριού στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Νομού.

Τέλος, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε από τον ΥΠΑΑΤ την επανένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ως επιλέξιμες επενδύσεις,των πτηνοτροφικών μονάδων του Νομού, καθώς από το 2008 δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο των πτηνοτροφικών μονάδων μόνο των νησιωτικών περιοχών.Ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε τον κ. Κέλλα πως θα εισηγηθεί θετικά για το εν λόγω αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, που θ´ αποφασίσει σχετικά.