8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στη Λάρισα


Πρέπει επιτέλους και στη χώρα μας να υιοθετηθεί μια ουσιαστική πολιτική για την βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις. Το ποδήλατο μπορεί να δώσει τη λύση σε αμέτρητα προβλήματα που μαστίζουν την καθημερινότητα. Επιπλέον μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο μέτωπο του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας.

Για αυτό για μια ακόμη χρονιά Όπως κάθε χρόνο, οι ποδηλάτες όλης της Ελλάδας θα ξεχυθούν στους δρόμους. Την Κυριακή 10 Μαΐου, σε δεκάδες πόλεις, θα διαδηλώσουμε για τα αιτήματά μας:

Βάλτε το ποδήλατο στα σχολεία

Εισαγωγή μαθημάτων ποδηλάτου και οδικής ασφάλειας με ποδήλατο (η οδική ασφάλεια είναι ευρύτερη δεν αφορά μόνο το ποδήλτο) για τα παιδιά, εργασίες για την προβολή των οφελιών από την μετακίνηση με ποδήλατο, ασφαλείς χώροι στάθμευσης εντός του χώρου των σχολείων και γενικότερη διευκόλυνση της καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο καθηγητών και μαθητών.

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία συμπίπτει με την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (4-10 Μαΐου 2015) που φέτος είναι αφιερωμένη στα Παιδιά και τη στηρίζει.

Δίκτυα Ποδηλατόδρομων

Να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν δίκτυα ποδηλατόδρομων για την ασφαλή ποδηλατική μετακίνηση. Τα δίκτυα αυτά πρέπει που να διατρέχουν ολόκληρες τις πόλεις, περνώντας από τα πιο κεντρικά σημεία και τα σχολεία, ώστε να καλύπτουν τους ποδηλάτες σε για όλες τους τις μετακινήσεις.

Η εκκίνηση της πορείας θα γίνει όπως στις περισσότερες πόλεις, την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 και ώρα 12:00 από την Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στηρίζει την παγκόσμια εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας η οποία είναι φέτος αφιερωμένη στα Παιδιά.

Η φετινή Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι αφιερωμένη στα παιδιά, στο μέλλον του τόπου, στη μόνη μας ελπίδα για να δούμε άσπρη μέρα.

Δυστυχώς οι στατιστικές είναι αποστομωτικές. Σε ολόκληρο τον κόσμο, 186.300 παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα, περισσότερα από 500 παιδιά χάνουν την ζωή τους ενώ χιλιάδες άλλα τραυματίζονται.

Η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρώπης. Ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση του συνολικού αριθμού τροχαίων θυμάτων, η μείωση ειδικά των παιδιών που χάνονται στην άσφαλτο είναι μικρότερη από την αντίστοιχη μείωση των ενηλίκων. Σε όλες της παραμέτρους που αφορούν την οδική ασφάλεια των παιδιών, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία Ευρωπαϊκή θέση ή ανάμεσα στους τελευταίους. Ενδεικτικά, για τα έτη 2010-2012, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση σε θανάτους παιδιών που επέβαιναν σε αυτοκίνητα αναλογικά με τον πληθυσμό της, με ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου! Τουλάχιστον ίσος αριθμός βαριά τραυματισμένων παιδιών που θα ζήσουν την ζωή τους με σοβαρή αναπηρία είναι επίσης αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στο Οδικό Δίκτυο. Σε ένα μεγάλο αριθμό αυτών των συμβάντων η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, με σοβαρότατες συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς γονείς εμπλέκονται στον θάνατο ή τον τραυματισμό των ίδιων τους των παιδιών.

Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει την παντελή έλλειψη δικαιωμάτων των παιδιών και στην κυκλοφορία. Τα παιδιά έχουν ουσιαστικά στερηθεί το δικαίωμα του ελεύθερου χώρου και της ελεύθερης κυκλοφορίας. Ο τρόμος που έχουν επιβάλει τα μηχανοκίνητα μέσα τα έχει εκδιώξει, όχι μόνο στους δρόμους, αλλά και από τους πεζόδρομους, τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, παντού. Αποτελεί ζωτική ανάγκη η ανάκτηση του δημόσιου χώρου και η δυνατότητα ελεύθερης, ασφαλούς, και –γιατί όχι; – ευχάριστης μετακίνησης για τα παιδιά, με τα πόδια, με ποδήλατο, πατίνι ή σκέιτ μπορντ!

Η ιεραρχία που κυριαρχεί στην κυκλοφορία σήμερα πρέπει να ανατραπεί, προς όφελος των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου και πρώτα απ’ όλα των παιδιών. Το κυκλοφοριακό δίκτυο πρέπει να ανασχεδιαστεί, ώστε η πόλη να γίνει ασφαλής και φιλική προς τους κατοίκους της – μια κυψέλη συλλογικότητας και όχι ένα δίκτυο από πίστες ταχύτητας ανάμεσα σε πολυκατοικίες που φιλοξενούν εγκλείστους.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για αυτή την τραγική πραγματικότητα εδώ. Το blog του SOSΤΕ όλη τη φετινή χρονιά θα είναι ουσιαστικά αφιερωμένο στο θέμα Οδική Ασφάλεια και Παιδί.

Προηγούμενο άρθρο «Ταξίδι με τον Μάνο…καραβοκύρη» από το 3ο Δημοτικό Λάρισας με τον Βασίλη Λέκκα και την χορωδία του Σχολείου
Επόμενο άρθρο Δήλωση των αντιπροσώπων της ΔΑΣ-ΟΤΑ Λάρισας στο 43ο Συνέδριο ΠΟΕ-ΟΤΑ