Μ. Χαρακόπουλος: Να αντισταθούμε στη λήθη


«Να αντισταθούμε στη λήθη και να μην επιτρέψουμε στους αρνητές της ιστορικής αλήθειας να διαστρεβλώνουν το παρελθόν. Είναι χρέος μας απέναντι στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, είναι ηθική μας υποχρέωση ως ανθρώπων με αυτοσεβασμό και ταυτότητα» τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας το 17ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Καππαδοκών (Γαβούστημα) στα Πετρανά Κοζάνης.

 

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όπως κάθε χρόνο ανταμώνουμε οι Καππαδόκες, οι απόγονοι των προσφύγων των μακρινών χρόνων της Ανταλλαγής, επιβεβαιώνοντας ότι χαμένες πατρίδες δεν υπάρχουν. Όσο ζει μέσα μας θερμή η ανάμνηση της καππαδοκικής  γης, όσο φέρουμε τα στοιχεία ενός μοναδικού μακροχρόνιου πολιτισμού, τίποτε δεν έχει χαθεί.

 

Γι’ αυτό και η συνάντησή μας δεν είναι κοσμική εκδήλωση. Είναι τελετή μνήμης και υπόσχεση συνέχειας. Για την παράδοση των πολύτιμων παρακαταθηκών, που λάβαμε από όσους ήλθαν μόνον με τα εικονίσματά τους στην Ελλάδα και στέριωσαν με κόπο και αγώνα, στα παιδιά μας.

 

Οι ακατάλυτοι πνευματικοί δεσμοί μας με την Καππαδοκία των Πατέρων της Εκκλησίας είναι η δική μας ανεκτίμητη περιουσία, που πλουτίζει τη ζωή μας με τις αστείρευτες πηγές των αξιών που καλλιεργήθηκαν εκεί. Δυστυχώς, οι ιστορικές συγκυρίες και τα διεθνή συμφέροντα έκαμαν την Καππαδοκία, μια κοιτίδα του Χριστιανισμού να ορφανέψει από Ρωμιούς.

 

Μοναδικοί αδιάψευστοι ιστορικοί μάρτυρες παρέμειναν τα σπουδαία μνημεία, οι αναρίθμητες εκκλησιές, λαβωμένες από το χρόνο και την ανθρώπινη αμάθεια, αλλά ακόμη όρθιες για να αποτρέψουν το ατόπημα της λήθης. Τη λήθη, η οποία απειλεί την ιστορική μας συνείδηση, στο όνομα ψευδο-προοδευτικών αλλά στην πραγματικότητα βαθύτατα αντιδραστικών θεωριών. Και που απέναντί της πρέπει να ορθώσουμε όλοι το ανάστημά μας. Να μην επιτρέψουμε στους αρνητές της ιστορικής αλήθειας να διαστρεβλώνουν το παρελθόν. Είναι χρέος μας απέναντι στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, είναι ηθική μας υποχρέωση ως ανθρώπων με αυτοσεβασμό και ταυτότητα.

 

Όπως χρέος μας είναι, ως Καππαδόκες, να υψώσουμε φωνή αγανάκτησης για την παρατεταμένη σφαγή των εναπομεινάντων Χριστιανών της Ανατολής, στη Συρία και στη Μεσοποταμία. Οφείλουμε να μη μένουμε θεατές στην εξάλειψη και των τελευταίων χριστιανικών κοινοτήτων από τις αρχαίες κοιτίδες τους, σε αυτό το συνεχές έγκλημα που έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από έναν αιώνα».

 

Προηγούμενο άρθρο Ορκίστηκε η νέα Δημοτική Αρχή Δήμου Τεμπών
Επόμενο άρθρο Συλλήψεις για παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και μέθη