Μάξιμος: Κατάργηση ή μείωση φόρου σε αγροτεμάχια, κατοικίες σε χωριά και ανοίκιαστα διαμερίσματα


Την κατάργηση ή μείωση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, των κατοικιών σε χωριά και των ανοίκιαστων διαμερισμάτων, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την αποκάλυψη για υπέρβαση του ΕΝΦΙΑ κατά μισό δις από τον προβλεπόμενο στόχο του προϋπολογισμού.

 

Στην ερώτησή του, προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:

 

«Στη μαραθώνια σύσκεψη το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου 2013 στο υπουργείο Οικονομικών, πολλοί βουλευτές της ΝΔ είχαμε θέσει, στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον συνεργάτη του κ. Νίκο Καραβίτη, το ζήτημα της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Στη θυελλώδη εκείνη σύσκεψη είχαμε τονίσει ότι τα προτεινόμενα μέτρα ήταν άδικα προς τους φορολογούμενους, καθώς ήταν υπέρμετρα δυσανάλογα με την αξία των ακινήτων τους. Η σθεναρή μας αντίδραση απέτρεψε το εξωφρενικό μέτρο της φορολόγησης κοτετσιών και μαντριών, που εισηγούντο οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, όπως επίσης και την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτεμαχίων, που εισήχθη για πρώτη φορά στη φορολογική ιστορία της χώρας. Το μέτρο αυτό σήμανε μια αρνητική εξέλιξη, καθώς πλέον φορολογείται και το μέσο παραγωγής πέραν του εισοδήματος που αποφέρει η εκμετάλλευσή του.

Παρόλα αυτά, όπως αποκαλύπτεται σήμερα από ΜΜΕ, η εκκαθάριση του φόρου ακινήτων αποδεικνύει ότι η φορολόγηση εξακολουθεί να είναι τόσο υπερβολική που ξεπερνά κατά μισό δις(!) το στόχο του προϋπολογισμού. Το γεγονός αυτό, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει περίτρανα την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν και προτάθηκαν τα μέτρα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Αυτό είχε γίνει αντιληπτό από παρευρισκόμενους στη συνάντηση βουλευτές και ετέθη ως προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δυστυχώς δεν τον έλαβε υπόψη.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λαμβάνει χώρα μια προσπάθεια να υπερβούμε τη σοβαρότατη κρίση, που έχει πλήξει την οικονομία μας, λόγω λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος και ενός στρεβλού παραγωγικού μοντέλου. Στόχος παραμένει η ανάπτυξη και η επανεκκίνηση της οικονομίας σε νέες υγιείς βάσεις. Για να επιτευχθεί τούτο, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού, πρωταρχικό μέλημα είναι η ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων που επωμίσθηκαν το κύριο βάρος της εξόδου από την κρίση, και η μείωση των φορολογικών βαρών. Η απομύζηση μέχρις τελικής εξαντλήσεως των οικονομικών πόρων, που απαιτούνται για την επιτυχία του προγράμματος, από τους κατόχους των ακινήτων έχει μόνο πρόσκαιρο όφελος αλλά πολλές αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία».

 

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Αν θα εξετάσει τη δυνατότητα κατάργησης της φορολόγησης των αγροτεμαχίων ή της μείωσης του φόρου ανάλογα με το αν πρόκειται για  πολυετείς/μονοετείς καλλιέργειες ή ποτιστικά/ξερικά χωράφια.
  2. Αν θα προχωρήσει σε μείωση της φορολόγησης των κατοικιών στα χωριά, που είναι υπερβολική σε σχέση με εκείνη των αστικών κέντρων και
  3. Αν θα μειώσει τη φορολόγηση των ανοίκιαστων διαμερισμάτων, που ενώ δεν αποφέρουν έσοδα έχουν γίνει βραχνάς στους ιδιοκτήτες τους.
Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις «Με θέα στο Αιγαίο» στα παράλια της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Ξεκινά η ανακατασκευή της λεωφόρου Καραμανλή