Tags: , ,

Συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με κτηνοτρόφους της Ελασσόνα

Κ. Αγοραστός: «Στεκόμαστε αρωγοί στην προσπάθεια επένδυσης των ανθρώπων της παραγωγής σε νέες τεχνολογίες.

Με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό συναντήθηκε ομάδα κτηνοτρόφων από την περιοχή της Ελασσόνας. Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η επένδυση που αφορά την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο που πρόκειται να κατασκευαστεί στη Δημοτική Κοινότητα Βερδικούσιας. Οι κτηνοτρόφοι που έχουν συμβληθεί με την εταιρεία, ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το πόσο σημαντική είναι η επένδυση, καθώς πρόκειται να λύσει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των λυμάτων των βουστασίων της περιοχής και όχι μόνο. Ενώ ζήτησαν από την Περιφέρεια να βοηθήσει την προσπάθεια τους.

Ο κ. Αγοραστός αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των ανθρώπων της παραγωγής να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες. Ο μόνος δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί η επανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας, με στροφή στην παραγωγή η οποία σημαίνει παραγωγή εθνικού πλούτου και θέσεων εργασίας. Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί απόδειξη της δυναμικότητας και του ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος  που έχουμε δημιουργήσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι μια επένδυση με απορρυπαντικό αποτύπωμα στην οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της εταιρείας Νίκος Φλώρος, ο Μηχανικός Μιχάλης Σαριδέλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ελασσόνας  Γιάννης Δραγατσίκης, το στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Στέλιος Δημότσιος  καθώς και κτηνοτρόφοι της περιοχής της Ελασσόνας.

 

 

Tags: , ,

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λάρισας Πέτρος Κρίκης στο 5ο Λύκειο και 8ο Γυμνάσιο Λάρισας

Σε 5ο Λύκειο και 8ο Γυμνάσιο Λάρισας περιόδευσε σήμερα Πέμπτη 21 Μάρτη κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Λάρισας με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο Κρίκη Πέτρο, αποτελούμενο από τους υποψήφιους με τον συνδυασμό σε περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμο Λάρισας, Μπίκα Χρήστο, δημοτικό σύμβουλο δήμου Τεμπών, Παζιάνα Γιώργο, δημοτικό σύμβουλο Λάρισας, Παναγιώτου Γιάννη, Παπαδούλη Γιώργο και Γερασάκη Δημήτρη εκπαιδευτικό στο 5ο Λύκειο.

Κατά την σύντομη παρέμβαση του στους συλλόγους των εκπαιδευτικών των δυο σχολείων, ο υπ. δήμαρχος Κρίκης Πέτρος ανέδειξε την ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, τους νόμους που ψήφισαν στη βουλή και είναι υπεύθυνοι για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, όπως και προσήλωση όλων των άλλων συνδυασμών που κατεβαίνουν στο δήμο Λάρισας και την περιφέρεια Θεσσαλίας,  πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, στις Ευρωενωσιακές επιταγές, στις οδηγίες που στο επίκεντρο τους έχουν την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Έτσι μια σειρά από προβλήματα που εντοπίζονται και σ’ αυτά τα σχολεία, όπως η έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας και αντισεισμικού ελέγχου, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές, σε αίθουσες διδασκαλίας και γυμναστικής, έχουν ως αιτία τα παραπάνω. Βέβαια ευθύνες έχουν και οι τοπικές αρχές, ο δήμος και η περιφέρεια, όπου δεν προτάσσουν αυτά τα έργα αλλά αξιοποιούν το ΕΣΠΑ μονάχα προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι’ αυτό τέτοια έργα δεν αποτελούν το επίκεντρο των παρεμβάσεων της παρούσας δημοτικής αρχής Λάρισας και χρονίζουν, όπως πχ. η κατασκευή αιθουσών διδασκαλίας που λείπουν στο 8ο γυμνάσιο, η κατασκευή γυμναστηρίου και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, η αλλαγή των θερμοσυσσωρευτών που είναι σάπια και έχουν διαρροές, κτλ. Προβλήματα που έχουν την αφετηρία τους στις πολιτικές κατευθύνσεις που εκπορεύονται από την Ε.Ε., την κυβέρνηση και που εξειδικεύονται στους δήμους και τις περιφέρεις. Και κατέληξε λέγοντας ότι «να γιατί λέμε ότι δεν υπάρχει τοπικό πρόβλημα που να μην συνδέεται με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές, να γιατί ζητάμε να πάτε στην κάλπη με ενιαίο κριτήριο τον Μάη, γιατί και η επίθεση που δεχόμαστε είναι ενιαία. Γι’ αυτό εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από κάλπικα προσωπεία, δήθεν ανεξάρτητες υποψηφιότητες, δήθεν «αυτοδιοικητικές» κινήσεις, εμείς το λέμε δυνατά και καθαρά, ΚΚΕ ισχυρό σε όλες τις κάλπες, ισχυρό στο δήμο Λάρισας και σε όλους του δήμους της χώρας, ισχυρό στην περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρωβουλή και στο κοινοβούλιο όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Για εμάς η λύση αυτών των προβλημάτων θα βρίσκεται στο επίκεντρο και μετά τις εκλογές, είτε είμαστε δημοτική αρχή είτε αντιπολίτευση. Γιατί ο λαός της πόλης χρειάζεται σήμερα μια δημοτική αρχή που δεν θα αποτελεί έναν επιπλέον βραχνά στην τσέπη του. Γιατί μόνο εμείς μπορούμε να αποτελέσουμε εμπόδιο σ’ αυτές τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις βάζοντας στο επίκεντρο την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων και όχι την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως έκαναν τα τελευταία 25 χρόνια οι δημοτικές αρχές της Λάρισας.»

Λάρισα 21 Μ

Tags: , ,

Εγκαινιάζει τα υποβρύχια μουσεία στις Σποράδες η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων

σας καλούν στη διημερίδα

 Το BlueMed στην Αλόννησο

Για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και το σχεδιασμό για τη διαχείρισή της

6&7 Απριλίου 2019

 

Σάββατο 6/4/2019

11.00  και 15.00  στη Στενή Βάλα Αλοννήσου

Μια βουτιά στην Περιστέρα

Επαγγελματίες της κατάδυσης και αυτοδύτες θα ξεναγηθούν στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο (πληροφορίες για προϋποθέσεις-δηλώσεις συμμετοχής βλ. παρακάτω)

 

Κυριακή 7/4/2019

10.00 -13.00 στο Δημαρχείο Αλοννήσου

Ημερίδα ανοιχτή στο κοινό

 

10.00-10.15 Χαιρετισμοί

– Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

– Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνη

 

10.15-10.30 Ελπίδα Χατζηδάκη, τέως Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Το ναυάγιο της Περιστέρας: η ανασκαφή και τα πρώτα συμπεράσματα»

10.30-10.45 Δημήτρης Κουρκουμέλης, υπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλονίκης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Θαλάσσιοι δρόμοι και αρχαία ναυάγια στο Κεντρικό Αιγαίο»

10.45-11.00 Σπυρίδων Ιωσηφίδης, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων- Δημήτρης Πουρσανίδης & Βασιλική Βασιλοπούλου, ΕΛΚΕΘΕ (πρόγραμμα Interreg Med AMAre), «Η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και η σημασία της»

11.00-11.15 Διάλειμμα

 

11.15-11.30 Αγγελική Βενέτη, Συντονίστρια Προγράμματος BlueMed, Περιφέρεια Θεσσαλίας, «Η σημασία του BlueMed για την Περιφέρεια Θεσσαλίας»

11.30-11.45 Παρή Καλαμαρά, Διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, «Ο σχεδιασμός για τους Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς χώρους»

11.45-12.00 Πολυτίμη Γραββάνη, Προϊσταμένη Μονάδας Α’ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Θεσσαλίας, «Η συμβολή του ΠΕΠ Θεσσαλίας στην ανάδειξη των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων»

12.00-12.15 Άγγελος Μαγκλής, Ατλαντίς Συμβουλευτική, «Το πρόγραμμα  BlueMed και η αναπτυξιακή προοπτική των Βορείων Σποράδων»

12.15-13.00 Συζήτηση

 

15.00-17.00  στο Δημαρχείο Αλοννήσου

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για επαγγελματίες της κατάδυσης

 

Με την υποστήριξη του Δήμου Αλοννήσου

 

Μια βουτιά στην Περιστέρα!

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος BlueMed, διοργανώνει υποβρύχια ξενάγηση στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας Αλοννήσου.

Κοντά στο νησάκι Περιστέρα Αλοννήσου, σε βάθος 25 μ., βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης.

Στις 6 και 7 Απρίλη διοργανώνεται διήμερο δημοσιοποίησης των δράσεων του προγράμματος BlueMed στην Αλόννησο. Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σκοπεύει να πραγματοποιήσει υποβρύχιες ξεναγήσεις στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας για περιορισμένο αριθμό επαγγελματιών της κατάδυσης (Σάββατο 6 Απριλίου, 11 πμ Στενή Βάλα Αλοννήσου) και ερασιτεχνών αυτοδυτών (Σάββατο 6 Απριλίου, 15:00 μμ Στενή Βάλα Αλοννήσου).

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την υποβρύχια ξενάγηση, παρακαλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις συμμετοχής και να αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (σκαναρισμένα) στο email: eeabluemed@gmail.com έως και τις 26 Μαρτίου 2019. Όσοι και όσες επιλεγούν θα ειδοποιηθούν ως τις 29 Μαρτίου. Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί και στο μέλλον.

 

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για τους ερασιτέχνες αυτοδύτες (θα επιλεγούν έως 10 άτομα)

 • Ηλικία 18 ετών και άνω
 • Να έχουν δίπλωμα επιπέδου τουλάχιστον advanced open water ή 2 αστέρων ΕΟΥΔΑΤΚ και εμπειρία καταδύσεων
 • Να είναι σε καλή φυσική κατάσταση

 

Δικαιολογητικά

 1. Φωτοτυπία Ταυτότητας
 2. Φωτοτυπία πτυχίων αυτοδύτη
 3. Πρόσφατη (έως 1 έτος πριν) βεβαίωση υγείας για καταδύσεις (ή υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομιστεί έως τις 2/4/2019)
 4. Μικρό βιογραφικό (με έμφαση στην καταδυτική εμπειρία των τελευταίων ετών)
 5. Να αναφέρετε αν προτίθεστε να συμμετάσχετε στην ημερίδα της Κυριακής 7 Απρίλη (βλ. πρόγραμμα)

 

Τα δικαιολογητικά αποστέλλονται (σκαναρισμένα) στο email eeabluemed@gmail.com έως και τις 26 Μαρτίου 2019 με την ένδειξη «Αίτηση συμμετοχής στην διημερίδα Το BlueMed στην Αλόννησο»

 

Σημείωση: Η προμήθεια ή ενοικίαση του ατομικού καταδυτικού εξοπλισμού είναι υποχρέωση των αιτούντων

Για τους εκπαιδευτές κατάδυσης:

 • Πτυχίο εκπαιδευτή κατάδυσης (Dive master ή ανώτερο)
 • Να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα λάβει χώρα στην Αλόννησο την Κυριακή 7 Απριλίου (βλ. πρόγραμμα) και να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο που θα τους δοθεί

 

Δικαιολογητικά:

 1. Φωτοτυπία ταυτότητας
 2. Βεβαίωση από αδειοδοτημένο καταδυτικό κέντρο ότι έχουν εργαστεί ή εργάζονται ως συνοδοί καταδύσεων
 3. Δήλωση ότι ο αιτών/αιτούσα θα συμμετάσχει και στο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Κυριακής 7/4 και θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που θα του δοθεί από την ΕΕΑ

Τα δικαιολογητικά αποστέλλονται (σκαναρισμένα) στο email eeabluemed@gmail.com έως και τις 26 Μαρτίου 2019 με την ένδειξη «Αίτηση συμμετοχής στην διημερίδα Το BlueMed στην Αλόννησο»

Σημείωση: Η προμήθεια ή ενοικίαση του ατομικού καταδυτικού εξοπλισμού είναι υποχρέωση των αιτούντων

 

 

Tags: , ,

Μ.Χαρακόπουλος:Παραμένει ενεργή και απειλεί η τρομοκρατία στην Ελλάδα

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το χτύπημα εναντίον του ρωσικού προξενείου αποδεικνύει ότι η τρομοκρατία παραμένει ενεργή και απειλεί τόσο τους πολίτες όσο και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.H σημερινή “αναβαθμισμένη” επίθεση προστίθεται σε δεκάδες άλλες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, σε πρεσβείες, προξενεία, πρεσβευτικές και προξενικές κατοικίες.

Η εικόνα, όμως, αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα και δημιουργεί κλίμα γενικής ανασφάλειας. Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον».

Tags: , ,

Ανακοίνωση υποψηφίων της Πρωτοβουλίας στην Π.Ε. Λάρισας

Τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Πρωτοβουλία» για την περιφερειακή ενότητα Λάρισας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Κουρέτας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο ξενοδοχείο«Μεροπόλ».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Κουρέτας άσκησε κριτική στην περιφερειακή αρχή για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατατάσσεται μόλις μια θέση πριν το τέλος στην απορρόφηση κονδυλίων για αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές δράσεις, γεγονός που στερεί – όπως είπε – δυνατότητες από την περιφέρεια και τους ανθρώπους της.

Ο κ. Κουρέτας τόνισε επίσης ότι ο συνδυασμός του προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην ένταξη της έρευνας και της τεχνολογίας στο μοντέλο παραγωγής, ώστε οι παρεμβάσεις να παράγουν πολλαπλάσιο κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα. «Ατμομηχανή της ανάπτυξης μπορεί να γίνει ο πρωτογενής τομέας» είπε ο κ. Κουρέτας, σημειώνοντας παράλληλα πως στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων αγροδιατροφικών προϊόντων και η ενίσχυση των εξαγωγών τους.

Παρουσιάζοντας τους υποψήφιους της περιφερειακής ενότητας Λάρισας ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι πρόκειται για μια δυναμική ομάδα νέων ανθρώπων, διακεκριμένων στον επαγγελματικό τους χώρο, αλλά και καταξιωμένων στην κοινωνία, που πρεσβεύουν μια  νέα αντίληψη για την πολιτική, την κοινωνία και την ανάπτυξη του τόπου.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Τα ονόματα των υποψηφίων που ανακοίνωσε ο κ. Κουρέτας είναι:

Αθανασόπουλος Νίκος (Αγρότης, πωλητής λαϊκών αγορών)

Γιαννούσης Γιώργος (Ψυχοθεραπευτής – Οικογενειακός θεραπευτής)

Μακρή Σωτηρίνα (Περιβαλλοντολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ)

Πατούνα Αναστασία (Γεωπόνος)

Διονυσία Τριπολίτου (Κοινωνιολόγος)

Πόπη Κυργιανή (Ελεύθερη Επαγγελματίας)

Πανουσοπούλου Αύρα (Επιχειρηματίας)

Ελεάνα Κόκκα (Βιοτεχνολόγος, Νομικός)

Πούλιος Σωκράτης (Γεωπόνος, MSc)

Μπατζακάκης Δημήτρης (Ιατρός ΩΡΛ)

Μπάκαβου Χρυσούλα (Διαιτολόγος)

Παπανδρέου Νίκος (Ιατρός ΩΡΛ)

Χατζηπαναγιώτου Μένη (Γεωπόνος)

Χριστοδούλου Άλκης (Οδοντίατρος)

Αλαμάνης Κωνσταντίνος (Φοιτητής ΠΑΜΑΚ)

Δημησιάνος Ρέμος (Βιολόγος, PhD)

Σουλούκος Σωτήρης (Συνταξιούχος ΟΤΑ)

Κωστούλα Μαρία (Υπάλληλος Δήμου ΚΙΛΕΛΕΡ)

Ιωάννου Πέτρος (Θεολόγος)

Μηνά Ευαγγελία (Απόφοιτη ΤΕΦΑΑ)

Αβδανάς Μιχάλης (Απόφοιτος ΤΕΙ Ζωικής παραγωγής, Κτηνοτρόφος)

Tags: , ,

Έκθεση “Ennio Formes” στη Λάρισα

16 εικαστικοί, γραφίστες, street και tattoo artists δημιουργούν και παρουσιάζουν τα έργα τους, εμπνευσμένα από τον μεγάλο Ιταλό συνθέτη Ennio Morricone.

Η πρωτοβουλία είναι του “Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος” και αφορά στην παρουσίαση εικαστικού έργου και εικόνας έχοντας ως αφορμή τον συνθέτη και το έργο του.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του WISΕDOG (οδός Σκυλοσόφου 3) στη Λάρισα και θα έχει διάρκεια από 12 Απριλίου έως 12 Μαΐου 2019.

 

Tags: , ,

Μαθητές-πρόσφυγες στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά επισκέφτηκαν, την Παρασκευή στις 22 Μαρτίου 2019, μαθητές και εκπαιδευτικοί της Δομής Υποστήριξης για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας μαζί με τους εκπαιδευτές και τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων της Δομής Κουτσόχερου.

Το προσωπικό του Μουσείου και ο αντιδήμαρχος κ. Πάνος Σάπκας  υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες μαθητές και με τη βοήθεια των μεταφραστών, τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης.

Άκουσαν την ιστορία του Μύλου, γνώρισαν τα μηχανήματα επεξεργασίας των σιτηρών, έπιασαν σιτάρι και αλεύρι και έμαθαν πολλές λέξεις- κλειδιά στα ελληνικά!

Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιάστηκαν από τα διαδραστικά και ψηφιακά εκθέματα του Μουσείου.

Τέλος, οι νεαροί μαθητές ζωγράφισαν στα ειδικά εικονογραφημένα έντυπα του Μουσείου.

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας  τόπος διαπολιτισμικού διαλόγου, πολιτισμικής συνύπαρξης και αποδοχής.

 

 

 

 

Tags: , ,

Μ.Χαρακόπουλος:Να μην αμαυρωθούν οι παρελάσεις από ασχήμιες

Έκκληση να μην υπάρξουν ασκήμιες που θα αμαυρώσουν τις παρελάσεις απηύθηνε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ, στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αρμόδια τομεάρχη κ. Νίκη Κεραμέως.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «με αφορμή τις πληροφορίες που τα τελευταία εικοσιτετράωρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, οργανωμένες διαμαρτυρίες πολιτών στις παρελάσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη» σημείωσε ότι κατανοεί «απόλυτα την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη διαχείριση των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής και των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση. Επουδενί, όμως, δεν πρέπει να επισκιασθεί η εθνική επέτειος, πόσω δε μάλλον να αμαυρωθούν οι παρελάσεις από ασχήμιες που μπορεί να λάβουνε χώρα την ημέρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Θέλω να απευθύνω έκκληση σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Δεν θέλω να μπω στον πειρασμό να πω ότι “έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες”, γιατί κι ως υπουργός υπέστην ανάλογες συμπεριφορές, αλλά νομίζω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούμε το νόημα, το περιεχόμενο και τον συμβολισμό της εθνικής επετείου».

 

Νέα γενιά τρομοκρατίας…

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδίκασε «την βομβιστική επίθεση, την τρομοκρατική ενέργεια που έγινε στο ρωσικό προξενείο τα χαράματα. Μετά τις καταδρομικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα σε πρεσβευτικές κατοικίες, σε διπλωματικές αρχές και σε ξένα ινστιτούτα, έχουμε πια ρήψη χειροβομβίδας. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η ανοχή στην ανομία, το νέο υπό διαβούλευση σχέδιο για τον ποινικό κώδικα, οι άδειες στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, τον Κουφοντίνα, στέλνουν λάθος μηνύματα. Έχουμε να κάνουμε με μια νέα γενιά τρομοκρατίας, και η πολιτεία θα πρέπει με αποφασιστικότητα, με ισχυρή βούληση και σχέδιο να την αντιμετωπίσει».

 

Το παιδί του αγρότη από τα Βούναινα…

Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καλωσόρισε με θερμά λόγια «την διάδοχό μου στον Τομέα Παιδείας, τη Νίκη Κεραμέως. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί συνεχίζει επάξια το έργο που ξεκινήσαμε στον Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας. Η σημερινή εκδήλωση και ανάλογες που γίνονται σε όλη τη χώρα είναι πολύ χρήσιμες, γιατί τονίζουν σε μια εποχή που πολύς θόρυβος έγινε με αφορμή και την αναθεώρηση του Συντάγματος για το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την βασική έγνοια της ΝΔ γα τη δημόσια εκπαίδευση. Το δημόσιο σχολείο είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στο παιδί του αγρότη από τα Βούναινα, στο παιδί του κτηνοτρόφου από την Ελασσόνα, στο παιδί του βιοπαλαιστή από την Αγιά να έχει ευκαιρίες για καλύτερη ζωή. Και η επιμονή μας για την αριστεία, για τα πρότυπα σχολεία που θέλουμε στην έδρα κάθε νομού, για τα πραγματικά ολοήμερα, για την πιστοποίηση της ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο, αυτό ακριβώς τονίζει, την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στα παιδιά του λαού».

 

Tags: , ,

Ο Ερμής Αγιάς-Λάρισας στο 5ο Λύκειο

Το 5ο Λύκειο Λάρισας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία παικτών του Ερμή Αγιάς-Λάρισας, από τους ΤσιλούληΣπυρόπουλοΝταλό και Βρεττά, συνοδευόμενη από την υπεύθυνη μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων κα Ξανθή Σακελλαρίου, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές του Λυκείου.

Παράλληλα οι αθλητές της ομάδας μας έδωσαν εισιτήρια στους μαθητές για το σαββατιάτικο θεσσαλικό ντέρμπι στο κλειστό της Νεάπολης με αντίπαλο τον ΑΣ Καρδίτσας.

Tags: , ,

Δημήτρης Καρανίκας: Ένας δήμος για όλους

Οι πρώτοι 33 υποψήφιοι του συνδυασμού «Ένας δήμος για όλους» συμπορεύονται και συμμετέχουν ενεργά στην πρώτη γραμμή της μάχης, δίπλα στον επικεφαλή και υποψήφιο Δήμαρχο για το Δήμο Ελασσόνας, Δημήτρη Καρανίκα, με στόχο μια προοδευτική, δημοκρατική, αναγέννηση του Δήμου, την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των πολιτών
«Ένας δήμος για όλους –χωρίς εξαρτήσεις»
• Ο δικός μας συνδυασμός είναι ένας καθαρός συνδυασμός
• Δεν έχει στις τάξεις του, γυρολόγους της αυτοδιοίκησης
• Δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις
• Δεν έχει χρηματοδότες
• Δεν έχει πάρε- δώσε με αναθέσεις σε εργολάβους – χρηματοδότες
Είναι ένας καθαρός συνδυασμός
Το μόνο που μπορεί να σας υποσχεθεί είναι: ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ( του πολίτη με τον δήμο) και όχι Αναθέσεις
Είμαστε κόντρα στις  μηχανορραφίες  και ριζικά αντίθετοι σε κάθε είδους συναλλαγές
Είμαστε μόνο θετικοί στην Αυτονομία και την Ανεξαρτησία των Κοινοτικών Συμβουλίων, με σεβασμό των αποφάσεών τους, με παράλληλη διάθεση και ενίσχυση, αρμοδιοτήτων και πόρων, για να προγραμματίζουν και να υλοποιούν έργα στις Κοινότητες.
Ισότιμες, διαφανείς και ειλικρινείς συνεργασίες με όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τις κινήσεις των πολιτών, χωρίς διακρίσεις
Θα προσπαθήσουμε με επιμέλεια, να συμβάλλουμε, στην παραγωγική ανασυγκρότηση (όσο αυτό μας είναι δυνατό) του τόπου μας.
Θα προσπαθήσουμε και δεσμευόμαστε γι ΄ αυτό, μέσα από την ενθάρρυνση, την ενημέρωση και τη στήριξη, στη δημιουργία συλλογικοτήτων ( συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγής άλλων συλλόγων κλπ ) να δομήσουμε καινούργια δεδομένα, να δώσουμε σάρκα και οστά στην πολυδιαφημισμένη κοινωνία των πολιτών, μέσα από την αθρόα και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, τις πρωτοβουλίες και προτεραιότητες για καινοτόμες  δράσεις, με έργα, που θα είναι, μόνο, προς όφελος, του τόπου και της κοινωνίας, ΟΛΩΝ μας.
Νίκος  Κουτσομάρκος
Θάνος Βαθράκης
Σάκης  Γκουντρουμπής
Θανάσης  Μανουλιάς
Θεόδωρος  Βουλγαρούλης

Tags: , ,

Ξεκινούν δυο νέα αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Αγιάς

 

Δύο  νέα αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ ξεκινούν  άμεσα στο Δήμο Αγιάς, για την αποκατάσταση ζημιών από τις θεομηνίες του 2018 και την θωράκιση περιοχών στην πόλη της Αγιάς, τον Αγιόκαμπο και τη Σωτηρίτσα.

Οπως ανακοίνωσε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, μετά την  υπογραφή των συμβάσεων κατασκευής με τους αναδόχους, τα έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορούν:

 

Κατασκευή συρματοκιβωτίων – έργων  διευθέτησης ρεμάτων Δ.Ε. Μελιβοίας κατόπιν εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων». Το έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών κατασκευής συρματοκιβωτίων για τη θωράκιση τμήματος δρόμου που βρίσκεται α) παραπλεύρως του ρέματος «Μπουρμπουλήθρα» του οικισμού Αγιοκάμπου της ΤΚ Σκήτης και β) παραπλεύρως του ρέματος «Πουρί» της ΤΚ Σωτηρίτσας της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας, όπου παρατηρήθηκαν καταρρεύσεις και κατολισθήσεις των πρανών της οδού και τμήματος του οδοστρώματος.

 

«Κατασκευή συρματοκιβωτίων – έργων  διευθέτησης ρεμάτων Δ.Ε. Αγιάς  κατόπιν εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων»,. Το έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών κατασκευής συρματοκιβωτίων για τη θωράκιση των ιδιοκτησιών που βρίσκονται παραπλεύρως του ρέματος «Αμύρου» στο ύψος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς, καθώς και του ρέματος παραπλεύρως της οδού Δήμητρας, στο τμήμα του από τη θέση «Νταμπάχανα» έως το Λύκειο –ΕΠΑΛ Αγιάς, στη ΔΚ Αγιάς της Δημοτικής Ενότητας Αγιάς, όπου παρατηρήθηκαν καταρρεύσεις και κατολισθήσεις των πρανών των ρεμάτων.

 

Οπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός «ξεκινούν δυο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία προήλθαν μέσα από τη συνεργασία μας με το Δήμο Αγιάς και τον Δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα. Τα έργα αυτά προφυλάσσουν ανθρώπινες ζωές αλλά και ανθρώπινες περιουσίες. Πρόκειται να υλοποιηθούν στα ρέματα Πουρί και Μπουρμπουλήθρα στην παραλία Αγιοκάμπου – Σωτηρίτσας και μέσα στηνπόλη της Αγιάς. Με σχέδιο και συνεργασία  έχουμε χρηματοδοτήσει και υλοποιούμε έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ στην περιοχή του Δήμου Αγιάς. Έργα ουσίας, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής  και την καθημερινότητα όλων των κατοίκων  ττης περιοχής αλλά και των επισκεπτών».

Καθαρίζεται  το λιμάνι Στομίου

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε γνωστό ότι μπαίνει στη φάση της υλοποίησης και ένα σημαντικό έργο, που αποτελεί  αίτημα των ψαράδων του Στομίου και αφορά στον καθαρισμό του λιμανιού από τις προσχώσεις που έχουν εναποτεθεί στην περιοχή.

 

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας τόνισε: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη που ανταποκρίθηκε άμεσα στο πρόβλημα του λιμανιού του Στομίου. Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να δημοπρατηθεί ένα έργο αναγκαίο για να μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους οι ψαράδες της περιοχής. Σε ότι αφορά τις δυο συμβάσεις που υπογράψαμε σήμερα, αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση στην παραλία και την πόλη της Αγιάς. Είναι δυο ουσιαστικά έργα που προστατεύουν τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους και έρχονται σε συνέχεια ενός πολύ  σημαντικού  έργου που δημοπράτησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν από λίγες ημέρες, για  τη συνολική αντιμετώπιση των πρανών στην παραλιακή κυρίως ζώνη».

 

Στην υπογραφή των συμβάσεων παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Δ.Ε. Αγιάς και Μελιβοίας Βασίλης Σμυρλής και Βασίλης Λέτσιος και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινότητων Αγιάς και Σκήτης Ζάχος Μπατζιόλας και Βαγγέλης Περπερής.

 

Tags: , ,

4ο Φεστιβάλ Open Nights

Μουσουλμανικό τέμενος (Γενί τζαμί), Μύλος του Παππά &  Stage

Εικαστικά /  Φωτογραφία/ Παραστάσεις – Performances/ ResidenciesScreenings / Διαλέξεις/ συναυλίες/ Ποίηση/ Workshops

Το Φεστιβάλ  Open Nights είναι ένα  δια καλλιτεχνικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από την ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το θέμα του 4ο φεστιβάλ OPEN NIGHTS είναι η «ΑΙΔΩΣ».

Η εικαστική έκθεση στο Μουσουλμανικό τέμενος (Γενί τζαμί), θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά 18:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη 

 

Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι εικαστικοί:

Zalina Z. Khestanova (Ρωσία)

Zeger Reyers (Ολλανδία)

Βαγγέλης Βλαχοδήμος (Λάρισα)

Νίκος Γιαβρόπουλος (Αθήνα)

Άρτεμις Διαμαντή (μουσική έργου: Θεόδωρος Καρκατσέλας) (Λάρισα)

Κωνσταντίνος Δουλούδης (Λάρισα)

Χρήστος Λάσκαρης (Λάρισα)

Αγγελική Λόη (Αθήνα)

Κωνσταντίνος Παπαργύρης (Λάρισα)

Ιφιγένεια  Σδούκου (ποίηση: Στέλλας Νταβαρούκα) (Λάρισα)

Λία Σταμοπούλου (Αθήνα)

Στέργιος  Στάμος (Τρίκαλα)

Κωστής Τσιάχας (Λάρισα)

 

& οι φωτογράφοι :

Άγγελος Χριστοφιλόπουλος (Αθήνα)

Δήμητρα Παπαγιάννη (Λάρισα)

 

Σχεδιασμός εξωτερικού φωτισμού: Εύα Νταραρά (Λάρισα/Αθήνα)

 

                                                      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δράσεων

Πέμπτη 28/3 Γενί τζαμί

Εγκαίνια έκθεσης στις 20:00

Ζωντανή μουσική επιμέλεια: Anna Boehmig, φωνή: Λίνα Νούτσου

“Secret” Performance χορού της ομάδας OFF ART

Σκηνοθεσία – χορογραφία – εικαστικό περιβάλλον: Ρούλα Καραφέρη, χορός: Θεοδώρα Σταμάτη

DJ: “Le Comte

Παρασκευή 29/3 Γενί τζαμί

20:30

Μουσική performance του Γιώργου Κωστούλη

Γιώργος Κωστούλης (κοντραμπάσο), Θανάσης Γκριμπούλης (κρουστά), Ρούλα Καραφέρη (φωνή)

&

Διάλεξη/συζήτηση:

 «Αιδώς, από την Ιλιάδα ως τον Νίτσε, μία φιλοσοφική προσέγγιση της έννοιας και της φύσης της»

Ομιλητής: Γιώργος Πατιός (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού, συγγραφέας)

Συζητεί-παρουσιάζει: Βαγγέλης Σταυριανός (φιλόλογος, συγγραφέας)

Σάββατο 30/3

19:00  Γενί τζαμί

Zeger Reyers (Ολλανδία) MASTERCLASS Ο καλεσμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει την δουλειά του και το αποτέλεσμα του σεμιναρίου στη Λάρισα.

 

21:00 Stage

Η ΗΔΟΝΟΒΛΕΨΙΑΣ – Live Poetry Performance

Ποίηση/ performance: Σίσσυ Δουτσίου, Σκηνοθεσία: Τάσος Σαγρής

DJ set:  KONDAKTOR (Αθήνα), Τάσος Σαγρής – ινστιτούτο πειραματικών τεχνών (Αθήνα),Le Comte

Κυριακή 31/3

20:30  Γενί τζαμί

Festival IPASS Το διεθνές κοινωνικό- πολιτικό και ακτιβιστικό Φεστιβάλ παρουσιάζει ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές µικρού µήκους, σχετικές µε την ΑΙΔΩ.

Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Μπάσιος, (Ιστορικός/ Κριτικός Τέχνης & Αρχιτεκτονικής)

22:00  Stage

Συναυλία: CAMERA (Γερμανία) &  Dead ends (Ελλάδα)

Eίσοδος 10 ευρώ (προπώληση 8 ευρώ)

Τρίτη 2/4 Γενί τζαμί

 20:30 “Still εικαστική Performance, Ομάδα Eerie (Λάρισα) (διάρκεια 40 λεπτά)

performer: Θεόφιλος Χατζηαριστεράς, μουσική: Βασίλης Αγγελής

 

Πέμπτη 4/5 Stage,

21:45 Η ομάδα “smoking & drinking cinema” επιλέγει  ταινία έκπληξη, σχετική  µε το θέμα του φεστιβάλ.

Παρασκευη 5/4 Γενί τζαμί

20:30 

Secret Performance χορού της ομάδας OFF ART

Xορογραφία -εικαστικό περιβάλλον: Ρούλα Καραφέρη, χορός: Θεοδώρα Σταμάτη, μουσική: Anna Boehmig-Γρηγόρης Καραφέρης

&

Διάλεξη/συζήτηση:

«Η βία της αιδούς και η αιδώς της βίας» : Θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Ομιλήτρια: Ματίνα Παπαγιαννοπούλου (Κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος, εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου)

&

«Αυτοπροστασία, Αυτοάμυνα, Αυτοεκτίμηση» ομιλητές: δίκτυο Fight back club (ομάδα καθηγητών πολεμικών τεχνών)

Σάββατο 6/4 Γενί τζαμί

21:00

*E*E  Performance χορού (διάρκεια 120 λεπτά όπου το κοινό μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει) Ερμηνεία- κοστούμια- μουσική & σκηνική επιμέλεια:  Έφη Δήμου, Ελισάβετ Πλιακοστάθη

Κυριακή 7/4 Γενί τζαμί

21:00

RETE Μουσική performance

Σάββας Μεταξάς (Inverz / Good Luck Mr. Gorsky) και Βασίλης Λιόλιος (Eventless Plot).

Τρίτη 9/4 Γενί τζαμί

20:30

Ο Σύλλογος Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας επιλέγει ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας, σχετικές  µε το θέµα της ΑΙΔΟΥΣ.

Τετάρτη 10/4

20:30 Μύλος του Παππά(ισόγειο)

Φιλοξενία  του ATHENS VIDEO DANCE PROJECT (AVDP), ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού, στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ο Μύλος χορεύει». Επιλογή των ταινιών με βάση το θέμα της ΑΙΔΟΥΣ

22:00  Stage

Συναυλία: SUUNS (Καναδάς)

είσοδος 12 ευρώ (προπώληση 10 ευρώ)

Πέμπτη 11/4 Stage

21:45  Η ομάδα «Smoking and drinking cinema» επιλέγει ταινία έκπληξη σχετική  µε το θέμα του φεστιβάλ (και πολύ χορό!)

Παρασκευή 12/4 Γενί τζαμί

20:30

SOMA, performance χοροθεάτρου (work in progress)

Χορογραφία: Μαρία Ραπτοτάσιου, Χορός- Ερμηνεία: Λίνα Νούτσου, Ρούλα Καραφέρη

&

«Ουτοπία και Δυστοπία του σώματος στην εποχή της επιθυμίας: το ναρκισσευόμενο ή πάσχον σώμα» 3 ποιητές διαβάζουν ποιήματα δικά τους και άλλων:

Ποιητές: Δήμητρα Κουβάτα, Σωτήρης Παστάκας , Ηλίας Κουρκούτας

Συζητητές:  Δ. Καραμανάβης (Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής) Κώστας Αγγελής (Κοινωνικός Ανθρωπολόγος) για τη σχέση με το σώμα και τον κοινωνικό/διαπροσωπικό δεσμό στη σημερινή εποχή

Σάββατο 13/4

20:30 Μύλος του Παππά (σκηνή μπαλέτου)

3βήματα μπροστά  παράσταση χορού, παραγωγή του  φεστιβάλ «O Μύλος χορεύει»

3 χορογράφοι δημιουργούν με θέμα την ΑΙΔΩ.

είσοδος 5 ευρώ

Κυριακή 14/4

20:30 Μύλος του Παππά (σκηνή μπαλέτου)

3βήματα μπροστά παράσταση χορού, παραγωγή του  φεστιβάλ «O Μύλος χορεύει»

3 χορογράφοι δημιουργούν με θέμα την ΑΙΔΩ.

είσοδος 5 ευρώ

22:00 closing PARTY!  – Stage

Σεμινάρια:

Χώρος διεξαγωγής: Μύλος του Παππά (Γεωργιάδου 53)

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτου σχετικής εμπειρίας.

………….

23 & 24/3  12:00 – 15:00 &

26/3 17:00- 20:00.

«Εξέλιξη, ενδυνάμωση και   πραγματοποίηση μιας ιδέας σε έργο τέχνης», Zeger Reyers (Ολλανδία). Έργα αποτέλεσμα του σεμιναρίου, είναι πιθανό να παρουσιαστούν στις 30/3 στο Γενί τζαμί.

Συμμετοχή: 25 ευρώ

31/3

11:00-14:00

«Το σώμα και η έννοια της αιδούς μέσω της σωματοψυχοπαιδαγωγικής»,  Ροδουλα Κουλιαμπέρη (Θεσσαλονίκη)

συμμετοχή: 15 ευρώ

6/4

11:00- 13:00

Αυτοπροστασία, οριοθέτηση, αυτοάμυνα Fight back club(Αθήνα)

Συμμετοχή: Δωρεάν

7/4

11:30- 13:00

Σύγχρονος χορός  Ελισάβετ Πλιακοστάθη(Αθήνα) &

13:00- 15:00

Partnering Έφη Δήμου(Αθήνα)

συμμετοχή: 12 ευρώ το ένα /20 ευρώ και τα δύο

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ο Μύλος χορεύει» από 7 έως 14/4 θα γίνουν

ανοικτά  εργαστήρια/σεμινάρια της ομάδας OFF ART

11/4

18:30-20:00

«Body image, δεδομένα πρότυπα και διατροφικές διαταραχές » ένα βιοματικό σεμινάριο χοροθεραπείας. Ρούλα Καραφέρη (Λάρισα) Συμμετοχή: Δωρεάν

 

13/4

11:30-13:00 Masterclass σύγχρονου χορού: Ροδούλα Κουλιαμπέρη(Θεσσαλονίκη)

14/4

11:30-13:00 Masterclass σύγχρονου χορού: Δημήτρης Ράπτης(Αθήνα)

13:30-15:00 Masterclass σύγχρονου χορού: Δέσποινα Καπουλίτσα(Θεσσαλονίκη)

Συμμετοχή: 8 ευρώ το μάθημα.

 

Concept-Υλοποίηση: Ρούλα Καραφέρη

Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: OFF ART-σκηνικές παρουσίες, Λευτέρης Μπατζανούλης,  Γιώτα Μάνου

Τεχνική υποστήριξη: Νίκος Ντούλας

Video: Γωγώ Ταμπάκη

Video postproduction: Λευτέρης Μπατζανούλης

Γραφιστικά: Κος Μαρκάτος

Συνεργαζόμενοι επιμελητές: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Κωνσταντίνος Μπάσιος

 

Tags: , ,

Επανασχεδιασμός της Μόνιμης Συλλογής Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα

Την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 12:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα, μετά τον επανασχεδιασμό τηςκαι τη νέα μουσειολογική μελέτη. Η εκδήλωση των εγκαινίων τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης και θα παραβρεθεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Στρατής.

Η Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα δημιουργήθηκε στο διάστημα 1950 – 1965 από τον γιατρό Γεώργιο Κατσίγρα (1914 – 1998) και περιλαμβάνει 780 έργα -ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια- από τον 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Ο συλλέκτης αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή του στο Δήμο Λαρισαίων το 1981 με μοναδικό όρο την ανέγερση ειδικού κτιρίου για τη στέγαση της. Το 1983 ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και τα επίσημα εγκαίνια στο νέο κτίριο έγιναν το Νοέμβριο του 2003.

Η επανασχεδιασμένη έκθεση της συλλογής προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. Τα έργα τέχνης δεν αντιμετωπίζονται μόνο ως φορείς αισθητικής αξίας, αλλά και ως πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι οι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών.

Το Πνεύμα του Τόπου

Αγροτικές εργασίες, κτηνοτροφική παραγωγή, το ορεινό και πεδινό τοπίο κυριαρχούν στην πρώτη ενότητα, χωρίς να λείπουν και απόψεις αστικού τοπίου. Οι σχέσεις των ανθρώπων με τον τόπο εξελίσσονται ιστορικά καθώς αλλάζει η μορφή της κοινωνίας. Ωστόσο οι δομές της παραδοσιακής αγροτικής οικονομίας παραμένουν ισχυρές στην πρόσληψη του θεσσαλικού χώρου και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικαστική αντίληψη για το πνεύμα του τόπου.

Ιδανικά πλάσματα

Εξιδανικευμένες γυναικείες μορφές, σε σκηνές εργασίας ή ανάπαυσης. Αστές που αναπαύονται ή ονειροπολούν, γυναίκες της υπαίθρου σε καθημερινές ασχολίες, ανατολίτισσες, αγίες και μητέρες  -όλες διατηρούν ανέπαφη την αύρα της ακηλίδωτης θηλυκότητας. Στην ίδια ενότητα συναντούμε πορτρέτα παιδιών κυρίως αστικής προέλευσης, αλλά και παιδιά της υπαίθρου, τα ήθη των οποίων αποδίδονται σύμφωνα με τα αισθητικά και ιδεολογικά πρότυπα της εποχής τους.

Οικειότητα

Περιλαμβάνονται ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που διακρίνονται για τη διάθεση εξερεύνησης του οικείου χώρου, τη μνημόνευση των απλών, αλλά και τόσο σημαντικών στιγμών της καθημερινής ζωής και την εικαστική απόδοση συναισθημάτων. Κυριαρχούν εσωτερικά σπιτιών και αυλές, βάζα με λουλούδια, οικογενειακές σκηνές, φιλικές συναντήσεις, στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού. Μια ιδιαίτερη ενότητα ζωγραφικών και χαρακτικών έργων αφιερώνεται στην απεικόνιση του γυμνού σώματος.

Αγωνιστικότητα

Στην ενότητα εντάσσονται ζωγραφικά και χαρακτικά έργα με σκηνές που απεικονίζουν τον αγώνα των ανθρώπων για επιβίωση σε αντίξοες συνθήκες, το μόχθο των αγροτών στα χωράφια, των εργατών στα εργοστάσια, το πνεύμα αντίστασης και αγωνιστικότητας στην περίοδο της κατοχής, τα κινήματα διαμαρτυρίας, αλλά και τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δυσχερειών στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσουν με μουσική ο Σπύρος Καβαλιεράτος (κιθάρα) και ο Νίκος Έξαρχος (πιάνο).

Μιχάλης Παπαματθαίου - Σάββατο βγαίνω
Γιώργος Μαζωνάκης - Ένα θαύμα
Αντώνης Ρέμος - Δε θέλω να μ΄ αγαπάς
Πάνος Κιάμος - Δύσκολα βράδια
Βασίλης Καρράς - Όπως παλιά
Πέγκυ Ζήνα - Με την πλάτη στον τοίχο
Νότης Σφακιανάκης - Ένα με τη νύχτα
Γιάννης Πλούταρχος - Σε τέσσερις τοίχους
Άρης Καμπάνος - Μη ρωτάς
Νίνο - Ακόμα σε ζητώ

 


Μάρτιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031