Tags: , ,

Χ.Κέλλας: Στο καλάθι των αχρήστων το «ψηφιακό» σχολείο

Την κατάργηση του Προγράμματος για το Ψηφιακό Σχολείο – σύμφωνα και με την Έκθεση Ενημέρωσης Προόδου Κυβερνητικού Έργου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα – φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός με τους βουλευτές του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, συνυπογράφουν σχετική ερώτηση της Τομέρχου Ψηφιακής Πολιτικής κ. Άννας Μισέλ – Ασημακοπούλου προς τους αρμόδιους Υπουργούς  κκ. Νίκο Παππά και Κώστα Γαβρόγλου.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι “η συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων για τον Ψηφιακό Εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα παρουσιάζει μηδενική πρόοδο”, με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει πιστώσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Ως αποκορύφωμα της κυβερνητικής αβελτηρίας αναφέρουν, μάλιστα, την κατάργηση του Προγράμματος «Ψηφιακό Σχολείο», επισημαίνοντας πως “το σχετικό πρόγραμμα, που είχε εγκριθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή το 2014, καταργήθηκε, χωρίς να υλοποιηθεί άλλο αντίστοιχο στη θέση του, ενώ το 2015 ακυρώθηκε η αγορά διαδραστικών πινάκων για τους μαθητές, χάθηκαν για τη χώρα πιστώσεις 250 εκατ. ευρώ και σταμάτησε κάθε σχέδιο ψηφιοποίησης των υπαρχόντων προγραμμάτων σπουδών”.

Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς “αν θα υλοποιηθεί άλλο αντίστοιχο με το Ψηφιακό Σχολείο, πρόγραμμα” καθώς και “ποιος είναι ο σχεδιασμός τους σχετικά με τη ψηφιοποίηση των προγραμμάτων σπουδών”.

 

 

Tags: , ,

Η Ομιλία του Γιώργου Τσούγκρα

Ομιλία του Γιώργου Τσούγκρα, μέλος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, στην συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προυπολογισμό του 2019

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Λίγες μέρες μετά την πανελλαδική απεργία που κάναμε στις 28/11, κόντρα στην υπονομευτική προσπάθεια της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, είμαστε ξανά στο δρόμο οι εργαζόμενοι, μαζί με τους αγρότες που ξαναβγαίνουν στο δρόμο, για να διαδηλώσουμε την θέλησή μας να διεκδικήσουμε τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στην ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι των λίγων, την θέλησή μας ότι δεν δεχόμαστε να ζούμε με την κοροϊδία, τα ψέματα και τα ψίχουλα κυβέρνησης και εργοδοσίας, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, που ετοιμάζεται να ψηφίσει σε λίγο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ένα προϋπολογισμό που επικαιροποιεί στην πράξη και τα 3 μνημόνια, τους πάνω από 700 εφαρμοστικούς νόμους, ενώ προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες του εργαζόμενου λαού και ας τον βαφτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως τον πρώτο μεταμνημονιακό, ο οποίος δήθεν έρχεται να αποκαταστήσει αδικίες.

Οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στην εξαπάτηση των εργαζομένων, κρύβοντας ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετεί, το μόνο που μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους και στα λαικά στρώματα, είναι αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες, μπαλώματα και επιδόματα πείνας, βάζοντας τους να αναμετριούνται  με τα όρια της φτώχειας που όλο και κατεβαίνουν.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των φτωχών στρωμάτων, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν δυσβάσταχτους έμμεσους και άμεσους φόρους που αυξάνονται κατά 1 δις. ευρώ, ΕΝΦΙΑ, με διατήρηση των κουτσουρεμένων συντάξεων & μισθών.

Μειώνει –935 εκ. ευρώ την επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία, -275 εκ. ευρώ την δαπάνη για τις συντάξεις, – 63 εκ. ευρώ το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας των 361 ευρώ που παίρνει μόλις το 10% των ανέργων, ενώ αυξάνει +191 εκ. ευρώ, το κονδύλι για επιδότηση εργοδοτών, για ολιγόμηνες προσλήψεις πάμφθηνου εργατικού δυναμικού.

Μειώνει – 65 εκ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία, που προστίθεται στις περσινές μειώσεις – 363 εκ. ευρώ, γεγονός που θα μεγαλώσει τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και την πληρωμή των ασθενών, ανάλογα στα σχολεία, στους Δήμους, που σε πολλούς πλέον τα ίδια έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και φορολογία, ξεπερνούν την κρατική χρηματοδότηση, για να βγαίνουν έτσι τα ματωμένα πλεονάσματα ύψους 3,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,9 δισ. ευρώ για το 2019 και να διασφαλίζονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακόμα και την εξισορρόπηση του ελλείμματος από την αναβολή της μείωσης των συντάξεων, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαικά στρώματα, αφού περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, όπως τα σχολικά γεύματα -190 εκ. ευρώ, για την δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης -140 εκ. ευρώ, η επιδότηση φτωχών ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα -240 εκ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του.

Κι αν αυτά αφορούν μόνο τα όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, πρέπει να προστεθούν άλλα μέτρα, όπως η κατάργηση της όποιας προστασίας απέμεινε της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, για να ανακουφισθούν οι τραπεζικοί όμιλοι από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

Την ίδια στιγμή, τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής θα στέκονται στις ουρές, θα ψάχνουν στα ψιλά γράμματα των διαφόρων νόμων αν πληρούν «όρους και προϋποθέσεις», δηλαδή αν δικαιούνται μερικά ψίχουλα, αν θα πάρουν «εφάπαξ» πίσω ένα από τα δεκάδες που τους έκλεψαν τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη ο κρατικός προϋπολογισμός ξεχειλίζει από «αντίμετρα» προς το κεφάλαιο. Όπως για παράδειγμα, τα 1,1 δισ. περίπου ευρώ, μόνο για τις απαλλαγές ή μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων και άλλων πρώτων υλών, σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, αεροπορικές εταιρείες, μεγαλοξενοδόχους και ιδιωτικές κλινικές.

Είναι οι ενισχύσεις στο κεφάλαιο με την επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους έως 25 ετών, την μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την μείωση της φορολογίας και στα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους επιχειρήσεων από 15% σε 10%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και οι αγρότες δεν έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο όπως έχουν οι εφοπλιστές.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της μεταμνημονιακής εποχής και της καπιταλιστικής ανάπτυξης και δεν μπορούν να την κρύψουν, ούτε με τα ψέματα, ούτε με τα ψίχουλα από τα ματωμένα πλεονάσματα. 

Η δήθεν μεταμνημονιακή εποχή, δεν περιλαμβάνει την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά την εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του άθλιου νόμου Βρούτση της Ν.Δ, που έλεγε ότι θα καταργήσει, με τον οποίο καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορίζει τον κατώτερο μισθό ο εκάστοτε υπουργός εργασίας, με βάση την δημοσιονομική κατάσταση και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, ο οποίος λέει ότι δεν έχει αντίρρηση να δωθούν 20-30 ευρώ αύξηση τον μήνα, αρκεί η κυβέρνηση να τους μειώσει την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή να χτυπήσει περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία, που αυτοί με τις κυβερνήσεις τους καταλήστευσαν επι δεκαετίες.

Επίσης τα θεατρικά σόου χειροκροτημάτων και πανηγυρισμών από τους βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης στη Βουλή, για την αναβολή της περικοπής της «προσωπικής διαφοράς», που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να κρύψουν την πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα, που λέει ότι η κυβέρνηση δεν καταργεί τις πάνω από 27 μεγάλες περικοπές που έχουν ήδη γίνει στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναιρεί τις μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις που έφερε η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στους νέους συνταξιούχους που βγήκαν στην σύνταξη μετά τον Μάη του 2016, ο οποίος διατηρείται άθικτος. Δεν διασφαλίζει σε μόνιμη βάση τους συνταξιούχους και διατηρεί το «πάγωμα» όλων των συντάξεων για τα επόμενα 4 τουλάχιστον χρόνια. Δεν καταργεί την αύξηση της παρακράτησης στον κλάδο υγείας στις κύριες συντάξεις, από το 4% στο 6% και στις επικουρικές από 0% σε 6%, που επέβαλαν με το 3ο μνημόνιο. Δεν αναιρεί την απόφασή της, για πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν καταργεί την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 που έφεραν με το νόμο Κατρούγκαλου, ούτε την μείωση κατά 20% των κατώτερων συντάξεων σε όσους συνταξιούχους δεν συμπληρώνουν τα 67.

Καμιά σύνταξη δεν έσωσαν. Η αναβολή της νέας μείωσης των συντάξεων για τους παλιούς συνταξιούχους, έγινε για προεκλογικούς λόγους και θα επανέλεθει αργότερα.

Επιπλέον με τα περισσότερα άρθρα του νόμου για την αναβολή της νέας περικοπής των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων, παρέχονται νέες διευκολύνσεις για την ενίσχυση της δράσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, πατώντας στον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος νόμος  έφερε το πνεύμα και το γράμμα του αντιασφαλιστικού νόμου Πινοσέτ, αφού την κοινωνική αναδιανεμητική ασφάλιση την μετέτρεψε σε ανταποδοτική και σε ατομική ευθύνη για να στέλνονται οι εργαζόμενοι, είτε στα επαγγελματικά ταμεία, είτε σε ιδιωτικές εταιρείες για συμπληρωματική ασφάλιση.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Κανείς πλέον δεν πρέπει να πιστεύει τα ψέματα της κυβέρνησης, για τέλος των μνημονίων, ότι σιγά-σιγά αρχίζει η επιστροφή όσων μας έκλεψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι μπαίνουμε στην «κανονικότητα».

Ενώ μας έκλεψαν ολόκληρα καρβέλια, μοιράζουν ή υπόσχονται ψίχουλα, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, για να νομιμοποιήσουν την κλοπή των καρβελιών. Οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαικά στρώματα και η νεολαία μας, να τους τιμωρήσουν και στις εκλογές, ενισχύοντας τους συνεπείς αγωνιστές που παλεύουν για την υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων.

Οι σκυλοκαβγάδες του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, δεν έχουν να κάνουν με τα προβλήματά μας, αλλά με το ποιος από τους δυο τους, παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα για να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των εργατοϋπαλλήλων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρών ΕΒΕ και αγροτών, με την καπιταλιστική ανάπτυξη, που ξεδιάντροπα η κυβέρνηση την βαφτίζει «δίκαιη». Μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη και αυτό μας το δείχνουν καθαρά μια σειρά κλάδοι που βρίσκονται σε πορεία ανάπτυξης χρόνια τώρα, αλλά οι εργαζόμενοι υποφέρουν.

Τα όσα λέει η κυβέρνηση για την μείωση της ανεργίας, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αφού από τις λίστες των ανέργων, έφυγαν πάνω από 500.000 άνεργοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, αφού η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας είναι προσωρινές (8μηνα, 2μηνα ή μερικής απασχόλησης). Το 1 εκατομμύριο άνεργοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες ευκαιριακά απασχολούμενοι, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, δείχνουν την πραγματικότητα της «μεταμνημονιακής» εποχής.

Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ζούμε στην φτώχεια και την ανεργία.

Καμία ανοχή σ’ αυτές τις πολιτικές, καμία αυταπάτη και μείωση των απαιτήσεων, ούτε και απογοήτευση.

Διεκδικούμε σταθερά:

 1. Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων με Ε.Ε, ΔΝΤ, ΕΚΤ.
 2. Να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης και καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο η κυβέρνηση. Άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
 3. Να καταργηθεί το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Άμεση επαναφορά και υποχρεωτικότητα όλων των ΣΣΕ, σε όλες τις επιχειρήσεις, για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
 4. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο– 35ωρο– 5θήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά.
 5. Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
 6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
 7. Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη στις τράπεζες, το δημόσιο, τους δήμους. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την κύρια κατοικία. Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
 8. Να καταργηθεί ο νόμος «Κατρούγκαλου» και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και επιστροφή όλων των κλεμμένων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ.
 9. Αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στη δουλειά από ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ.
 10. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων που λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, μόνιμου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, στα ασφαλιστικά ταμεία.
 11. Υποδομές & μέτρα προστασίας του λαού με αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα. Δημόσιες δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, δημόσιες δωρεάν κατασκηνώσεις για τις εργατικές οικογένειες.
 12. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια, στις επιπτώσεις στους εργαζόμενους με ένταση της εκμετάλλευσης και των απολύσεων, την αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

 

Ταυτόχρονα οφείλουμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γίνονται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενάντια στην συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σ’ αυτούς, η οποία δεν διστάζει να μετατρέψει την Λάρισα και όλη τη χώρα σε Αμερικανονατοϊκό ορμητήριο πολέμου, για ν’ αναβαθμίσει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στο μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της ευρύτερης περιοχής σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, δίνοντας 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ για πολεμικούς σχεδιασμούς του.

Ούτε οι έλληνες εργαζόμενοι, ούτε καμιάς άλλης χώρας, δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών.

Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών κατασκοπευτικών ντρόουνς στην 110 Π.Μ, στις Βάσεις και στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων της χώρας μας, ενάντια σε κάθε αλλαγή συνόρων, ενάντια σε κάθε προσπάθεια περιστολής των λαικών δικαιωμάτων.

Να αποκρούσουμε τις φασιστικές, εθνικιστικές, σοβινιστικές, ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και άλλων οργανώσεων, που αξιοποιεί η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, για να υπερασπίζει το σύστημά της και τα συμφέροντα της.

Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και πρόσφυγες, όχι μόνο σήμερα που είναι παγκόσμια ημέρα του μετανάστη, αλλά μόνιμα, γιατί τέτοια ημέρα κάθε χρόνο, περισσεύει η υποκρισία ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κυβερνήσεων και κομμάτων, προκειμένου να κρύψουν την αντιμεταναστευτική πολιτική τους και τις αιτίες που οδηγούν στη μετανάστευση, την άγρια εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που οδήγησαν ξανά στη μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, κυρίως νέους εργαζόμενους. Που θέλουν τους μετανάστες εργάτες χωρίς δικαιώματα, για να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης για ολόκληρη την εργατική τάξη. Που ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Που κλείνουν σύνορα, κλιμακώνουν την καταστολή, καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επί των ημερών της εξακολουθούν να θαλασσοπνίγονται μετανάστες στο Αιγαίο, να χάνουν τη ζωή τους από το κρύο στον Έβρο, να απανθρακώνονται στα δρομολόγια – θανάτου των διακινητών.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί σε οργάνωση και κοινή πάλη τους μετανάστες εργάτες, που αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης, για να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα, ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών, απέναντι στο κεφάλαιο, στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, για την κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, για διακρατικές συμφωνίες μεταφοράς των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσής τους. Για ανοιχτούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα, για την ασφαλή μετακίνηση προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Για την νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς, την απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των παραβόλων για έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαικά στρώματα, θα είναι χαμένοι και από τη σκληρή διαπάλη των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων και από την καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία πασχίζουν η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, περιφέρεια και δήμοι, εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Από το βήμα της συγκέντρωσής μας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών και άλλων λαϊκών στρωμάτων στη Γαλλία, ενάντια στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και της άγριας φορολόγησής τους. Πρόκειται για ένα μέρος μόνο της σκληρής ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής του «οραματιστή» Μακρόν – στενού εταίρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – και αποτελούν τελευταία λέξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε, που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Αποκαλύπτεται ότι όποιος και να είναι ο διαχειριστής μιας οικονομίας που έχει στρατηγική την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, προωθεί σκληρά αντεργατικά μέτρα και στο όνομα της «πράσινης οικονομίας».

Καταδικάζουμε την άγρια καταστολή, την αστυνομοκρατία σε βάρος των διαδηλωτών, την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης, συνολικά των λαϊκών ελευθεριών από την κυβέρνηση Μακρόν.

Αναδείχνεται σήμερα πιο πολύ η αναγκαιότητα, η πλειοψηφία της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, να οργανωθεί στα ταξικά σωματεία που έχουν αντικαπιταλιστικό-αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό και σε συμμαχία με τις δυνάμεις των μικρών αγροτών και επαγγελματιών, να προσπεράσουν τους ελιγμούς κυβερνήσεων, καθώς και δυνάμεις που επιχειρούν να διοχετεύσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε εφήμερη εκτόνωση, ανώδυνη για το καπιταλιστικό σύστημα. Να απομονώσουν μηχανισμούς που επωάζουν το αυγό του φιδιού και αποτελούν έδαφος για κάθε είδους προβοκάτσια και συκοφάντηση του κινήματος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με τα δικά μας αιτήματα, που απαντούν στις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Καλή δύναμη, υγεία και χρόνια πολλά σε όλους και όλες.

Tags: , , ,

Μ.Χαρακόπουλος: Οι συντάξεις κινδυνεύουν και από το δημογραφικό

«Η επίσκεψή σας στη Βουλή συμπίπτει με την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού της χώρας και παραδοσιακά ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση». Με αυτά τα λόγια ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υποδέχθηκε στη Βουλή 50 μέλη του 4ου ΚΑΠΗ και 50 μέλη του 5ου ΚΑΠΗ Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που ως αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό ασχολήθηκε επισταμένως με το πρόβλημα, είπε προς τα μέλη των ΚΑΠΗ ότι «καθώς όλοι είστε συνταξιούχοι και αγωνιάτε για τις συντάξεις σας, θέλω με ειλικρίνεια να σας πω ότι πέραν των διαβεβαιώσεων που κατά καιρούς ακούτε, οι συντάξεις εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης. Μια χώρα με περισσότερους παππούδες από εγγόνια δεν μπορεί να έχει ασφαλές μέλλον! Αν τα επόμενα χρόνια δεν υπάρξει ένα άλμα προς τα εμπρός στην οικονομία, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι περισσότεροι από τους 350-500 χιλιάδες νέους με προσόντα, που εγκατέλειψαν τη χώρα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, τότε μην έχουμε αυταπάτες ότι είναι εγγυημένες οι συντάξεις σε βάθος χρόνου. Αν δεν ανοίξουν δουλειές, θέσεις πλήρους απασχόλησης, αν δεν γίνουν επενδύσεις, αν δεν υπάρξει φιλικό προς τις επενδύσεις κλίμα, από που θα βρουν λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν συντάξεις;

Το δημογραφικό, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της πληθυσμιακής μας συρρίκνωσης, θα έχει δραματικές συνέπειες στο ασφαλιστικό, το σύστημα υγείας, την πορεία της οικονομίας αλλά και την εθνική μας υπόσταση. Ελπίζω, το πόρισμα στο οποίο καταλήξαμε να υιοθετηθεί όχι μόνο από την επόμενη κυβέρνηση αλλά από τις κυβερνήσεις των επόμενων χρόνων, προκειμένου να αναστραφεί η δημογραφική μας κάμψη και να ατενίσουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον».

 

 


 
					

Tags: , ,

Παράταση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνέχεια των με αρ. 3834/139008/12-10-2018, 4231/160659/20-11-2018 και 4526/174529/14-12-2018 εγγράφων του Υπ.Α.Α.Τ., σας ενημερώνει ότι η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων συγκομιδής από τους αμπελοκαλλιεργήτες για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019 μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) παρατείνεται μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 2018 αντί την 15η Δεκεμβρίου 2018.

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κατόπιν συνεννόησης με την Δ.Α.Ο. Π.Ε. Λάρισας, δύνανται να κατατεθούν χειρόγραφες δηλώσεις συγκομιδής μέχρι το τέλος της καταληκτικής ημερομηνίας.

Tags: , ,

Τα ρήγματα του Δήμου Κιλελέρ

Ερώτηση προς  τον περιφερειάρχη θεσσαλίας

σχετικά με τα ρήγματα στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ

Το 1994 παρουσιάστηκαν στην τότε Κοινότητα Νίκης, μεγάλες ρωγμώσεις με καταστροφή  σπιτιών και άλλων κτισμάτων.  Η τότε Νομαρχία Λάρισας, κάλεσε Ομάδα Πανεπιστημιακών του τμήματος Γεωλογίας και Φυσικής Γεωγραφίας, η οποία αφού επισκέφτηκε την παρακάρλια περιοχή και τις κοινότητες που επλήγησαν, συνέταξε έκθεση με τις παρατηρήσεις της.

Κατά τη γνώμη της επιστημονικής ομάδας, τα ρήγματα αυτά  στην περιοχή της λίμνης Κάρλας οφείλονταν στην πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και  κυρίως στις υπεραντλήσεις νερού από μεγάλα βάθη. Πράγματι αφού η περιοχή δεν είχε άλλες δυνατότητες άρδευσης, οι αγρότες αντλούσαν νερό από βάθη μεγαλύτερα των 300 – 350 μέτρων.

 

Το 2017 σημειώθηκαν νέες σημαντικές ρωγμώσεις, σε συνδυασμό και με τους σεισμούς που παρατηρούνται τελευταία στην περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν δημιουργηθεί εύλογες ανησυχίες και ρωτάμε:

 • Ποιες παρεμβάσεις έγιναν από το 1994 μέχρι σήμερα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αντιμετωπισθούν κίνδυνοι νέων ρωγμώσεων;
 • Τι μέτρα έχουν παρθεί ή θα παρθούν για να εμπλουτισθεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας στην πρώην παρακάρλια και όχι μόνο περιοχή;

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας

 1. Τσιαπλές Αναστάσιος
 2. Λούμας Γεώργιος
 3. Χαλάτσης Αστέριος

 

Λάρισα 17/12/2018

 

 

Tags: , ,

Κ. Αγοραστός: ψηφιακοί χάρτες των αναδασμών και αναδιανομών

Τους επικαιροποιημένους ψηφιακούς χάρτες των αναδασμών και αναδιανομών υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στη Διεύθυνση Δασών στάλθηκαν σήμερα οι επικαιροποιημένοι ψηφιοποιημένοι χάρτες των αναδασμών και των αναδιανομών μετά την υπογραφή τους από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λάβει πλέον από τη Διεύθυνση Δασών τους επικαιροποιημένους χάρτες για να προχωρήσει η πληρωμή των αγροτών.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε: «Σήμερα υπογράψαμε και επικυρώσαμε τους ψηφιοποιημένους χάρτες των αναδασμών και των αναδιανομών που είχε εκπονήσει η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και τα αποστέλλουμε στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Δασών τόσο για την Π.Ε. Λάρισας όσο και για την Π.Ε. Μαγνησίας.

Από εκεί και πέρα η Διεύθυνση Δασών θα στείλει τους επικαιροποιημένους χάρτες με τους αναδασμούς και τις αναδιανομές στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθούν οι αγρότες.

Ολοκληρώσαμε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτύχαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη. Υπάρχουν, όμως, και άλλα προβλήματα που αφορούν  τους δημοτικούς αναδασμούς και τα δημοτικά κτήματα.

Παρ’ όλο που δεν είμαστε αρμόδιοι για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, προκειμένου να ληφθούν όλα ομαδοποιημένα από κάθε περιοχή.

Υπάρχουν, ακόμη, προβλήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και με τους αναδασμούς του 1910 που εντασσόταν στο Περιφερειακό Θεσσαλικό Ταμείο. Επίσης υπάρχουν προβλήματα στο Μεγάλο Μοναστήρι, στη Νέα Λεύκη και στο Συκούριο και χρειάζεται η ενεργοποίηση των Δήμων για την επιλυση των συγκεκριμένων θεμάτων».

Tags: , ,

Ο Ερμής θα τιμήσει τον Β. Αγγελακόπουλο

Ο Ερμής θα τιμήσει τον Β. Αγγελακόπουλο

Αποδεικνύοντας ότι στον αθλητισμό αντίπαλος είσαι μόνο για όσο διαρκεί μία αναμέτρηση, ο Ερμής Αγιάς-Λάρισας, αποφάσισε να τιμήσει τον Λαρισαίο πάουερ φόργουορντ του Ηρακλή, Βασίλη Αγγελακόπουλο, στο σαββατιάτικο ντέρμπι στο κλειστό της Νεάπολης.

Η λαρισινή ομάδα θα τιμήσει τον Αγγελακόπουλο για την τεράστια προσφορά του στο λαρισινό μπάσκετ και όχι μόνο, αγωνιζομένος από το 1997 έως και τώρα, φορώντας τις φανέλες όλων των λαρισινών ομάδων (ΓΣΛ, Ολύμπια, ΑΕΛ), αλλά και πολλών ακόμη ελληνικών ομάδων.

Παράλληλα, θέλοντας η διοίκηση του Ερμή να δώσει έναν άλλο τόνο στο ντέρμπι θα κληρώσει δώρα στους φιλάθλους προσφορά των εταιριών Alpha, Arysta και Ριζούλη, ενώ προγραμματίζει κι άλλες εκπλήξεις.

Τη συνολική παρουσίαση των event του σαββατιάτικου αγώνα θα έχει η φίλη του Ερμή και γνωστή παρουσιάστρια, κα Έλενα Κρεμλίδου.

Tags: , ,

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία στο Δήμο Κιλελέρ

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Μουσικής Σχολής Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Μουσικής Σχολής Νίκαιας,  με τη φετινή συμμετοχή και του νεοσύστατου τμήματος  της Παιδικής Χορωδίας,  παραρτήματος  Πλατυκάμπου.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος με αναφορά στο ποιοτικό, εκπαιδευτικό & καλλιτεχνικό έργο που επιτελείται στη σχολή από τον διευθυντή  κ. Γιώργο Κουλιόπουλο και όλους τους καθηγητές της και απ’ αυτούς που συμμετείχαν στα Μουσικά Σύνολα αλλά και απ’ αυτούς που δεν συμμετείχαν όμως βοήθησαν ουσιαστικά και πρακτικά προετοιμάζοντας  τους μαθητές  για την εμφάνισή τους. Προς επιβεβαίωση δε των λεγόμενων του ο δήμαρχος, απένειμε δημόσια και επίσημα τους τίτλους  σπουδών που απέκτησαν  ύστερα  από επιτυχείς εξετάσεις οι παρακάτω σπουδαστές τον Ιούνιο του 2018:  Ζαπίτη Δέσποινα πτυχίο πιάνου,  Παυλοπούλου Βασιλική, Τούσιας Αλέξανδρος, Τσιλούλη Ειρήνη &Τσιρούλη Καλλιόπη πτυχίο αρμονίας.

Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα και την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της Κ.Δ.Ε.Κ.& της Σχολής αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Αχιλλέας Χατζούλης, συμφωνώντας με τον προλαλήσαντα  δήμαρχο και ευχόμενος σε όλους «Χρόνια Πολλά».

Στους καθηγητές που συμμετείχαν και αναφέρονται στο πρόγραμμα προστίθενται και οι: Νάντια Μιχαλούλη, Δημήτρης Νίκου πιάνο,  Βαγγέλης  Ντούφας κρουστά,  &  Ρούλα Ξεσφιγκούλη αρμόνιο-τραγούδι, που προετοίμασαν τα παιδιά.

Την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία παρακολούθησαν  οι αντιδήμαρχοι Κιλελέρ κ.κ. Σπύρος Καλέτσιος και Αντώνης Ρετζιάς, η πρόεδρος και ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας  κα Βασιλική Πιλάτου και κ. Γιώργος Ψαρούλης, ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Κιλελέρ κ. Στέλιος Καραφέριας, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας κ.ΓιάννηςΓκουτζίδης, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων Οργανισμών και Συλλόγων του Δήμου Κιλελέρ κ.α.

Tags: , ,

Ο Σεβασμιώτατος στον Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λαρίσης. Ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων, Τρίτη 25 Δεκεμβρίου, θα λειτουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου. Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και θα τελέσει και το εξάμηνο μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Ιγνατίου.

Tags: , ,

Το γκόλ για την απεξάρτηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 4o Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5Χ5 «Γκολ για την Απεξάρτηση» που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ στις αθλητικές εγκαταστάσεις του, σε συνεργασία με άλλους 11 σημαντικούς φορείς της πόλης και ομάδες εργαζομένων.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 θα διεξαχθεί ο Τελικός Κυπέλου της διοργάνωσης. Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στον Τελικό Κυπέλου είναι το Απολλώνιο Θεραπευτήριο και το Θεσσαλικό Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή».

Με την ευκαιρία της αναμέτρησης οι εκπρόσωποι των φορέων και των συλλόγων θα ανταλλάξουν ευχές με τα μέλη και το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. 

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα συνεχιστούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Tags: , ,

Σύλληψη ατόμου για κατοχή ναρκωτικών στη Λάρισα

Συνελήφθη χθες (17-12-2018) το απόγευμα στη Λάρισα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, ένας 37χρονος, διότι σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία νάιλον συσκευασία με αποξηραμένη κάνναβη, βάρους (23,3) γραμμαρίων, μικροποσότητα μείγματος κάνναβης – καπνού και (15) ναρκωτικά δισκία, τα οποία κατείχε χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.

Tags: , ,

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Λάρισας

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης « Ο Τύπος στον 20ο αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», σχεδίασε και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2018-19, θα υλοποιεί νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Μαθαίνουμε για την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»…του Τύπου.

Το πρόγραμμα είναι ευέλικτα σχεδιασμένο ώστε να απευθύνεται σε σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, προσαρμοσμένο στο ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο τόσο της Α’βάθμιας όσο και της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος:

 • Τα παιδιά θα ξεναγούνται στη περιοδική έκθεση όπου θα πληροφορούνται για την ιστορία του Τύπου  στη Θεσσαλία που αρχίζει από την απελευθέρωσή της το 1881 και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες μετά την αποχώρηση των Οθωμανών.
 • Θα βλέπουν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μέσα από τα οποία θα ιχνηλατούν την διαδρομή της πόλης και όλες τις εξελίξεις που επέφεραν αλλαγές στη φυσιογνωμία και την οργάνωσή της.
 • Θα αντιλαμβάνονται πώς η τοπική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κατάφερε να εξελιχθεί σε φαινόμενο του ελληνικού τύπου επί 96 χρόνια, εμπλουτίζοντας το αρχείο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, με σπάνιο πρωτογενές ιστορικό υλικό.
 • Θα αλληλεπιδρούν  μεταξύ τους αλλά και με το διαδραστικό έκθεμα που θα τους δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία.
 • Μέσα από ένα σύγχρονο ολόγραμμα, θα ζωντανεύει μπροστά τους ο τρόπος που λειτουργούσε μια εφημερίδα και οι άνθρωποι που την εμψύχωναν.
 • Στο τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα να γράφουν σε φύλλο πραγματικής εφημερίδας το δικό τους μοναδικό άρθρο.

 

Το πρόγραμμα θα διαρκεί  περίπου μιάμιση ώρα.

Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στο τηλέφωνο: 2410-239446.

Κόστος συμμετοχής 1,5 €/μαθητή

Tags: , ,

Διακοπή νερού λόγω έργων ύδρευσης στη Λάρισα

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και από ώρα 9:00 μέχρι 15:00 θα γίνει Διακοπή νερού λόγω έργων ύδρευσης στις παρακάτω οδούς:

 • ΡΟΥΣΒΕΛΤ (από Ηπείρου μέχρι Μανδηλαρά)
 • ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ

 

 

Tags: , ,

Μια Χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για την Κένυα

«Μια Χριστουγεννιάτικη αγκαλιά για την Κένυα» την οποία διοργανώνει η Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής Φοιτητών/τριών Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και το Δήμο Λαρισαίων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 19:00

στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την παρουσίαση της ομάδας και των δράσεών της. Θα γνωρίσουμε μαζί το σύστημα υγείας της Κένυας και θα μοιραστούμε επιδημιολογικά δεδομένα από τη δράση μας στην περιοχή.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχή από την τάξη Κλασικού & Σύγχρονου τραγουδιού του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Ρουκά και τη συνοδεία της Ελένης Παππά (πιάνο) και παιδική χωρωδία από Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου υπό τη διεύθυνση Δήμητρας Γκορίλα.
Παράλληλα, στο φουαγιέ του Ιδρύματος θα πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της αποστολής και φιλανθρωπικό bazaar με παιδικές Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες.

Η Ομάδα Εξωτερικής Αποστολής συστάθηκε και δραστηριοποιείται από το 2017 υπό την επιστημονική καθοδήγηση των Καθηγητών του Τμήματος Ιατρικής. Στα πλαίσια των δράσεών μας προγραμματίζεται ταξίδι το ερχόμενο καλοκαίρι στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των τριγύρω επαρχιών. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις δράσεις της ομάδας θα διατεθούν για την ενίσχυση της Ιατρικής Aποστολής.

Σας περιμένουμε και φέτος με ανυπομονησία να αγκαλιάσετε την προσπάθειά μας και να ενισχύσετε το έργο της ομάδας με το δικό σας μοναδικό τρόπο. Η παρουσία σας θα δώσει στην ομάδα ώθηση για συνέχιση του σκοπού για τον οποίο πρωτοσυστάθηκε, την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο.

Tags: , ,

Αρτοκεντήματα στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

με αρτοκεντήματα  σε συνεργασία μ αρτοκεντήματα ε τον αρτοποιό κ. Γ. Αντωνιάδη!

Το Σάββατο 15/12 και την Κυριακή 16/12/2018 πραγματοποιήθηκε το  εργαστήρι «Χριστουγεννιάτικα αρτοκεντήματα» που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Γονείς και παιδιά περιηγήθηκαν στο Μουσείο, άκουσαν χριστουγεννιάτικες ιστορίες για τον Μύλο του Παππά,  τα έθιμα του Δωδεκαημέρου και τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα!

Στη συνέχεια, ο αρτοποιός – καλλιτέχνης κ. Γιώργος Αντωνιάδης αφηγήθηκε την ιστορία της οικογενειακής του παράδοσης που ξεκίνησε το 1871 και έδειξε σε όλους μερικά από τα μυστικά της τέχνης του! Ζυμαρένιοι χιονάνθρωποι, αστέρια, έλατα και χριστουγεννιάτικα μπισκότα «κεντήθηκαν» και στολίστηκαν από τα χέρια μικρών και μεγάλων!

Επιλεγμένα χριστουγεννιάτικα αρτοκαλλιτεχνήματα του κ. Γ. Αντωνιάδη θα εκτίθενται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου στην είσοδο του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων.

Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, Μύλος του Παππά. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-14:00, Τετάρτη – Παρασκευή 18:00-21:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410 530083.

 

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια

 


Δεκέμβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31EC