Tags: , ,

Μάξιμος: Δικαιολογημένες αντιδράσεις για το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισημάναμε την ανάγκη αυτή να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια και μόνο. Και τούτο διότι η έλλειψη ακαδημαϊκών κριτηρίων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και αντιδράσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν σχολές ή τμήματα του ΤΕΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ουσιαστική κατάργηση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, γεγονός που δημιουργεί δικαιολογημένες διαμαρτυρίες από τους φοιτητές του». Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με σκοπό την ενημέρωσή του για το θέμα της κατάργησης του τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών τόνισαν, ότι, στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμία αντιστοίχηση για το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επεσήμαναν τις παραμέτρους που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη πριν τη λήψη τελεσίδικων αποφάσεων. Αρχικά ανέφεραν ότι, η αυξημένη βάση εισαγωγής στο τμήμα –14.000 μόρια- που είναι υψηλότερη ακόμα και από υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά και το έμπειρο διδακτικό προσωπικό εγγυώνται υψηλό επίπεδο σπουδών. Επίσης, υπογράμμισαν την παράδοση καινούργιων και σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ μόλις πριν ένα έτος. Τέλος, το αυξημένο ενδιαφέρον των υποψηφίων φοιτητών για το τμήμα και κυρίως η υψηλή απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας -καθώς η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται στην ειδικότητα- επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις, που ουσιαστικά το καταργούν και δεν μεριμνούν για την αντιστοίχησή του, είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Τον Μάξιμο Χαρακόπουλο ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, δευτεροετείς φοιτήτριες του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, Αλεξία Ματζίρη και Μαρία Στυλιανού.

Tags: , ,

Σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας και ξηρασίας στη Θεσσαλία

Στην επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας και ξηρασίας του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον» της Πράξη «Επικαιροποίηση της μελέτης «Σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων Λειψυδρίας και Ξηρασίας», προϋπολογισμού 35.000 €.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκε η ένταξη της Πράξης στο Πρόγραμμα, με Δικαιούχο τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ο κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική στο νερό και σημείωσε ότι: «Με την κλιματική αλλαγή η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν υπάρξει μεταφορά νερού από τον Αχελώο.Παρά τα μεγάλα έργα που έχουμε υλοποιήσει ή υλοποιούμε ως Περιφέρεια (λίμνη Κάρλα, φράγμα Ληθαίου, φράγμα Μαυρομάτι, έργα στον Μέγα ποταμό, τον Πηνειό, τον Ενιπέα κ.α.), η Θεσσαλία κινδυνεύει να έρθει στο μέλλον με φαινόμενα περιβαλλοντικής ερημοποίησης, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει και στην κοινωνική. Για το λόγο αυτό και σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, επικαιροποιούμε το Σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων Λειψυδρίας και Ξηρασίας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τα έργα εκείνα που είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε τις ποσότητες νερού που χρειάζεται ο τόπος μας».

Η πράξη αφορά στην επικαιροποίηση της κατάρτισης στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση φαινομένων ξηρασίας – λειψυδρίας στην περιοχή αρμοδιότητας Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ύδατα. Το σχέδιο αυτό έχει διαμορφωθεί με βάση το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων που αφορούν στη Θεσσαλία και περιλαμβάνει κυρίως μέτρα πρόληψης, βάσει του συνδυασμού διάφορων εναλλακτικών λύσεων, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από τη λειψυδρία και την ξηρασία.

Στόχος του σχεδίου είναι να ποσοτικοποιήσει την ξηρασία και λειψυδρία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να εξετάσει πιθανές μεθοδολογίες για την πρόβλεψη μελλοντικών φαινομένων και να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης για τα διάφορα επίπεδα επικινδυνότητας. Έτσι, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας όπως απώλειες  γεωργικών καλλιεργειών, καταστροφές στα φυσικά οικοσυστήματα, αύξηση κινδύνου πυρκαγιάς δασών, υποβάθμιση εδαφών και ερημοποίηση. Επίσης θα συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της λειψυδρίας (ελλείψεις στην δημόσια παροχή νερού, μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, αύξηση της τιμής του νερού λόγω του κόστους των μέτρων μετριασμού, υφαλμύρινση των υπόγειων υδάτων λόγω υπεράντλησης, κά).

Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μετά από τη διαδικασία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ τα παραδοτέα της πράξης θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

 

Tags: , ,

Πρόγραμμα Ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερώνυμου

Με ιδιαίτερη χαρά αναγγέλλουμε το γεγονός της Ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερώνυμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.

Για το λόγο αυτό προτρέπουμε όλο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, να βρισκόμαστε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 10:45π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Λαρίσης για να αναμένουμε την άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, και εν συνεχεία να τον συνοδεύσουμε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου, όπου θα λάβει χώρα η τελετή ενθρονίσεώς του, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, πλειάδος Αρχιερέων, Κληρικών και Μοναχών, των Αρχών και του φιλοχρίστου λαού. Αμέσως μετά τo πέρας της ενθρονίσεως, ο νέος Ποιμενάρχης μας θα τελέσει Τρισάγιο στoν τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου.

Την επομένη της ενθρονίσεως, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 5:30 μ.μ. έως 9:00 μ.μ. ο νέος Ποιμενάρχης μας θα δεχθεί τις συγχαρητήριες ευχές όλων μας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Λαρίσης, επί της οδού Ιωαννίνων 3.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

 

Tags: , ,

Ακρόαση για το Πάρκο των Ευχών

Ο Δήμος Λαρισαίων – Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών προσκαλεί σε ακρόαση επαγγελματίες άντρες και γυναίκες ηθοποιούς, animateur, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μάγους, ταχυδακτυλουργούς και μουσικούς αλλά και ερασιτέχνες με εμπειρία στο θέατρο δρόμου και τη διάδραση με τα παιδιά, προκειμένου να εργαστούν σε χριστουγεννιάτικα δρώμενα στο Πάρκο των Ευχών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ελένης Ευθυμίου.

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 και ώρα προσέλευσης 10:30 π.μ.στο Αμφιθέατρο στο Μύλο του Παππά (Γεωργιάδου 53 – κεντρικό κτήριο, 2ος όροφος).

Αποστολή βιογραφικών: toparkotonefxon@gmail.com.

Πληροφορίες: 2410 614449.

Tags: , ,

Νέο ωράριο λειτουργίας του Διαχρονικού Μουσείου

Το ωράριο λειτουργίας του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας από 1 Νοεμβρίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019 διαμορφώνεται ως εξής: Τρίτη – Κυριακή, 09.00 – 16.00, με γενική είσοδο 2 €. Τη Δευτέρα το Μουσείο θα παραμένει κλειστό.

Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2413508242 καθώς και στην ιστοσελίδα του Μουσείου:

http://dml.culture.gr/index.php/el/episkepsi/orario-eisitiria

Tags: , ,

Ορκισμένοι εχθροί της αριστείας και brain drain-Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Μια από τις μεγάλες πληγές στην Ελλάδα της κρίσης είναι αυτή της φυγής στο εξωτερικό νέων με υψηλά προσόντα, το λεγόμενο brain drain. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, και για τούτο απαιτούνται ταχύτατες πολιτικές αποφάσεις.

Η απώλεια για τη χώρα των ανθρώπων που στην ακμή της παραγωγικής τους δραστηριότητας μεταναστεύουν δημιουργεί δυσαναπλήρωτα κενά. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για γκασταρμπάιτερ, ανειδίκευτους εργάτες που τη δεκαετία του ’60 πήγαιναν «στις φάμπρικες της Γερμανίας και το Βελγίου τις στοές». Αντιθέτων, είναι επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους γιατροί, μηχανικοί και πληροφορικάριοι, που είχαν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία αλλά και στην άνοδο της επιστημονικής έρευνας και γνώσης. Αναμφίβολα, η φυγή τους προκαλεί ρήγμα στην μεσαία τάξη, που ανέκαθεν έδινε τον τόνο της ισορροπίας και της προόδου.

Επιπλέον, η μετανάστευση των νέων οδηγεί σε περαιτέρω και ταχύτερη γήρανση της ήδη γερασμένης κοινωνίας μας, και σε μεγαλύτερη ακόμη υπογεννητικότητα, καθώς χάνονται οι γενιές που κάνουν οικογένεια και παιδιά.

Μπορεί να αντιστραφεί αυτό το ζοφερό κλίμα; Με τις υπάρχουσες συνθήκες, δυστυχώς, όχι. Για να γίνει απαιτείται μια επανάσταση του αυτονόητου, πρωτίστως στην οικονομία. Μην λησμονούμε ότι οι περισσότεροι νέοι που ξενιτεύονται, το κάνουν με μισή καρδιά. Αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις εργασίας, θα έμεναν εδώ, ακόμη και με μικρότερες αποδοχές. Όχι μόνον από φιλοπατρία και για να είναι κοντά στις οικογένειές τους, αλλά και γιατί η Ελλάδα, ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, είναι ωραία χώρα για να ζει κανείς σε σχέση με τη γκρίζα καταθλιπτική βόρεια Ευρώπη.

Ωστόσο, όσο βασιλεύει ο κρατισμός και το επιδοματικό μοντέλο, θα έχουμε διαχείριση της μιζέριας και φυγή των καλύτερων μυαλών. Ίσως, όμως, αυτός να είναι και ο στόχος των κυβερνώντων, καθώς είναι οι κατ’ εξοχήν εκφραστές της μετριότητας και ορκισμένοι εχθροί της αριστείας. Αλλά σε έναν κόσμο άκρως ανταγωνιστικό αυτό το μοντέλο δεν θα περπατήσει μακριά. Ήδη, η Ευρώπη, που αλλάζει και αυτή ραγδαία, δεν θα επιτρέψει εμείς να πηγαίνουμε με το δικό μας χαβά.

Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται σε μια άλλη πολιτική, αντιστρόφως ανάλογη με τη σημερινή. Μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται να γυρίσουν όσοι έφυγαν, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, και να μην φύγουν άλλοι, πρέπει να δώσει όλο το βάρος της στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα στους κλάδους με τεχνολογίες αιχμής, στις ιατρικές υπηρεσίες, που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Κι αυτό θα γίνει με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με τη δραστική μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και την εξόντωση του τέρατος της γραφειοκρατίας, που υποθάλπει τη διαφθορά σε όλες τις κλίμακες του δημοσίου. Επιπλέον, θα πρέπει άμεσα, έστω τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, να προχωρήσουμε στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που και θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν και νέους θα κρατήσουν στην Ελλάδα.

Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ νοιάζεται πώς θα θολώσει τα νερά και πως θα αποτρέψει την επερχόμενη κατάρρευσή της στις επικείμενες εκλογές. Ό,τι κι αν κάνει, όμως, τα πολιτικά ψωμιά τους τελειώνουν. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει, χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με σχέδιο και εργασία, να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Και πρώτιστος στόχος θα είναι και η επιστροφή των νέων μας από την ξενιτιά.

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.

Tags: , ,

ΕΚΛ: Νέοι και νέες 20-29 ετών, δικαιούνται επίδομα από τον ΟΑΕΔ

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, ενημερώνει τους νέους και τις νέες, ηλικίας από 20 έως 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο, δικαιούνται επίδομα 73,37 ευρώ τον μήνα και για 5 μήνες.

Προϋπόθεση για να το πάρουν, είναι να έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν αποκτήσει πτυχίο ή να έχουν απολυθεί από το στρατό.  Η προθεσμία είναι τρίμηνη από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ

 • Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΦΜ
 • Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας, ή αντίγραφο συμφωνητικού μίσθωσης κατοικίας, κατατεθειμένου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
 • Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (Δελτίο ταυτότητας, Διαβατήριο κ.λ.π.)
 • Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ
 • Άδεια διαμονής ή εργασίας προκειμένου περί ανέργων πολιτών υπηκόων τρίτων χωρών.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ

 1.   Αστυνομική ταυτότητα.
 2. Βεβαίωση σχολής (απόκτηση πτυχίου ή διακοπή σπουδών με γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας).
 3.  Απολυτήριο στρατού (για όσους απολύθηκαν από τον Στρατό ή βεβαίωση στρατιωτικής αρχής ότι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
 4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνει ότι :
  Α) Δεν πραγματοποίησε περισσότερα από 80 ημερομίσθια σε συνεχή ή διαλείπουσα απασχόληση μετά την εγγραφή του στο ειδικό μητρώο ανέργων.
  Β)   Δεν ασκεί ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα, ούτε εργάζεται σε επιχείρηση του πατέρα, της μητέρας ή της (του) συζύγου.

Γ) Δεν συνταξιοδοτείται και δεν έχει επιδοτηθεί για ανεργία
Δ)  Δεν απασχολείται σε γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες.
Στ)  Εφόσον αναλάβει εργασία ή ασθενήσει ή συνταξιοδοτηθεί υποχρεούται να το γνωρίσει αμέσως στην αρμόδια Υπηρεσία.

 1. ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

 

Tags: , ,

Συνεδρίαση της ΕΠΣ Λάρισας με τη συμμετοχή αθλητικών σωματείων του Δ. Τεμπών

Τακτική συνεδρίαση της ΕΠΣ Λάρισας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην έδρα του δήμου στο Μακρυχώρι με την συμμετοχή αθλητικών σωματείων του Δ.Τεμπών .

Μια πολύ καλη πρωτοβουλία της ΕΠΣ που έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν κοντά και να γνωριστούν καλύτερα η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων με τον Δήμο Τεμπών και τους αθλητικούς συλλόγους του δήμου ετσι ώστε να καταγραφούν προβληματισμοί των διοικήσεων του κάθε ποδοσφαιρικού σωματείου .
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος: καλοσώρισε την Διοίκηση της ΕΠΣ Λάρισας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και τους συνεγχάρει που με αυτή την κίνηση τους βρίσκονται δίπλα καθημερινά στους αθλητικούς συλλόγους και οπως δήλωσε και ο ιδιος στα πλαίσια των δυνατοτήτων ως Δήμος Τεμπών και μέσα απο τον Δημοτικό οργανισμό του δήμου μας προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στα σωματεία και να στηρίζουμε το έργο τους είτε με την συντήρηση των γήπεδων είτε με παρεμβάσεις όπου χρειαστούν για την σωστή και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων,οι με διάφορες εκδηλώσεις που συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές .

Ηδη ως δημοτική αρχή σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση αθλητικών έργων προϋπολογισμού 360.000 ευρώ που συγκεκριμένα πρόκειται να βελτιωθούν τα ανοικτά γήπεδα Μακρυχωρίου, Γόννων,Συκουρίου, Καλοχωρίου, Παραποτάμου και οι αθλητικοί χώροι στα σχολεία Γόννων, Πυργετού και Μακρυχωρίου.Ακόμη σε συνεργασία με την Γ.Γ.Α προχωράμε στην δημιουργία αθλητικού κέντρου στην δημοτική κοινότητα Γόννων με γήπεδο 5Χ5 ,γήπεδο μπάσκετ και γήπεδο τένις ,οπως και την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στο Μακρυχώρι προϋπολογισμού δαπανης 195,570,00 ευρώ .
Στο τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών απο τον Δήμαρχο Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτο και τον πρόεδρο της ΕΠΣ κ.Δημήτρη Μπουχλαριώτη.

Tags: , ,

Έναρξη Σχολής γονέων στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης

Ξεκίνησαν χθες, Κυριακή 4 Νοεμβρίου, οι ομιλίες στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων -«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΥΖΥΓΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΓΟΝΕΙΣ» , στον Ιερό Μητροπολιτκό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

<< Όλοι δεχόμαστε ότι στις μέρες μας ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας περνάει κρίση και υποβαθμίζεται και μάλιστα με τη σφραγίδα του νόμου: Σύμφωνο συμβίωσης και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αλλαγή φύλου κλπ. Τα διαζύγια από τη μια αυξάνονται αλματωδώς και από την άλλη όλο και πιο δύσκολα αποφασίζουν οι νέοι άνθρωποι να έρθουν «εις γάμου κοινωνίαν». Ως Εκκλησία έχουμε πολύ πόνο για τα προβλήματα αυτά και μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και ποιμαντική ευθύνη  πως θα τα λύσουμε και με ποιον τρόπο θα βοηθήσουμε τους νέους μας να κάνουν έναν επιτυχημένο γάμο και μια ευλογημένη οικογένεια. >> Ήταν μεταξύ άλλων η εισαγωγή στην 1η ομιλία που έκανε ο υπεύθυνος της προσπάθειας, π.Ραφαήλ, θίγοντας διάφορες πτυχές του γάμου και της οκογένειας, προμηνύοντας και τα θέματα που θα αναπτυχθούν στις επόμενες ομιλίες.

Όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση άκουσαν ενδιαφέροντα πράγματα που έγιναν αφορμή για τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε.

Η επόμενη συνάντηση-ομιλία θα πραγματοποιηθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 στις 7.30 μ.μ.

Tags: , ,

Φιλική ήττα του Ερμή Αγιάς-Λάρισας

Το πρώτο του παιχνίδι – έστω και φιλικού επιπέδου – έδωσε για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στο κλειστό της Αγιάς, ο Ερμής, αντιμετωπίζοντας την ομάδα της Καστοριάς, η οποία και επικράτησε με 80-71.

Ο Γιώργος Σκαραφίγκας που δεν είχε στη διάθεσή του τους Τσιαμπαλή και Κόμματο έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του, θέλοντας να τους διατηρήσει σε αγωνιστικούς ρυθμούς ενόψει της δύσκολης συνέχεια του πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής κατηγορίας.

Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, η Καστοριά κατάφερε από την αρχή να πάρει το προβάδισμα στο σκορ και να το διατηρήσει ως και την ολοκλήρωση της φιλικής αναμέτρησης.

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 39-44, 56-62, 70-81

ΕΡΜΗΣ (Σκαραφίγκας): Τριανταφύλλου 4, Βρεττάς 4, Σπυρόπουλος 13, Τζόλος 14, Κούκσιτς 13, Λόλας 5, Τσιλούλης 5, Τσούμας 3, Λάππας 4, Νταλός 3, Τσιούλκας 2.

Tags: , ,

Έργα αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Τεμπών

«Χρηματοδότηση  ύψους 868,000,00 ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Τεμπών και συγκεκριμένα στην Τοπική κοινότητα Πουρναρίου μετά απο απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.

Η χρηματοδοτήση εντάσσεται  στην Πρόσκληση IV του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» συνολικού προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, για τον Άξονα Προτεραιότητας «Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας».

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος : Η  παρούσα  μελέτη  αφορά  την βελτίωση και ασφαλτόστρωση δικτύου αγροτικών δρόμων σε συνολικό μήκος περίπου 8000 μέτρων προκειμένου να εξυπηρετούνται τα αγροκτήματα και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις περιοχής Πουρναρίου.

Το έργο προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες επικοινωνίας και βασικά την εξασφάλιση της γρήγορηςαπρόσκοπτης και ασφαλούς πρόσβασης των κατοίκων του οικισμού προς την αγροτική περιοχή  βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους ,την μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και η ταχύτερη και οικονομικότερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Εξάλλου, το εν λόγω έργο αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της αγροτικής αυτής περιοχής την τελευταία 20ετία.

Συγκεκριμένα βάση της τεχνικής μελέτης που έχει κατατεθεί απο το Δήμο Τεμπών 

Οι εργασίες περιλαμβάνουν, τα ακόλουθα 

 α. Εκσκαφή γαιώδους και ημιβραχώδους εδάφους για την εξομάλυνση και εξυγίανση των υπαρχόντων δρόμων.

          β. Ισοπέδωση του ολοκλήρου καταστρώματος της οδού και καθαρισμός της υπάρχουσας τάφρου.               

 γ. Για τις χωματουργικές εργασίες πάρθηκαν υπόψη χαρακτηρισμοί εδαφών σαν γαιώδη-ημιβραχώδη. 

δ. Κατασκευή επιχώματος από υλικά της Ε4 και κατασκευή υπόβασης της Ο155 μ, βάσεως Ο155 και Ασφαλτικού της Α265Βστους υπό μελέτη αγροτικούς δρόμους.

Tags: , ,

Κέλλας: Όχι στην αποδόμηση του Έθνους

«Σήμερα είναι η Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας, την οποία και θα έπρεπε να γιορτάζουμε και να τιμούμε αναλόγως με βάση την εθνική νομοθεσία και την Εκκλησία μας που τιμά τη μνήμη των Αγίων προστατών των πολυτέκνων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά και μεθοδευμένα τις πολύτεκνες οικογένειες, ενώ, εσχάτως, έβαλε στο στόχαστρο και την Εκκλησία με την πρόταση των κυβερνητικών Βουλευτών για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η Πατρίδα μας βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και κινδύνων».

Τα ανωτέρω δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Λάρισας, κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας και των Αγίων προστατών της Τερεντίου και Νεονίλλης, προσθέτοντας:

«Στα τρεισήμισι χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν ελήφθησαν μέτρα για τη στήριξη των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, αλλά είδαμε το “πετσόκομμα” των επιδομάτων τους και την πλήρη απουσία της κρατικής αρωγής σε κρίσιμα πεδία, όπως στις μετεγγραφές των τέκνων των οικογενειών, που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η δήθεν προοδευτική κυβέρνηση αποφάσισε να μην λάβει ουδεμία πρωτοβουλία για το θεμελιώδους σημασίας ζήτημα προόδου του λαού μας, που είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας.

Συγχρόνως, είδαμε το συγκυβερνών και κατ’ επίφαση ευαίσθητο σε θέματα Ορθοδοξίας κόμμα του κ. Καμμένου να “καταπίνει” αμάσητη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αφού “κατάπιε” και “χώνεψε” προηγουμένως την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για μια ακόμα φορά, η υποκρισία της συγκυβέρνησης αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο.

Η Πατρίδα μας σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεγάλες και ιστορικές προκλήσεις για το μέλλον της. Η στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες και την ελληνική οικογένεια εν γένει, σε συνδυασμό με τη συμπόρευση Κράτους-Εκκλησίας, αποτελεί τη μόνη οδό, προκειμένου το Έθνος να επιβιώσει και να σταθεί στα πόδια του σε μακροπρόθεσμη βάση. Η παράταξή μας δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε κάθε θέμα, που έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια, τη συνοχή και τη σταθερότητα της χώρας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις πολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδας! Είμαστε στο πλευρό τους, όπως και στο πλευρό κάθε ελληνικής οικογένειας!

Θα δώσουμε μαζί τη μάχη της Πατρίδας και θα την κερδίσουμε!

Οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες».

 

 

Tags: , ,

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας στηρίζουν άπορες οικογένειες

Για ακόμη μία φορά, οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας μοίρασαν τα «κέρδη» τους στους δικαιούχους του Δωρητηρίου Τροφίμων των Εν.Πο.Λ., στην προσπάθειά τους να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της κρίσης.
Τα «κέρδη» αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από την αγάπη και την αλληλεγγύη που δείχνουν οι πολίτες της Λάρισας προς τους συνανθρώπους τους, που βρίσκονται ίσως σε δυσχερέστερη οικονομική θέση από τους ίδιους:
– Είναι το ποσοστό των προϊόντων που συμφωνούν να προσφέρουν οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην Αγορά των Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, και που εξαρτάται από το ύψος των πωλήσεών τους. Επομένως, όσοι πολίτες αγοράζουν προϊόντα από την Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, εμμέσως συμβάλλουν στην αύξηση των αποθεμάτων του Δωρητηρίου Τροφίμων των Εν.Πο.Λ.!
– Είναι τα προϊόντα που προσφέρουν εκατοντάδες συμπολίτες μας από το υστέρημά τους στις κατά καιρούς εξορμήσεις που κάνουν οι Ενεργοί Πολίτες έξω από σούπερ μάρκετς της πόλης μας!
– Είναι οι «σακούλες αγάπης» που καθημερινά φέρνουν συμπολίτες μας στον Πολυχώρο Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ., (Λ. Κατσώνη 37), με ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ο καθένας!
– Είναι τα τρόφιμα που μαζεύονται «αντί εισιτηρίου», από τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν αυτόνομα οι Εν.Πο.Λ. ή συνδιοργανώνουν με άλλους φορείς (θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις, αθλητικούς αγώνες, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες, σεμινάρια, κτλ.), και που με θέρμη τιμούν οι πολίτες της Λάρισας!
– Είναι οι δωρεές που κάνουν επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φορείς της πόλης μας, που εκτιμούν το κοινωνικό έργο των Ενεργών Πολιτών και τους εμπιστεύονται με τη στήριξή τους!
Από τις 110 ωφελούμενες οικογένειες και από τα βάθη της ψυχής των εθελοντών των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους όσους συνεισφέρουν όσο και όπως μπορούν στην προσπάθειά,ώστε να μην πάψουμε να είμαστε μια κοινωνία ανθρωπιάς, προσφοράς και αλληλεγγύης.

Tags: , ,

Μουσείο και Εκπαίδευση: περιήγηση και ενημέρωση

Το απόγευμα της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου, έπειτα από κάλεσμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα προς την εκπαιδευτική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε περιήγηση εκπαιδευτικών και ενημέρωση σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα του μουσείου στις παρουσιαζόμενες περιοδικές εκθέσεις. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Ν. Λάρισας και ήταν ανοιχτή για τους εκπαιδευτικούς. Στόχος της δράσης ήταν η προκαταρκτική επαφή των εκπαιδευτικών με τις εκθέσεις και τα προγράμματα του μουσείου, ώστε να δοκιμάσουν την εμπειρία της ξενάγησης και των προγραμμάτων πριν την οργανωμένη επίσκεψη των μαθητών τους στην Πινακοθήκη.

Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί αρχικά περιηγήθηκαν στην έκθεση «Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2018. Ο Ιστορικός της Τέχνης και επιμελητής της έκθεσης κ. Γιάννης Μπόλης ξενάγησε τους εκπαιδευτικούς και παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με τίτλο «Τέχνη και Ιστορία». Το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για παιδιά  Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Έπειτα, ακολούθησε περιήγηση στην έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», που παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στο Αίθριο του 1ου ορόφου και θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου 2019. Η διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Αλίνα Μωυσή ξενάγησε τους εκπαιδευτικούς στην έκθεση και η κ. Δήμητρα Οικονόμου παρουσίασε το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της έκθεσης «Λάρισα – Καππαδοκία: Οδοιπορικό σε μια απ’ τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού» που περιλαμβάνει φωτογραφίες των Αδριανού Λέκκα και Ρούλας Σιλιντζή στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου και θα διαρκέσει έως τις 27 Ιανουαρίου 2019. Η κ. Σιλιντζή μίλησε για το φωτογραφικό οδοιπορικό στην αλησμόνητη Καππαδοκία και παρουσιάστηκε το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής ξενάγησης που θα υλοποιείται για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων. Το πρόγραμμα είναι για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Στην περιήγηση παρευρέθηκε η κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/βάθμιας Λάρισας. Τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε η κ. Κρυσταλλία Μακατού.

Με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον και τη θετική ανατροφοδότηση σχετικά με τη διοργάνωση περιήγησης και σχετικής ενημέρωσης των εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα προτίθεται να διοργανώσει και στο μέλλον στοχευμένες ξεναγήσεις για εκπαιδευτικούς σχετικά με τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που υλοποιούνται κάθε φορά. Με αυτές τις δράσεις η Πινακοθήκη, ως κατεξοχήν περιβάλλον άτυπης και βιωματικής μάθησης, επιδιώκει το περαιτέρω άνοιγμα στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε η πληροφορία να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά μεταξύ των εκπαιδευτικών και η μουσειακή εμπειρία των παιδιών να είναι όσο περισσότερο ενδιαφέρουσα και πλήρης.

Σημειώνεται ότι εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με τίτλο «Βλέπω – Παρατηρώ – Μαθαίνω – Θαυμάζω: Θαυμάζοντας ένα έργο Τέχνης της Μόνιμης Συλλογής» πραγματοποιείται στις αίθουσες της Μόνιμης Συλλογής και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις σχολικές ξεναγήσεις υλοποιούν η κ. Δήμητρα Οικονόμου και ο κ. Γιάννης Χριστάκης. Για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται Τρίτη έως Παρασκευή, 10:00-12:00, τηλ. 2410621205). Για το περιεχόμενο των προγραμμάτων και περισσότερες πληροφορίες βλ. στην ιστοσελίδα του μουσείου:

http://www.katsigrasmuseum.gr/index.php/educational.html

Tags: , ,

Η Τ.Κ. του Αγίου Γεωργίου του Δ. Κιλελέρ τίμησε τον Ιατρό Θωμά Τσικρίκα

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε άλλη μια σπουδαία εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο της ΤΚ του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κιλελέρ. Σε μια βραδιά που η συγκίνηση ήταν ιδιαίτερη,  χωριανοί και φίλοι τίμησαν τους γηγενείς  ιατρούς και εκείνους που προσέφεραν κατά καιρούς ιατρικές υπηρεσίες στο χωριό.

Τα ¨φώτα της σκηνής¨ ήταν φυσικά στραμμένα  στο κορυφαίο πρόσωπο της βραδιάς, τον Ιατρό, άνθρωπο πρότυπο, τον Δρ Θωμά Τσικρίκα. Είναι πολύ δύσκολο να περιγραφεί ο συναισθηματικός φόρτος της ατμόσφαιρας, και  το συναίσθημα των ομιλητών που μίλησαν για το πρόσωπό του. Μέσα από τους λόγους αναδείχθηκε η βιογραφία του ιατρού η οποία εμπλουτίστηκε με στοιχεία από ανθρώπους που αυθόρμητα ζήτησαν να μιλήσουν για εκείνον. Την τιμητική βράβευση του Ιατρού έκανε ο Δήμαρχος Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο οποίος εξήρε την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και το έργο του και την ανάγκη της σύσφιξης των σχέσεων όλων των επιστημόνων που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα με τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και ιδιαίτερα τα μικρά τους χωριά.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Δρ Τσικρίκας, ευχαρίστησε την οργανωτική ομάδα της εκδήλωσης, το Σύλλογο Γυναικών και την Τοπική Κοινότητα, για την όλη προσπάθεια τιμής στο πρόσωπό του. Την εκδήλωση τιμής στον παλαιό γνώριμο χώρο του σχολείου όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα αναπολώντας τους παλιούς αείμνηστους ή εν ζωή συμμαθητές του. Αναφέρθηκε στο λειτούργημα της ιατρικής επιστήμης και στη δια βίου συνέχεια της μάθησης και εξέτασης της. Παρατήρησε ότι μέσω της κριτικής και της διαρκούς αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων προέρχονταν η μάθηση, αποτέλεσμα της οποίας είναι  οι καταξιωμένοι πλέον  άλλοτε  μαθητές του της Ιατρικής Σχολής.    .

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια κατά σειρά: ο ιερέας π. Ευαγ. Μπιζούλας, η Πρόεδρος Γ. Νανούλη-Λιάπη, ο Δήμαρχος Αθ. Νασιακόπουλος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος ο Περιφ. Σύμβουλος  ιατρός Β. Πινακάς , ο ιατρός Μ. Ξηρομερίτης, η πρόεδρος Συλλόγου Δ. Μπουλασίκη και η πρόεδρος του ομίλου Unesco στη Λάρισα Θεοδώρα Κάλλα.

Το θεματολογία άνοιξε ο μηχανικός Παν. Πούσιας που ήταν και ο βασικός οργανωτής της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην επιρροή των μεγάλων ασθενειών και επιδημιών στο διάβα της ιστορίας, στους αγροτικούς πληθυσμούς της περιοχής και τη σταδιακή μετάβαση της ανθρωπότητας από τις δοξασίες  τα γιατροσόφια και τους πρακτικούς,  στην επιστήμη της ιατρικής.

Με ειδικό βίντεο παρουσιάστηκαν οι επικρατούσες συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης της Ελληνικής υπαίθρου έως το 1950. Από την ιατρό του χωριού κα Ειρήνη Γκουντουβά αναπτύχθηκε η έννοια του  θεσμού του αγροτικού ιατρού και η εξέλιξή του από το 1968 έως σήμερα. Με ένα βίντεο επίσης ξεκίνησε το β’ μέρος της εκδήλωσης. Αποτυπώθηκε μέσα από εικόνες και υπότιτλους η πλούσια βιογραφία του Δρ. Θωμά Τσικρίκα.

Με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό προς το πρόσωπο του τιμώμενου παρουσιάστηκε η βιογραφία του κου από  τους νεότερους συγχωριανούς  ιατρούς  Ε.Σ.Υ., Αθ. Νανούλη, Ειρ. Τζιαστούδη, Γ. Νεχωρίτη. Αναφέρθηκαν στα παιδικά του χρόνια, στις σπουδές, στο αγροτικό του, στην ειδίκευση, στη διδακτορική του διατριβή, στην οικογένειά του, στην ενασχόληση με την ιατρική, στο κοινωνικό του έργο στο Γ.Ν.Λ., στις διακρίσεις, καθώς και στην ακαδημαϊκή του καριέρα στην Ιατρική Σχολή Λάρισας.

Ακολούθως, για τον άνθρωπο-ιατρό μίλησε ο ανιψιός του Σπύρος, όπου φώτισε ειδικές πτυχές της μεγάλης οικογένειας  Τσικρίκα. Για την απόφαση του γιατρού να εγκαταλείψει την αγροτική σκληρή ζωή και να γίνει επιστήμονας ιατρός, κάτι που με συνέπεια ακολούθησε σε όλη του τη ζωή επιλέγοντας το δημόσιο λειτούργημα από το ιδιωτικό επάγγελμα.

Στις αρετές του κου Τσικρίκα ως ιατρό και καθηγητή αναφέρθηκαν οι δύο επόμενοι συνάδελφοι ιατροί, ο Βουλευτής κος Κέλλας και η κα Ειρήνη Μακρή η οποία ειδικά τόνισε ότι ήταν ευλογία η τριακονταετή συνεργασία  μαζί του.

Στα  ηθικά πρότυπα που δημιούργησε ο Θωμάς Τσικρίκας στους συνομήλικους του αναφέρθηκε ο χωριανός διδάσκαλος και επίτιμος σχολικός σύμβουλος Δημήτριος Νταφούλης, τονίζοντας εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα που τον έκαναν πραγματικά στολίδι του χωριού. Κλείνοντας την εκδήλωση συνεχάρη τους διοργανωτές  διότι μέσα από τις εικόνες και τις μνήμες του Θ. Τσικρίκα  ξαναέζησαν την παράδοση και τον πολιτισμό του μικρού αυτού χωριό.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αχ. Βαρδακούλης, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Οικονομικών Σπ.Καλέτσιος,  ΔΕ Νίκαιας- Κραννώνα Αν. Ρετζιάς, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Γ. Αδαμούλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Δ. Παπαποστόλου αρκετοί επώνυμοι συνάδελφοι και παλαιοί συνεργάτες του Ιατρού  και πλήθος κόσμου. Τιμητική πλακέτα δόθηκε στον Ιατρό Αρ. Καρτσαφλέκη για τη 12ετή προσφορά του πατέρα του αείμνηστου Αχιλλέα Καρτσαφλέκη στο χωριό μας με το σύστημα της ¨κοντότας¨ μέχρι το 1965 και στον μόνιμο κάτοικο του χωριού Ιατρό Νεχωρίτη Γεώργιο για τη συνεχή ιατρική προσφορά του στους κατοίκους. Τιμητικοί έπαινοι δόθηκαν σε  γηγενείς  ιατρούς και σε όσους  προσέφεραν κατά καιρούς ιατρικές υπηρεσίες στο χωριό αυτό.

Τον συντονισμό όλης της άρτιας εκδήλωσης είχαν τα μέλη Συλλόγου  Γυναικών, Βασιλική Γράβα και Αναστασία Μόκα-Πούσια.

 

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια

 


Νοεμβρίου 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930EC