Tags: , ,

Αιμοδοσία στην Τσαριτσάνη στις 4 Νοεμβρίου

Προσκαλούνται οι εθελοντές Αιμοδότες και όσοι άλλοι νέοι θέλουν να δώσουν αίμα –ζωή την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018- από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα της Δημοτικής  Κοινότητας Τσαριτσάνης.  Οι εθελοντές να έχουν μαζί τους την κάρτα του Αιμοδότη και έναν υποψήφιο να δώσει αίμα Δίνουμε αίμα σήμερα για να έχουμε αύριο,ίσως το χρειαστούμε κι εμείς Σκέψου αποφάσισε προγραμμάτισε  δώσε κι Εσύ ζωή στο συνάνθρωπο.Ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Tags: , ,

Μάξιμος: Τα αιτήματα των αγροτών ήταν δεδομένα με κυβέρνηση ΝΔ

«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα, λένε οι πολίτες που πίστεψαν τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπέστησαν τις συνέπειες της πολιτικής του και ιδιαίτερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυτά που σήμερα προβάλουν ως αιτήματα του αγροτικού κόσμου ήταν δεδομένα στην περίοδο της δίκης μας διακυβέρνησης». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας με μέλη και φίλους της ΝΔ κατά την επίσκεψή του στον Τύρναβο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε «στην υπερφορολόγηση των αγροτών και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου, αλλά και τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εξισωτική οι έως τώρα δικαιούχοι, καθώς οι αβελτηρίες τις κυβέρνησης αποχαρακτηρίζουν 40 χωριά του νομού που αναγνωρίζονταν ως μειονεκτικές περιοχές. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί αντιμετωπίζουν μειώσεις στην τιμή που πουλούν το γάλα τους γιατί η κυβέρνηση κάνει τον “τροχονόμο” στις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος. Άλλωστε είναι η ίδια που δεν χαλάει χατίρια και απελευθέρωσε πλήρως τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος για να έχουν διέξοδο οι “λίμνες γάλακτος” της κεντρικής Ευρώπης στις χώρες του νότου».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «η αριστερά μπορεί να είναι καλή στα λόγια αλλά στις πράξεις αποδείχθηκε τραγικά ανεπαρκής». Εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδόμηση, καθώς σπαράσσεται από τις εσωτερικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις. Η περαιτέρω παραμονή της στην εξουσία προκαλεί μόνον ζημία. Οι εκλογές όσο πιο άμεσα γίνουν τόσο καλύτερα για το τόπο. Θα σημάνουν την αφετηρία μιας νέας ελπιδοφόρας προσπάθειας για τη χώρα».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε λέγοντας ότι «η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει την εξουσία, όποτε γίνουν οι εκλογές. Έχει και πρόγραμμα, και την αποφασιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το φέρει σε πέρας. Ο στόχος μας δεν είναι άλλος παρά μια χώρα που θα μπει σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης, που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες δουλειές, και θα φέρει πίσω τα παιδιά που έφυγαν αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως των επιλογών που έκαναν στο παρελθόν».

Tags: , ,

Συνάντηση εκπαιδευτικών με το Δ/ντη Π.Ε. Λάρισας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κων/νος Κούμας» επισκέφτηκε το Δ/ντη Π.Ε. Λάρισας κ. Σωτήριο Βούλγαρη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Η συνάντηση  ήταν εποικοδομητική και διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Από την πλευρά του Δ.Σ. έγινε αναφορά στις μηδενικές μεταθέσεις τα τελευταία χρόνια  στο νομό Λάρισας, ενώ υπάρχουν και δίνονται από την Δ/νση Π.Ε. Λάρισας   τα 40 οργανικά κενά .Επίσης  τονίστηκε ότι εξαιτίας  των ελάχιστων αποσπάσεων από άλλα ΠΥΣΠΕ στο  ΠΥΣΠΕ Λάρισας, πολλοί συνάδελφοί  μας με πολλά χρόνια υπηρεσίας  και με προβλήματα οικογενειακά και  υγείας   συνεχίζουν να μένουν μακριά από τις οικογένειες τους.

Ακόμη τονίστηκε ότι η θεσμοθέτηση της Δίχρονης  Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καθολική εφαρμογή σε όλους τους δήμους του Νομού μας και της Επικράτειας γενικότερα. Παράλληλα οφείλει η Κυβέρνηση να σχεδιάσει και  προχωρήσει άμεσα  στην ανέγερση νέων νηπιαγωγείων .

Από την πλευρά του ο Δ/ντης Εκπαίδευσης ενημέρωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου ότι  υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις προσλήψεις  εκπαιδευτικών για Παράλληλη Στήριξη. Ενώ το Υπουργείο έχει εγκρίνει 58 αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη , δυστυχώς  μέχρι σήμερα –δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς – έστειλε μόνο 10 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής στο ΠΥΣΠΕ Λάρισας

Συνεχίζουμε τον αγώνα για άμεση πραγματοποίηση μαζικών διορισμών  στην εκπαίδευση , ενώ παράλληλα αγωνιζόμαστε για  την πλήρη υλοποίηση του οράματος του Κλάδου για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

 

Tags: , ,

Τα προβλήματα των παραλίων του Ν. Λάρισας επί τάπητος

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννη Μπουτίνα συναντήθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Ν. Λάρισας. Η επίσκεψη έγινε ως συνέχεια της συνάντηση τους πριν λίγο καιρό στον Αγιόκαμπο, για ζητήματα που αφορούν στα παράλια της Λάρισας, αλλά και για τον σχεδιασμός εν’ όψη της νέας τουριστικής χρονιάς.

Στη συζήτηση ο κ. Μπουτίνας τόνισε ότι από πλευράς της Περιφερειακής αρχής και του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας, ενώ στα υπόλοιπα ζητήματα συμφωνήθηκε να υπάρξει η ανάλογη πίεση προς τα κέντρα επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνει στο άμεσο μέλλον fam trips και press trips στα παράλια για την περεταίρω προώθηση της περιοχής, ενώ στους επαγγελματίες παραδόθηκε χρήσιμο τουριστικό υλικό της Περιφέρειας με στόχο την ανάδειξη του προορισμού. Παράλληλα συζήτηση έγινε και για τη συμμετοχή ιδιωτών στις τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2019 και θα προωθήσουν την περιοχή.

Οι επαφές του κ. Μπουτίνα συνεχίστηκαν  με τα μέλη του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Ν. Λάρισας, όπου συζητήθηκε η παρουσία στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του 2019 και ο τρόπος προβολής των παραλίων της Λάρισας ώστε να γίνει πιο αναγνωρίσιμος ως προορισμός. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος  του Δήμου Τεμπών κ. Ζάρρας  Λάμπρος όπου συζήτησε με τον Αντιπεριφερειάρχη την παρουσία του Δήμου Τεμπών σε παράλληλες εκδηλώσεις και εκθέσεις, όπως η φετινή Philoxenia, άλλα και μια σειρά από θέματα με πολιτιστικό και τουριστικό περιεχόμενο για το Δήμο Τεμπών.

 

 

Tags: , ,

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου σε κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ

Στις 26 Οκτωβρίου η Άγια μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και Θαυματουργού.Σε τοπικές κοινότητες του Δήμου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Βούναινα:

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, ώρα 18:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 ώρα 07.30 π.μ.: Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Ώρα 18:00 μ.μ. : Θεία Παράκληση

Μετά το πέρας της Θείας Παρακλήσεως, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική σε σκεπαστό χώρο παρακείμενο του Ιερού Ναού. Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί το χορευτικό τμήμα Δήμου Κιλελέρ με τον χοροδιδάσκαλό τους Νικόλαο Αρσενίου, το οποίο θα παρουσιάσει χορούς από τη Μακεδονία. Ώρα έναρξης: 20:00 μ.μ.

Χαρά: Στην περιοχή Φιλίκια της Τ.Κ. Χαράς του Δήμου Κιλελέρ.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 ώρα 17.30 θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός  Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας. Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα τελεστεί  την ίδια ώρα  στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαράς.Μετά το πέρας της Θείας Παρακλήσεως θα προσφερθεί καφές και διάφορα εδέσματα στο πνευματικό κέντρο του χωριού

Παρασκευή  26 Οκτωβρίου 2018 ώρα 8.00 θα τελεστεί   Όρθρος και Θεία Λειτουργία . Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα τελεστεί την ίδια ώρα στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαράς.

Μελισσοχώρι: Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18.30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2017, ώρα 07.30 π.μ. : Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ώρα 19:00 μ.μ. Μεθεόρτιος Εσπερινός και Λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

Tags: , ,

Κέλλας: Σε λίγο θα μας πουν ότι φταίνε οι πολίτες

«Είναι ντροπή! Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ο κ. Υπουργός σε λίγο θα μας πουν ότι φταίνε οι πολίτες, που συνωστίζονται στη ΔΕΗ, επειδή δενπροτιμούν τις ηλεκτρονικές και διαδικτυακές συναλλαγές και επιλέγουν την άμεση συναλλαγή δια της φυσικής τους παρουσίας στο Κατάστημα! Ας πάνε να το πουν στους ηλικιωμένους αυτό! Επίσης, για την έλλειψη προσωπικού, ούτε λόγος. Και μη χειρότερα!»

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, έπειτα από την απάντηση, που έλαβε από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Λαρισαίος πολιτικόςείχε καταθέσει ερώτηση για το κτιριακό πρόβλημα της ΔΕΗ Λάρισας και την έλλειψη προσωπικού, επισημαίνοντας:

«Το κεντρικό Κατάστημα ΔΕΗ Λάρισας λειτουργεί σε συνθήκες κυριολεκτικής ασφυξίας, οι οποίες προκαλούν προβλήματα, τόσο στους συναλλασσόμενους, όσο και τους εργαζόμενους της Επιχείρησης. Τα αίτια της απαράδεκτης αυτής κατάστασης είναι δύο: Οι συνθήκες λειτουργίας του κτιρίου, όπου στεγάζεται το κατάστημα, και η έλλειψη προσωπικού.

Ο υπάρχων χώρος αναμονής και εξυπηρέτησης των πελατών είναι εξαιρετικά περιορισμένος, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν οδυνηρά περιστατικά, ένα μάλιστα εκ των οποίων με τραγική κατάληξη.

Δυστυχώς, εάν δεν ληφθούν άμεσα ενέργειες, οι ανωτέρω αντιξοότητες θα επιτείνονται, καθότι οι πολίτες αναγκάζονται να προσέρχονται συχνότερα στο κατάστημα, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».

Στη συνέχεια, ερωτούσε τον αρμόδιο Υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να επιλύσει το κτιριακό ζήτημα του Καταστήματος της ΔΕΗ Λάρισας και πώς θα αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού».

Ο κ. Υπουργός απάντησε ως εξής:

«…οι εργασίες ανακαίνισης του Καταστήµατος Πωλήσεων Λάρισας πρόκειται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν σύντοµα. Επισηµαίνουµε ότι η επιχείρηση διαθέτει πληθώρα εναλλακτικών τρόπων εξυπηρέτησης των πελατών της χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους στα κατά τόπους Καταστήµατάτης»

Ενώ, ειδικότερα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρει:

«Η ΔΕΗ στο πλαίσιο αναβάθμισης της εταιρικής της εικόνας έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ανακαίνισης των καταστημάτων της, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευχάριστου, σύγχρονου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους πελάτες και τους εργαζομένους της.

Ειδικότερα για το κατάστημα πωλήσεων Λάρισας … οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν περίπου πριν δύο χρόνια, διεκόπησαν όμως πριν ολοκληρωθεί το έργο, από αποκλειστική υπαιτιότητα του Αναδόχου, υποχρεώνοντας την Επιχείρηση να προχωρήσει σε καταγγελία της σχετικής σύμβασης. Έκτοτε, η Επιχείρηση (…) προχώρησε σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση κατακύρωσης του έργου σε νέο μειοδότη και ως εκ τούτου οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, με σύντομο χρόνο αποπεράτωσης.

Παραταύτα οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ, δεν εξαντλούνται μόνο στα Καταστήματά της, καθώς η Επιχείρηση έχει αναπτύξει και διαθέτει πλέον πληθώρα εναλλακτικών λύσεων για την εμπορική εξυπηρέτηση και την πληρωμή των λογαριασμών (Τηλεφωνικό Κέντρο ΔΕΗ -11770, ιστοσελίδα ΔΕΗ, τράπεζες, κλπ) χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία του πελάτη».

 

Tags: , ,

Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Δ. Κιλελέρ

Για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο Δήμος Κιλελέρ  δημοσιοποίησε το εξής πρόγραμμα. Προσέλευση των αρχών στο χώρο του ΚΑΠΗ στη Νίκαια στις 9:30 και στη συνέχεια εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου μετά τη δοξολογία θα εκφωνήσει τον  πανηγυρικό της ημέρας η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας κυρία Βασιλική Πιλάτου. Στη συνέχεια, στις 10:45 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου στην πλατεία. Η εκδήλωση θα περατωθεί με παρέλαση των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Νίκαιας επί της οδού Φαρσάλων, παρουσία της φιλαρμονικής του Δήμου, και δεξίωση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κιλελέρ στο κτίριο του ΚΑΠΗ.

Παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ.

Tags: , ,

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας του προγράμματος Horizon

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 1 – 5 Οκτωβρίου 2018 η συνάντηση εργασίας (workshop) του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 CS-Aware το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων.

Οι εκπρόσωποι των εταίρων από το Oulun Yliopisto (Φιλανδία), Universitat Wien (Αυστρία), Caris Research Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο), Andriessen Jeffrey Elbertus Bartholomeus – Wise & Munro (Ολλανδία), Open Technology Services S.A. (Ελλάδα), πραγματοποίησαν τη συνάντηση εργασίας την 1η μέρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και τις επόμενες μέρες στο Μύλο του Παππά.

Κατά τη διάρκεια του workshop έγινε:

– Ανακεφαλαίωση των αποτελεσμάτων (κρίσιμα θέματα και εξαρτήσεις, σημεία παρακολούθησης) που προέκυψαν από το πρώτο workshop, όπως αυτά απεικονίζονται στο μοντέλο GraphingWiki

– Ξεκαθάρισμα της εργασίας στις πηγές δεδομένων που έχουν εντοπιστεί (εντοπισμός των πιο κρίσιμων παραμέτρων από την οπτική του χρήστη και των βασικών διεργασιών – ποια συμβάντα θεωρούνται φυσιολογικά και τι θεωρείται ύποπτο/μη φυσιολογικό)

– Προετοιμασία του υλικού για τα αποτελέσματα της ανάλυσης (σύνθεση των user stories). Εισαγωγή στη μεθοδολογία του user story που αφορά το CS-Aware.

– Εισαγωγή της κοινωνιολογίας ως άποψη του CS-Aware. Κατανόηση των εμπειριών των χρηστών των συστημάτων του Δήμου, ανάπτυξη σεναρίων και ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο project.

Στη συνάντηση συμμετείχαν τόσο η ομάδα εργασίας όσο και απλοί χρήστες από υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων.

Στη συνέχεια, στις 9 και 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συνάντηση όλων των εταίρων του προγράμματος: Oulun Yliopisto (Φιλανδία), Universitat Wien (Αυστρία), Universitat Passau (Γερμανία), Caris Research Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο), 3rdPLACE SRL (Ιταλία), DashSoft ApS (Δανία), PERACTON Limited (Ιρλανδία), Innovative Secure Technologies P.C. (Ελλάδα), Andriessen Jeffrey Elbertus Bartholomeus – Wise & Munro (Ολλανδία), ANCITEL SPA (Ιταλία),  Open Technology Services S.A. (Ελλάδα), Roma Capitale (Ιταλία).

Κατά την κεντρική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, έγινε ενημέρωση για τις αλλαγές που προέκυψαν ανάμεσα στους εταίρους του project, τις διοικητικές αλλαγές που προκύπτουν, καθώς και τις σχετικές διαδικασίες και αποφάσεις της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος. Ακολούθησε εκτενής ενημέρωση από τους επικεφαλής όλων των υποσυστημάτων του προγράμματος, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος, τα προβλήματα και οι επόμενες κινήσεις, ενώ εντοπίστηκαν όλες οι αναγκαίες λύσεις. Στο πλαίσιο της συνάντησης ορίστηκαν, επίσης, οι ημερομηνίες των παραδοτέων, οι αξιολογητές και το περιεχόμενο για το πρώτο έτος του προγράμματος, αποφασίστηκε η επόμενη κεντρική συνάντηση, καθώς και οι ημερομηνίες ελέγχου και αξιολόγησης από αξιολογητές της Ε.Ε.

Σε συνέχεια τόσο της συνάντησης εργασίας στη Λάρισα, όσο και της συνάντησης των εταίρων στη Θεσσαλονίκη, ζητήθηκε από το συντονιστή η συμμετοχή του μέλους της ομάδας έργου του Δήμου Λαρισαίων, κου Θανάση Πουλτσίδη, στην επόμενη συνάντηση εργασίας στη Ρώμη. Το σχετικό αίτημα ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας της ομάδας ανάλυσης συστημάτων με τα σχετικά Τμήματα του Δήμου Λαρισαίων και την τεκμηρίωση της τεχνογνωσίας που κατέχουν οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας της Λάρισας. Όπως αναφέρουν ο συντονιστής του προγράμματος και ο υπεύθυνος ανάλυσης συστημάτων, η εκπροσώπηση του Δήμου Λαρισαίων στο workshop της Ρώμης θα δώσει προστιθέμενη αξία τόσο στις εργασίες της συνάντησης και στην εμπειρία του Δήμου, αλλά και στο συνολικό αποτέλεσμα του προγράμματος CS-AWARE.

 

 

 

Tags: , ,

Μάξιμος: Οι πολίτες βιώνουν όλο και περισσότερο το έλλειμα ασφάλειας!

«Η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας τάξης στη χώρα μας παραμένει απελπιστική, κι αυτό αποδεικνύουν όλα τα πρόσφατα επεισόδια βίας και ανομίας. Ζούμε το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που επί σχεδόν 4 χρόνια επιτρέπει την κατάλυση του νόμου από κάθε περιθωριακό στοιχείο, λόγω των ιδεοληπτικών εμμονών των στελεχών του. Γι’ αυτό άλλωστε και το νέο υπουργικό δίδυμο, στο κατ’ επίφαση υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνεχίζει σχολαστικά τη γραμμή Τόσκα». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια του Τομέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «οι πολίτες έχουν καταστεί θύμα των καταστροφικών αποφάσεων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που επιτρέπουν την αύξηση της εγκληματικότητας και τη δράση περιθωριακών ομάδων που κάθε λίγο εξευτελίζουν το κράτος και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας διεθνώς. Ο νόμος Παρασκευόπουλου συνεχίζει να αφήνει ελεύθερα τα εγκληματικά στοιχεία, καθώς και ο νέος υπουργός επέκτεινε την ισχύ του, με μερικά επουσιώδη φτιασιδώματα. Ο νόμος Γαβρόγλου για το άσυλο έχει οδηγήσει σε απόγνωση φοιτητές και καθηγητές, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη έκκληση από το ΑΠΘ. Αλλά και τα τραγελαφικά γεγονότα στη Φιλοσοφική Σχολή στην Αθήνα, όπου ο περιβόητος Ρουβίκωνας έστησε και γραφείο, παρά τις αντιδράσεις του διδακτικού προσωπικού που αναγκάστηκε να κλείσει τη σχολή, καθώς ο κ. Γαβρόγλου προφανώς περιμένει να λυθεί το πρόβλημα από το “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”. Την ίδια ώρα, διενεργήθηκαν δολοφονικές επιθέσεις από κουκουλοφόρους εναντίον του ΑΤ Ομονοίας και του Αστυνομικού Μεγάρου Πατρών, που από θαύμα δεν είχαν θύματα. Τα μέλη δε του Ρουβίκωνα, αποθρασυμμένα από την κυβερνητική ανοχή συνεχίζουν να επιτίθενται σε διπλωματικές αντιπροσωπείες, πρεσβευτικές κατοικίες και όπου επιθυμούν. Όσο για το αρμόδιο υπουργείο, όπως φαίνεται, βρίσκεται υπό ιδιότυπη διαρχία, που επιτείνει την αναποτελεσματικότητά του. Έτσι ως τώρα, παρά τα παχιά λόγια και τους λεονταρισμούς που ακούσαμε, διαπιστώνουμε το γνωστό άλλαξε ο Μανωλιός… Η αλήθεια είναι ότι μ’ αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία ελπίδα να διορθωθεί η κατάσταση και οι πολίτες θα βιώνουν ολοένα και περισσότερο το έλλειμα της ασφάλειας. Για την ΝΔ το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα ελευθερίας, δημοκρατίας, και δικαιοσύνης. Και ως κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα θα επιδιώξουμε να το επιλύσουμε, ξεκινώντας από την κατάργηση των νόμων του ΣΥΡΙΖΑ που υποθάλπουν την ανομία».

 

Αληθεύουν οι πληροφορίες για έκτακτες κρίσεις στην ΕΛΑΣ;

«Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται σε διεξαγωγή εκτάκτων κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία, αλλάζοντας και τους προς προαγωγή υφιστάμενους όρους στο εν ισχύει Π.Δ. Εάν όντως τα δημοσιεύματα έχουν βάση, αυτό θα είναι η χειρότερη υπηρεσία στον ευαίσθητο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας. Με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες, επίκεινται οι τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών, δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα ενός τέτοιου ενδεχομένου, που μόνο αναστάτωση θα προκαλέσει. Ελπίζοντας ότι τα δημοσιεύματα δεν έχουν βάση, περιμένουμε απ’ την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να ξεκαθαρίσει εάν πράγματι έχει προβεί σε τέτοια μεθόδευση».

Ακολούθησε συζήτηση, που διηύθυνε ο Συντονιστής του Τομέα κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, κατά την οποία εθίγησαν εκτός της εγκληματικότητας, προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία.

Tags: , ,

Σε μονές της Β.Ελλάδας νέοι του Αγίου Αχιλλίου

Ακόμα μία πνευματική εξόρμηση πραγματοποίησαν τα μέλη των ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ  ΝΕΩΝ του Ι.Μ.Ν.Αγ. Αχιλλίου, στην αρχή της νέας ιεραποστολικής χρονιάς. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ξεκίνησαν για τη Βόρεια Ελλάδα. Είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βραδινή Ακολουθία κατά το Αγιορείτικο τυπικό (από τις 3.30 ως 8.00 π.μ.) στην Ι.Μ.Αγ.Παντελεήμονος  Χρυσοκάστρου  Καβάλας, όπου προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας «Τριχερούσας» και λείψανο του αγ.Παντελεήμονος. Δεύτερος προορισμός το Πόρτο Λάγος, στη λίμνη Βιστωνίδα. Προσκύνημα στο μετόχι της Ι.Μ.Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Πρόκειται για δύο νησάκια πάνω στη λίμνη με αντίστοιχα δυο εκκλησάκια:του αγίου Νικολάου και της Παναγίας Παντάνασσας. Όλοι μαγεύτηκαν από την απεραντοσύνη του υγρού στοιχείου και τα διάφορα είδη πουλιών που ζουν εκεί. Το μεσημέρι έφτασαν στην Ξάνθη. Η παλιά πόλη, το ονομαστό παζάρι, το Ρολόι τράβηξαν την προσοχή και το ενδιαφέρον των Νέων μας. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι σε αρμονική συνύπαρξη. Οπωσδήποτε περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης με τα σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια. Φαγητό και καφές σε μαγαζιά που σε μεταφέρουν πίσω στο χρόνο. Ανατολίτικες γεύσεις, πολίτικα γλυκά… Τελευταία στάση έγινε στην Ι.Μ.Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο Όρος. Ιστορική μονή με τη θαυματουργή αχειροποίητη εικόνα της Θεοτόκου, εμπρός στην οποία όλο το «γκρουπ» έψαλλαν συγκινημένοι τα μεγαλυνάρια από την Παράκληση. Εσπερινός. Θαυμαστό ότι πάνω στη μολυβένια σκεπή είναι φυτρωμένο ένα κυπαρισσάκι. Άκουσαν το ιστορικό και πολλά από τα θαύματα που επιτελεί η Παναγιά και επέστρεψαν με ενισχυμένες τις ελπίδες για καλύτερες μέρες. Οι ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ των ΝΕΩΝ μας συνεχίζονται στο Ναό μας κάθε Τρίτη 9-10 το βράδυ.

Tags: , ,

Σύλληψη φυγόποινου στη Λάρισα

Συνελήφθη, χθες (23-10-2018) το πρωί στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 36χρονος αλλοδαπός, διότι εκκρεμούν σε βάρος του δύο αποφάσεις και συγκεκριμένα μία του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς και μία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας με συνολική ποινή φυλάκισης (1) έτους και (6) μηνών, για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.

Tags: , ,

Κέλλας: Είναι αλυσοδεμένοι στις καρέκλες τους και θα πέσουν μαζί με αυτές

«Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Ο Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πει “δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς” και έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή.

Ποτέ δεν υπήρξε πιο πρόθυμη κυβέρνηση. Τόλμησαν να εκχωρήσουν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στο υπό ξένη διοίκηση Υπερταμείο για 100 χρόνια. Κάτι το οποίο είχε ζητήσει ο κ. Σόιμπλε και από τους κκ. Παπαδήμο, Βενιζέλο και Σαμαρά, αλλά κανείς τους δεν ενέδωσε. Αυτοί τα δίνουν όλα και υπογράφουν τα πάντα και, μάλιστα, ορισμένες φορές δεν ξέρουν τι υπογράφουν.

Πλέον, φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ισορροπία τρόμου».

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην TRT και τον Σ. Πολύζο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, έπειτα από την παραίτηση Κοτζιά και τη διαφωνία του με τον Υπουργό Άμυνας, σημειώνοντας:

«Τσίπρας-Καμμένος “χορεύουν” σφιχταγκαλιασμένοι, τον χορό του ‘‘Ζαλόγγου’’. Είναι αλυσοδεμένοι στις καρέκλες τους και θα πέσουν μαζί με αυτές. Είναι βέβαιο. Ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση, αλλά δήλωσε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Επίσης, βλέπουμε ότι, σταδιακά, εγκαταλείπεται από στελέχη και Βουλευτές του. Είναι πιθανό ο κ. Καμμένος να είναι Πρόεδρος ενός κόμματος χωρίς Βουλευτές.

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η Συμφωνία είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Στα Σκόπια ψήφισαν υπέρ της πρότασης αναθεώρησης του συντάγματός τους και μένουν δύο ακόμα ψηφοφορίες, στις οποίες δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι. Εμείς δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση να μην ψηφίσει τη Συμφωνία. Αν κυρωθεί, θα έχει παράξει αποτελέσματα και επειδή πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία, θα είναι έως αδύνατον να αλλάξει. Εξαρτάται, επομένως, από τον κ. Καμμένο αν θα αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση.

Πιθανόν η Συμφωνία θα προκαλέσει εκλογές, που εκτιμώ ότι θα έχουμε έως τον Μάιο. Εμείς είμαστε από “εχθές” έτοιμοι για τις εκλογές.

Τέλος, σε σχέση με τις Δημοτικές εκλογές, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ τόνισε ότι «η ΝΔ θα στηρίξει υποψηφίους λαμβάνοντας υπόψη της τις τοπικές κοινωνίες και τις υποψηφιότητες, που αυτές θα προκρίνουν».

 

 

 

Tags: , ,

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:00 συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με  θέματα τα εξής:

Α) Επερώτηση της Περιφερειακής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» : – για την στάση της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου, απέναντι στην εγκατάσταση πολεμικών βάσεων των ΗΠΑ σε Λάρισα, Βόλο και γενικότερα στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Β) Θέματα Ημερήσιας Διάταξης της Συνεδρίασης :

Θεμα 1ο: Επικύρωση Πρακτικών της 10ης και 11ης Συνεδρίασης (Πρακτικό 10/28-09-2018 και 11/15-10-2018) του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Θεμα 2ο: Ανάκληση της υπ΄ α.α. 159/10/28-9-2018 απόφασης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εισηγητης: κ. Μπέμπης Απόστολος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων.

Θεμα 3ο: 4η Τροποποίηση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας οικ. έτους 2018.
Εισηγητης: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θεμα 4ο: Αναμόρφωση Στοχοθεσίας Εκτέλεσης Προϋπολογισμού 2018 (ΟΠΔ).
Εισηγητης: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θεμα 5ο: Τριμηνιαία έκθεση εκτέλεσης του Προϋπολογισμού 2018 (Γ’ Τρίμηνο).
Εισηγητης: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θεμα 6ο: Τροποποίηση προϋπολογισμών – πιστώσεων του προγράμματος ΠΔΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εισηγητης: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θεμα 7ο: Επικαιροποίηση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και ΔΕΥΑ Αγιάς για τo έργo: «Δικτυα αποχετευσης ακαθαρτων και εγκατασταση επεξεργασιας λυματων των οικισμων αγιοκαμπου,κατω σωτηριτσας και βελικας της δε μελιβοιας και ολοκληρωση δικτυου ακαθαρτων της δκ αγιας του δημου Αγιας (Β΄ ΦΑΣΗ)».
Εισηγητης: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θεμα 8ο: Έγκριση υπογραφής Προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση της πράξης «Aποκατασταση γηπεδου Στεφανοβικειου».
Εισηγητης: κα. Κολυνδρίνη Δωροθέα, Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Θεμα 9ο: Έγκριση υπογραφής Προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση της πράξης «Προμηθεια εξοπλισμου για το γηπεδο μπασκετ Σκιαθου».
Εισηγητης: κα. Κολυνδρίνη Δωροθέα, Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Θεμα 10ο: Έγκριση υπογραφής Προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση της πράξης «Επιδιορθωση της μονωσης της ταρατσας του κτηριου της χημικης υπηρεσιας Βολου».
Εισηγητης: κα. Κολυνδρίνη Δωροθέα, Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Θεμα 11ο: Έγκριση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Συντηρηση – βελτιωση αθλητικων εγκαταστασεων δημοτικου ΣΤΑΔΙΟΥ Τρικαλων».
Εισηγητης: κ. Μιχαλάκης Χρήστος, Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων

Θεμα 12ο: Έκδοση απόφασης περί προσωρινών μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας στη Νότια Περιφερειακή Οδό (Περιφερειακή Οδός Λάρισας – Τρικάλων) στο ύψος της συμβολής αυτής με την οδό Αστερίου Καντώνια για την κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου: «Κατασκευη κυκλικου κομβου στην περιφερειακη οδο Λαρισης – Τρικαλων» (κομβος αελ – διαχρονικου μουσειου).
Εισηγητης: κ. Μπέμπης Απόστολος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων

Θεμα 13ο: Απόφαση Συλλογικού Οργάνου αναφορικά με τη χρήση του κτηρίου του Διοικητηρίου Λάρισας (Κτήριο Πρώην Νομαρχίας).
Εισηγητης: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θεμα 14ο: Υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης.
Εισηγητης: κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θεμα 15ο: Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.
Εισηγητης: κα. Κολυνδρίνη Δωροθέα, Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Θεμα 16ο: Ορισμός Μελών για τη Γενική Συνέλευση της Κενταυρων ορος Α.Ε.
Εισηγητης: κα. Κολυνδρίνη Δωροθέα, Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Θεμα 17ο: Ορισμός Μελών για συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κενταυρων ορος Α.Ε.
Εισηγητης: κα. Κολυνδρίνη Δωροθέα, Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Θεμα 18ο: Ορισμός εκπροσώπων Περιφερειών στα ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) σε εφαρμογή του άρθρου 5 του ν. 4519/2018 (ΦΕΚ Α΄ 25/20-02-2018)
Εισηγητης: κ. Καλτσογιάννης Γεώργιος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Θεμα 19ο: Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της μονάδας παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος ιδιοκτησίας κ. Σανιδά Μιχάλη, στη θέση “Στήλες” σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Σκιάθου, στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εισηγητης: κ. Καλτσογιάννης Γεώργιος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού, Πολιτικής Γης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

*Πρόταση συζήτησης της Περιφερειακής Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» για το θέμα της αντισεισμικής προστασίας στη Θεσσαλία.

 

Tags: , ,

Ομιλία Κ. Αγοραστού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών των Περιφερειών

«Το InvestEU σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τελικά πιο στέρεα χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, του σημαντικότερου επιτεύγματος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ως Εισηγητής (Rapporteur) για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του κ. Κ. Αγοραστού, η οποία δέχθηκε εξαιρετικά ευμενή σχόλια για την πληρότητά της. Η εισήγηση του κ. Κ. Αγοραστού θα εισαχθεί πλέον για την τελική έγκριση στην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών τον Δεκέμβριο.

Πάνω από 1 τρις ευρώ για νέες επενδύσεις στην ΕΕ

«Μ’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εκτιμώ ότι θα μοχλεύσει πόρους συνολικού ύψους 1 τρις ευρώ για την περίοδο 2021-27, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός στην εισήγησή του και έκρινε επιβεβλημένο να ξεκινήσει από τώρα η προετοιμασία ώστε να υλοποιηθεί κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

«Το 2021 είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε. Πρέπει να αρχίσουμε από τώρα να εργαζόμαστε με στρατηγική, σχέδιο και πνεύμα συνεργασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι από την πρώτη κιόλας ημέρα υλοποίησης του προγράμματος. Άλλωστε, έχουμε πλέον την εμπειρία του «Πακέτου Γιούνκερ» από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις της τάξης των 500 δις ευρώ έως το τέλος του 2020», σημείωσεκαι πρόσθεσε: «να μην ξεχνάμε ότι κάθε ημέρα που δεν αξιοποιείται στοιχίζει σε θέσεις εργασίας και ευρωπαϊκό πλούτο».

Στο πλαίσιο αυτό εισηγήθηκε να εξεταστεί η πρόταση για εφαρμογή διαδικασιών ταχείας υλοποίησης για μικρά έργα μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους προϋπολογισμού καθώς σε ορισμένες περιφέρειες, τα έργα μικρότερης κλίμακας μπορεί να εξισώνονται με στρατηγικές επενδύσεις, καθότι ενδέχεται να έχουν σημαντικά αποτελέσματα μόχλευσης.

Προτεραιότητα στις χώρες που πλήττονται από έλλειψη επενδύσεων

Ο κ. Κ. Αγοραστός είπε με έμφαση ότι «το νέο πρόγραμμα πρέπει να είναι γεωγραφικά ισορροπημένο και να δίνει προτεραιότητα στις περιφέρειες που πλήττονται από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι επενδύσεις μειώθηκαν πάνω από 60% μετά την κρίση.

«Η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης πρέπει να συγκαταλέγεται στους στόχους του προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να προσελκύσει πόρους για επενδύσεις με σημαντικό κοινωνικό, αναπτυξιακό και οικολογικό αποτύπωμα», ανέφερε και ενέταξε στις κατά προτεραιότητα επενδύσεις:

-«έργα που συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο και υλοποιούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και περιφέρειες σε μετάβαση

-αλλά και ποιοτικά κοινωνικά έργα τα οποία είναι μικρότερα, καινοτόμα και οικονομικώς πιο ριψοκίνδυνα, πλην όμως παραμένουν βιώσιμα και παρέχουν μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος».

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε ο Συμβουλευτικός Κόμβος που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του InvestEU για να παρέχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια «να έχει τοπική παρουσία, η οποία να ορίζεται σε διαβούλευση με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, και να αναπτυχθεί κατά προτεραιότητα στα κράτη μέλη ή τις περιφέρεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη έργων στο πλαίσιο του ταμείου InvestEU, ή που πλήττονται από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων».

Tags: , ,

Σε αγωνιστική εγρήγορση οι αγρότες της Θεσσαλίας

Συνεδρίασε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στην Λάρισα. Την συνεδρίαση απασχόλησαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, που οξύνονται από την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ΚΑΠ της Ε.Ε και την νέα αναθεώρηση της που θα έχει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ιδιαίτερα τονίσθηκαν:

 • Η φοροληστεία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων και θα χειροτερέψει με την μείωση του αφορολόγητου -που κατακτήσαμε στα μπλόκα μας- κατά 3000€ από το 2020.
 • Γενικεύονται οι «ανοιχτές τιμές» σε όλα τα προϊόντα από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες με την κυβέρνηση να κάνει πλάτες σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο στηρίζοντας την ασυδοσία ενάντια στους παραγωγούς.
 • Η τιμή στο γάλα σε όλη την Ελλάδα μειώνεται καθημερινά στο βωμό του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των γαλακτοβιομηχανιών με πρόσχημα τις αθρόες εισαγωγές γάλατος από την Ε.Ε και τρίτες χώρες. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται και έχει βγει από την παράγωγη το 33% των κτηνοτρόφων, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας.
 • Οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας είναι χαμηλές ενώ φτάνουν πολλαπλάσια αυξημένες στην λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και παραγωγών. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής αυξάνει καθημερινά κάνοντας δύσκολη ως αδύνατη την επιβίωση μας. Το πετρέλαιο κυμαίνεται από 1.45-1.50€ το λίτρο την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό.
 • Εντείνονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Δεν προχωράνε στην άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15000€ παρά τις δεσμεύσεις τους γιατί θέλουν τα χρήματα της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης να τα πάρουν οι τράπεζες, οι εφορίες κ.α.
 • Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν από τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή, θα μειώσει δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα. Οι ψεκασμοί είτε δεν έγιναν, είτε ήταν ελλιπείς με ευθύνη του κράτους και των Περιφερειών.
 • Δεν καταργούν -αν και πολλές φόρες έχει εξαγγείλει- τον ειδικό φόρο στο κρασί που αφορά παραγωγούς αλλά και καταναλωτές.
 • Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει σε πολλές περιοχές της χώρας από ζημιές στην παραγωγή που είτε δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ είτε αποζημιώνει με ψίχουλα.

Η ΠΕΜ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις διάφορες περιοχές το προηγούμενο διάστημα και αποφάσισε: 

 • Να πάρει πρωτοβουλίες ανάδειξης της αιτίας των προβλημάτων, ενημέρωσης των συναδέλφων μας και αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων.
 • Πρόγραμμα συσκέψεων και πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση με την ευθύνη των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων σε όλη την χώρα. Στα πλαίσια αυτά ιδιαίτερος βάρος να δοθεί στην ουσιαστική λειτουργία των Α.Σ, στην συγκρότηση νέων ΑΣ σε κάθε περιοχή γιατί είναι το όπλο και το αποκούμπι μας για να πιέσουμε αποτελεσματικά και να πετύχουμε λύσεις ή να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα που έχουν στα σκαριά.

 

Αποφάσισε επίσης :

 • Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων με τα αιτήματα μας, ξεχωριστό μπλοκ και με αγροτικά μηχανήματα στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν ταξικά Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία σε όλη την χώρα την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου. Η κοινή δράση, συμπόρευση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων μπορεί να δώσει δύναμη, προοπτική και αποτελεσματικότητα στους αγώνες μας.
 • Πανελλαδική σύσκεψη στην Βέροια των περιοχών παραγωγής ροδάκινου που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μείωσης του εισοδήματος τους από φυσικές καταστροφές στην παραγωγή και το εμπάργκο στην Ρωσία.
 • Περιφερειακές συσκέψεις σε όλες τις περιοχές για τις ζημιές από τον Δάκο στην ελαιοκαλλιέργεια.
 • Αντίστοιχες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και κρέας.
 • Ανάδειξη τοπικών προβλημάτων με δράσεις σε κάθε Νομό και περιοχή που αφορούν στον ΕΛΓΑ και σε άλλα ζητήματα.
 • Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στην Νίκαια-Λάρισας. Καλούμε τους συναδέλφους μας να μην απογοητεύονται, να μην σκύψουν το κεφάλι και να κλείσουν τα αυτιά τους στις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις και τις συκοφαντίες ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα της ΠΕΜ, που δέχεται μεθοδευμένη επίθεση από την κυβέρνηση και κάθε είδους συνεταίρους και “παπαγαλάκια” της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να  κάμψουν τις αγωνιστικές αντιστάσεις των μικρομεσαίων αγροτών, την οργάνωση της συνδικαλιστικής δράσης και πάλης, το συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο. Με την συμμετοχή τους στην Πανελλαδική σύσκεψη να στείλουν σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε τον αφανισμό μας αλλά με τους αγώνες μας μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Διεκδικούμε:

 • Τη χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους που τις χάνουν επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρες περιοχές απεντάσσονται από αυτές.
 • Να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Άμεση θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των τραπεζικών λογαριασμών στις 15000€.
 • Την άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις νόσους και καιρικά φαινόμενα με συμμετοχή και του κράτους και όχι να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών.
 • Να προχωρήσουν σε άμεση εκτίμηση των ζημιών από το δάκο στα ελαιόδεντρα και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κατάργηση του χαρατσιού του 2%, δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.
 • Την ένταξη στα προγράμματα απονιτροποίησης των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που έχουν αποκλειστεί.
 • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να λυθεί το θέμα με την απόσταξη τσίπουρου και να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διήμερων.
 • Παλεύουμε και διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής που να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.

Να σταματήσουν αμέσως τα «αγροτοδικεία», που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των αγροτών και ποινικοποίηση των αγώνων μας.

 

Χρήστος Πάζης - Πιο τρελός
Λευτέρης Πανταζής - Να πεθάνουν οι γυναίκες
Στέλιος Διονυσίου - Απολογισμός
Άννα Βίσση - Εκατομμύρια
Χρήστος Χολίδης - Ποιός σε κρατάει
Γιάννης Πλούταρχος - Τα αυτονόητα
Πασχάλης Τερζής - Πρόσωπο με πρόσωπο
Αλέκος Ζαζόπουλος - Στην υγεία της αχάριστης
Βασίλης Καρράς - Πέρασε ο καιρός
Αντώμης Ρέμος - Εκατό φορές κομμάτια

 


Οκτώβριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031EC