- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Οριστικές λύσεις για τη Γυναικολογική του ΓΝΛ

«Να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Γυναικολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ), τόσο από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού όσο και από την άσχημη κατάσταση ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού» καλεί τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του σημειώνει ότι «κατά τη συνάντησή μου στις 04.11.19 με την ηγεσία του υπουργείου υγείας για την επαναλειτουργία της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ) εξέθεσα και τα έντονα προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και απαρχαιωμένων υποδομών συνολικά του Νοσοκομείου, που είχα αναδείξει -για πολλοστή φορά- και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 24.10.2019. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο (εφημερίδα Ελευθερία 08.11.2019, Onlarissa 05.11.2019 και paidis.com [1] 04.11.2019) επιβεβαιώνουν ότι πλέον βρίσκεται σε οριακό σημείο η Γυναικολογική Κλινική του ΓΝΛ, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τις γυναίκες που χρήζουν των υπηρεσιών της. Η υποστελέχωση με ιατρικό προσωπικό, ο πεπαλαιωμένος και ανεπαρκής εξοπλισμός έχουν οδηγήσει τα πράγματα στο σημείο μηδέν, και απαιτείται η άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ώστε να δοθεί ριζική λύση στο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, λόγω της λήξης της σύμβασης των επικουρικών ιατρών, οι δύο εναπομείναντες ιατροί, παρά την διάθεσή τους να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, τούτο καθίσταται αδύνατο. Ως εκ τούτου, αναβάλλονται και ακυρώνονται σημαντικά χειρουργεία, οι εφημερίες δεν καλύπτουν τις 12 ημέρες του μήνα. Μάλιστα, στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει κανένας μαιευτήρας-γυναικολόγος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών και ιδίως των έκτακτων περιστατικών.

Ταυτοχρόνως, για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται στον Τύπο η οικτρή κατάσταση με τον απαρχαιωμένο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, που δεν αντικαθίσταται παρά τα συνεχή αιτήματα. Αναφέρεται ότι λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης προωθούνται κάποιες έκτακτες και προσωρινές λύσεις».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «η σημασία που έχει η εύρυθμη λειτουργία της Γυναικολογικής κλινικής του ΓΝΛ για χιλιάδες γυναίκες στην περιφέρεια της Λάρισας, δεν επιτρέπει “φτιασιδώματα” αλλά επιβάλλει μόνιμες και στοχευμένες λύσεις με την πρόσληψη νέων ιατρών και την ανανέωση του εξοπλισμού της».