- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Έναρξη νέου Ευρωπαϊκού Έργου Erasmus+

Στις 31 Οκτωβρίου-1Νοεμβρίου 2019πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η εναρκτήρια συνάντηση ενός νέου Ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού προγράμματος με τίτλο Curriculum Development using VR technology to enhance empathetic communication skills in future health carepr of essionals (“Empathy In Health” “Ενσυναίσθηση στην Υγεία”) στο οποίο συμμετέχουν επτάσυνεργαζόμενοι φορείς από πέντε χώρες.

ToEmpathyInHealth είναι ένα τριετές έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 (StrategicPartnershipsfor Ηigher Εducation), συνολικού προϋπολογισμού 352.000€, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με συντονίστρια την KαθηγήτριαΕλένη Καπρέλη (ekapreli@uth.gr [1]) από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας.

Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια σημαντική επικοινωνιακή δεξιότητα και είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ασθενών και των Επιστημόνων Υγείας. Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά πολλές παραμέτρους της κατάστασης υγείας των ασθενώνόπως επίσης την ικανοποίηση και το αίσθημα ασφάλειαςτους. Παρόλο που στο ασθενοκεντρικό μοντέλο υγείας, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και συγκεκριμένα η ενσυναίσθηση, έχουν εξέχουσα σημασία, τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των τμημάτων Επιστημών Υγείας παρουσιάζουν ελλείψεις σχετικά με τηνεκπαίδευση των φοιτητών ενώ η αξιολόγηση των διαπροσωπικών ικανοτήτων, ειδικά κατά την κλινική άσκηση, συχνά δεν είναι αξιόπιστη ή έγκυρη.

Σκοπός του προγράμματος είναι να

Εταίροι του έργου είναι οι εξής: Από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Φυσικοθεραπείας) και η εταιρεία TheofanisAlexandridis και SIAEE. ΑπότηΚύπρο, τοUniversity of Nicosia (Medical School) καιηεταιρείαM.M.C Management Center Limited. ΑπότηνΓερμανία,τοProtestant University of Applied Science Berlin (Midwifery school).Από το Βέλγιο, τοVrije UniversiteitBrussel.