Μάξιμος: Καθολική η ζημιά στα αμύγδαλα των Τεμπών!


Tags |

«Μπορεί ο ΕΛΓΑ να επιμένει ότι δεν υπήρξαν φαινόμενα παγοπληξίας στις καλλιέργειες αμυγδάλου στον δήμο Τεμπών -σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής- και ότι η μείωση της παραγωγής οφείλεται σε ακαρπία, ωστόσο οι αμυγδαλοπαραγωγοί που είδαν τη σχεδόν καθολική ζημιά στην παραγωγή τους δεν μπορούν παρά να ελπίζουν στην άμεση αρωγή από το κράτος. Η παραπομπή στα ΠΣΕΑ δεν είναι η προσφορότερη λύση, καθότι σημαίνει αποζημιώσεις μετά από καιρό, όταν το φλέγον ζήτημα είναι τι γίνεται φέτος, αφού με μηδαμινή παραγωγή ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος. Σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να προβλεφθεί κάλυψη για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο, πρέπει να είναι τάχιστες». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, σε σχετική ερώτησή του για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αμυγδαλοκαλλιεργητές των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας λόγω της σημαντικότατης μείωσης στη φετινή παραγωγή τους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε γίνει αποδέκτης των διαμαρτυριών από αμυγδαλοκαλλιεργητές των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας μετέφερε στον αρμόδιο υπουργό την αγωνία τους και το μέγεθος της ζημιάς και ζητούσε να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την αποζημίωσή τους. Επίσης, επεσήμανε ότι έχουν τεθεί υπόψη του ΕΛΓΑ μετεωρολογική έκθεση και επιστημονικές εισηγήσεις από του παραγωγούς -που δεν έχουν απαντηθεί- ενώ ζητούσε να πληροφορηθεί σχετικά με τους μετεωρολογικούς σταθμούς που ο ΕΛΓΑ λαμβάνει δεδομένα, όπως και για την ύπαρξη αναλογιστικών μελετών για νέες ασφαλιστικές καλύψεις στον ισχύοντα κανονισμό.

 

Απάντηση Βορίδη…

Ο αρμόδιος Υπουργός στην απάντησή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ΕΛΓΑ έχει επισημάνει και σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς και φορείς του νομού, ότι «η μειωμένη παραγωγή που παρατηρείται οφείλεται σε ακαρπία, αίτιο που δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον Οργανισμό» και ότι «η μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

Σε ότι αφορά τα μετεωρολογικά στοιχεία, αναφέρεται ότι ο ΕΛΓΑ ενημερώνεται σε μηνιαία βάση με δεδομένα που συλλέγει από πιστοποιημένους μετεωρολογικούς φορείς (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) και υπογραμμίζεται ότι τα στοιχεία αυτά «δύνανται να χρησιμοποιούνται συμβουλευτικά από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. και δεν αποτελούν αποκλειστική παράμετρο στις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται κατόπιν της επιτόπιας εξέτασης των καλλιεργειών από τους γεωπόνους εκτιμητές».

Τέλος, στην απάντησή του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι «πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή» και ως εκ τούτου «πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα οι απαραίτητες διεργασίες, όπως είναι η αναλογιστική μελέτη, βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και με διαβούλευση».