Έντονο το ενδιαφέρον της Άννας Βαγενά για τον αρχαιολογικό χώρο του Πυθίου


Tags |

Το έντονο ενδιαφέρον της για τον αρχαιολογικό χώρο του Πυθίου Ελασσόνας εξέφρασε η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας Άννα Βαγενά-Κηλαηδόνη, με επιστολή της προς την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Για την κ. Βαγενά-Κηλαηδόνη το Πύθιο είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που θα πρέπει να ξαναβρεθεί στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Σε απάντηση της επιστολής που απέστειλε η βουλευτής, με την οποία ζητά να συμπεριληφθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Πυθίου στο πρόγραμμα ανασκαφών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, η κ. Σδρόλια την ενημέρωσε, πως ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Απόλλωνα έχει ανασκαφεί στις αρχές του 2000, ενώ αργότερα έγιναν εργασίες ανάδειξής του. Η ανασκαφή των τριών ναών της περιοχής  (Απόλλωνα, Ποσειδώνα, Αρτέμιδος) έχει ολοκληρωθεί και παρόλο που υπάρχει παρακείμενος αρχαίος οικισμός δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο συνέχισης των ανασκαφών.

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Πύθιο, είναι ένας από τους σημαντικότερους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και κατά κοινή ομολογία χρήζει περαιτέρω ανάδειξης.

Σύμφωνα με την κ. Σδρόλια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας έχει συντάξει μελέτη προς την κατεύθυνση αυτή, με τη δημιουργία μιας ενιαίας διαδρομής με τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους (Άζωρος, Μηλέα, Σαραντάπορο, Καστρί Λιβαδίου), ώστε να καταστούν πόλοι έλξης.

Η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί προτεινόμενο έργο για την Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ.