Α. Βαγενά: Η πραγματικότητα για το νομοσχέδιο Περί Διεθνούς Προστασίας


Tags |

 Σήμερα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο της ΝΔ για τη Διεθνή Προστασία. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης θέλει και να χαϊδέψει τις ακροδεξιές φωνές εντός της ΝΔ και να τηρήσει τη διεθνή νομιμότητα, κάτι που όμως δεν στέφεται με ιδιαίτερη επιτυχία.

Μέσα από συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, η ΝΔ προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα την αποτροπή και την καταστολή όσων αιτούνται άσυλο, πράγμα που αποτελεί και το πραγματικό πολιτικό της σχέδιο, χωρίς να δείχνει κανένα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου.

Είναι τρανταχτή η προσπάθειά της κυβέρνησης να μετατρέψει το ζήτημα από προσφυγικό σε μεταναστευτικό. Με το παρόν νομοσχέδιο καταστρατηγούνται εγγυήσεις για την διαδικασία ασύλου και γενικεύεται η κράτηση των αιτούντων ασύλου με πρόθεση να εφαρμοστεί το 18μηνο της κράτησης και περιορίζονται βασικά δικαιώματα, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειριστήκαμε το θέμα με ανθρωπιά και σεβασμό, τη στιγμή που οι ροές βρίσκονταν στο ζενίθ τους. Καταφέραμε να κάνουμε έργο τόσο σε επίπεδο δομών όσο και σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου και συνεργειών, έχοντας στο επίκεντρο την ανθρώπινή ζωή και κυρίως το παιδί.

Μέχρι και τον Ιούνιο, είχαμε φτάσει στις 2.250 διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, σε αντίθεση με τις 380 θέσεις που παραλάβαμε το 2015.

Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για την Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων και εφαρμόσαμε πρόγραμμα εκπαίδευσης τόσο μέσα στα κέντρα φιλοξενίας όσο και σε τάξεις υποδοχής σε σχολεία.

Όλοι όσοι αιτούντο άσυλο είχαν δικαίωμα, όσο είμασταν εμείς στην κυβέρνηση, να λάβουν ΑΜΚΑ  και απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δώσαμε ακόμη τη δυνατότητα απόδοσης ιθαγένειας σε μετανάστες 2ης γενιάς λόγω γέννησης ή και φοίτησης τους στην Ελλάδα.

Συνοπτικά, δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης, προσωρινής φιλοξενίας, στέγασης, ένταξης στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Σήμερα που ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται πλέον στο προσφυγικό ζήτημα ως πρόβλημα τριών ηπείρων που δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνη της η Ελλάδα, τον καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα και τον παρακινούμε να προωθήσει μια μεταναστευτική πολιτική με γνώμονα την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.