Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλελέρ


Tags |

Τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία επισκέφθηκε και κατέθεσε δάφνινο στεφάνι η αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλελέρ που βρέθηκε στην Κύπρογια  την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με την κοινότητα Πισσουρίου.

Ο Τύμβος είναι το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα και άλλα μνήματα Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν σε προηγούμενους αγώνες της Κύπρου για την ελευθερία.

Η επίσκεψη στον Τύμβο προκάλεσε στην αποστολή του Δήμου Κιλελέρ έντονη συναισθηματική φόρτιση. Παντού σταυροί, άλλοι με ονόματα και φωτογραφίες νεκρώνκαι άλλοι αγνώστων στοιχείων. Για τους «αφανείς νεκρούς» ξεκίνησαν οι διαδικασίεςαναγνώρισης ώστε να τους αποδοθούν, μετά από χρόνια, οι αρμόζουσες τιμές. Οι πιο πολλοί ενταφιασμένοι, νέοι άνθρωποι, έπεσαν μαχόμενοι αφού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας. Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος σε λιτή του δήλωσε ανέφερε: «Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας είναι ένας χώρος που αποτελεί μέρος της κοινής ιστορίας Ελλάδας και Κύπρου. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη συνέχιση του αγώνα, με τελικό σκοπό την απελευθέρωση της Κύπρου από την τούρκικη κατοχή και την επανένωση του νησιού».