Μάξιμος: Οι Χριστιανοί της Ανατολής εκλιπαρούν για προστασία


Tags |

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μοναδικός τρόπος για να μπει ένα οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και στην φυγή των Χριστιανών στη Συρία είναι η αποκατάσταση της ειρήνης σε όλο το έδαφος της χώρας, η εξάλειψη των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων, η απομάκρυνση όλων των παράνομα ευρισκομένων στρατών και βεβαίως η εκκίνηση μιας γιγαντιαίας ανοικοδόμησης, σε υλικό και κοινωνικό πεδίο». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, από το βήμα του 5ου Χριστιανικού Φόρουμ που διοργανώνει η Ένωση «Χριστιανικός Κόσμος» στην Μόσχα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στηλίτευσε την τουρκική εισβολή στη Συρία επισημαίνοντας ότι «ορθώνεται η απειλή μιας γενικής εθνοκάθαρσης των περιοχών που καταλαμβάνει ο τουρκικός στρατός, καθώς διακηρυγμένος σκοπός της Άγκυρας είναι η εγκατάσταση στην κατεχόμενη ζώνη αραβικών σουνιτικών πληθυσμών. Οι χριστιανοί, λοιπόν, όλων των ομολογιών, και μαζί τους και οι Γεζίντι, βρίσκονται στο έλεος μιας στρατιωτικής μηχανής, που εξοντώνει με σκοπό την αντικατάσταση πληθυσμού. Το έχουμε δει αυτό στην Μικρά Ασία από το 1915 έως το 1922, στην Αλεξανδρέττα μετά το 1939, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 και το 1963, στην Κύπρο μετά το 1974. Πού είναι σήμερα το άλλοτε ακμαίο χριστιανικό στοιχείο σε αυτές τις περιοχές;».

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε και γενικότερα στα προβλήματα των Χριστιανών της Μ.Ανατολής και της Β. Αφρικής παραθέτοντας τα συγκλονιστικά λόγια που είπε ένα Ορθόδοξος κληρικός από την Μοσούλη  ‘‘Στις χώρες της Δύσης υπάρχουν δικαιώματα για τα ζώα, στην Αυστραλία φροντίζουν τα βατράχια … Κοιτάξτε μας ως βάτραχους, θα το δεχτούμε. Απλώς προστατεύστε μας ώστε να μείνουμε στην Γη μας’’».  Και πρόσθεσε «ωστόσο, όταν υπάρχει ακόμη ‘‘μαγιά’’, όταν υφίσταται μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων ως ζωντανός φορέας παραδόσεων και αξιών, υπάρχει πάντα και η ελπίδα της Αναγέννησης. Γι’ αυτό οφείλουμε να στηρίξουμε τις χριστιανικές κοινότητες παντί τρόπω. Προσδοκώντας ότι η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών θα δώσει τη δυνατότητα της επιστροφής των χιλιάδων Χριστιανών προσφύγων στις εστίες τους, που τώρα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε στρατόπεδα προσφύγων ή ξενιτεμένοι σε ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος ο κ. Χαρακόπουλος έκανε έκκληση για ενότητα του Ορθόδοξου κόσμου, «καθώς έχουν προκύψει δυσάρεστες καταστάσεις και υπονομευτικές διαφωνίες, τονίζοντας ότι «η έλλειψη ενότητας προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες τόσο στην Ορθοδοξία όσο και στους λαούς μας».