ΤΕΕ: Η ένταξη μεταναστών στην αγορά εργασίας των κατασκευών


Tags |

Ενημερωτική συνάντηση με σκοπό την παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου In2C – Ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών στον τομέα των κατασκευών υλοποίησε το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, στη Λάρισα, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019.

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020, στοχεύει στη διευκόλυνση της έγκαιρης και αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην αγορά εργασίας στον τομέα των κατασκευών.

Ο πρόεδρος του τμήματος, Νίκος Παπαγεωργίου, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του δήλωσε:

«Η μετανάστευση είναι μια σημαντική πρόκληση για όλους μας. Μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική είναι τόσο ανθρωπιστική όσο και κοινωνικο-οικονομική επιταγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, προκειμένου να υποστηρίξει δράσεις εντός και εκτός Ευρώπης. Η προσέγγιση της ΕΕ έχει διαφορετικά στοιχεία και καθένα εξ αυτών είναι εξίσου σημαντικό. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νόμιμες οδοί προς την ΕΕ για όσους έχουν ανάγκη προστασίας καθώς και για οικονομικούς μετανάστες. Εκείνοι που έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν, θα πρέπει να έχουν κάθε δυνατή υποστήριξη για να ενταχθούν επιτυχώς.

Αυτοί οι στόχοι συμβαδίζουν με την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα βασικά αίτια της παράνομης μετανάστευσης, να σπάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων και των διακινητών και να διαχειριστούν καλύτερα τα σύνορά μας.  Το 2018, 347 οργανώσεις επωφελήθηκαν από την υποστήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Ενώ δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με το 2015, η δουλειά μας ως Ένωση δεν έχει τελειώσει.

Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι η μετανάστευση είναι η νέα μας πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να θίξω ένα συγκεκριμένο θέμα: πώς βοηθούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ενταχθούν και πώς οικοδομούμε συνεκτικές κοινωνίες από τη βάση προς την κορυφή.

Μπορούμε μόνο να το επιτύχουμε μαζί με τις εθνικές, περιφερειακές, τοπικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μέσω έργων όπως το δικά μας, που αφορά την ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας του κατασκευαστικού τομέα.

Κυρίες και κύριοι,

χρειαζόμαστε μια Ευρώπη ανοικτή, αλλά και ασφαλή. Αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν την ασφάλεια για τους πολίτες τους, με βάση τις αξίες  για ενότητα, ανοχή, αλληλεγγύη και για μία ανοιχτή ένωση. Τα έργα όπως το In2C μεταφράζουν τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συγκεκριμένα μέτρα με απτά αποτελέσματα.

Γιατί αυτό που κάνουμε είναι προς το συμφέρον των πολιτών μας και των κοινωνιών μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι προσπάθειές μας συμβάλλουν στην εικόνα και την αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν οι άνθρωποι.

Αν δεν έχει λόγο το Τεχνικό Επιμελητήριο για την ένταξη νέου εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας του κατασκευαστικού τομέα, ποιος έχει; Αν δεν συνομιλήσει η Επιτροπή για αυτό το θέμα με τον Τεχνικό Σύμβουλο της πολιτείας, με ποιον θα μιλήσει;

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα, να βρίσκομαι στο τιμόνι του ΤΕΕ αυτήν την περίοδο. Χαράσσουμε μία νέα ευρωπαϊκή πορεία για το ΤΕΕ. Το έργο αυτό, είναι μία τεράστια επιτυχία για το ΤΕΕ, καθώς γίνεται πλέον συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμβάλλει στην διαμόρφωση πολιτικών την Ένωσης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΤΕΕ πανελλαδικά, όπου το ΤΕΕ συμμετέχει σε έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, μέσω του έργου, το Τεχνικό Επιμελητήριο αποκτά δίαυλο επικοινωνίας με φορείς της Ισπανίας, της Σουηδίας και της Κύπρου. Ανταλλάσσει απόψεις και αποκτά εμπειρία και τεχνογνωσία για θέματα που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο. Βλέπουμε τα προτερήματά μας σε σχέση με άλλες χώρες αλλά και τα σημεία στα οποία υστερούμε, ως τεχνικός κλάδος. Ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, αλλά και ως ο Τεχνικούς Σύμβουλος της Πολιτείας, οφείλουμε να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές και να πιέσουμε να τις υιοθετήσει και η χώρα μας.»

Στη συνάντηση απηύθυνε χαιρετισμό και ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων του Δήμου Λαρισαίων, Γεώργιος Σούλτης, o οποίος επισήμανε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του ΤΕΕ για την αναδιαμόρφωση και υποδοχή τυχόν νέων λειτουργιών στις σχολικές αυλές και δήλωσε βέβαιος πως θα υπάρξουν και άλλες μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο φορέων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα μέλη της ομάδας εργασίας ευρωπαϊκού προγράμματος In2C, Αθανάσιος Κόκκαλης και Δρ. Δωροθέα Κασιτεροπούλου, έκαναν συνοπτική παρουσίαση του έργου και των εταίρων, ο Δρ. Ιωάννης Τόλιας, επίσης μέλος της ομάδας, εξέθεσε τα αποτελέσματα έρευνας πεδίου για τις ανάγκες των εργοδοτών, η Μαρία Νικολαΐδου, από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Λαρισαίων αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας πεδίου για τις ανάγκες των υπηκόων τρίτων χωρών, ο Γεώργιος Πέτρου, εκπρόσωπος του εταίρου ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ στο In2C παρουσίασε το εργαλείο αξιολόγησης δεξιοτήτων ΥΤΧ από τους εργοδότες και η Δρ. Αικατερίνη Μπαξεβάνου, μέλος ομάδας εργασίας του ΤΕΕ, μίλησε για τις προσεχείς δράσεις του έργου. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας και ανταλλαγή απόψεων των παρισταμένων για το αντικείμενο του προγράμματος.