- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Αξιοποίηση πηγής στην Αγναντερή του Δήμου Κιλελέρ

Το σχεδιασμό του έργου που αφορά στην αξιοποίηση πηγής στην Αγναντερή του Δήμου Κιλελέρ με την αποκατάσταση και επισκευή της υδρομάστευσης και την αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού αμιάντου μήκους 2,5 χιλιομέτρων που μεταφέρει το νερό στον οικισμό συζήτησε επιτόπου  ο αντίδημαρχος Τεχνικών έργων Αλέκος Χονδρονάσιος συνοδευόμενος από τον πρόεδρος της κοινότητας Θοδωρή Σκρίμπα και τον μελετητή του έργου.

Η υδρομάστευση (στέρνα) είναι ένα τεχνικό έργο συγκέντρωσης των υδάτων των πηγών. Οι πηγές γεωλογικά προκύπτουν από συγκεκριμένους τρόπους μορφολογίας του εδάφους. Γενικά πάντως μία πηγή δημιουργείται όταν το έδαφος σε κάποιο σημείο είναι αδιαπέραστο, βράχος για παράδειγμα,  και το νερό από τα υπερκείμενα εδαφικά στρώματα δεν μπορεί να συνεχίσει την βαρυτική πορεία του προς τη γη και βρίσκει μία διέξοδο δημιουργώντας μία πηγή. Όταν αυτό το άνοιγμα είναι μεγάλο και έχουμε μεγάλη ροή δημιουργούνται πολλές πηγές ταυτόχρονα. Το νερό αυτό εάν θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε οφείλουμε να το συγκεντρώσουμε με μία υδρομάστευση και να το κατευθύνουμε εκεί όπου επιθυμούμε.

Στο συγκεκριμένο έργο στην Αγναντερήπροβλέπεται επίσης η κατασκευή νέας υποδομής υδροδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων και γενικότερα των καλλιεργειών του πρωτογενή τομέα της περιοχής με εγκατάσταση νέου υπογείου δικτύου από σωλήνες πολυαιθυλενίου  και κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης.

Με την κατασκευή του έργου, τόνισε ο αντιδήμαρχος Αλέκος Χονδρονάσιος, οι παραγωγοί της περιοχής θα εξυπηρετούνται από μία σύγχρονη υποδομή υδροδότησης-άρδευσης που θα καλύπτει τις απαιτήσεις παραγωγής με μηδενικό ενεργειακό κόστος και μηδενικές απώλειες νερού.