- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Να μειωθεί τώρα ο φόρος και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Το μέτρο της εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όχι μόνο δεν είχε τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα αλλά είχε τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για μια ακόμη φορά οι καταναλωτές, τα εύκολα θύματα, ήρθαν να καλύψουν την ανικανότητα των αρχών να πατάξουν τη λαθρεμπορία.

Κοινωνικά προβλήματα:

– Χιλιάδες νοικοκυριά μένουν χωρίς το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία κυρίως των παιδιών και των ηλικιωμένων
– Το συνολικό ποσό που διατίθεται για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κάθε χρόνο.
– Μειώθηκε κατά 60% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα.

Προβλήματα στην υγεία και το περιβάλλον:
– Το ξύλο που κυρίως χρησιμοποιήθηκε για τη θέρμανση προκάλεσε τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα. Η αιθαλομίχλη προκάλεσε τα τελευταία χρόνια αναπνευστικά, νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα ιδιαίτερα στον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, καθώς και αυτοί που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα. Θα ξαναζήσουμε και φέτος τον εφιάλτη; Έχουν υπολογιστεί οι δαπάνες για την νοσηλεία και τα φάρμακα αυτών των ανθρώπων;
– Η λαθροϋλοτομία εκτός από τη στέρηση εσόδων για τη πολιτεία προκαλεί και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή
– Ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση

Η λαθρεμπορία καυσίμων ζει και βασιλεύει:
– Το ναυτιλιακό πετρέλαιο που είναι αδασμολόγητο «αλλάζει προορισμό», αποχρωματίζεται και διατίθεται παράνομα στη λιανική.
– Καύσιμα που προορίζονται για εξαγωγές στη βαλκανική και τα οποία επίσης δεν επιβαρύνονται με ΕΦΚ και ΦΠΑ διατίθενται τελικά στην ελληνική αγορά με το κόλπο των «εικονικών εξαγωγών» και τα κυκλώματα καρπώνονται τους φόρους.
– Το σύστημα εισροών-εκροών, δεν αξιοποιείται.
– Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι.

Προτείνουμε
Να νομοθετηθεί άμεσα, η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα 6 λεπτά το λίτρο που ήταν αρχικά (από 28 που είναι σήμερα) και του ΦΠΑ από 24% στο 13% σαν είδος πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε η συνολική τιμή να μειωθεί στα 60 -70 λεπτά το λίτρο από 104 που εκτιμάται για φέτος η τιμή του.

Είναι απαράδεκτο να πληρώνουμε το 60% της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε φόρους. Ζητάμε άμεσες λύσεις και ενέργειες για την εξασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της θέρμανσης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

 

Της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας