Σε Συνάντηση των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης στην Πράγα η Περιφέρεια


Tags |

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Θεσσαλίας (EUROPE DIRECT Θεσσαλίας), έλαβε μέρος στην Ετήσια Γενική Συνάντηση 2019  (AGM 2019) όλων των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης των κρατών μελών της ΕΕ που διεξήχθη στην Πράγα στις 9-11 Οκτωβρίου 2019.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας  αποτελεί μέλος του δικτύου των κέντρων πληροφόρησης Europe Direct. Είναι ένα από τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ΕΕ και τις προτεραιότητές της ιδίως για την αναπτυξιακή στρατηγική «Ευρώπη 2020.

Ο γενικός στόχος του κέντρου Europe Direct είναι οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες και τη δυνατότητα να γνωστοποιούν και να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους, σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της ΕΕ, ειδικότερα, στους τομείς που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

 

Οι θεματικές ενότητες AGM 2019 επικεντρώθηκαν στην εισαγωγή και συζήτηση των νέων προτεραιοτήτων στρατηγικής πολιτικής και επικοινωνίας της ΕΕ με αφορμή τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου καθώς και στην υλοποίηση αυτών σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης, διερευνήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα Europe Direct μπορούν να διευρυνθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη ημέρα της Συνάντησης είχε θέμα «Μια καινούργια αρχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και επικεντρώθηκε στις Στρατηγικές Προτεραιότητες της ΕΕ για την περίοδο 2020-2024 με στόχο τη δέσμευση των πολιτών σε αυτές. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική πολιτική, το μεταναστευτικό ζήτημα, το ανοικτό και βασισμένο σε κανόνες δικαίου εμπόριο.

Η δεύτερη μέρα της συνάντησης είχε θέμα την Ευρωπαϊκή Επικοινωνία στην Υπηρεσία της Δημοκρατίας και αναλύθηκαν ζητήματα όπως η συ στράτευση δυνάμεων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης (fake news) και η   προώθηση της επιμόρφωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με σκοπό α)την εύρεση αποτελεσματικότερων τρόπων αξιοποίησης της δυνατότητας των EDIC να αποτελούν α) σημεία αναφοράς μεταξύ άλλων περιφερειακών δικτύων (παραδείγματα Emilia Romagna region, Central/Southern Central/Southeastern region, Bulgaria, Haute-de-France region) και β) κέντρα συνεργασίας μεταξύ των εταίρων σε ζητήματα όπως την Κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα με σκοπό την προβολή θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας με τον τοπικό Τύπο, τα ΜΜΕ και τη Στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βασίζεται στις έξι φιλοδοξίες των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών:

α) Περιβάλλον

β) Την οικονομία που θα εργάζεται για τους ανθρώπους

γ) Την Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή.

δ) Τη διαφύλαξη και προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής

ε) Την ισχυρότερη Ευρώπη παγκοσμίως

στ) Την νέα ώθηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη