Μάξιμος: Μετά την αύξηση στο επίδομα θέρμανσης και επιπλέον καυσόξυλα!


Tags |

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ενόψει της έλευσης του χειμώνα προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τα αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά, και μάλιστα στις περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την αύξηση της δαπάνης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ από τα 57,7 εκατ. ευρώ στα 67,5 εκατ. ευρώ και την έγκαιρη καταβολή του επιδόματος. Ελπίζω ότι ανάλογα νέα θα έχουμε τελικώς και για την κάλυψη των αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων των ορεινών περιοχών, όπως προτείνει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την απάντηση που έλαβα από τον αρμόδιο υπουργό». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε σχετική του ερώτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του ζητούσε «να εγκριθούν επιπλέον πιστώσεις για καυσόξυλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να λάβουν οι κάτοικοι της Ραψάνης, άλλα και όλων των ορεινών χωριών, περισσότερα καυσόξυλα για τον χειμώνα».

Στην απάντησή του ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανελαστικές υποχρεώσεις τις οποίες έχει κάθε χρόνο, εισηγείται αρμοδίως και ενισχύει τον σχετικό ΑΛΕ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με μεταφορά πιστώσεων από τον ΑΛΕ 2910601025 ‘‘Πιστώσεις για δαπάνες δασοπροστασίας’’. Σημειώνουμε ωστόσο ότι οι πιστώσεις για τις δαπάνες δασοπροστασίας για φέτος έχουν σχεδόν εξαντληθεί και δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Α.Δ. για τη μεταφορά πιστώσεων και την ενίσχυση του ΑΛΕ 2420989001.

Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει κάνει αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση ποσοστού διάθεσης του ΑΛΕ 2910601025 ‘‘Πιστώσεις για δαπάνες δασοπροστασίας’’, ώστε το ποσό των περίπου 500.000,00€ το οποίο θα εξοικονομηθεί, να διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών σε καυσόξυλα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

Τέλος, σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα, με απόφαση του Γ.Λ.Κ., ενίσχυσης των ΑΛΕ του Τακτικού Προϋπολογισμού από το Αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού».