Επιστολή-παρέμβαση του ΣΒΘΣΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές


Tags |

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απέστειλε Υπόμνημα προς τον κ. Παναγιώτη Μηταράκη, Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με ένα σημαντικό θέμα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων που αφορά στην επιβολή εκ μέρους του ΕΦΚΑ, ασφαλιστικών εισφορών επί των ποσών των επιδομάτων παραγωγικότητας (bonus) που έκτακτα παρέχουν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους τους.

Το Υπόμνημα εστάλη, επίσης, και στη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Παυλίνα Καρασιώτου

 Αναλυτικότερα, όπως αναφέρθηκε στην επιστολή του Συνδέσμου:

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ΄ αριθμ. 4/2.2.2017 εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4387/2016, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ανωνύμων Εταιριών, για τις αμοιβές που λαμβάνουν, είτε στα πλαίσια της παροχής εξαρτημένης εργασίας, είτε με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ασφαλίζονται στον Ενιαίο Φορέα.

Ωστόσο, η παράγραφος 7 της ανωτέρω αναφερόμενης εγκυκλίου, ορίζει, μεταξύ των άλλων, ότι για τις αμοιβές που λαμβάνουν για την ιδιότητα του μέλους ΔΣ, οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας, στο πεδίο «Ημέρες Ασφάλισης», δεν γίνεται καταχώριση των ημερών ασφάλισης των συγκεκριμένων μελών, ενώ ο υπολογισμός των ημερών ασφάλισης θα προκύπτει μετά από έλεγχο του αρμόδιου Υποκαταστήματος της έδρας του εργοδότη.

Η ίδια παράγραφος αναφέρει ρητά επίσης ότι ως ημέρες ασφάλισης θα λογίζονται οι πραγματικές ημέρες απασχόλησης – συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως αυτές προκύπτουν από τα πρακτικά ή τα σχετικά παραστατικά που πρέπει να προσκομίζονται στο αρμόδιο για τον έλεγχο Υποκατάστημα. Παράλληλα διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι αμοιβή ή έναντι αμοιβής και ημέρες ασφάλισης αναφέρονται στο μήνα απασχόλησης-συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επί του θέματος ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι αποτελεί παραδοξότητα Εκτελεστικό ή και Μη Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρίας, με ενεργό δραστηριότητα στην άσκηση των οργανικών του καθηκόντων, η οποία δεν περιορίζεται απλά και μόνο στη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά η ενασχόλησή του με τα εταιρικά ζητήματα εκτείνεται και αφορά σε ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων αναφορικά με τη διοίκηση, τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της Εταιρίας, να ασφαλίζεται για μία μόνο ημέρα το μήνα, αυτή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα δε, τόσο το ίδιο το Μέλος, Εκτελεστικό ή Μη, όσο και η Εταιρία να καλούνται να καταβάλλουν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές καθώς ως βάση υπολογισμού αυτών των εισφορών ορίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές, και με ανώτατο όριο υπολογισμού των εισφορών, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών που ανέρχεται σήμερα, στο ποσό των 6.500 €.

Στο σημείο αυτό ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει, ότι αυτή η παραδοξότητα είχε ως αποτέλεσμα τα εν λόγω πρόσωπα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από την έναρξη εφαρμογής του Ν. 4387/2016, να βρίσκονται και εκτός υγειονομικής κάλυψης, λόγω μη συμπλήρωσης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης, αφού ως τέτοιες λογίζονταν μόνο οι ημέρες συμμετοχής τους στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου

Σημειώνεται επίσης ότι μόλις τον Φεβρουάριο 2018, με το υπ΄ αριθμ. 287025/2018 έγγραφο του ο ΕΦΚΑ και το αρμόδιο Υπουργείο, αντιλαμβανόμενοι προφανώς το ανορθόδοξο του ζητήματος, που είχε προκύψει, ενημέρωσαν για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους του Φορέα, σε μια προσπάθεια μερικής αποκατάστασης του προβλήματος για το χρονικό διάστημα από 1/3/2018 μέχρι 28/2/2019.

Ακολούθως δε, ο νομοθέτης, με το άρθρο 31 παράγραφος 2 περίπτωση γ, του Ν. 4611/2019, μερίμνησε για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας των εν λόγω προσώπων, για την χρονική περίοδο από 1/3/2019 μέχρι 29/2/2020, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης, μόνο όμως για παροχές ασθένειας σε είδος.

Ωστόσο, οι όποιες νομοθετικές βελτιώσεις, δεν έχουν πλήρως αποκαταστήσει το ζήτημα καθώς η ασφαλιστική ικανότητα των μελών του ΔΣ, δεν καλύπτει βασικές ασφαλιστικές παροχές, όπως αυτές της σύνταξης ή και της ασθένειας σε χρήμα.

Όπως είναι γνωστό, τόσο τα Εκτελεστικά όσο και τα Μη Εκτελεστικά Μέλη του ΔΣ των Ανωνύμων Εταιριών, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχουν πλήρη και πραγματική απασχόληση για την εκτέλεση των οργανικών τους καθηκόντων.

Καταβάλλουν επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, στερούνται στοιχειωδών ασφαλιστικών παροχών, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών κοινωνικής ασφάλισης, πρωτίστως της ανταποδοτικότητας και της αναλογικότητας των παροχών προς τις εισφορές, αλλά και των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ισότητας.

Για το λόγο αυτό ο Σύνδεσμος πρότεινε την επανεξέταση του θέματος και την νομοθέτηση της αναγνώρισης 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα, με αναδρομική μάλιστα εφαρμογή, ήδη από την ημερομηνία έκδοσης της υπ΄ αριθμ. 4/2.2.2017 εγκυκλίου του ΕΦΚΑ., για την αποκατάσταση και την πλήρη κάλυψη των Εκτελεστικών ή Μη Εκτελεστικών Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ανωνύμων Εταιριών.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα αποκατάστασης αυτής της παραδοξότητας και ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της άδικης και άνισης μεταχείρισης την οποία υφίστανται τα Εκτελεστικά και Mη Εκτελεστικά Μέλη ΔΣ των Ανωνύμων Εταιριών.