Μάξιμος: Αναγκαία η προώθηση της υγιούς γήρανσης


Tags |

«Αν και το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας είναι πολλά και δυσεπίλυτα, τόσο όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση, όσο, όμως, και το εν γένει βιοτικό τους επίπεδο. Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να γίνουν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, τίποτε δεν είναι αρκετό όσο υφίσταται η παρούσα ροπή κατάρρευσης των δημογραφικών δεδομένων. Αν δεν γίνει αληθινή “επανάσταση” ως προς την αντιμετώπισή του, η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί μόνον σε μια χώρα γερόντων, αλλά διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξή της». Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα, στην οποία είχα την τιμή να εργαστώ ως αντιπρόεδρος, κατέληξε, μετά από ενδελεχή έρευνα, σε σημαντικά συμπεράσματα. Ένας από τους έξι άξονες που είχα την τιμή να εισηγηθώ ήταν τα μέτρα προώθησης της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισής της. Πέραν της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι αναγκαία η προώθηση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού, με προληπτική ιατρική και προαγωγή υγείας με έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες και τα χρόνια νοσήματα. Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με προγράμματα κατάρτισης (πχ. χρήση νέων τεχνολογιών) των ατόμων άνω των 55 ετών ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, αλλά και η ψηφιακή κατάρτιση των ηλικιωμένων ώστε να μπορούν να είναι σε θέση να κάνουν βασικές καθημερινές δουλειές (πληρωμές λογαριασμών, μεταφορές χρημάτων κλπ), να ενημερώνονται και να ψυχαγωγούνται. Άλλωστε, η ψηφιακή ενασχόληση αποδεδειγμένα μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης και άνοιας, δύο μεγάλων προβλημάτων της τρίτης ηλικίας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «ακόμη και την υστάτη μπορεί να υπάρξει ανατροπή της δημογραφικής κατάρρευσης, εφόσον η Πολιτεία αναγάγει το ζήτημα σε πρωτεύον και παρθούν συντονισμένα και ριζοσπαστικά μέτρα. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δείχνει να έχει λάβει το μήνυμα, θα τρέξει γρήγορα προς την υλοποίηση αυτού του στόχου».