Κέλλας: Αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ


Tags |

Να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, ώστε οι αμυγδαλοπαραγωγοί των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, για τη φετινή ολική απώλεια παραγωγής, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με αντιπροσωπεία πληγέντων αμυγδαλοπαραγωγών, παρουσία του Δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη.

Ο Χρήστος Κέλλας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τις τεράστιες ζημιές, που υπέστησαν φέτος οι αμυγδαλοπαραγωγοί, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Του υπογράμμισε ότι, «μεταξύ 11-13 και 28-31 Μαρτίου παρατηρήθηκαν, αντιστοίχως, φαινόμενα παγετού από ριπές παγωμένου αέρα και ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ατελή γονιμοποίηση, με μη εμφανή καταστροφή των ανθέων, και τη μετέπειτα καρπόπτωση, σύμφωνα με ειδικούς».

Εξήγησε, ακόμη, πως «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ αναφέρεται σε απουσία ξεκάθαρων ζημιογόνων αιτίων, σύμφωνα με τον κανονισμό, ώστε να αποζημιωθούν από τον Οργανισμό», ενώ ζήτησε «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, ώστε η αποζημίωση να δοθεί μέσω του ΕΛΓΑ» κι όχι από προγράμματα όπως το de minimis ή τα χρονοβόρα ΚΟΕ (ΠΣΕΑ).

Ο Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα λεπτομερώς και δήλωσε τη βούλησή του, στο πλαίσιο του εφικτού, να ικανοποιηθεί το αίτημα.

Στη συνάντηση στο γραφείο του κ. Κέλλα, πέραν του Δημάρχου Τεμπών, παρέστησαν ο Πρόεδρος των αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας, Αντώνης Ζέλφος, ο αμυγδαλοπαραγωγός και μετεωρολόγος από το Δομένικο Ελασσόνας, Θεόδωρος Καρανίκας, και οι παραγωγοί του Δήμου Τεμπών, Γιώργος Μακρυγιάννης και Αντώνης Γούσιος.