- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Πρωτοβουλίες Αγοραστού για το πρόβλημα με τους τευτλοπαραγωγούς

Πρωτοβουλία προκειμένου να απορροφηθεί από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η  φετινή τευτλοπαραγωγή του νομού Λάρισας αναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Οι παραγωγοί ανησυχούν ότι η σοδειά τους -που πρέπει να συγκομιστεί μέσα στον Οκτώβριο- θα μείνει αδιάθετη αφού το Εργοστάσιο σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Πολιτεία είναι δύσκολο να ανοίξει, λόγω διαφωνιών με τον Καναδό επενδυτή.

Μετά από συζήτηση που είχε   με τη διοίκηση του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών ν. Λάρισας, που τον επισκέφτηκε στο γραφείο του, ο κ. Αγοραστός επικοινώνησε  τηλεφωνικά με τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Αλλά  και σε κατ ίδιαν συνάντηση, στο περιθώριο του 7ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Πάτρα, ο κ. Αγοραστός είχε την ευκαιρία να θέσει εκ νέου το  πρόβλημα  στον υπουργό, ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε   ενήμερος και δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τον Περιφερειάρχη μόλις υπάρξουν εξελίξεις. Πάντως, κοινή είναι η διαπίστωση ότι   το  Υπουργείο καταβάλει  μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Πρόκειται για εμπαιγμό, που οδηγεί τους παραγωγούς σε αδιέξοδο και ακυρώνει τους κόπους μια ολόκληρης χρονιάς. Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωνε τους παραγωγούς ότι όλα θα πάνε καλά και η παραγωγή τους θα απορροφηθεί από το Εργοστάσιο Ζάχαρης. Σήμερα, η πολιτεία υποστηρίζει ότι υπάρχουν εμπόδια και το εργοστάσιο μάλλον δεν θα ανοίξει, αφού δεν τα βρίσκουν με τον επενδυτή. Αυτό δεν είναι σοβαρή λειτουργία κράτους. Το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια. Οι τευτλοπαραγωγοί είναι θύματα της κρατικής δουλοκτησίας. Ας τους έλεγαν από την αρχή να μην καλλιεργήσουν. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι ενδιαφερόμαστε για την αγροτική ανάπτυξη, ότι προωθούμε τις δυναμικές καλλιέργειες, όταν αντιμετωπίζουμε τον αγρότη παραγωγό με τέτοια απαξίωση και αδιαφορία. Και βέβαια υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Στη συνάντηση του κ. Αγοραστού με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών ν. Λάρισας Θ. Δαλακούρα συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης και τα μέλη του Συλλόγου Αστ. Τζιόλας και Θ. Χρόνης.