- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Εχθροί και ασθένειες σε καλλιέργειες φιστικιάς

Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες σε καλλιέργειες φιστικιάς αυτό το διάστημα. Πιο αναλυτικά:

ΨΥΛΛΑ

(Agonoscena pistaciae)

Η μη έγκαιρη καταπολέμηση του εντόμου σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περιόδο, είχαν ως αποτέλεσμα την εξέλιξη του πληθυσμού σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές.

Το έντομο διαχειμάζει ως ενήλικο σε ρωγμές του φλοιού, κάτω από πεσμένα φύλλα  και σε άλλες προφυλαγμένες θέσεις του δενδρώνα. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, συνιστάται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ακμαιοκτόνο σε συνδυασμό με θερινό πολτό.

ΕΥΡΥΤΟΜΟ

(Eurytoma plotnikovi)

Διαχειμάζει ως ώριμη προνύμφη μέσα σε μουμιοποιημένους καρπούς πάνω στο δένδρο ή στο έδαφος. Για τη μείωση του διαχειμάζοντος πληθυσμού του εντόμου, συνιστάται η επιμελής συλλογή, απομάκρυνση και καταστροφή των μουμιοποιημένων καρπών.

Ένα πσοσοστό των καρπών αυτών καλό είναι να ελέγχεται για την παρουσία προνυμφών στο εσωτερικό τους. Οι καρποί αυτοί θα τοποθετηθούν σε πλαστικά ή γυάλινα διαφανή δοχεία την ερχόμενη άνοιξη, για τον ακριβή προσδιορισμό της εξόδου του εντόμου.

ΣΚΟΛΥΤΗΣ

(Acrantus vestitus)

Την εποχή που το φυτό εισέρχεται σε λήθαργο, τα ακμαία εγκαταλείπουν τις στοές διατροφής και αναζητούν εξασθενημένους βλαστούς ή κλάδους, όπου ορύσσουν στοές αναπαραγωγής, στις οποίες διαχειμάζουν.

Για τη μείωση του πληθυσμού του εντόμου που διαχειμάζει, συνιστάται:

  1. Άμεση αφαίρεση και καύση κάθε ξερού, ημίξηρου ή καχεκτικού κλάδου.
  2. Τοποθέτηση το φθινόπωρο κοντά στα δένδρα μερικών ξερών και ημίξηρων κλάδων, οι οποίοι ενεργούν σαν παγίδες για την ωοτοκία και διαχείμαση των εντόμων. Οι κλάδοι αυτοί πρέπει να συλλέγονται και να καίγονται τον Φεβρουάριο.

Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων.

Η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr [1]

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να λαμβάνουν τις γεωργικές προειδοποιήσεις για τα ακρόδρυα, παρακαλούνται να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την Υπηρεσία μας, στη διεύθυνση:  pkpfpfevolou@minagric.gr [2]