- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Συνάντηση Κέλλα με μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού

Συνάντηση με μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, που του έθεσαν το μείζον ζήτημα του καθεστώτος ασφάλισης των εργατών γης, είχε ο αν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, με την οποία ζητά την ευελιξία του καθεστώτος ασφάλισης εργατών γης με συγκεκριμένα μέτρα, αναδεικνύοντας συγχρόνως το πρόβλημα που παρατηρείται στην ελληνική ύπαιθρο με την έλλειψη εργατικών χεριών κι επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι παραγωγοί να κληθούν να πληρώσουν εξοντωτικά πρόστιμα τη στιγμή, που έχουν κάθε λόγο να είναι νόμιμοι.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Στην ελληνική περιφέρεια έχει προκύψει μείζον ζήτημα με τους εργάτες γης. Η έλλειψη εργατικών χεριών σε συνδυασμό με το γραφειοκρατικό καθεστώς ασφάλισής τους, θέτει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή, καθώς μια σειρά προϊόντων (δέντρα-αμπέλια, καπνά, τομάτα, κ.α.) κινδυνεύουν να μείνουν ασυγκόμιστα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.

Από τις αλλεπάλληλες επαφές μου με αγροτικούς φορείς και συλλόγους, διαπίστωσα ότι εξαιτίας της εποχιακής απασχόλησης (συγκεκριμένες μέρες), που απαιτεί μια σειρά αγροτικών καλλιεργειών, με βάση τις ισχύουσες καιρικές συνθήκες και την ανάγκη συγκομιδής των προϊόντων, δημιουργείται μια σειρά ζητημάτων.

Συγκεκριμένα, το υπάρχον καθεστώς ασφάλισης προβλέπει την υποχρέωση εκ μέρους του αγρότη – παραγωγού να καταγράφει τους εργάτες γης, που θα απασχολεί κι εν συνεχεία μέσω του λογιστή του, να υποβάλλει καθημερινά και ιδιοχείρως συγκεντρωτικό πίνακα απασχολούμενων στον ΕΦΚΑ – Τομέα Αγροτών (πρώην ΟΓΑ) καθώς ο Οργανισμός δεν διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής!

Τούτο είναι φύσιν αδύνατον καθώς στη διάρκεια της χρονιάς, λόγω των καιρικών συνθηκών ή έκτακτων περιστάσεων, μπορεί να υπάρξουν μέρες, που να ακυρωθεί η εργασία των απασχολούμενων.

Επειδή η ασφάλιση των απασχολούμενων εργατών γης, είναι υποχρεωτική και προς όφελος των παραγωγών καθότι συμπεριλαμβάνουν τα στοιχεία αυτά στη φορολογική τους δήλωση ως έξοδα.

Επειδή την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί διενεργούν με εντατικούς ρυθμούς τους απαιτούμενους ελέγχους εφαρμογής της νομοθεσίας, επιβάλλοντας σε ορισμένες περιπτώσεις εξοντωτικά πρόστιμα.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας, εωσότου εκσυγχρονιστεί ο ασφαλιστικός φορέας με ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής, να δώσετε άμεσα την δυνατότητα στους αγρότες – παραγωγούς:

α) να υποβάλλουν χειρόγραφα τα συγκεντρωτικά στοιχεία των εργατών γης στον ασφαλιστικό φορέα στο τέλος της εβδομάδας;

β) να ονοματοποιούν καθημερινά τα εργόσημα για κάθε εργάτη γης, που απασχολούν, χωρίς να απαιτείται η καθημερινή, με ότι αυτό συνεπάγεται, υποβολή των αντίστοιχων στοιχείων απασχολουμένων στον ασφαλιστικό φορέα;».

Παρόντες στην συνάντηση με τον αν. Γραμματέα ΚΟ της ΝΔ, ήταν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και το μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κκ. Αθανάσιος Βλάχος, Αθανάσιος Ευθυμίου και Δημήτριος Μακαντάσης.