Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο Κρίσις Χαλεπή


Tags |

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υπό την αιγίδα  της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου  θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο «Κρίσις Χαλεπή» στο πλαίσιο του αφιερώματος στον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη και των εκδηλώσεων  «Ιπποκράτης – η αέναη επιστροφή». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μικρό αρχαίο θέατρο της  Λάρισας (Β αρχαίο θέατρο, στη συμβολή των οδών Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισσαρίου), την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ.

Το μικρό αρχαίο θέατρο της Λάρισας θα  πλημμυρίσει από φωνές, μουσική και κίνηση  από  τη Θεατρική Ομάδα Ιατρικής-Βιοχημείας Λάρισας (Θ.Ο.Ι.Β.ΛΑ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- «Χωρίς Υποβολέα» με  το πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο «Κρίσις Χαλεπή» σε μια προσπάθεια δραματοποίησης της πορείας συγγραφής του Όρκου από τον Ιπποκράτη,  βήμα-βήμα από τη διδασκαλία της ιατρικής επιστήμης, στη θεραπεία και το ιατρικό απόρρητο.

Μέσα από την κινησιολογία ο Ιπποκράτης πλάθει το ανθρώπινο σώμα καθώς αναζητώντας τα δομικά στοιχεία του ανθρωπίνου σώματος, υποστήριξε ότι η υλική υπόσταση του, αποτελείται από τέσσερις χυμούς (αίμα, φλέγμα, ξανθή χολή, μαύρη χολή), οι οποίοι εκκρίνονται από τα τέσσερα βασικά όργανα, καρδιά, εγκέφαλος, ήπαρ και σπλήνα αντίστοιχα. Διδάσκει το συσχετισμό των δομικών στοιχείων του ανθρώπου με τα δομικά στοιχεία του κόσμου καταδεικνύοντας ότι η κατασκευή του ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν του κόσμου.

Στην ακμή της καριέρας του σώζει την Αθήνα και γίνεται Πολίτης των Αθηνών θεραπεύοντας τον καταστροφικό λοιμό, αναγνωρίζοντας την προληπτική ιδιότητα της φωτιάς. Με τη θεατρική αναπαράσταση της ιστορίας και τη ζωντανή μουσική επένδυση επι σκηνής θα γραφτεί η συνέχεια του όρκου.

Τέλος, θεμελιώνεται το ιατρικό απόρρητο λίγο πριν την ολοκλήρωση του όρκου, τονίζεται η σημασία και το βάρος του ιατρού μέσα απο τη διασκευή του θεατρικού μονολόγου «HIV» του Θανάση Τριαρίδη με χαρακτηριστικό την έντονη αλληλεπίδραση των ηθοποιών με το κοινό.

Παράλληλα στο χώρο του θεάτρου ο Δημήτρης Σαμουήλ παρουσιάζει τη φωτογραφική του έκθεση  με θέμα το Ιπποκρατικό σώμα.

Συμμετέχουν τα μέλη της Θ.Ο.Ι.Β.ΛΑ. : Ελένης Κωνσταντίνος, Ζαφρανάς Αλέξανδρος, Σαμουήλ Δημήτρης, Σταματοπούλου Αναστασία, Χαρούλη Μυρτώ

Επιμέλεια: Ζαφρανάς Αλέξανδρος, Σαμουήλ Δημήτρης, Χαρούλη Μυρτώ

Μουσική επένδυση: Ζαφρανάς Αλέξανδρος, Καλαμποκίδης Ευθύμης

Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας , του Δήμου Λαρισαίων, του τμήματος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του συλλόγου Ιπποκράτης.