Μεγάλο πρόβλημα οι ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες και στο ΑΕΙ της Θεσσαλίας


Tags |

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των νέων φοιτητών στα ΑΕΙ. Όμως για χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή, όπως και αυτών που ήδη σπουδάζουν, πέρα απο τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας που αντιμετωπίζουν, προστίθεται και το σοβαρό πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για την διαμονή τους στην πόλη που σπουδάζουν. Στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, μόνο οι πρωτοετείς φοιτητές στο ΑΕΙ, ξεπερνούν τους 5.000.

Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες είναι τεράστιες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες και επιπλέον αυτοί που έχουν την τύχη να μπουν σ’ αυτές, πληρώνουν χαράτσι από 150 έως 400 ευρώ για την ακαδημαϊκή χρονιά.

  • Στη ΛΑΡΙΣΑ, για τους πάνω από 10.000 φοιτητές, εκ’ των οποίων ένα ποσοστό περί το 50%, προέρχεται εκτός Θεσσαλίας και αρκετοί από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς, καλύπτονται από την εστία μόλις 600 φοιτητές! Από τους 2.000 πρωτοετείς, μόλις 100 θα γίνουν δεκτοί στην εστία. Να σημειώσουμε επίσης ότι η εστία λειτουργεί χωρίς κλιματισμό, χωρίς πρόσβαση στο internet, χωρίς καν τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας, η θέρμανση και το ζεστό νερό παρέχονται με το σταγονόμετρο το καταχείμωνο! Για αυτές τις «παροχές» οι οικότροφοι αναγκάζονται κάθε Σεπτέμβρη να προπληρώσουν 150-400χαράτσι.
  • Στο ΒΟΛΟ, των 2.200 πρωτοετών και των 14.000 εγγεγραμμένων φοιτητών, υπάρχουν μόλις 40 (!) μονόκλινα δωμάτια στην εστία όπου γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές και στο τέλος του χρόνου πετιούνται έξω από την εστία για να έρθουν οι επόμενοι!!!
  • Στα ΤΡΙΚΑΛΑ, που η δημοτική αρχή την παρουσιάζει ως έξυπνη πόλη, για τους 1.000 περίπου φοιτητές, δεν υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο φοιτητικής εστίας!
  • Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ, για τους 1.500 περίπου φοιτητές, το σύνολο των κλινών στην εστία δεν ξεπερνά τα 100 με τους οικότροφους να πληρώνουν και εδώ χαράτσι.

Οι ευθύνες αφορούν πρωτίστως όλες τις κυβερνήσεις, τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας που ενώ για την σύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα και άλλους σκοπούς χρηματοδοτεί με αρκετά εκατομμύρια, για το μεγάλο πρόβλημα των εστιών δεν έχει κάνει τίποτα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης (Τσιαπλές Αναστάσιος, Μπακάση Βάσω, Νάνος Απόστολος, Γκαραλιάκος Ζήσης), με την παρούσα επερώτηση μας προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ζητάμε να μας δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις,

  • Για το τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση όλων των φοιτητών που σπουδάζουν στις σχολές των ΑΕΙ και των 4 θεσσαλικών πόλεων και κατάγονται από άλλους νομούς;
  • Αν θα παρέμβει στη διοίκηση του Πανεπιστημίου για να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι των 150-400 ευρώ;
  • Αν προτίθεται μέχρι την κατασκευή των νέων εστιών που χρειάζονται, να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΑΕΙ Θεσσαλίας στην μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών;