Κ. Αγοραστός: Συμφωνία συνεργασίας για τη Θεσσαλία


Tags |

«Σε μια συμφωνία συνεργασίας και ανταγωνισμού προσφοράς για τη Θεσσαλία» αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Αγοραστός αναπτύσσοντας τους στόχους της νέας περιφερειακής περιόδου σημείωσε: «Θέλουμε μια συμφωνία συνεργασίας, συνέργειας, αποτελεσματικότητας, ευθύνης, σεβασμού και ενδιαφέροντος απέναντι στον πολίτη. Είμαστε εδώ για μπορέσουμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας, τα οποία μας ενώνουν. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να λύσουμε και μικρά καθημερινά προβλήματα τα οποία ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το κυρίαρχο όργανο, παίρνοντας αποφάσεις που αφορούν την Περιφέρεια αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Υπάρχει μια διαφορά, καθώς σ΄ αυτές που μπορούμε να έχουμε κανονιστικό χαρακτήρα έχουμε αποτελέσματα, στις άλλες αποφάσεις για θέματα αρμοδιοτήτων της    κεντρικής κυβέρνησης ή άλλων φορέων εκεί ενώνουμε τη φωνή με τους πολίτες ασκώντας μεγαλύτερη πίεση. Συνεπώς  μέλημά μας είναι οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον της Θεσσαλίας σε συνδυασμό με την εύρεση των κατάλληλων εργαλείων που θα μας οδηγήσουν στο αποτέλεσμα της πίεσης και της ευόδωσης των επιθυμιών και των προσδοκιών των συμπολιτών μας, σε αποφάσεις στις οποίες δεν έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης».

Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μοντέλο διοίκησης της Περιφερειακής Διακυβέρνησης σημειώνοντας ότι «αποτελεί το μεγάλο στοίχημα» και επισημαίνοντας: «έχουμε έτοιμη νομοθετική πρόταση την οποία γνωρίζουν όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα επιτελικό και αποτελεσματικό κράτος.  Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, καθώς είναι η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων και των επιθυμιών των συνανθρώπων μας.  Είναι εκείνη που δίνει τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, καθώς εκείνοι που αποφασίζουν καλούνται και να τις υλοποιήσουν. Είναι η άμεση και απόλυτη Δημοκρατία. Η μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι η «δημοκρατική επανάσταση» που χρειάζεται η χώρα μας για να μπορέσει να κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά.  Δεν μπορούμε να συρόμαστε πίσω από τις ίδιες αποφάσεις, την ίδια λογική και τον ίδιο τρόπο διοίκησης που κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα. Η χώρα χρειάζεται άλματα και ριζοσπαστικές αλλαγές προκειμένου να συγχρονιστούμε με τις απαιτήσεις της εποχής»

Η Θεσσαλία ψηλά

Ο κ. Αγοραστός έθεσε ως στόχο η Θεσσαλία να πάει ακόμη πιο ψηλά εξηγώντας ότι συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα επιτευχθεί μέσα από μια συμφωνία συνεργασίας και συνέργειας. «Πρόθεση μας είναι η συμφωνία συνεργασίας και συνέργειας προκειμένου να πάμε ακόμα πιο ψηλά τη Θεσσαλία.  Πρόθεση μας να λύσουμε ακόμα και το πιο μικρό πρόβλημα των συμπολιτών μας που ανάγεται σε μεγάλο και κυρίαρχο, καθώς έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι «το μικρό μιλά για το μεγάλο». Αυτό σημαίνει ότι για να πάει ένα κράτος καλά, πρέπει ο πολίτης στην καθημερινότητα του  να είναι ικανοποιημένος. Δεν μπορεί να λέμε πάμε καλά και να υπάρχει ανεργία. Δεν μπορεί να λέμε πάμε καλά και να υπάρχουν χαμηλοί μισθοί. Δεν μπορεί να λέμε πάμε καλά και να υπάρχει μεγάλη φορολόγηση, έλλειψη δημοσίων επενδύσεων και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο πολίτης έχει τον πρώτο λόγο και αυτή είναι η άμεση Δημοκρατία» είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Το μικρό μιλάει για το μεγάλο

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι:  «ενώ η χώρα μπορεί να αναζητά έναν δρόμο, η καθημερινή ζωή της είναι αυτή που μας δείχνει τον πραγματικό εαυτό της. Μέσα στην καθημερινή ζωή της εποχής και των ημερών η πρόταση «το μικρό μιλάει για το μεγάλο» βρίσκει όσο ποτέ την εφαρμογή της. Και ως εργαλείο κοινωνικής και πολιτικής ανάλυσης επιβεβαιώνει την χρησιμότητα. Το μικρό, που ποτέ δεν είναι μικρό, δηλώνει την προσήλωσή μας στους ανθρώπους και τις καθημερινές ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται, μεταβάλλονται και εξελίσσονται στην εποχή μας. Αυτή είναι η αποστολή μας, η ανταπόκριση στις ανάγκες. Δεν είμαστε εδώ για τον εαυτό μας, είμαστε εδώ για τους πολίτες. Για τον κάθε πολίτη, που η δική του ανάγκη μοιάζει μικρή, αλλά για μας είναι μεγάλη. Μέσα από το ενδιαφέρον μας για το μικρό θα σταθούμε προσηλωμένα και αμετάθετα στο πλευρό των ανθρώπων. Και τότε όλοι θα καταλάβουν τι σημαίνει ‘’ το μικρό μιλάει για το μεγάλο’’,  ως αντίληψη , ως πρακτική και ως φιλοσοφία διακυβέρνησης και άσκησης εξουσίας από την περιφερειακή Αρχή».

Κάθε πρόταση και κάθε φωνή είναι χρήσιμη

 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι «κάθε φωνή και κάθε πρόταση είναι χρήσιμη, αποκωδικοποιείται, εργαλειοποιείται και φτάνουμε στο αποτέλεσμα. Υπήρξαν προτάσεις που υιοθετήθηκαν, βραβεία εθνικά και ευρωπαϊκά που αναγνώρισαν το έργο μας πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της περιφέρειας μας και της πατρίδας μας. Βασικό μας μέλημα είναι η ικανοποίηση των πολιτών και η ανάπτυξη της Θεσσαλίας».