Δήλωση της Άννας Βαγενά για το δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα


Tags |

«Ντροπιαστικό για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει σε δήλωση της η βουλευτήςΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, κ. Βαγενά – Κηλαηδόνη, το αίτημα Μητσοτάκη για το δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία, να μας δανείσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αφορμή τους εορτασμούς του 2021 για τα 200 χρόνια από το 1821, είναι ντροπιαστική για την Ελλάδα.

Με την αίτηση προσωρινού δανεισμού, ο Πρωθυπουργός προβάλει παγκοσμίως μια απαράδεκτη απάντηση προς τη Βρετανία, πως της αναγνωρίζει δηλαδή την πολυπόθητη κυριότητα των Γλυπτών, ακυρώνοντας κάθε πιθανότητα επιστροφής τους στη χώρα μας.

Η ίδια η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτονδηλώνει πως, προϋπόθεση για την όποια συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αποτελεί, η αναγνώριση της Βρετανίας ως νόμιμου ιδιοκτήτη από τη χώρα μας. Τονίζει επίσης πως «οποιοδήποτε δάνειο από τη συλλογή μας είναι θέμα Επιτρόπων του Μουσείου, ενός αυτοδιοικητικού οργάνου και όχι της βρετανικής κυβέρνησης».

Η οριστική και όχι η προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών, αποτελεί πάγια εθνική πολιτική από την εποχή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη μέχρι και σήμερα και δε θα επιτρέψουμε λάθη ακύρωσης της κυριότητάς τους.