- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνέχεια του με αρ. 2117/195639/31-7-2019 εγγράφου του Υπ.Α.Α.Τ., σας ενημερώνει ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπ.Α.Α.Τ www.minagric.gr [1]. Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής πραγματοποιείται από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 30η Νοεμβρίου 2019, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις νέες δηλώσεις.

Ειδικότερα για το έτος 2019, οι κάτοχοι νόμιμων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή όσοι είναι καταγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, κατέχουν αμπελοτεμάχια μονοκαλλιέργειας αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες και έχουν νόμιμο δικαίωμα φύτευσης, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν. 1308/2013, τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν.(ΕΕ) 273/2018 καθώς και τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 274/2018.

Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης είναι λιγότερο από 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

Επιπλέον, οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής.

Επίσης, αμπελουργοί που παραδίδουν προς οινοποίηση (οινοποιούν) τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο τρίτου (οινοποίηση “φασόν” με τη διαδικασία της παροχής υπηρεσιών ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η κυριότητα της παραγωγής παραμένει στον αμπελουργό ή αποδεικνύει και έως τρίτου βαθμού συγγένεια) και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό-οινοποιό πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής και εν συνεχεία δήλωση εμπορίας (αν το τελικό προϊόν είναι γλεύκος) ή παραγωγής (αν το τελικό προϊόν είναι οίνος).

Να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης συγκομιδής και για τους αμπελουργούς που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη ομάδων παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με με το αρ. 31 του Καν (ΕΕ) 273/2018, οι αμπελουργοί που είναι μέλη ενός ή περισσότερων συνεταιριστικών οινοποιείων ή ομάδων παραγωγών και έχουν παραδώσει το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής τους στα εν λόγω συνεργατικά οινοποιεία ή ομάδες, διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση, για οικογενειακή κατανάλωση, και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα».

Επιπλέον, οι αμπελουργοί που παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της σταφυλοπαραγωγής προς χυμοποίηση, θα πρέπει να επιλέξουν στη δήλωση συγκομιδής στο ειδικό πεδίο «προορισμός» τον όρο «χυμοποίηση». Επίσης, στις περιπτώσεις στις οποίες ο κάτοχος οινοποιήσιμου αμπελώνα δεν οδηγήσει τη σταφυλική παραγωγή ενός αμπελοτεμαχίου για οινοποίηση, δύναται να συμπληρώσει στο ειδικό πεδίο «προορισμός» της ηλεκτρονικής δήλωσης συγκομιδής την επιλογή «άλλοι προορισμοί». Είναι απαραίτητη η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών (σύμβαση, τιμολόγια κλπ) που να τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία.

Σε περίπτωση μηδενικής σταφυλικής παραγωγής, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «μηδενική» δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (π.χ αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, οικονομικοί λόγοι). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Επίσης, μηδενική δήλωση συγκομιδής υποβάλλεται και γι νεόφυτους αμπελώνες, που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί.

Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ». Μόνο μετά την οριστικοποίηση της εν λόγω δήλωσης είναι δυνατή η εκτύπωση αυτής. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος στη δήλωση συγκομιδής που έχει υποβάλει και οριστικοποιήσει, έχει την δυνατότητα να ζητήσει τη διόρθωση της δήλωσής του από την αρμόδια Δ.Α.Ο. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η κατάθεση αίτησης τροποποίησης και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών-παραστατικών στην εν λόγω Δ.Α.Ο, η οποία οφείλει να εξετάσει τα προσκομισθέντα για να προβεί στις απαιτούμενες διορθώσεις. Η νέα εκτύπωση θα περιλαμβάνει τις αλλαγές όπως αυτές έγιναν από τη Δ.Α.Ο.

Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 48 του Καν. (ΕΕ) 273/2018, σε περιπτώσεις όπου δεν έχει υποβληθεί η δήλωση συγκομιδής από τον υπόχρεο (εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας) ή υπάρχει υπέρβασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης συγκομιδής κατά 15 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, δύνανται να προκύψουν κυρώσεις που έχουν τη μορφή χρηματικού προστίμου και επιβάλλονται σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο ν. 4235/2014 (ΦΕΚ 32Α). Επιπρόσθετα, τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων κλπ).

Να σημειωθεί ότι αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του Αμπελουργικού μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 273/2018 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση» και της οποίας η εκρίζωση δεν ακολουθείται με χορήγηση άδειας αναφύτευσης (άρθρο 66 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013).

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των δηλώσεων παραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις υποβληθείσες δηλώσεις συγκομιδής και ως εκ τούτου τυχόν λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων συγκομιδής θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων παραγωγής.