- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κυβέρνηση-Περιφέρεια-Παν/μιο να δώσουν λύση στις ελλείψεις των φοιτητικών εστιών

Αυτές τις ημέρες ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής των νέων φοιτητών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Όμως για χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή, όπως και αυτών που ήδη σπουδάζουν, μέσα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της απληρωσιάς και της φτώχειας που αντιμετωπίζουν, προστίθεται ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για την διαμονή τους στην πόλη που σπουδάζουν.

Αρκετές εργατικές-λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται λόγω των ελάχιστων θέσεων που υπάρχουν σε σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες στην Θεσσαλία και γενικότερα, που και σ’ αυτές υπάρχει χαράτσι, να μην στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα κατοικίας ή άλλοι να στερούνται πολλά για να τα πληρώνουν.

Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες τόσο σε σπουδαστικές, όσο και σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές. Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και την σημερινή αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Να σημειώσουμε ότι και σ’ αυτές τις ελάχιστες εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλουν ένα χαράτσι ετησίως από 150 έως 400 ευρώ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας καταγγέλλει διαχρονικά τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις διοικήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, γιατί δεν προχώρησαν επί χρόνια στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, που να καλύπτουν δωρεάν τις μεγάλες ανάγκες στέγασης χιλιάδων φοιτητών – σπουδαστών, παιδιών λαϊκών οικογενειών.

Ζητά από τους παραπάνω αρμόδιους, να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε πόλης της Θεσσαλίας και γενικότερα, ώστε να δοθεί λύση σε μια πορεία στο σοβαρότατο πρόβλημα της δωρεάν στέγασης χιλιάδων φοιτητών.

Μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες εστίες σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις, να προχωρήσουν στην μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις για την προσωρινή αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των χιλιάδων φοιτητών που δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο και να καταργηθεί η πληρωμή στις φοιτητικές-σπουδαστικές εστίες.