Μάξιμος: Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν πολλά από τον Μητσοτάκη


Tags |

«Στα Βλαχοχώρια τον Αύγουστο χτυπά η καρδιά της κτηνοτροφίας και μπορεί κανείς να βιώσει από κοντά την αγωνία άλλα και τις προσδοκίες των κτηνοτρόφων για καλύτερες μέρες. Ο κατήφορος των τελευταίων ετών πρέπει να σταματήσει. Και με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς από τον Σεπτέμβριο, το μήνα που “γίνονται τα παζάρια” όπως λένε οι κτηνοτρόφοι, πρέπει και να αρχίσουν να γίνονται πράξη οι προθέσεις της κυβέρνησης ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στη Σμίξη με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος των Θεσσαλών κτηνοτρόφων σημείωσε ότι τα καυτά προβλήματα της κτηνοτροφίας παραμένουν άλυτα. Αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για δραστικές λύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι περιμένουν πολλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει». Επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω των παράνομων ελληνοποιήσεων και ότι με φορολογία 22%, προκαταβολή φόρου 100% και εισφορές στον ΕΦΚΑ ανάλογα με τον τζίρο, η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι καταδικασμένη.

Αναφορικά με τις χαμηλές τιμές στο κρέας, τις απέδωσε στην ελλιπή εφαρμογή των ισοζυγίων και στο ότι στο σφαγείο, βάσει νομοθεσίας, δεν είναι υποχρεωτικό να μπαίνει η σφραγίδα προέλευσης στο κρέας. Όπως είπε οι κτηνοτρόφοι πούλησαν τα αρνιά φέτος τον Δεκαπενταύγουστο 5 ευρώ το κιλό αντί για, περίπου, 9 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Γιάννης Γκουρομπίνος υπογράμμισε, επίσης, ότι οι ζημιές από τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες καλαμποκιού δημιουργούν αντιδράσεις στους αγρότες και φόβους στους κτηνοτρόφους για έλλειψη ζωοτροφών, ενώ προκύπτουν νέοι κίνδυνοι, αφού μεταδίδεται το νόσημα της φυματίωσης και στις αγελάδες ελευθέρας βοσκής.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κυβερνητικό βουλευτή διότι ήταν ο μόνος που ανέδειξε με ερώτησή του τη σοβαρότητα του ζητήματος που έχει προκύψει με τους μετακλητούς αλλοδαπούς εργάτες κτηνοτροφίας.

Από την πλευρά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων ότι θα συνεχίσει να εργάζεται, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις του, για την επίλυση των προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων.