Μάξιμος: Η γραφειοκρατία διαχρονικός βραχνάς του κράτους


Tags |

«Τα κοινοβουλευτικά ήθη, ο κοινοβουλευτισμός στα χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκε, οι κοινοβουλευτικές αντοχές έφτασαν στα όριά τους. Είχαμε ασχήμιες, ακόμη και εντός της αίθουσας του Κοινοβουλίου από το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Είχαμε νομοσχέδια κατά παραγγελίαν της τρόικας, που πολλές φορές δεν προλάβαιναν καν να μεταφραστούν από τα αγγλικά. Και είχαμε και κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος στον τρόπο που νομοθετεί η Βουλή. Μπαίνοντας σε μία νέα κανονικότητα, θέλω να πιστεύω ότι αυτά θα αποτελούν παρελθόν, οδυνηρές αναμνήσεις, αλλά διδακτικές για όλους μας». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,  ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής, που είχε θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».

 

Άλλο αναγνωρισιμότητα και άλλο καταξίωση!

Ο Θεσσαλός πολιτικός καλωσορίζοντας τους νεοεκλεγέντες βουλευτές διατύπωσε μια «παραίνεση, με βάση την 15ετή εμπειρία μου στα κοινοβουλευτικά έδρανα». Όπως είπε «αναγνωρισιμότητα μπορεί να πετύχει κανείς από τις εμφανίσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα τηλεπαράθυρα. Καταξίωση κοινοβουλευτική, όμως, θα κατακτήσει μόνο από το Βήμα της Βουλής, από την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τη συμμετοχή με παρεμβάσεις στο νομοθετικό έργο. Διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα των μελών του Προεδρείου και της Αντιπροέδρου της κ. Βούλτεψη και του Γραμματέα, κ. Κωνσταντινίδη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευρεία εμπιστοσύνη, σχεδόν ομόθυμη, που δείξατε στην εκλογή του Προεδρείου. Θέλω να ξέρετε ότι βούλησή μας είναι ο σεβασμός του Κανονισμού, όχι μόνο στο γράμμα, αλλά κυρίως στο πνεύμα, με τη δυνατότητα ευρύτατης συνεννόησης. Το Βήμα θα είναι στην διάθεση όλων των συναδέλφων, να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να υπάρξει ουσιαστική επεξεργασία των σχεδίων νόμων που θα κληθούμε να επεξεργαστούμε».

 

Εμπιστευθείτε τους δημόσιους υπαλλήλους

Για το ίδιο το νομοσχέδιο ο κ. Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, επισήμανε ότι εισηγείται «ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τους συντάκτες του φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, στη γραφειοκρατία, που είναι ένας διαχρονικός βραχνάς από συστάσεως του Νεοελληνικού Κράτους, αλλά και στην καλή νομοθέτηση. Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να πω ότι με την εμπειρία της άσκησης διοίκησης ως Υπουργός Αναπληρωτής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πιστεύω ότι διαθέτουμε ικανότατα στελέχη στη δημόσια διοίκηση, δημόσιους λειτουργούς, δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν και επάρκεια και φιλότιμο, προκειμένου να στηρίξουν το έργο σας. Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι θα πρέπει να εμπιστευτούμε περισσότερο τη δημόσια διοίκηση, τους δημόσιους λειτουργούς, περισσότερο σε αυτούς να στηριχθούμε και λιγότερο σε μετακλητούς, που βεβαίως και αυτοί μπορεί να είναι χρήσιμοι».