- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Οδηγίες για μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια

Οδηγίες για μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού  Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επισημαίνει  ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών.

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών καθώς μπορούν να μεταδώσουν διάφορα νοσήματα με το τσίμπημα τους, αν είναι μολυσμένα, όπως λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, κ.α.

Γι αυτό και είναι μεγάλης σημασίας η ενημέρωση,  τόσο  για την αποφυγή της παραπληροφόρησης και  τη δημιουργία σύγχυσης ή και πανικού, όσο και για την κατάδειξη τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούμε  να συμβάλουμε οι ίδιοι στην αντιμετώπιση των κουνουπιών. Λαμβάνοντας μέτρα προφύλαξης στον ιδιωτικό χώρο αλλά και ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην επιτυχία του προγράμματος και όλης της προσπάθειας που γίνεται από την Περιφέρεια σχετικά με την καταπολέμησή τους.

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός

«Η διασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας είναι το πρώτο μέλημά μας» δηλώνει  ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας  τα εξής:  « Στα μέρη τα οποία έχουμε επισημάνει μέσα από μια στρατηγική μελέτη που έχουμε εκπονήσει αλλά και όπου  απαιτείται παρεμβαίνουμε με σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους. Παράλληλα υπάρχει μια διαδικασία πλήρους ελέγχου της εκτέλεσης του προγράμματος κωνωποκτονίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Να σημειωθεί ότι οι  αρμοδιότητες της Περιφέρειας  εντοπίζονται σε περιοχές περιμετρικά των πόλεων. Στη Λάρισα, στο Βόλο, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα για παράδειγμα είναι αρμοδιότητα των Δήμων η καταπολέμηση των κουνουπιών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κωνωποκτονίας ενώ έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με τους Δήμους Αγιάς και Τεμπών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Κωνωποκτονίας 2019 που υλοποιεί και συντονίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει  σημαντικές καινοτομίες, όπως η ηλεκτρονική παρακολούθηση εργασιών που δίνει τη  δυνατότητα σε πραγματικούς χρόνους να ενημερώνεται η αρμόδια ομάδα για την πορεία και την αποτελεσματικότητα των ψεκαστικών και άλλων εργασιών και η χρήση drones, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία. Επιπλέον φέτος το πρόγραμμα έχει συντονιστή, για την καλύτερη παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα των δράσεων.

 

Οι Οδηγίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

 

Ποιες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα κουνουπιών;

Αρκετές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών, όπως ελονοσία, λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, Δάγκειου πυρετού, Zika, Chikungunya κλπ.

Όλα τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες;

Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες μόνο εάν είναι μολυσμένα, δηλαδή εάν έχουν τσιμπήσει προηγουμένως έναν μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο (ανάλογα με την ασθένεια). Διαφορετικά είδη κουνουπιών μπορούν να μεταδώσουν διαφορετικές ασθένειες.

 

Υπάρχει κίνδυνος στην Ελλάδα να κολλήσω μια ασθένεια από τσιμπήματα κουνουπιών;

Στην Ελλάδα έχουμε ορισμένα είδη κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν συγκεκριμένες ασθένειες, εφόσον μολυνθούν: Ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται κυρίως με τα «κοινά» κουνούπια, έχει «εγκατασταθεί» στη χώρα μας, με περιστατικά να εμφανίζονται σχεδόν κάθε χρόνο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί λίγα σποραδικά εγχώρια περιστατικά ελονοσίας σε ορισμένες -κυρίως αγροτικές- περιοχές. Ως εκ τούτου, αν και τα περισσότερα κουνούπια γύρω μας δεν είναι μολυσμένα, καλό είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να προφυλασσόμαστε, δηλαδή:

 

Ι. Προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα κουνουπιών όλες τις ώρες που αυτά είναι δραστήρια (καθώς -ανάλογα με το είδος τους τσιμπούν σε διάφορες ώρες της ημέρας ή και της νύχτας):

 

 

ΙΙ. Περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους: 

Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά (ακόμα και σε μικρές συλλογές νερού).

Συμμετέχουμε όλοι στη μείωση των κουνουπιών γύρω μας: Εντοπίζουμε και περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους, στους ιδιόκτητους χώρους μας.

βαρέλια κουβάδες κάδοι λεκάνες βάζα πιατάκια γλαστρών ελαστικά αυτοκινήτων καρότσια βάρκες στέρνες/ ποτίστρες ζώων διακοσμητικές λιμνούλες πηγάδια δεξαμενές τα αναποδογυρίζουμε, ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα αδειάζουμε ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά, ή τα καλύπτουμε

 

 

Τι προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικό σώματος;