- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες σε όλη τη Θεσσαλία

Προτεραιότητα στις καλλιέργειες που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε συγκομιδή και επλήγησαν από χαλάζι, ανεμοθύελλα ή έντονες βροχοπτώσεις θα δώσει ο ΕΛΓΑ κατά την εκτίμηση και έκδοση των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης, τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή επικοινώνησα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητώντας του άμεσα να πάνε κλιμάκια ελεγκτών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι θα διαπιστώσουν τις ζημιές και θα αρχίσουν να τις καταγράφουν προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για τις αποζημιώσεις, προτού παρέλθουν οι προθεσμίες (15 ημερών) για τις δηλώσεις ζημιάς.»
Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι στόχος είναι «η καταγραφή να γίνει άμεσα και η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα» και ενημέρωσε για τα εξής:
«Πράγματι διαπιστώνονται μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι γεωπόνοι των υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ ήδη επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές, έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με διάφορα κλιμάκια που βρίσκονται επί τόπου και κάνουν την καταγραφή των ζημιών.
Έχουν παρατηρηθεί σοβαρές ζημιές από την πρώτη εικόνα που έχουμε, από χαλάζι, ανεμοθύελλα και υπερβολικές βροχοπτώσεις στις παρακάτω περιφερειακές ενότητες και καλλιέργειες αντίστοιχα:
Έβρος: Ελιές, βαμβάκι, οπωροφόρα
Ροδόπη: Βαμβάκια, καπνά, ακτινίδια, κηπευτικά
Καβάλα: Αροτραίες καλλιέργειες
Χαλκιδική: Ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια κηπευτικών
Θεσσαλονίκη: Αμπέλια, αροτραίες καλλιέργειες
Ημαθία: Οπωροφόρα
Πιερία: Οπωροφόρα, κηπευτικά, καπνά
Λάρισα: Οπωροφόρα, κηπευτικά, βαμβάκια
Φλώρινα: Φασόλια και οπωροφόρα
Μαγνησία: Οπωροφόρα, ελιές
Καρδίτσα: Αροτραίες καλλιέργειες
Βοιωτία: Κρεμμύδια, βαμβάκια
Στη Χαλκιδική, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βρίσκεται κλιμάκιο ελεγκτών από το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΑ από το πρωί.»
Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε ότι έχει λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός και οι διαδικασίες για την πληρωμή των αποζημιώσεων θα εφαρμοστούν όπως εφαρμόζονταν, με προτεραιοποίηση στις καλλιέργειες που βρίσκονται σε συγκομιδή.
«Η προσπάθεια η δική μας θα είναι να υπάρχει η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων», κατέληξε.