- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η Περιφέρεια αποκαθιστά τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κοκκινοπηλού

Τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Κοκκινοπηλού Ελασσόνας αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το έργο προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, αφορά συγκεκριμένα στην ανακατασκευή της στέγης του ναού και στην αποκατάσταση του νότιου κλίτους.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισημαίνει: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ξεκάθαρο προσανατολισμό, στρατηγική και σχεδιασμό συντηρεί και αναδεικνύει τα θρησκευτικά μνημεία, διασώζει την ιστορική μνήμη ενισχύει το ρεύμα θρησκευτικού τουρισμού και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης, τονώνοντας την τοπική, πραγματική  οικονομία. Χρηματοδοτούμε με 130.000 ευρώ την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Παρασκευής Κοκκινοπηλού, που είχε υποστεί σημαντικές βλάβες και τον επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή. Η ανάδειξη του θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο σε αυτό, όσο και στην γύρω ορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας, μια περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού και φυσικού κάλλους».

Οι εργασίες στον  ιστορικό ναό

Η Αγία Παρασκευή Κοκκινοπηλού βρίσκεται τη θέση Τόκα και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1821. Η ανακατασκευή του τμήματος που κάηκε έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ενώ την ίδια εποχή σοβατίστηκε το σύνολο του κελύφους του ναού. Στόχος των εργασιών αποκατάστασης, σήμερα,  είναι η επαναφορά του κελύφους στην πρότερή του μορφή. Προκειμένου  να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα  αναιρεθούν όλα τα μεταγενέστερα τμήματα και οι πρόχειρες προσθήκες που αφορούν κυρίως στο νότιο τμήμα του ναού, το οποίο ανακατασκευάστηκε με νέα υλικά (τσιμεντόλιθοι, σοβάδες, κεραμικά πλακίδια, κουφώματα αλουμινίου λευκά κλπ). Οι εργασίες που γίνονται διακρίνονται σε:

-εργασίες καθαίρεσης και αποξηλώσεις,

-εργασίες αποκατάστασης τοιχοποιίας με ντόπια πέτρα,

-εργασίες αποκατάστασης στέγης με πελεκητή ξυλεία και

-εργασίες αποκατάστασης του  δαπέδου τόσο στο εσωτερικό του ναού όσο και στον περιβάλλοντα χώρο όπου θα επεκταθεί το λιθόστρωτο με πλάκα της περιοχής.